StoryEditorOCM
OtociVRUĆA FOTELJA

Bitka na Visu nastavlja se žestoko: ‘Bivši direktor prijeti mi smrću i prijavama za krađu eura!? Svaki račun je uredan‘

Piše Sandra Barčot
11. rujna 2023. - 13:28

Skandal u malom mistu se nastavlja – trakavica oko trošenje novca u Turističkoj zajednici grada Visa, o čemu smo pisali ranije danas, uzbunila je duhove, pa je tema uz kavicu svih Višana, bio komentar o hrabrosti ili ludosti mladog Nikole Baržića, bivšeg čelnika Turiztičke zajednice grada (TZ); koji je prozvao državne institucije tvrdeći da "štite lopove".

Naime, Baržić, koji je do lipnja bito TZ-ov direktor, objavio je javni dopis o pronevjeri novca poreznih obveznika u visini 80 tisuća eura, navodeći i prijavu koju je uputio nadležnim institucijama – DORH-u i Ministarstvu turizma – ali je ustvrdio kako ni nakon šest mjeseci nema reakcije onih koji su zaduženi za zaštitu novca svih nas.

U nastavku priče i raspetljavanju tko je što ukrao, ako je novac ukraden, te što se to događalo u uredu lokalnog TZ-a, javio nam se Ivo Fiamengo, Baržićev prethodnik na direktorskoj dužnosti, koji, dodajmo, u prvom tekstu nigdje nije bio spomenut imenom i prezimenom. Ali se očito prepoznao....

Njegov dopis prenosimo u cjelosti:

- Želim reagirati na članak u kojem prenosite otvoreno pismo gospodina Baržića u kojem se i ja i kolega koji je punih 26 godina obavljao poslove voditelja ureda, optužujemo za kriminal! Više od jedanaest godina sam obavljao funkciju direktora TZ-a i iza svakog svog postupka, plaćenog računa ili potpisanog ugovora stojim i danas.

Naime, gospodin Baržić, kako bi opravdao svoj "bijeg" s mjesta direktora uoči samog početka sezone, traži razloge i neprijatelje po poznatoj formuli - svi su krivi osim mene. Štoviše taj svoj čin bijega naziva "hrabrošću", a za sve smo krivi ministrica turizma, ravnateljica USKOK-a, vijećnici Turističkog vijeća, bivši voditelj Turističkog ureda i ja kao dugogodišnji direktor TZ-a.

Uz to u svom pismu gospodin Baržić izjavljuje: "Kao što sam vam najavio i ranije, za slobodni otok Vis spreman sam primiti metak od bilo koje mafije, a spremni smo i uzvratiti (tko hoće sa zlim namjerama doći, moja adresa je: Donje Kunjanovo 6, Dračevo polje, otok Vis, ali nisam siguran da će se više doma vratiti)". Pitam se je li možda ova rečenica podložna prijavi DORH-u?

Da se vratim na optužbe za "krađu" 80 tisuća eura iz TZ-ove blagajne, odnosno o sredstvima koja su isplaćena temeljem potpisanih ugovora i plaćenih obveza kroz cijelu sezonu 2022. godine. Naime, u lipnju 2022. Baržić je izabran za direktora, ali budući da po zakonu svaki izbor direktora TZ-a mora potvrditi i Ministarstvo turizma, a Baržićevo ispunjavanje traženih uvjeta za direktora je bilo upitno, Turističko vijeće grada Visa me nije razriješilo s direktorske pozicije niti mi je dalo otkaz.

Kako sam Baržić navodi, ugovor o radu je potpisao u listopadu 2022. poslije kojega sam i ja razriješen dužnosti. U prilog mojim tvrdnjama prilažem pisani dokaz, Odluku o redovitom otkazu ugovora o radu datiranu 8. studenoga 2022., u kojem se navodi da je navedena odluka o izboru novog direktora postala pravomoćna 3. listopada.

Dakle, za zaključiti je da sam sva plaćanja obavljao legalno i u skladu sa zakonom, jer sam do 3. listopada 2022. bio TZ-ov direktor, odnosno osoba za zastupanje TZ-a, a 8. studenoga sam razriješen dužnosti.

S druge strane, u Izvještaju o radu direktora Baržića od 19. listopada 2022. do 14. lipnja ove godine, navodi se i ovo:

- Na radnom mjestu TZ-ova direktora formalno sam počeo raditi potpisom ugovora 19. listopada 2022. godine. Od strane Turističkog vijeća za mjesto direktora izabran sam 14. lipnja na sjednici Turističkog vijeća.

Ministarstvo Turizma nije moglo donijeti rješenje o mom upisu puna četiri mjeseca zbog namjernog opstruiranja od strane starog voditelja ureda, gospodina Vladušića i starog direktora, gospodina Fiamenga. Naime, poslali su manjkavu natječajnu dokumentaciju u nekoliko navrata gdje su namjerno izostavili moje diplome s fakulteta i Ministarstvo turizma nije moglo donijeti rješenje.

Također su Ministarstvu poslali nekoliko službenih dopisa gdje se mene, moju obitelj i moju tvrtku na izrazito grub način kleveće i lažno optužuje za utaju poreza i oštećenje državnog proračuna.

Nažalost, do današnjeg dana nije obavljena službena primopredaja od strane starog direktora Fiamenga te nisam dobio pristup službenim dokumentima, službenoj poslovnoj kartici, službenoj e-mail adresi direktora, službenoj e-mail adresi TZ-ova ureda, službenoj VIP kartici za prometovanje unutar Grada Visa i ostalim dokumentima.

Gospodina Fiamenga nisam nikad vidio u uredu niti je on odgovorio potvrdno ili negativno da će obaviti službenu primopredaju rukovodeće funkcije. Gospodin Vladušić me dočekao u uredu, predstavio se kao voditelj ureda Turističke zajednice, kao stručna osoba te kao osoba zadužena za knjigovodstvo i računovodstvo u uredu.

On me uputio u neke od poslova i zaduženja, ali je većinu toga zadržao za sebe iako sam ga više puta molio da mi pokaže stručne poslove u uredu da ih i sam znam napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:21