StoryEditorOCM
OtociI NOVE REDOVNICE

Mladi Kaštelanin odlučio se za neobičan životni put, a ‘potvrdu‘ je dobio na emotivnoj fešti, pogledajte tko je sve bio

Piše Mirko Crnčević
27. svibnja 2024. - 10:45

Hvarsko-bračko-viški biskup mons. Ranko Vidović je tijekom euharistijskog slavlja u hvarskoj katedrali sv. Stjepana I., za biskupijske svećenike zaredio đakone don Domagoja Babića i don Tončija Pruga.

Koncelebriralo je čak tridesetak svećenika među kojima je bio don Stanko Jerčić, generalni vikar trootočne dijeceze i župnik Jelse, te dekani otoka Hvara, Brača i Visa. Tu su bili još don Vedran Torić, rektor Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, te don Tonči Matulić, profesor na Katoličkog-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Kod oltara je bilo šest đakona i više od 20 bogoslova Splitsko-makarske nadbiskupije, s njima i hvarski bogoslov Božidar Plenković. Među brojnim vjernicima se moglo vidjeti redovnice reda "Omnia Deo" koje su nedavno došle raditi u Hvar, ali i nekoliko drugih redovnica te članove bratovštine sv. Roka iz Supetra.

Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor Svete Cecilije pod ravnanjem profesora Tomija Domančića i uz orguljsku pratnju maestra Slavka Reljića. Biskup Vidović je na početku misnog slavlja pozdravio ređenike, članove njihovih obitelji i sve nazočne da bi nakon toga iznio svoja razmišljanja o tome tko je ustvari svećenik i u čemu je bit njegovog postojanja.

- Papa Ivan Pavao Drugi naglašava da postoje dvije prilike u kojima svećenik daruje Kristu svoju ljudskost da se njome On može poslužiti kao oruđem spasenja, čineći na neki način od toga čovjeka drugog sebe. Najprije, to je slavlje svete mise na kojoj nam se uvijek iznova nude dva stola: stol Riječi i stol Euharistije. Druga prilika je "služba milosrđa", no za svakog svećenika je veoma bitna i molitva na koju potiče i papa Franjo - naglasio je biskup.

Na sve su se to odlučili ređenici koje je predstavio generalni vikar Jerčić zamolivši biskupa Vidovića da ih zaredi, što je on i učinio. Don Domagoj Babić (1996.) dolazi iz Kaštel Novog i filozofsko-teološki studij završio je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Don Tonči Prugo (1983.) je iz Supetra, filozofsko-teološki studij završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, dok je đakonski praktikum obavljao upravo u katedralnoj Župi sv. Stjepana I. u Hvaru.

image
Stipo Marčinković
image

Don Tonči Prugo (lijevo), hvarsko-bračko-viški biskup mons. Ranko Vidović (u sredini) i don Domagoj Babić (desno)

Stipo Marčinković
image

Don Tonči Prugo s obitelji

Stipo Marčinković
image

Don Domagoj Babić sa svojim najmilijima

Stipo Marčinković
image
Stipo Marčinković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 18:07