stdClass Object ( [id] => 1302339 [title] => Hrvatica iz Australije: ‘Na Sutjesci sam se poklonila palom djedu, a sad slikam portrete partizana. I neću stati!‘ [alias] => povratnica-iz-australije-na-sutjesci-sam-se-poklonila-palom-djedu-a-sad-slikam-portrete-partizana-i-necu-stati [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Većina naših otoka ima prezimena koja ih obilježavaju, pa je tako, barem u zavičajnom kontekstu, poznato da su Radovčići, Jelovčići i Lakoši sa šibenskog otoka Kaprija. Naravno, naći ćete ponekog Lakoša u Hvaru, ili Radovčića na Zlarinu ili na Prviću – u Šepurini, ili, na široj slici, Dragojevića s Korčule u Zlarinu... Naravno da su potonjega na Zlarinu zvali Korčulanin, a ovoga u Prvić Šepurini Kaprijanin...

---

---

Obitelj Ive Radovčića, Kaprijanina, čiji je šukundid s Kaprija došao na Prvić jer se tu oženio, odavno je napustila otok s ciljem u dalekoj Australiji. Kći Sonja te je 1967., kad su otišli, već imala pet godina, rodila se na brodu “Stari grad” na putu s Prvića u šibensko rodilište, koji dan prije njegove posljednje plovidbe put rezališta. Jedna njezina sestra rođena je također u Hrvatskoj, a brat i sestra Ana u Australiji.

Postali su Radovcichi

Radovčići su u novom kraju, a nastanili su se u Perthu, postali Radovcichi. Najmlađa među njima, Ana, rođena 1969., prije koji tjedan došla je u Šepurinu. Mislim, došla da ostane. Sestra Sonja nakon tromjesečnog boravka uskoro mora natrag u Australiju – treba li reći da teška srca ostavlja i sestru i stari kraj... Jer je Ana, visoko obrazovana slikarica, odlučila sa svojim sinom Vitom (17) ostati u domovini svojih predaka, u kojoj se sama čak – nije rodila.
Obje govore hrvatski prilično dobro, Sonja malo bolje jer je to ipak jezik na kojem je progovorila. U obitelji se govorio samo hrvatski. Premda, i njihova je mama nastojala zbog posla naučiti što više engleskoga, pa Anu nije tjerala da govori samo hrvatski. Ana je rođena u Perthu, Fakultet lijepih umjetnosti završila je i magistrirala u Melbourneu, a onda otišla u Castelemaine, manji grad pored Melbournea, grad umjetnika, slikara, glumaca, redatelja...

---

image

"U Australiji nema ovakvog mora",  kaže Ana Radovčić koja je zajedno sa sinom Vitom prihvatila izazov povratka

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---
– Meni se to sviđalo pa sam zadnjih 16 godina živjela tamo, bila sam učiteljica za odrasle. Prije nekoliko tjedana sve sam to ostavila. Bilo mi je teško jer tamo mi je bilo jako lijepo i dobro. Rekli su, ako ne uspijem ovdje, uvijek se mogu vratiti...
U Hrvatskoj u kojoj se uglavnom, i vrlo intenzivno, događa da ovdje završe školu a onda odu, evo i jednog obrnutog smjera: Anina iz Australije u kojoj joj ništa nije falilo, u Hrvatsku u kojoj nema pojma kako će sve to ispasti!
– Moj pokretač bio je moj sin Vito. Rekao je da će biti gore ako ostanemo u Australiji, ako ne steknemo nova iskustva. U Australiji je život dobar i lak, doduše skup. Bila sam učiteljica umjetnosti, sve sam imala, ali izgleda da sam, kao i moj Vito, ipak izabrala izazov. Ne bih jednom htjela žaliti zbog toga što nisam ni pokušala. Život je tako kratak, on je sam po sebi jedna avantura, to sam sebi “stavila u glavu” i odlučila otići. Da, drži me nervoza zbog sve te neizvjesnosti ali – sad sam tu.
Fali joj, kaže, mama. Sestra Sonja vadi stare fotografije, na jednoj su roditelji i ona, i kuferi, mašu s neke gajete u odlasku, otac je pokrio oči jer plače, mati maše, a šepurinska riva je puna mještana koji odmahuju... Odoše Radovčići, Kaprijanovi, u daleki, skoro pa najdalji svijet.

---

image

Ispraćaj Radovčića u Australiju

PRIVATNI ARHIV
------
image

Radovčići putuju na kraj svijeta. Teško je sakriti suze...

PRIVATNI ARHIV
---

’Imaš mamine oči’

– Zvuči neobično, ali otkad sam ovdje, u našoj obiteljskoj kući na punti Šepurine prema Vodicama, kao da sam više povezana s roditeljima, mamom i tatom koji je umro prije nekoliko godina. Volim čuti kad mi ovdje kažu “imaš mamine oči...”. Što sam više tu, više me sve privlači. Iako hrvatski za sada ne govorim dobro, kad ga slušam imam osjećaj da sam doma.
Sestra Sonja govori kako u Perthu ima puno naših, kako često u dućanu čuje materinji jezik i bude joj drago.

---

image

Ana i Vito sa sestrom i tetom Sonjom

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---
Pričaju sestre kako su roditelji u počecima života u Australiji bili strogi, a onda je to s vremenom popuštalo i mati je postajala nekako... sve modernija. Kako je mati podnijela odlazak kćeri Ane u stari kraj?
– Prihvatila je to dosta normalno. Falimo joj, ali ona ionako nije bila od onih koji stalno kritiziraju i prigovaraju, ima dobru narav. Zapravo voli da prihvatim njezinu, našu domovinu, i da me ta domovina zanima.
Ana je tamo u Australiji uvijek bilježila očeva sjećanja, stalno ga je poticala da priča kako se šta događalo i kako je bilo u njegovu životu. I danas ima te zapise. Kao da je bilo jučer, Ana koja je 1969. godište živo priča o očevom boravku u konclogorima, na Molatu pa u Italiji gdje je gotovo umro, a mati joj je pričala o konclogoru na susjednom Zlarinu. Očev otac, dida Ante, bio je u partizanima. Među tolikim Dalmatincima, i on je svoje kosti ostavio na Sutjesci. Stric Božo poginuo je u borbama za oslobođenje negdje oko Rijeke.
Nedavno, 16. lipnja na 80. godišnjicu bitke na Sutjesci, Ana je otišla na Tjentište da nađe podatke o svom didu Anti. Našla je njegovo ime upisano na zidu memorijalnog muzeja, i u jednoj od knjiga u kojima su popisi svih onih koji su tu, u danas divnoj prirodi, na tom impresivnom mjestu, zaustavili sat svojega života. Kosti dida Ante danas počivaju u zajedničkoj kosturnici na Tjentištu.
Za Domovinskog rata, stalno su s tugom pratili što se događa u njihovoj domovini, sestre to pamte. Doba Drugog svjetskog rata pamte samo po očevim, odnosno obiteljskim pričama i bilješkama koje je radila Ana.
Ana je i lani krenula na Tjentište jer je u to vrijeme bila u Hrvatskoj, ali je koji dan ranije na suhozidu njihove zemlje, bio je lipanj, pala i vrlo komplicirano slomila nogu, zbog čega se i danas pomaže štapom. Dugo se liječila u Hrvatskoj.

---

image

Lijevo: Ana s Ivom Karamatićem, najstarijim preživjelim partizanom sa Sutjeske. Desno: Na Tjentištu je našla zapis o poginulom djedu Anti

PRIVATNI ARHIV
---

Definitivna odluka

Australije se dočepala tek u listopadu. Zapravo tek da se oprosti od nje. Jer u ožujku ove godine donijela je definitivnu odluku da s Vitom odlazi u Hrvatsku. Vito će najesen u školu kao i svi, mama će ga pratiti i razmotriti ponude koje je dobila za posao. Vito nosi par divnih naušnica koje mu je napravila mama.
Štoviše, naučila je Ana i njega raditi nakit, raditi u srebru, zanima ga i dizajn svake vrste, naročito tekstilni. Otišli su pogledati školu i bili zadovoljni, Vito je komunikativan i već i na Prviću ima prijatelje s kojima je u stalnom angažmanu. Kad sam ga pitala je li mu bilo teško ostaviti Australiju samo me pogledao i rekao: Ma neee, ja volim biti u Hrvatskoj!
Ana misli da neke umjetničke gene, posebno one iz primijenjene umjetnosti nosi od svoga praujaka (očeva ujaka), nekoć starog šibenskog zlatara i draguljara Ante Fantulina. Nosi naušnice koje je on napravio. Dobili su i sliku table njegove radnje koja se nalazila negdje oko Kazališta. Više od toga ne znaju.
Ana i Sonja pomno skupljaju i čuvaju svu tu “građu” za obiteljske uspomene. U to spada i Anin i Vitin ovogodišnji odlazak na Tjentište. Sad joj je drago što nije uspjela otići lani, nego ove godine kad se navršilo 80 godina od bitke u kojoj je završen život njezina dida. Dvanaestog lipnja je otputovala iz Australije. Šesnaestog lipnja je doputovala na Tjentište, na Sutjesku, na most na Neretvi.

Nema natrag

Uopće, zanima je to partizansko ratovanja u Drugom svjetskom ratu, cijeli taj pokret i ne razumije, kaže, niti jedan povijesni revizionizam, kad se brani svoja zemlja.
Proučavajući prošlost svoje obitelji nekako se počela kotrljati priča o dalmatinskim, hrvatskim ili partizanima uopće. Ponajviše u vrijeme korone kad je život bio blokiran. Zahvaljujući društvenim mrežama počele su se iz cijeloga svijeta javljati obitelji koje su izgubile nekoga u partizanima, u Drugom svjetskom ratu. Poslali bi joj fotografiju, a ona bi u tehnici crteža, najčešće u ugljenu, napravila portret i poslala im ga na dar. Do sada je napravila više od dvadeset partizanskih portreta. I ne misli stati. Sad ih već “osam” čeka na red...
Ovo će ljeto Ana i njezin Vito provesti u Prvić Šepurini – Sonja i suprug će ovih dana teška srca natrag u Australiju. Dva mjeseca su uređivali oko kuće – roditelji su zbog održavanja kuće dolazili svake druge godine. Porušili su nepotrebno u dvoru, popravili stare skale – sve sami, Sonja i suprug.
Preko puta imaju minijaturni vrtlić i kotac u kojem su nekad držali dvije koze – prisjeća se Sonja.

---

image

‘Ja sam se dvoumila, bilo me je strah ostaviti sigurnost i lijep život‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---
Ana kaže kako je Vito još lani donio svoju odluku i išao vidjeti školu u Dugopolju. Mislila je da će ga to možda zimus u Australiji proći, ali nije.
– Ja sam se dvoumila, bilo me je strah ostaviti tu sigurnost i lijep život. U jednu ruku sam to željela, željela sam novu priliku, a u drugu... ostaviti posao i tko zna hoću li tamo gdje idem uspjeti. Bila sam jako nervozna ali... nekako sam ipak iz dana u dan radila na tom odlasku. Kad započneš tu proceduru – nema natrag.
Sad u Hrvatskoj sređuje dokumente. Državljanstvo i osobnu već ima. Sad slijedi zdravstveno, pa ovo, pa ono...
– Ali... volim ovaj mir, volim imati neki prirodni ritam života. Ovdje je sve sporije, jednostavnije, volim da mi vapor određuje taj ritam, sve mi tu odgovara!
Moram sad često do Vodica, tamo je naš administrativni centar, sređujem dokumente i – tu sam. Sonja putuje u ponedjeljak.
Vito i Ana ostaju. U Šepurini, u Splitu, u Hrvatskoj svakako...
Pa tko pogleda to more, Šepurinu, te otoke, s njihove terace na vrh kuće, taj mora ostati prikovan i zatravljen, a osim toga ima i smisla da kuća Radovčić, pa makar bila i Radovcich, ponovo živi!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANA RADOVČIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ANA RADOVČIĆ 2 0 9207 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-29 11:43:26 [created_by] => 3143 [created_by_alias] => Jordanka Grubač [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-01 18:40:21 [modified_by] => 3143 [publish_up] => 2023-07-01 18:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 149 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Povratnica iz Australije: 'Na Sutjesci sam se poklonila palom djedu, a sad slikam portrete partizana. I neću stati!' [metakey] => Ana Radovčić, Vito Radovčić, Australija, povratnici, Bitka na Sutjesci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25166043.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25182174.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25166045.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25166047.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25166032.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25170604.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25170603.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25170602.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25170601.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","PRIVATNI ARHIV","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","PRIVATNI ARHIV","PRIVATNI ARHIV","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ana sa sinom Vitom: Ne vra\u0107amo se vi\u0161e u Australiju<\/p>","

Lijevo: Ana s Ivom Karamati\u0107em, najstarijim pre\u017eivjelim partizanom sa Sutjeske. Desno:\u00a0Na Tjenti\u0161tu je na\u0161la zapis o poginulom djedu Anti<\/p>","

Ana i Vito sa sestrom i tetom Sonjom<\/p>","

\u2018Ja sam se dvoumila, bilo me je strah ostaviti sigurnost i lijep \u017eivot\u2018<\/p>","

\u201dU Australiji nema ovakvog mora\u201d,\u00a0\u00a0ka\u017ee Ana Radov\u010di\u0107 koja je zajedno sa sinom Vitom prihvatila izazov povratka<\/p>","

Ispra\u0107aj Radov\u010di\u0107a u Australiju<\/p>","

Radov\u010di\u0107i putuju na kraj svijeta. Te\u0161ko je sakriti suze...<\/p>","

Lijevo: Ana s Ivom Karamati\u0107em, najstarijim pre\u017eivjelim partizanom sa Sutjeske. Desno:\u00a0Na Tjenti\u0161tu je na\u0161la zapis o poginulom djedu Anti<\/p>","

Na Tjenti\u0161tu je na\u0161la zapis o poginulom djedu Anti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1236","hd_25166043_1920.jpg":"1920x1080","k_25166043_1280.jpg":"1280x1280","k_25166043_1024.jpg":"1024x1024","k_25166043_640.jpg":"640x640","k_25166043_480.jpg":"480x480","k_25166043_340.jpg":"340x340","k_25166043_220.jpg":"220x220","o_25166043_1280.jpg":"1280x824","o_25166043_1024.jpg":"1024x659","o_25166043_640.jpg":"640x412","o_25166043_480.jpg":"480x309","o_25166043_340.jpg":"340x218","o_25166043_220.jpg":"220x141","h_25166043_1280.jpg":"1280x854","h_25166043_1024.jpg":"1024x683","h_25166043_640.jpg":"640x427","h_25166043_480.jpg":"480x320","h_25166043_340.jpg":"340x227","h_25166043_220.jpg":"220x147","pp_25166043_1280.jpg":"1280x1628","pp_25166043_1024.jpg":"1024x1303","pp_25166043_640.jpg":"640x814","pp_25166043_480.jpg":"480x611","pp_25166043_340.jpg":"340x432","pp_25166043_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1699","hd_25182174_1920.jpg":"1920x1080","k_25182174_1280.jpg":"1280x1280","k_25182174_1024.jpg":"1024x1024","k_25182174_640.jpg":"640x640","k_25182174_480.jpg":"480x480","k_25182174_340.jpg":"340x340","k_25182174_220.jpg":"220x220","o_25182174_1280.jpg":"1280x1132","o_25182174_1024.jpg":"1024x906","o_25182174_640.jpg":"640x566","o_25182174_480.jpg":"480x424","o_25182174_340.jpg":"340x300","o_25182174_220.jpg":"220x194","h_25182174_1280.jpg":"1280x854","h_25182174_1024.jpg":"1024x683","h_25182174_640.jpg":"640x427","h_25182174_480.jpg":"480x320","h_25182174_340.jpg":"340x227","h_25182174_220.jpg":"220x147","pp_25182174_1280.jpg":"1280x1628","pp_25182174_1024.jpg":"1024x1303","pp_25182174_640.jpg":"640x814","pp_25182174_480.jpg":"480x611","pp_25182174_340.jpg":"340x432","pp_25182174_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25166045_1920.jpg":"1920x1080","k_25166045_1280.jpg":"1280x1280","k_25166045_1024.jpg":"1024x1024","k_25166045_640.jpg":"640x640","k_25166045_480.jpg":"480x480","k_25166045_340.jpg":"340x340","k_25166045_220.jpg":"220x220","o_25166045_1280.jpg":"1280x1920","o_25166045_1024.jpg":"1024x1536","o_25166045_640.jpg":"640x960","o_25166045_480.jpg":"480x720","o_25166045_340.jpg":"340x510","o_25166045_220.jpg":"220x330","h_25166045_1280.jpg":"1280x854","h_25166045_1024.jpg":"1024x683","h_25166045_640.jpg":"640x427","h_25166045_480.jpg":"480x320","h_25166045_340.jpg":"340x227","h_25166045_220.jpg":"220x147","pp_25166045_1280.jpg":"1280x1628","pp_25166045_1024.jpg":"1024x1303","pp_25166045_640.jpg":"640x814","pp_25166045_480.jpg":"480x611","pp_25166045_340.jpg":"340x432","pp_25166045_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25166047_1920.jpg":"1920x1080","k_25166047_1280.jpg":"1280x1280","k_25166047_1024.jpg":"1024x1024","k_25166047_640.jpg":"640x640","k_25166047_480.jpg":"480x480","k_25166047_340.jpg":"340x340","k_25166047_220.jpg":"220x220","o_25166047_1280.jpg":"1280x853","o_25166047_1024.jpg":"1024x682","o_25166047_640.jpg":"640x426","o_25166047_480.jpg":"480x320","o_25166047_340.jpg":"340x226","o_25166047_220.jpg":"220x146","h_25166047_1280.jpg":"1280x854","h_25166047_1024.jpg":"1024x683","h_25166047_640.jpg":"640x427","h_25166047_480.jpg":"480x320","h_25166047_340.jpg":"340x227","h_25166047_220.jpg":"220x147","pp_25166047_1280.jpg":"1280x1628","pp_25166047_1024.jpg":"1024x1303","pp_25166047_640.jpg":"640x814","pp_25166047_480.jpg":"480x611","pp_25166047_340.jpg":"340x432","pp_25166047_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_25166032_1920.jpg":"1920x1080","k_25166032_1280.jpg":"1280x1280","k_25166032_1024.jpg":"1024x1024","k_25166032_640.jpg":"640x640","k_25166032_480.jpg":"480x480","k_25166032_340.jpg":"340x340","k_25166032_220.jpg":"220x220","o_25166032_1280.jpg":"1280x814","o_25166032_1024.jpg":"1024x651","o_25166032_640.jpg":"640x407","o_25166032_480.jpg":"480x305","o_25166032_340.jpg":"340x216","o_25166032_220.jpg":"220x140","h_25166032_1280.jpg":"1280x854","h_25166032_1024.jpg":"1024x683","h_25166032_640.jpg":"640x427","h_25166032_480.jpg":"480x320","h_25166032_340.jpg":"340x227","h_25166032_220.jpg":"220x147","pp_25166032_1280.jpg":"1280x1628","pp_25166032_1024.jpg":"1024x1303","pp_25166032_640.jpg":"640x814","pp_25166032_480.jpg":"480x611","pp_25166032_340.jpg":"340x432","pp_25166032_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1416","hd_25170604_1920.jpg":"1920x1080","k_25170604_1280.jpg":"1280x1280","k_25170604_1024.jpg":"1024x1024","k_25170604_640.jpg":"640x640","k_25170604_480.jpg":"480x480","k_25170604_340.jpg":"340x340","k_25170604_220.jpg":"220x220","o_25170604_1280.jpg":"1280x944","o_25170604_1024.jpg":"1024x755","o_25170604_640.jpg":"640x472","o_25170604_480.jpg":"480x354","o_25170604_340.jpg":"340x250","o_25170604_220.jpg":"220x162","h_25170604_1280.jpg":"1280x854","h_25170604_1024.jpg":"1024x683","h_25170604_640.jpg":"640x427","h_25170604_480.jpg":"480x320","h_25170604_340.jpg":"340x227","h_25170604_220.jpg":"220x147","pp_25170604_1280.jpg":"1280x1628","pp_25170604_1024.jpg":"1024x1303","pp_25170604_640.jpg":"640x814","pp_25170604_480.jpg":"480x611","pp_25170604_340.jpg":"340x432","pp_25170604_220.jpg":"220x280"},{"size0":"670x1024","hd_25170603_1920.jpg":"1920x1080","k_25170603_1280.jpg":"1280x1280","k_25170603_1024.jpg":"1024x1024","k_25170603_640.jpg":"640x640","k_25170603_480.jpg":"480x480","k_25170603_340.jpg":"340x340","k_25170603_220.jpg":"220x220","o_25170603_1280.jpg":"1280x1956","o_25170603_1024.jpg":"1024x1565","o_25170603_640.jpg":"640x978","o_25170603_480.jpg":"480x733","o_25170603_340.jpg":"340x519","o_25170603_220.jpg":"220x336","h_25170603_1280.jpg":"1280x854","h_25170603_1024.jpg":"1024x683","h_25170603_640.jpg":"640x427","h_25170603_480.jpg":"480x320","h_25170603_340.jpg":"340x227","h_25170603_220.jpg":"220x147","pp_25170603_1280.jpg":"1280x1628","pp_25170603_1024.jpg":"1024x1303","pp_25170603_640.jpg":"640x814","pp_25170603_480.jpg":"480x611","pp_25170603_340.jpg":"340x432","pp_25170603_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1508x2016","hd_25170602_1920.jpg":"1920x1080","k_25170602_1280.jpg":"1280x1280","k_25170602_1024.jpg":"1024x1024","k_25170602_640.jpg":"640x640","k_25170602_480.jpg":"480x480","k_25170602_340.jpg":"340x340","k_25170602_220.jpg":"220x220","o_25170602_1280.jpg":"1280x1711","o_25170602_1024.jpg":"1024x1368","o_25170602_640.jpg":"640x855","o_25170602_480.jpg":"480x641","o_25170602_340.jpg":"340x454","o_25170602_220.jpg":"220x294","h_25170602_1280.jpg":"1280x854","h_25170602_1024.jpg":"1024x683","h_25170602_640.jpg":"640x427","h_25170602_480.jpg":"480x320","h_25170602_340.jpg":"340x227","h_25170602_220.jpg":"220x147","pp_25170602_1280.jpg":"1280x1628","pp_25170602_1024.jpg":"1024x1303","pp_25170602_640.jpg":"640x814","pp_25170602_480.jpg":"480x611","pp_25170602_340.jpg":"340x432","pp_25170602_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_25170601_1920.jpg":"1920x1080","k_25170601_1280.jpg":"1280x1280","k_25170601_1024.jpg":"1024x1024","k_25170601_640.jpg":"640x640","k_25170601_480.jpg":"480x480","k_25170601_340.jpg":"340x340","k_25170601_220.jpg":"220x220","o_25170601_1280.jpg":"1280x1706","o_25170601_1024.jpg":"1024x1365","o_25170601_640.jpg":"640x853","o_25170601_480.jpg":"480x640","o_25170601_340.jpg":"340x453","o_25170601_220.jpg":"220x293","h_25170601_1280.jpg":"1280x854","h_25170601_1024.jpg":"1024x683","h_25170601_640.jpg":"640x427","h_25170601_480.jpg":"480x320","h_25170601_340.jpg":"340x227","h_25170601_220.jpg":"220x147","pp_25170601_1280.jpg":"1280x1628","pp_25170601_1024.jpg":"1024x1303","pp_25170601_640.jpg":"640x814","pp_25170601_480.jpg":"480x611","pp_25170601_340.jpg":"340x432","pp_25170601_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5495528 Threads: 77 Questions: 982243097 Slow queries: 0 Opens: 174086 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.734 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8792120 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/povratnica-iz-australije-na-sutjesci-sam-se-poklonila-palom-djedu-a-sad-slikam-portrete-partizana-i-necu-stati-1302339 [printLink] => /dalmacija/otoci/povratnica-iz-australije-na-sutjesci-sam-se-poklonila-palom-djedu-a-sad-slikam-portrete-partizana-i-necu-stati-1302339?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 721442 [name] => Ana Radovčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-29 15:30:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-radovcic [link] => /tag/ana-radovcic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 721443 [name] => Vito Radovčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-29 15:30:21 [main_article_id] => 0 [alias] => vito-radovcic [link] => /tag/vito-radovcic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 349087 [name] => Australija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => australija [link] => /tag/australija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 463639 [name] => povratnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => povratnici [link] => /tag/povratnici ) [4] => stdClass Object ( [id] => 367469 [name] => Bitka na Sutjesci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bitka-na-sutjesci [link] => /tag/bitka-na-sutjesci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANA RADOVČIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatica iz Australije: ‘Na Sutjesci sam se poklonila palom djedu, a sad slikam portrete partizana. I neću stati!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3143 [name] => Jordanka Grubač [username] => jordanka-gruba [email] => jordanka-gruba@sd.hr [password] => $2y$10$mfgr/rLSzS.YG29Joawh8eMoSixr2ky.oJA2tbFx5IhCFP1KqO0o2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jordanka-grubac-3143 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1661 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e2ca3bd7500ba4a410e63bb33d936aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25166043.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Ana sa sinom Vitom: Ne vraćamo se više u Australiju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25166043.jpg [title] =>

Ana sa sinom Vitom: Ne vraćamo se više u Australiju

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25182174.jpg [title] =>

Lijevo: Ana s Ivom Karamatićem, najstarijim preživjelim partizanom sa Sutjeske. Desno: Na Tjentištu je našla zapis o poginulom djedu Anti

PRIVATNI ARHIV ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25166045.jpg [title] =>

Ana i Vito sa sestrom i tetom Sonjom

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25166047.jpg [title] =>

‘Ja sam se dvoumila, bilo me je strah ostaviti sigurnost i lijep život‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25166032.jpg [title] =>

”U Australiji nema ovakvog mora”,  kaže Ana Radovčić koja je zajedno sa sinom Vitom prihvatila izazov povratka

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25170604.jpg [title] =>

Ispraćaj Radovčića u Australiju

PRIVATNI ARHIV ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25170603.jpg [title] =>

Radovčići putuju na kraj svijeta. Teško je sakriti suze...

PRIVATNI ARHIV ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25170602.jpg [title] =>

Lijevo: Ana s Ivom Karamatićem, najstarijim preživjelim partizanom sa Sutjeske. Desno: Na Tjentištu je našla zapis o poginulom djedu Anti

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25170601.jpg [title] =>

Na Tjentištu je našla zapis o poginulom djedu Anti

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Većina naših otoka ima prezimena koja ih obilježavaju, pa je tako, barem u zavičajnom kontekstu, poznato da su Radovčići, Jelovčići i Lakoši sa šibenskog otoka Kaprija. Naravno, naći ćete ponekog Lakoša u Hvaru, ili Radovčića na Zlarinu ili na Prviću – u Šepurini, ili, na široj slici, Dragojevića s Korčule u Zlarinu... Naravno da su potonjega na Zlarinu zvali Korčulanin, a ovoga u Prvić Šepurini Kaprijanin...

---

---

Obitelj Ive Radovčića, Kaprijanina, čiji je šukundid s Kaprija došao na Prvić jer se tu oženio, odavno je napustila otok s ciljem u dalekoj Australiji. Kći Sonja te je 1967., kad su otišli, već imala pet godina, rodila se na brodu “Stari grad” na putu s Prvića u šibensko rodilište, koji dan prije njegove posljednje plovidbe put rezališta. Jedna njezina sestra rođena je također u Hrvatskoj, a brat i sestra Ana u Australiji.

Postali su Radovcichi

Radovčići su u novom kraju, a nastanili su se u Perthu, postali Radovcichi. Najmlađa među njima, Ana, rođena 1969., prije koji tjedan došla je u Šepurinu. Mislim, došla da ostane. Sestra Sonja nakon tromjesečnog boravka uskoro mora natrag u Australiju – treba li reći da teška srca ostavlja i sestru i stari kraj... Jer je Ana, visoko obrazovana slikarica, odlučila sa svojim sinom Vitom (17) ostati u domovini svojih predaka, u kojoj se sama čak – nije rodila.
Obje govore hrvatski prilično dobro, Sonja malo bolje jer je to ipak jezik na kojem je progovorila. U obitelji se govorio samo hrvatski. Premda, i njihova je mama nastojala zbog posla naučiti što više engleskoga, pa Anu nije tjerala da govori samo hrvatski. Ana je rođena u Perthu, Fakultet lijepih umjetnosti završila je i magistrirala u Melbourneu, a onda otišla u Castelemaine, manji grad pored Melbournea, grad umjetnika, slikara, glumaca, redatelja...

---

image

"U Australiji nema ovakvog mora",  kaže Ana Radovčić koja je zajedno sa sinom Vitom prihvatila izazov povratka

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---
– Meni se to sviđalo pa sam zadnjih 16 godina živjela tamo, bila sam učiteljica za odrasle. Prije nekoliko tjedana sve sam to ostavila. Bilo mi je teško jer tamo mi je bilo jako lijepo i dobro. Rekli su, ako ne uspijem ovdje, uvijek se mogu vratiti...
U Hrvatskoj u kojoj se uglavnom, i vrlo intenzivno, događa da ovdje završe školu a onda odu, evo i jednog obrnutog smjera: Anina iz Australije u kojoj joj ništa nije falilo, u Hrvatsku u kojoj nema pojma kako će sve to ispasti!
– Moj pokretač bio je moj sin Vito. Rekao je da će biti gore ako ostanemo u Australiji, ako ne steknemo nova iskustva. U Australiji je život dobar i lak, doduše skup. Bila sam učiteljica umjetnosti, sve sam imala, ali izgleda da sam, kao i moj Vito, ipak izabrala izazov. Ne bih jednom htjela žaliti zbog toga što nisam ni pokušala. Život je tako kratak, on je sam po sebi jedna avantura, to sam sebi “stavila u glavu” i odlučila otići. Da, drži me nervoza zbog sve te neizvjesnosti ali – sad sam tu.
Fali joj, kaže, mama. Sestra Sonja vadi stare fotografije, na jednoj su roditelji i ona, i kuferi, mašu s neke gajete u odlasku, otac je pokrio oči jer plače, mati maše, a šepurinska riva je puna mještana koji odmahuju... Odoše Radovčići, Kaprijanovi, u daleki, skoro pa najdalji svijet.

---

image

Ispraćaj Radovčića u Australiju

PRIVATNI ARHIV
------
image

Radovčići putuju na kraj svijeta. Teško je sakriti suze...

PRIVATNI ARHIV
---

’Imaš mamine oči’

– Zvuči neobično, ali otkad sam ovdje, u našoj obiteljskoj kući na punti Šepurine prema Vodicama, kao da sam više povezana s roditeljima, mamom i tatom koji je umro prije nekoliko godina. Volim čuti kad mi ovdje kažu “imaš mamine oči...”. Što sam više tu, više me sve privlači. Iako hrvatski za sada ne govorim dobro, kad ga slušam imam osjećaj da sam doma.
Sestra Sonja govori kako u Perthu ima puno naših, kako često u dućanu čuje materinji jezik i bude joj drago.

---

image

Ana i Vito sa sestrom i tetom Sonjom

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---
Pričaju sestre kako su roditelji u počecima života u Australiji bili strogi, a onda je to s vremenom popuštalo i mati je postajala nekako... sve modernija. Kako je mati podnijela odlazak kćeri Ane u stari kraj?
– Prihvatila je to dosta normalno. Falimo joj, ali ona ionako nije bila od onih koji stalno kritiziraju i prigovaraju, ima dobru narav. Zapravo voli da prihvatim njezinu, našu domovinu, i da me ta domovina zanima.
Ana je tamo u Australiji uvijek bilježila očeva sjećanja, stalno ga je poticala da priča kako se šta događalo i kako je bilo u njegovu životu. I danas ima te zapise. Kao da je bilo jučer, Ana koja je 1969. godište živo priča o očevom boravku u konclogorima, na Molatu pa u Italiji gdje je gotovo umro, a mati joj je pričala o konclogoru na susjednom Zlarinu. Očev otac, dida Ante, bio je u partizanima. Među tolikim Dalmatincima, i on je svoje kosti ostavio na Sutjesci. Stric Božo poginuo je u borbama za oslobođenje negdje oko Rijeke.
Nedavno, 16. lipnja na 80. godišnjicu bitke na Sutjesci, Ana je otišla na Tjentište da nađe podatke o svom didu Anti. Našla je njegovo ime upisano na zidu memorijalnog muzeja, i u jednoj od knjiga u kojima su popisi svih onih koji su tu, u danas divnoj prirodi, na tom impresivnom mjestu, zaustavili sat svojega života. Kosti dida Ante danas počivaju u zajedničkoj kosturnici na Tjentištu.
Za Domovinskog rata, stalno su s tugom pratili što se događa u njihovoj domovini, sestre to pamte. Doba Drugog svjetskog rata pamte samo po očevim, odnosno obiteljskim pričama i bilješkama koje je radila Ana.
Ana je i lani krenula na Tjentište jer je u to vrijeme bila u Hrvatskoj, ali je koji dan ranije na suhozidu njihove zemlje, bio je lipanj, pala i vrlo komplicirano slomila nogu, zbog čega se i danas pomaže štapom. Dugo se liječila u Hrvatskoj.

---

image

Lijevo: Ana s Ivom Karamatićem, najstarijim preživjelim partizanom sa Sutjeske. Desno: Na Tjentištu je našla zapis o poginulom djedu Anti

PRIVATNI ARHIV
---

Definitivna odluka

Australije se dočepala tek u listopadu. Zapravo tek da se oprosti od nje. Jer u ožujku ove godine donijela je definitivnu odluku da s Vitom odlazi u Hrvatsku. Vito će najesen u školu kao i svi, mama će ga pratiti i razmotriti ponude koje je dobila za posao. Vito nosi par divnih naušnica koje mu je napravila mama.
Štoviše, naučila je Ana i njega raditi nakit, raditi u srebru, zanima ga i dizajn svake vrste, naročito tekstilni. Otišli su pogledati školu i bili zadovoljni, Vito je komunikativan i već i na Prviću ima prijatelje s kojima je u stalnom angažmanu. Kad sam ga pitala je li mu bilo teško ostaviti Australiju samo me pogledao i rekao: Ma neee, ja volim biti u Hrvatskoj!
Ana misli da neke umjetničke gene, posebno one iz primijenjene umjetnosti nosi od svoga praujaka (očeva ujaka), nekoć starog šibenskog zlatara i draguljara Ante Fantulina. Nosi naušnice koje je on napravio. Dobili su i sliku table njegove radnje koja se nalazila negdje oko Kazališta. Više od toga ne znaju.
Ana i Sonja pomno skupljaju i čuvaju svu tu “građu” za obiteljske uspomene. U to spada i Anin i Vitin ovogodišnji odlazak na Tjentište. Sad joj je drago što nije uspjela otići lani, nego ove godine kad se navršilo 80 godina od bitke u kojoj je završen život njezina dida. Dvanaestog lipnja je otputovala iz Australije. Šesnaestog lipnja je doputovala na Tjentište, na Sutjesku, na most na Neretvi.

Nema natrag

Uopće, zanima je to partizansko ratovanja u Drugom svjetskom ratu, cijeli taj pokret i ne razumije, kaže, niti jedan povijesni revizionizam, kad se brani svoja zemlja.
Proučavajući prošlost svoje obitelji nekako se počela kotrljati priča o dalmatinskim, hrvatskim ili partizanima uopće. Ponajviše u vrijeme korone kad je život bio blokiran. Zahvaljujući društvenim mrežama počele su se iz cijeloga svijeta javljati obitelji koje su izgubile nekoga u partizanima, u Drugom svjetskom ratu. Poslali bi joj fotografiju, a ona bi u tehnici crteža, najčešće u ugljenu, napravila portret i poslala im ga na dar. Do sada je napravila više od dvadeset partizanskih portreta. I ne misli stati. Sad ih već “osam” čeka na red...
Ovo će ljeto Ana i njezin Vito provesti u Prvić Šepurini – Sonja i suprug će ovih dana teška srca natrag u Australiju. Dva mjeseca su uređivali oko kuće – roditelji su zbog održavanja kuće dolazili svake druge godine. Porušili su nepotrebno u dvoru, popravili stare skale – sve sami, Sonja i suprug.
Preko puta imaju minijaturni vrtlić i kotac u kojem su nekad držali dvije koze – prisjeća se Sonja.

---

image

‘Ja sam se dvoumila, bilo me je strah ostaviti sigurnost i lijep život‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---
Ana kaže kako je Vito još lani donio svoju odluku i išao vidjeti školu u Dugopolju. Mislila je da će ga to možda zimus u Australiji proći, ali nije.
– Ja sam se dvoumila, bilo me je strah ostaviti tu sigurnost i lijep život. U jednu ruku sam to željela, željela sam novu priliku, a u drugu... ostaviti posao i tko zna hoću li tamo gdje idem uspjeti. Bila sam jako nervozna ali... nekako sam ipak iz dana u dan radila na tom odlasku. Kad započneš tu proceduru – nema natrag.
Sad u Hrvatskoj sređuje dokumente. Državljanstvo i osobnu već ima. Sad slijedi zdravstveno, pa ovo, pa ono...
– Ali... volim ovaj mir, volim imati neki prirodni ritam života. Ovdje je sve sporije, jednostavnije, volim da mi vapor određuje taj ritam, sve mi tu odgovara!
Moram sad često do Vodica, tamo je naš administrativni centar, sređujem dokumente i – tu sam. Sonja putuje u ponedjeljak.
Vito i Ana ostaju. U Šepurini, u Splitu, u Hrvatskoj svakako...
Pa tko pogleda to more, Šepurinu, te otoke, s njihove terace na vrh kuće, taj mora ostati prikovan i zatravljen, a osim toga ima i smisla da kuća Radovčić, pa makar bila i Radovcich, ponovo živi!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix PRIVATNI ARHIV Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix PRIVATNI ARHIV PRIVATNI ARHIV
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ana sa sinom Vitom: Ne vraćamo se više u Australiju

PRIVATNI ARHIV

Lijevo: Ana s Ivom Karamatićem, najstarijim preživjelim partizanom sa Sutjeske. Desno: Na Tjentištu je našla zapis o poginulom djedu Anti

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ana i Vito sa sestrom i tetom Sonjom

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

‘Ja sam se dvoumila, bilo me je strah ostaviti sigurnost i lijep život‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

”U Australiji nema ovakvog mora”,  kaže Ana Radovčić koja je zajedno sa sinom Vitom prihvatila izazov povratka

PRIVATNI ARHIV

Ispraćaj Radovčića u Australiju

PRIVATNI ARHIV

Radovčići putuju na kraj svijeta. Teško je sakriti suze...


Lijevo: Ana s Ivom Karamatićem, najstarijim preživjelim partizanom sa Sutjeske. Desno: Na Tjentištu je našla zapis o poginulom djedu Anti


Na Tjentištu je našla zapis o poginulom djedu Anti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/povratnica-iz-australije-na-sutjesci-sam-se-poklonila-palom-djedu-a-sad-slikam-portrete-partizana-i-necu-stati-1302339 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f90c3e9f705b159127be75e34de8e066603e65f1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatica+iz+Australije%3A+%E2%80%98Na+Sutjesci+sam+se+poklonila+palom+djedu%2C+a+sad+slikam+portrete+partizana.+I+ne%C4%87u+stati%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fpovratnica-iz-australije-na-sutjesci-sam-se-poklonila-palom-djedu-a-sad-slikam-portrete-partizana-i-necu-stati-1302339 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fpovratnica-iz-australije-na-sutjesci-sam-se-poklonila-palom-djedu-a-sad-slikam-portrete-partizana-i-necu-stati-1302339 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANA RADOVČIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
OtociANA RADOVČIĆ

Hrvatica iz Australije: ‘Na Sutjesci sam se poklonila palom djedu, a sad slikam portrete partizana. I neću stati!‘

Piše Jordanka Grubač
1. srpnja 2023. - 20:34

Većina naših otoka ima prezimena koja ih obilježavaju, pa je tako, barem u zavičajnom kontekstu, poznato da su Radovčići, Jelovčići i Lakoši sa šibenskog otoka Kaprija. Naravno, naći ćete ponekog Lakoša u Hvaru, ili Radovčića na Zlarinu ili na Prviću – u Šepurini, ili, na široj slici, Dragojevića s Korčule u Zlarinu... Naravno da su potonjega na Zlarinu zvali Korčulanin, a ovoga u Prvić Šepurini Kaprijanin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:36