StoryEditorOCM
OtociUZORAN KONCESIONAR

Poduzetnik Tedeschi o jelenima i srnama koje čine štetu Hvaranima: ‘Ta divljač nije došla s područja našeg lovišta‘

Piše Dalmacija SD
11. svibnja 2023. - 14:16

Poduzetnik Emil Tedeschi, vlasnik splitske tvrtke "Floriana park" koja ima koncesiju na državnom lovištu na dijelu poluotoka Pelegrin na otoku Hvaru, izrazio je iskreno žaljenje zbog štete nanesene lokalnoj poljoprivredi i poljoprivrednicima na Hvaru te je naglasio kako podržava svaki napor institucija da se regulira stanje divljači na cijelom škoju.

- U interesu rasvjetljavanja činjenica, a na tragu informacija objavljenih u dijelu lokalnih medija, budući da sam imenom prozvan, želim prije svega reći da divljač koja se slobodno kreće otokom i čini štetu nije došla iz područja naše koncesionarske odgovornosti.

Nužno je tome u prilog istaknuti kako je lovište na dijelu Pelegrina za koje ima koncesiju i kojim upravlja tvrtka "Floriana park", čiji sam vlasnik, u potpunosti omeđeno ispravnom ogradom čitavo vrijeme trajanja koncesije, te se stalno nadzire kamerama i kontrolira ga osposobljeno osoblje, kao što se u skladu sa zakonskom obvezom obavlja i kontrolirani izlov prekobrojne divljači.

Lovište u našoj koncesiji također ima izvrsne recenzije i izvještaje nadležne uprave Ministarstva poljoprivrede koje se odnose na lovište-uzgajalište - naglašava Tedeschi i dodaje:

- Vjerujemo da postoji divljač koja se nekontrolirano kreće područjem izvan lovišta, ali takva divljač, ponavljamo, nije došla iz područja naše koncesionarske odgovornosti. "Floriana park" savjestan je koncesionar koji odgovorno i sustavno ulaže u nadzor i zaštitu državnog lovišta-uzgajališta u koncesiji, kao i u brigu o populaciji divljači unutar lovišta.

Kao što se navodi u dijelu medija, srneća divljač i jeleni lopatari, vrsta koja čini znatne štete na poljoprivrednim kulturama zapadnog dijela otoka (Hvar, Brusje i Velo Grablje), dolaze iz otvorenog zajedničkog lovišta "Hvar" (XVII/144), u koncesijskoj ingerenciji Lovačke udruge otoka Hvara, sa sjedištem u Starome Gradu.

Svaki koncesionar ima obvezu voditi brigu o lovno-gospodarskoj osnovi i vršiti redovito izlučivanje prekobrojne divljači na svom lovnom području, vodeći računa o tome da je isključivo njegova odgovornost za štetu koju divljač nanese poljoprivrednicima i njihovim usjevima.  

Uvijek smo bili i ostajemo otvoreni za svaku dodatnu provjeru našeg koncesionarskog područja, kao što nudimo i svaku pomoć i drugim lovnim koncesionarima na otoku Hvaru koju kao dobar susjed možemo pružiti da se problem riješi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 05:51