StoryEditorOCM
Dalmacijanezakonite radnje

Oporba proziva načelnika: Stupalo, govori ko je ija i pija za mućki novac!

Piše PSD.
18. travnja 2015. - 01:32
USKOK je, neslužbeno doznajemo, vratio na dodatno kriminalističko istraživanje policiji spis o sumnjama u nezakonite radnje načelnika Općine Muć Filipa Stupala, nakon što je krajem prošle godine splitska policija protiv njega već podnijela kaznenu prijavu.

Stupalo je tada osumnjičen da je na temelju fiktivnih računa plaćao radove koji u stvarnosti nisu izvedeni, a dvojica nadzornih inženjera osumnjičena su da su lažno ovjeravala dokumente kao pokriće za transakcije. Riječ je o ukupno 470.000 kuna od 2008. do 2012. godine.

Ništa ja nisam kriv

Načelnik je zatim u izjavi “Slobodnoj” zanijekao da je riječ o fiktivnim računima, no ta je priča samo manji dio sumnjivih radnji koje se odvijaju u općini - barem tako tvrde predstavnici svih političkih opcija u mjestu.

Nezavisni Ivan Jelavić i Jure Kapetanović, Željko Vrdoljak iz HSS-a, Jure Vasilj, vijećnik HDZ-a i Petar Mijić iz SDP-a, spremno pokazuju dokumente, nalaze državne revizije i proračunskog nadzora obavljenog od Ministarstva financija. Muć je tako postao jedino mjesto u Hrvatskoj u kojem, silom prilika, surađuju sve političke opcije.

U nalazu proračunskog nadzora od 2010. do 2014. godine stoji kako su utvrđene nepravilnosti za koje je podnesen optužni prijedlog, dok je o “nepravilnostima koje nisu u nadležnosti Ministarstva financija izviještena Policijska uprava splitsko-dalmatinska, Služba za gospodarski kriminalitet.

Redom to znači: “putni nalozi ne predstavljaju vjerodostojnu dokumentaciju” - ukupno je riječ o 44.600 kuna od 2010. do 2014. godine.

Zatim: ukupno 202.000 kuna isplaćeno je iz blagajne po tri isplatnice bez vjerodostojne dokumentacije. Po dvije isplatnice iz 2012. godine načelniku je isplaćeno 70.300 kn i 87.500 kn, bez potpisa na jednoj i bez popratne dokumentacije i bez podloge za isplatu, bez računa, obračuna i ikakvih ugovorenih odnosa, navodi nalaz kontrole, a sljedeće godine na isti mu je način isplaćeno još oko 43.800 kuna.

Kod rashoda za usluge tekućeg i investicijskog održavanja dio računa ili privremenih situacija nije ovjeren od nadzornog tijela, a s jednim izvođačem, za održavanje javne rasvjete, sklapalo se više ugovora na temelju izravne pogodbe u vrijednosti manjoj od 70.000 kuna. Jednom obrtu za prijevoz i građevinarstvo isplaćen je veći iznos od ugovorenog, i to ukupno 228.000 kuna, Općina nije zaračunavala penale za kašnjenje pri izvođenju radova - nabraja se u izvješću.

Navodi se zatim niz tvrtki i niz poslova koji su dodjeljivani na temelju izravne pogodbe i plaćeni bez adekvatne dokumentacije, a u pojedinim slučajevima preplaćeni. Izravnom pogodbom bez provođenja propisanih postupaka javne nabave obavljena je i nabava motornog goriva.

I, na kraju, većina računa za troškove reprezentacije ne sadrži oznaku Općine kao kupca, te ni na jednom računu nisu evidentirane osobe koje su bile prisutne pri konzumaciji jela i pića, niti je naveden razlog konzumacije. Gotovinskim isplatama sa službene kartice Općine samo 2010. godine na raznim bankomatima diljem zemlje podignuto je 104.500 kuna te je za to plaćena naknada od 3900 kuna.

Godišnji proračun iznosi oko osam do devet milijuna kuna, a dug općine je nešto manji od sedam milijuna kuna, utvrdili su u Ministarstvu financija.

Uredna realizacija

- Sve su to samo knjigovodstvene greške o kojima načelnik ništa ne mora znati - odmahuje rukom Filip Stupalo.

Policija je nedavno u Muću izrađivala osobne iskaznice, a mediji su se raspisali kako su iz Općine odnijeli dokumentaciju, dodaje on.

- Niti jedna isplatnica nije potpisana ili ovjerena od načelnika niti je bilo što uplaćeno na račun načelnika. Jednostavno, posrijedi je način knjiženja dugovanja odnosno potraživanja od računovodstvenog referenta - kaže Stupalo.

- Svi putni nalozi za protekle tri godine uredno su realizirani, a jesu li pri tom ispunjeni na zakonski propisan način, nije u mojoj ingerenciji, niti je na čelnicima, da posjeduju takva znanja. Svi su računi odnosno rashodi tekućeg investicijskog održavanja u vrlo malim iznosima i angažman nadzora nije potrebit, već se to potvrđuje općinskom ovjerom odnosno pečatom. U vezi s Obrtom za prijevoz i građevinarstvo “Duje” (kojem su prema inspekciji preplaćeni radovi, op.a.) valja istaknuti kako su svi radovi na terenu uredno izvedeni te ovjereni od nadzornog inženjera i dokumentacija je naknadno poslana Ministarstvu financija, ali nažalost greškom djelatnika prilikom slanja poslane su kopije izvornika koje ne sadrže oznaku “istovjetno izvorniku”.

- U odnosu na dug Općine, moram reći da nije zabrinjavajući, niti toliki koliki prikazuju. Naravno da bi bilo dobro da ga nema uopće, ali što je tu je. I država je dužna dva proračuna pa isto funkcionira. Ulaskom nekoliko novih projakata dug Općine vrlo brzo će se svesti na nulu. Također valja istaknuti kako Općina ima i svojih potraživanja, koja nisu manja od dugovanja - zaključuje načelnik.

MARIJO KAVAIN

Djeci pomoć s bankomata

Pojašnjava načelnik Stupalo kako se 2013. godine na natječaj za nabavu goriva nitko nije javio, pa je gorivo nabavljeno direktnom nabavom kako se ne bi zaustavio rad komunalnog pogona. Podizanje gotovine na bankomatima pravda u svrhu isplata jednokratnih pomoći, naknada za novorođenu djecu, za elementarne nepogode i slično.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 13:50