stdClass Object ( [id] => 1306962 [title] => Prospera Pavić jedina je stanovnica Otoka života: ‘Ispraćala sam mnoge, čak i Boška Buhu, a sad me salijeću stranci‘ [alias] => prospera-pavic-jedina-je-stanovnica-otoka-zivota-ispracala-sam-mnoge-cak-i-boska-buhu-a-sad-me-salijecu-stranci [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Noćas nisam mogla zaspati, ne znam što mi je bilo – govori Prospera Pavić i mjerka nas svojim toplim, tamnim očima.

Ne dolaze joj nepozvani gosti svaki dan. Da je znala, veli, malo bi se sredila, ruž nanijela i ljepšu haljinu odabrala, i slatka bi štogod pripremila, a ovako, kad smo banuli kao razbojnici, tako će nas i primiti.

Smije se. Više onako za sebe, nego za nas. Tko je ona da joj novinari dolaze. Glupost. A opet, kad su već tu, neka ih. Pokazat će im malo otok, a i čeljade je, kakvo god bilo, bolje vidjeti uživo nego na televiziji. A ona ima dvije. Jednu, reći će poslije, tamo gdje živi, a drugu tamo gdje spava. Tako joj je zgodnije.

– Tu sam jer volim mir. Staru čovjeku ništa više od mira ne treba, pogotovo ako se je svakakva jada nagledao, kao što sam ga se ja nagledala – zbori Prospera.

---

image

Ne dolaze joj nepozvani gosti svaki dan. Da je znala, veli, malo bi se sredila, ruž nanijela i ljepšu haljinu odabrala, i slatka bi štogod pripremila

 

Jakov Prkić/Cropix
---

Njezin dom nalazi se na Otoku života. U Malostonskom zaljevu. Za leđima buci od koje se Pelješac u posljednje vrijeme sve teže brani. Tražili smo, dobili smo. A Prospera Pavić ne traži ništa. Samo da je svi puste na miru. A njoj mira bez njezina mora punog školjaka nema i ne može biti.

– Tu sam otkako znam za sebe, više od osamdeset godina – kaže.

Kako se damama u godine ne gleda, tako ni Prosperine nećemo spominjati. Kome se dade, neka broji godove na staričinu licu, imat će što brojati.

Sin u Dubrovniku, kći u Župi

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Otok života pripada općini Ston, a prostire se na 0,011 četvornih kilometara. Obalna crta duga mu je 390 metara. Učas ga prijeđeš. Kao krug atletskom stazom. S jedne strane mu je Klek, a s druge Pelješac. Nekoć, dok još veliki most nismo imali, lako ga je s onog malog mosta bilo vidjeti. I diviti mu se. Zamišljati kako bi bilo stati pa se skinuti. Preplivati. Tamo se sunčati. Na glavu skakati. Popiti rakiju od mirte i možda, tko zna, s kakvom starom gospođom koja tamo živi, ako uopće itko više tamo živi, koju riječ kao darove razmijeniti.

---

image

Promatramo njezin svijet. Kad ga Prospera napusti, i on će za njom zaklopiti oči. I tek tada će na nj navaliti. O, kako će navaliti.
I tako ga mrtva rastrgati

Jakov Prkić/Cropix
---

Preko Bistrine se išlo, sjećate se. Mali most, sav u luku, kao mladi mjesec – ili feta sočne lubenice, s koje sve curi po materinim pločicama, lijepi se po podu, a mi bosi, crnih stopala, bezbrižni, ljeto je, uživamo, raznosimo po kući fleke vlastite radosti, a mater se dere, prijeti, kaže da ćemo vidjeti svoga boga kad nas dohvati – nije dao da se po njemu žuriš. Tjerao te da usporiš, da gledaš što nigdje vidjeti ne možeš.

A danas idemo velikim mostom i divimo se čeliku. Jer, ništa drugo s njega i ne vidimo. Fotografiramo bijele sajle kao jarbole i mislimo da smo sretni. Da se sreća, uvjereni smo, asfaltom mjeri. I takvi, zamazani katranom, tjeramo dalje.

– Sin mi je u Dubrovniku, kćerka u Župi, a ja sam ovdje i ne mogu ni zamisliti da sam igdje drugdje – jednostavno će Prospera.

Sama je na cijelom otoku. Ni mačeta ni kučeta uz nju nema. Ni zmija. A nekoć ih je bilo. Čak su ih ovdje i uzgajali. Pa im otrov vadili. Stoji zapisano da je u jednom trenutku na Otoku života bilo zavedeno 560 riđovki, crnokrug se to ovdje zvalo, i da je njihov otrov, kao lijek, jer nekome otrov uvijek je drugome lijek, diljem Europe odašiljan.

– Što će mi itko, djeca navrate, donesu što mi treba i ja mirna, niti mi fali kopno, niti itko na njemu – napominje Prospera.

Do Otoka života prebacuješ se kako se snađeš. Dođeš do Hodilja pa gledaš ima li itko kakav kaić. A Ficovići ga imaju. I ništa im nije teško. Ni nepoznati ljudi im nisu teški. Prebacili su nas do Prospere i vratili natrag. Kao da se znamo sto godina. Kao da ćemo o njima pisati. A mogli bismo. Jer, Ficovići imaju restoran, seosko domaćinstvo, da ti mozak stane. Kad ovi iz Michelina uokolo krenu ocjenjivati, kod njih svrate ručati. Jer, u Ficovića nema škrinje, ni leda. Kad naručiš, oni u more skaču i pred tobom vade. A jedine zvjezdice što im trebaju one su na nebu. Od kojih je jedna i didova. On je još nakon Drugog rata svojima govorio da u Hodilju trebaju otvoriti restoran. I da samo ljudima trebaju nuditi ono što imaju, iza i ispred kuće. U zemlji i moru.

---

image

Došla je u koćetici, iznijet će je u kapseli, a dotad neka joj cvrčci sviraju

Jakov Prkić/Cropix
---

Smijali su mu se. Da kojim to ljudima, govorili su. Doći će, ne brinite, uzvraćao je. I došli su. Baš kao i mi. Bez ikakva putokaza.

– A da ste došli prije trideset godina, došli biste u mali raj, nigdje suhe grančice nije bilo – kaže Prospera.

Vadi stari album. Pun je crno-bijelih fotografija. I nasmijanih lica. Žene cvrkuću, a muškarcima prsluci pucaju od ponosa. Lijep je život na Otoku života bio. Grubi dani, kad ih je i bilo, učas su se ovdje zaboravljali.

– Govanj mu je bilo pravo ime, a onda ga je Božo Banac promijenio – objašnjava naša domaćica.

Božo Banac, dodaje, bio je dobar čovjek, volio je pomagati i nikad od prijatelja nije okretao glavu. A Prosperin otac, i on se zvao Božo, bio mu je baš to. Prijatelj. Pa je, u ono davno nevrijeme kad su ratovi jedan za drugim išli, svom prijatelju Boži ostavio kuću u kojoj njegova kći Prospera i danas živi.

Sestra bez brata

– Mijenjale su se i države i vlasti, samo sam ja ostala – ravnodušno će, kao da drukčije i nije moglo biti.

Došla je u koćetici, iznijet će je u kapseli, a dotad neka joj cvrčci sviraju.

Povijest Otoka života, toga malenog Govanja, zanimljiva je. Koliko se zna, pripadao je obitelji Bandur iz Maloga Stona, a onda ga je, tridesetih godina prošloga stoljeća, kupio imućni bankar i brodovlasnik Božo Banac iz Dubrovnika, koji je na njemu izgradio kuću za sebe i za svoje goste. Piše negdje kako je Banac izgradio dvorac na otoku, ali dvorca tu nema, pustite priče, jer Božo Banac, svom silnom bogatstvu usprkos, bio je normalan čovjek.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Družio se s Trumbićem, Supilom i Meštrovićem, živio je u Londonu, bio je suvlasnik “Atlantske plovidbe”, osnovao je Jugoslavensku-amerikansku plovidbu, kasnije “Jugoslavenski Lloyd”, a 1936. godine, kao prvi strani brodovlasnik, postao je i stalni član Glavnog odbora znamenitog londonskog “Lloyd’s Register of Shipping”.

Imao je jednog brata i sedam sestara. Dao je izgraditi znamenitu vilu u Cavtatu, vila Banac se i danas zove, zatim zgradu današnje Umjetničke galerije na Pločama, ne možeš ne primijetiti njezinu raskoš i ljepotu, te vilu na Lapadu koju je bio namijenio svojoj sestri Adi, a koja je kasnije postala poznata kao Titova vila. A zna se da je taj samo najbolje za sebe birao.

– Božu Banca ne pamtim, ali pamtim njegove sestre, često su ovdje dolazile, prave gospođe – govori Prospera i svaki samoglasnik pravilno naglašava.

Tijekom Drugog svjetskog rata Božo Banac nije dvojio, stavio je sve svoje brodove saveznicima na raspolaganje, a mnogi od njih bili su i u službi Narodnooslobodilačke borbe. Kad je rat završio, Božo Banac je umro, a sve njegove nekretnine nacionalizirane su, pa tako i Otok života. A s njim i obitelj Prospere Pavić.

– Kad je djed poginuo u Prvom ratu, žalost nas je uhvatila i otad se stalno vukla kroz naš život. Kad je došao Drugi rat, mati je ovdje živjela sama s dvoje djece, sa mnom i bratom, kruha očima nismo vidjeli godinu dana, a kad je sve završilo, brat je otišao u Australiju i nikad se više nije vratio, tamo je i umro – sjetno će Prospera, zna ona dobro da je sestra bez brata kao grana bez lista.

Ne boji se ničega. Kraja najmanje. Samo je grmljavina plaši. I ti prokleti ratovi. Onaj posljednji muža Antu joj je zatekao u Trebinju, tamo je radio kao medicinski tehničar. Jedva je živu glavi izvukao.

– Eno, ondje – pokazuje na brdo prema Kleku – četnici su bili.

Zastaje. Okreće glavu. Možda joj je bolje šutjeti. Ali, nije ona od onih koji šuti. Kad smo već došli, onda moramo i ovo čuti.

– Za sav ovaj jad koji oko mene vidite nisu nam drugi krivi, sve su ovo naši nakon Domovinskog rata devastirali, razbili i pokrali – gorko će.

---

image

Mnogi su prošli otokom, pa i Boško Buha, kojega Prospera dobro pamti

Jakov Prkić/Cropix
---

Otok života, nismo vam rekli, danas je zapušten. Kao otok duhova. Ništa na njemu, osim Prosperine kućice obavijene rascvjetanom bugenvilom, više nije lijepo. Riva je propala, kamen je zinuo, agave se objesile. I nikoga nije briga.

Objekti, a na otoku ih ima 11, šuplji su i ispražnjeni. Sav život iz njih je isisan. Nisu to više kuće, nego stratišta. Pauci su jedino što se uz Prosperu Pavić na Otoku života danas kreće. A nekoć, nakon što je Bancu i njegovim nasljednicima sve oduzeto, tu je bio Institut za istraživanje mora, pa su jedno vrijeme dolazila i djeca, bilo je tu vojvođansko odmaralište “Radosno djetinjstvo”, više od tisuću mališa bi za jedno ljeto znalo otokom proći, cika nije prestajala od jutra do mraka. A i “vaspitačice” bi dolazile, pa bi im se momci iz Hodilja pokazivali, a one bi se pravile da im nije drago jer u Novom Sadu, govorile su, imaju dečke.

Dolazili su i glumci, zvijezde Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Miki Manojlović, Olivera Marković, Đuza Stojiljković..., kupali su se, pržili, vrištali kad bi se naboli na ježinca pa navečer gudili kad bi rane plavcem zalijevali.

– Kako ne, sve sam ih ja ovdje i dočekivala i ispraćala. I Boško Buha je bio, njega posebno pamtim – vratio se Prosperi osmijeh na lice.

Ustaje. Daje rukom znak da se odmah vraća, da nikud ne idemo. Penje se uz stepenice i nestaje u kuhinji.

Promatramo njezin svijet. Kad ga Prospera napusti i on će za njom zaklopiti oči. I tek tada će na nj navaliti. O, kako će navaliti. I tako ga mrtva rastrgati.

’Napišite da nemam vode’

Vraća se. U jednoj ruci nosi bocu, a u drugoj čašice. Rakija od mirte. Od mrče, kako je ona zove.

– Morate probati – sipa.

Nazdravljamo. Rakija nas zbližava. Čini nas boljim ljudima. I baš nam je drago što na Wikipediji piše da je Otok života nenaseljen jer Prosperi ne treba kvaran svijet, pogotovo kad drugoga danas gotovo da i nema.

– Dok sam bila mlađa, nisam znala cijeniti zdravlje – upozorava.

---

image

Nije našem novinaru bio problem prošetati po cijelom otoku

Jakov Prkić/Cropix
---

Uvjerava nas da smo još mladi. I moli da o lijepim stvarima pišemo. Da pustimo crnu kroniku. Jer, sve se, kaže, u nju pretvorilo. A ona samo ljubavne romane voli čitati. Kad se dvoje, recimo, na plesu upoznaju, pa kad je on otprati kući, dotakne ruku, i upita može li je sutra opet vidjeti. Kao što je nju njezin Ante pitao.

– I, dajte, napišite da nemam vode, da se to već jednom riješi – vraća se u zbilju.

A vode ima, samo što je nema. Cijev je odavno od kopna do otoka položena, samo što je negdje pukla i nikoga već godinama nema da to popravi. Kad otok prodaju, tješimo je, popravit će i vodu.

– Dolaze, pitaju, sve redom stranci, ali ja neću ni da čujem, nema tih para za koje bih ovo što imam dala – mršti se.

Da to učini, ne bi više nikad mogla oka sklopiti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nema tih para... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => nema tih para... 2 0 10424 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-14 05:18:33 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-16 06:51:45 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2023-07-16 06:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prospera Pavić jedina je stanovnica Otoka života: 'Ispraćala sam mnoge, čak i Boška Buhu, a sad me salijeću stranci' [metakey] => prospera pavić, otok života, Malostonski zaljev, jedina stanovnica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250739.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250744.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250743.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250765.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250756.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250749.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250742.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250733.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250731.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250746.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250754.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250751.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250759.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/14\/25250736.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Samo Prosperu grmljavina pla\u0161i. I prokleti ratovi<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Do\u0161la je u ko\u0107etici, iznijet \u0107e je u kapseli, a dotad neka joj cvr\u010dci sviraju<\/p>","

U mladim danima, s djecom na otoku<\/p>","","","

Ne dolaze joj nepozvani gosti svaki dan. Da je znala, veli, malo bi se sredila, ru\u017e nanijela i ljep\u0161u haljinu odabrala, i slatka bi \u0161togod pripremila<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Ni\u0161ta na otoku, osim Prosperine ku\u0107ice obavijene rascvjetanom bugenvilom, vi\u0161e nije lijepo. Riva je propala, kamen je zinuo, agave se objesile. I nikoga nije briga<\/p>","","

Mnogi su pro\u0161li otokom, pa i Bo\u0161ko Buha, kojega Prospera dobro pamti<\/p>","","

Promatramo njezin svijet. Kad ga Prospera napusti, i on \u0107e za njom zaklopiti o\u010di. I tek tada \u0107e na nj navaliti. O, kako \u0107e navaliti.
\nI tako ga mrtva rastrgati<\/p>","","

Nije na\u0161em novinaru bio problem pro\u0161etati po cijelom otoku<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1284","hd_25250739_1920.jpg":"1920x1080","k_25250739_1280.jpg":"1280x1280","k_25250739_1024.jpg":"1024x1024","k_25250739_640.jpg":"640x640","k_25250739_480.jpg":"480x480","k_25250739_340.jpg":"340x340","k_25250739_220.jpg":"220x220","o_25250739_1280.jpg":"1280x856","o_25250739_1024.jpg":"1024x684","o_25250739_640.jpg":"640x428","o_25250739_480.jpg":"480x321","o_25250739_340.jpg":"340x227","o_25250739_220.jpg":"220x147","h_25250739_1280.jpg":"1280x854","h_25250739_1024.jpg":"1024x683","h_25250739_640.jpg":"640x427","h_25250739_480.jpg":"480x320","h_25250739_340.jpg":"340x227","h_25250739_220.jpg":"220x147","pp_25250739_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250739_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250739_640.jpg":"640x814","pp_25250739_480.jpg":"480x611","pp_25250739_340.jpg":"340x432","pp_25250739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2941","hd_25250744_1920.jpg":"1920x1080","k_25250744_1280.jpg":"1280x1280","k_25250744_1024.jpg":"1024x1024","k_25250744_640.jpg":"640x640","k_25250744_480.jpg":"480x480","k_25250744_340.jpg":"340x340","k_25250744_220.jpg":"220x220","o_25250744_1280.jpg":"1280x1960","o_25250744_1024.jpg":"1024x1568","o_25250744_640.jpg":"640x980","o_25250744_480.jpg":"480x735","o_25250744_340.jpg":"340x520","o_25250744_220.jpg":"220x336","h_25250744_1280.jpg":"1280x854","h_25250744_1024.jpg":"1024x683","h_25250744_640.jpg":"640x427","h_25250744_480.jpg":"480x320","h_25250744_340.jpg":"340x227","h_25250744_220.jpg":"220x147","pp_25250744_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250744_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250744_640.jpg":"640x814","pp_25250744_480.jpg":"480x611","pp_25250744_340.jpg":"340x432","pp_25250744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25250743_1920.jpg":"1920x1080","k_25250743_1280.jpg":"1280x1280","k_25250743_1024.jpg":"1024x1024","k_25250743_640.jpg":"640x640","k_25250743_480.jpg":"480x480","k_25250743_340.jpg":"340x340","k_25250743_220.jpg":"220x220","o_25250743_1280.jpg":"1280x851","o_25250743_1024.jpg":"1024x681","o_25250743_640.jpg":"640x425","o_25250743_480.jpg":"480x319","o_25250743_340.jpg":"340x226","o_25250743_220.jpg":"220x146","h_25250743_1280.jpg":"1280x854","h_25250743_1024.jpg":"1024x683","h_25250743_640.jpg":"640x427","h_25250743_480.jpg":"480x320","h_25250743_340.jpg":"340x227","h_25250743_220.jpg":"220x147","pp_25250743_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250743_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250743_640.jpg":"640x814","pp_25250743_480.jpg":"480x611","pp_25250743_340.jpg":"340x432","pp_25250743_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_25250765_1920.jpg":"1920x1080","k_25250765_1280.jpg":"1280x1280","k_25250765_1024.jpg":"1024x1024","k_25250765_640.jpg":"640x640","k_25250765_480.jpg":"480x480","k_25250765_340.jpg":"340x340","k_25250765_220.jpg":"220x220","o_25250765_1280.jpg":"1280x829","o_25250765_1024.jpg":"1024x663","o_25250765_640.jpg":"640x414","o_25250765_480.jpg":"480x311","o_25250765_340.jpg":"340x220","o_25250765_220.jpg":"220x142","h_25250765_1280.jpg":"1280x854","h_25250765_1024.jpg":"1024x683","h_25250765_640.jpg":"640x427","h_25250765_480.jpg":"480x320","h_25250765_340.jpg":"340x227","h_25250765_220.jpg":"220x147","pp_25250765_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250765_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250765_640.jpg":"640x814","pp_25250765_480.jpg":"480x611","pp_25250765_340.jpg":"340x432","pp_25250765_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25250756_1920.jpg":"1920x1080","k_25250756_1280.jpg":"1280x1280","k_25250756_1024.jpg":"1024x1024","k_25250756_640.jpg":"640x640","k_25250756_480.jpg":"480x480","k_25250756_340.jpg":"340x340","k_25250756_220.jpg":"220x220","o_25250756_1280.jpg":"1280x853","o_25250756_1024.jpg":"1024x682","o_25250756_640.jpg":"640x426","o_25250756_480.jpg":"480x320","o_25250756_340.jpg":"340x226","o_25250756_220.jpg":"220x146","h_25250756_1280.jpg":"1280x854","h_25250756_1024.jpg":"1024x683","h_25250756_640.jpg":"640x427","h_25250756_480.jpg":"480x320","h_25250756_340.jpg":"340x227","h_25250756_220.jpg":"220x147","pp_25250756_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250756_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250756_640.jpg":"640x814","pp_25250756_480.jpg":"480x611","pp_25250756_340.jpg":"340x432","pp_25250756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25250749_1920.jpg":"1920x1080","k_25250749_1280.jpg":"1280x1280","k_25250749_1024.jpg":"1024x1024","k_25250749_640.jpg":"640x640","k_25250749_480.jpg":"480x480","k_25250749_340.jpg":"340x340","k_25250749_220.jpg":"220x220","o_25250749_1280.jpg":"1280x853","o_25250749_1024.jpg":"1024x682","o_25250749_640.jpg":"640x426","o_25250749_480.jpg":"480x320","o_25250749_340.jpg":"340x226","o_25250749_220.jpg":"220x146","h_25250749_1280.jpg":"1280x854","h_25250749_1024.jpg":"1024x683","h_25250749_640.jpg":"640x427","h_25250749_480.jpg":"480x320","h_25250749_340.jpg":"340x227","h_25250749_220.jpg":"220x147","pp_25250749_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250749_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250749_640.jpg":"640x814","pp_25250749_480.jpg":"480x611","pp_25250749_340.jpg":"340x432","pp_25250749_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25250742_1920.jpg":"1920x1080","k_25250742_1280.jpg":"1280x1280","k_25250742_1024.jpg":"1024x1024","k_25250742_640.jpg":"640x640","k_25250742_480.jpg":"480x480","k_25250742_340.jpg":"340x340","k_25250742_220.jpg":"220x220","o_25250742_1280.jpg":"1280x853","o_25250742_1024.jpg":"1024x682","o_25250742_640.jpg":"640x426","o_25250742_480.jpg":"480x320","o_25250742_340.jpg":"340x226","o_25250742_220.jpg":"220x146","h_25250742_1280.jpg":"1280x854","h_25250742_1024.jpg":"1024x683","h_25250742_640.jpg":"640x427","h_25250742_480.jpg":"480x320","h_25250742_340.jpg":"340x227","h_25250742_220.jpg":"220x147","pp_25250742_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250742_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250742_640.jpg":"640x814","pp_25250742_480.jpg":"480x611","pp_25250742_340.jpg":"340x432","pp_25250742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25250733_1920.jpg":"1920x1080","k_25250733_1280.jpg":"1280x1280","k_25250733_1024.jpg":"1024x1024","k_25250733_640.jpg":"640x640","k_25250733_480.jpg":"480x480","k_25250733_340.jpg":"340x340","k_25250733_220.jpg":"220x220","o_25250733_1280.jpg":"1280x853","o_25250733_1024.jpg":"1024x682","o_25250733_640.jpg":"640x426","o_25250733_480.jpg":"480x320","o_25250733_340.jpg":"340x226","o_25250733_220.jpg":"220x146","h_25250733_1280.jpg":"1280x854","h_25250733_1024.jpg":"1024x683","h_25250733_640.jpg":"640x427","h_25250733_480.jpg":"480x320","h_25250733_340.jpg":"340x227","h_25250733_220.jpg":"220x147","pp_25250733_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250733_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250733_640.jpg":"640x814","pp_25250733_480.jpg":"480x611","pp_25250733_340.jpg":"340x432","pp_25250733_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1320","hd_25250731_1920.jpg":"1920x1080","k_25250731_1280.jpg":"1280x1280","k_25250731_1024.jpg":"1024x1024","k_25250731_640.jpg":"640x640","k_25250731_480.jpg":"480x480","k_25250731_340.jpg":"340x340","k_25250731_220.jpg":"220x220","o_25250731_1280.jpg":"1280x880","o_25250731_1024.jpg":"1024x704","o_25250731_640.jpg":"640x440","o_25250731_480.jpg":"480x330","o_25250731_340.jpg":"340x233","o_25250731_220.jpg":"220x151","h_25250731_1280.jpg":"1280x854","h_25250731_1024.jpg":"1024x683","h_25250731_640.jpg":"640x427","h_25250731_480.jpg":"480x320","h_25250731_340.jpg":"340x227","h_25250731_220.jpg":"220x147","pp_25250731_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250731_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250731_640.jpg":"640x814","pp_25250731_480.jpg":"480x611","pp_25250731_340.jpg":"340x432","pp_25250731_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1308","hd_25250746_1920.jpg":"1920x1080","k_25250746_1280.jpg":"1280x1280","k_25250746_1024.jpg":"1024x1024","k_25250746_640.jpg":"640x640","k_25250746_480.jpg":"480x480","k_25250746_340.jpg":"340x340","k_25250746_220.jpg":"220x220","o_25250746_1280.jpg":"1280x872","o_25250746_1024.jpg":"1024x697","o_25250746_640.jpg":"640x436","o_25250746_480.jpg":"480x327","o_25250746_340.jpg":"340x231","o_25250746_220.jpg":"220x149","h_25250746_1280.jpg":"1280x854","h_25250746_1024.jpg":"1024x683","h_25250746_640.jpg":"640x427","h_25250746_480.jpg":"480x320","h_25250746_340.jpg":"340x227","h_25250746_220.jpg":"220x147","pp_25250746_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250746_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250746_640.jpg":"640x814","pp_25250746_480.jpg":"480x611","pp_25250746_340.jpg":"340x432","pp_25250746_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1328","hd_25250754_1920.jpg":"1920x1080","k_25250754_1280.jpg":"1280x1280","k_25250754_1024.jpg":"1024x1024","k_25250754_640.jpg":"640x640","k_25250754_480.jpg":"480x480","k_25250754_340.jpg":"340x340","k_25250754_220.jpg":"220x220","o_25250754_1280.jpg":"1280x885","o_25250754_1024.jpg":"1024x708","o_25250754_640.jpg":"640x442","o_25250754_480.jpg":"480x332","o_25250754_340.jpg":"340x235","o_25250754_220.jpg":"220x152","h_25250754_1280.jpg":"1280x854","h_25250754_1024.jpg":"1024x683","h_25250754_640.jpg":"640x427","h_25250754_480.jpg":"480x320","h_25250754_340.jpg":"340x227","h_25250754_220.jpg":"220x147","pp_25250754_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250754_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250754_640.jpg":"640x814","pp_25250754_480.jpg":"480x611","pp_25250754_340.jpg":"340x432","pp_25250754_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1269","hd_25250751_1920.jpg":"1920x1080","k_25250751_1280.jpg":"1280x1280","k_25250751_1024.jpg":"1024x1024","k_25250751_640.jpg":"640x640","k_25250751_480.jpg":"480x480","k_25250751_340.jpg":"340x340","k_25250751_220.jpg":"220x220","o_25250751_1280.jpg":"1280x846","o_25250751_1024.jpg":"1024x676","o_25250751_640.jpg":"640x423","o_25250751_480.jpg":"480x317","o_25250751_340.jpg":"340x224","o_25250751_220.jpg":"220x145","h_25250751_1280.jpg":"1280x854","h_25250751_1024.jpg":"1024x683","h_25250751_640.jpg":"640x427","h_25250751_480.jpg":"480x320","h_25250751_340.jpg":"340x227","h_25250751_220.jpg":"220x147","pp_25250751_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250751_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250751_640.jpg":"640x814","pp_25250751_480.jpg":"480x611","pp_25250751_340.jpg":"340x432","pp_25250751_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1353","hd_25250759_1920.jpg":"1920x1080","k_25250759_1280.jpg":"1280x1280","k_25250759_1024.jpg":"1024x1024","k_25250759_640.jpg":"640x640","k_25250759_480.jpg":"480x480","k_25250759_340.jpg":"340x340","k_25250759_220.jpg":"220x220","o_25250759_1280.jpg":"1280x902","o_25250759_1024.jpg":"1024x721","o_25250759_640.jpg":"640x451","o_25250759_480.jpg":"480x338","o_25250759_340.jpg":"340x239","o_25250759_220.jpg":"220x155","h_25250759_1280.jpg":"1280x854","h_25250759_1024.jpg":"1024x683","h_25250759_640.jpg":"640x427","h_25250759_480.jpg":"480x320","h_25250759_340.jpg":"340x227","h_25250759_220.jpg":"220x147","pp_25250759_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250759_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250759_640.jpg":"640x814","pp_25250759_480.jpg":"480x611","pp_25250759_340.jpg":"340x432","pp_25250759_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25250736_1920.jpg":"1920x1080","k_25250736_1280.jpg":"1280x1280","k_25250736_1024.jpg":"1024x1024","k_25250736_640.jpg":"640x640","k_25250736_480.jpg":"480x480","k_25250736_340.jpg":"340x340","k_25250736_220.jpg":"220x220","o_25250736_1280.jpg":"1280x853","o_25250736_1024.jpg":"1024x682","o_25250736_640.jpg":"640x426","o_25250736_480.jpg":"480x320","o_25250736_340.jpg":"340x226","o_25250736_220.jpg":"220x146","h_25250736_1280.jpg":"1280x854","h_25250736_1024.jpg":"1024x683","h_25250736_640.jpg":"640x427","h_25250736_480.jpg":"480x320","h_25250736_340.jpg":"340x227","h_25250736_220.jpg":"220x147","pp_25250736_1280.jpg":"1280x1628","pp_25250736_1024.jpg":"1024x1303","pp_25250736_640.jpg":"640x814","pp_25250736_480.jpg":"480x611","pp_25250736_340.jpg":"340x432","pp_25250736_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6303123 Threads: 81 Questions: 1148933092 Slow queries: 0 Opens: 217166 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 182.279 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10327623 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/prospera-pavic-jedina-je-stanovnica-otoka-zivota-ispracala-sam-mnoge-cak-i-boska-buhu-a-sad-me-salijecu-stranci-1306962 [printLink] => /dalmacija/otoci/prospera-pavic-jedina-je-stanovnica-otoka-zivota-ispracala-sam-mnoge-cak-i-boska-buhu-a-sad-me-salijecu-stranci-1306962?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 723349 [name] => prospera pavić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-14 15:07:55 [main_article_id] => 0 [alias] => prospera-pavic [link] => /tag/prospera-pavic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 723350 [name] => otok života [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-14 15:07:55 [main_article_id] => 0 [alias] => otok-zivota [link] => /tag/otok-zivota ) [2] => stdClass Object ( [id] => 445097 [name] => Malostonski zaljev [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => malostonski-zaljev [link] => /tag/malostonski-zaljev ) [3] => stdClass Object ( [id] => 723351 [name] => jedina stanovnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-14 15:07:55 [main_article_id] => 0 [alias] => jedina-stanovnica [link] => /tag/jedina-stanovnica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nema tih para... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prospera Pavić jedina je stanovnica Otoka života: ‘Ispraćala sam mnoge, čak i Boška Buhu, a sad me salijeću stranci‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250739.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Samo Prosperu grmljavina plaši. I prokleti ratovi

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250739.jpg [title] =>

Samo Prosperu grmljavina plaši. I prokleti ratovi

 

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250744.jpg [title] =>

Došla je u koćetici, iznijet će je u kapseli, a dotad neka joj cvrčci sviraju

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250743.jpg [title] =>

U mladim danima, s djecom na otoku

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250765.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250756.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250749.jpg [title] =>

Ne dolaze joj nepozvani gosti svaki dan. Da je znala, veli, malo bi se sredila, ruž nanijela i ljepšu haljinu odabrala, i slatka bi štogod pripremila

 

Jakov Prkić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250742.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250733.jpg [title] =>

Ništa na otoku, osim Prosperine kućice obavijene rascvjetanom bugenvilom, više nije lijepo. Riva je propala, kamen je zinuo, agave se objesile. I nikoga nije briga

Jakov Prkić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250731.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250746.jpg [title] =>

Mnogi su prošli otokom, pa i Boško Buha, kojega Prospera dobro pamti

Jakov Prkić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250754.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250751.jpg [title] =>

Promatramo njezin svijet. Kad ga Prospera napusti, i on će za njom zaklopiti oči. I tek tada će na nj navaliti. O, kako će navaliti.
I tako ga mrtva rastrgati

Jakov Prkić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250759.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/14/25250736.jpg [title] =>

Nije našem novinaru bio problem prošetati po cijelom otoku

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Noćas nisam mogla zaspati, ne znam što mi je bilo – govori Prospera Pavić i mjerka nas svojim toplim, tamnim očima.

Ne dolaze joj nepozvani gosti svaki dan. Da je znala, veli, malo bi se sredila, ruž nanijela i ljepšu haljinu odabrala, i slatka bi štogod pripremila, a ovako, kad smo banuli kao razbojnici, tako će nas i primiti.

Smije se. Više onako za sebe, nego za nas. Tko je ona da joj novinari dolaze. Glupost. A opet, kad su već tu, neka ih. Pokazat će im malo otok, a i čeljade je, kakvo god bilo, bolje vidjeti uživo nego na televiziji. A ona ima dvije. Jednu, reći će poslije, tamo gdje živi, a drugu tamo gdje spava. Tako joj je zgodnije.

– Tu sam jer volim mir. Staru čovjeku ništa više od mira ne treba, pogotovo ako se je svakakva jada nagledao, kao što sam ga se ja nagledala – zbori Prospera.

---

image

Ne dolaze joj nepozvani gosti svaki dan. Da je znala, veli, malo bi se sredila, ruž nanijela i ljepšu haljinu odabrala, i slatka bi štogod pripremila

 

Jakov Prkić/Cropix
---

Njezin dom nalazi se na Otoku života. U Malostonskom zaljevu. Za leđima buci od koje se Pelješac u posljednje vrijeme sve teže brani. Tražili smo, dobili smo. A Prospera Pavić ne traži ništa. Samo da je svi puste na miru. A njoj mira bez njezina mora punog školjaka nema i ne može biti.

– Tu sam otkako znam za sebe, više od osamdeset godina – kaže.

Kako se damama u godine ne gleda, tako ni Prosperine nećemo spominjati. Kome se dade, neka broji godove na staričinu licu, imat će što brojati.

Sin u Dubrovniku, kći u Župi

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Otok života pripada općini Ston, a prostire se na 0,011 četvornih kilometara. Obalna crta duga mu je 390 metara. Učas ga prijeđeš. Kao krug atletskom stazom. S jedne strane mu je Klek, a s druge Pelješac. Nekoć, dok još veliki most nismo imali, lako ga je s onog malog mosta bilo vidjeti. I diviti mu se. Zamišljati kako bi bilo stati pa se skinuti. Preplivati. Tamo se sunčati. Na glavu skakati. Popiti rakiju od mirte i možda, tko zna, s kakvom starom gospođom koja tamo živi, ako uopće itko više tamo živi, koju riječ kao darove razmijeniti.

---

image

Promatramo njezin svijet. Kad ga Prospera napusti, i on će za njom zaklopiti oči. I tek tada će na nj navaliti. O, kako će navaliti.
I tako ga mrtva rastrgati

Jakov Prkić/Cropix
---

Preko Bistrine se išlo, sjećate se. Mali most, sav u luku, kao mladi mjesec – ili feta sočne lubenice, s koje sve curi po materinim pločicama, lijepi se po podu, a mi bosi, crnih stopala, bezbrižni, ljeto je, uživamo, raznosimo po kući fleke vlastite radosti, a mater se dere, prijeti, kaže da ćemo vidjeti svoga boga kad nas dohvati – nije dao da se po njemu žuriš. Tjerao te da usporiš, da gledaš što nigdje vidjeti ne možeš.

A danas idemo velikim mostom i divimo se čeliku. Jer, ništa drugo s njega i ne vidimo. Fotografiramo bijele sajle kao jarbole i mislimo da smo sretni. Da se sreća, uvjereni smo, asfaltom mjeri. I takvi, zamazani katranom, tjeramo dalje.

– Sin mi je u Dubrovniku, kćerka u Župi, a ja sam ovdje i ne mogu ni zamisliti da sam igdje drugdje – jednostavno će Prospera.

Sama je na cijelom otoku. Ni mačeta ni kučeta uz nju nema. Ni zmija. A nekoć ih je bilo. Čak su ih ovdje i uzgajali. Pa im otrov vadili. Stoji zapisano da je u jednom trenutku na Otoku života bilo zavedeno 560 riđovki, crnokrug se to ovdje zvalo, i da je njihov otrov, kao lijek, jer nekome otrov uvijek je drugome lijek, diljem Europe odašiljan.

– Što će mi itko, djeca navrate, donesu što mi treba i ja mirna, niti mi fali kopno, niti itko na njemu – napominje Prospera.

Do Otoka života prebacuješ se kako se snađeš. Dođeš do Hodilja pa gledaš ima li itko kakav kaić. A Ficovići ga imaju. I ništa im nije teško. Ni nepoznati ljudi im nisu teški. Prebacili su nas do Prospere i vratili natrag. Kao da se znamo sto godina. Kao da ćemo o njima pisati. A mogli bismo. Jer, Ficovići imaju restoran, seosko domaćinstvo, da ti mozak stane. Kad ovi iz Michelina uokolo krenu ocjenjivati, kod njih svrate ručati. Jer, u Ficovića nema škrinje, ni leda. Kad naručiš, oni u more skaču i pred tobom vade. A jedine zvjezdice što im trebaju one su na nebu. Od kojih je jedna i didova. On je još nakon Drugog rata svojima govorio da u Hodilju trebaju otvoriti restoran. I da samo ljudima trebaju nuditi ono što imaju, iza i ispred kuće. U zemlji i moru.

---

image

Došla je u koćetici, iznijet će je u kapseli, a dotad neka joj cvrčci sviraju

Jakov Prkić/Cropix
---

Smijali su mu se. Da kojim to ljudima, govorili su. Doći će, ne brinite, uzvraćao je. I došli su. Baš kao i mi. Bez ikakva putokaza.

– A da ste došli prije trideset godina, došli biste u mali raj, nigdje suhe grančice nije bilo – kaže Prospera.

Vadi stari album. Pun je crno-bijelih fotografija. I nasmijanih lica. Žene cvrkuću, a muškarcima prsluci pucaju od ponosa. Lijep je život na Otoku života bio. Grubi dani, kad ih je i bilo, učas su se ovdje zaboravljali.

– Govanj mu je bilo pravo ime, a onda ga je Božo Banac promijenio – objašnjava naša domaćica.

Božo Banac, dodaje, bio je dobar čovjek, volio je pomagati i nikad od prijatelja nije okretao glavu. A Prosperin otac, i on se zvao Božo, bio mu je baš to. Prijatelj. Pa je, u ono davno nevrijeme kad su ratovi jedan za drugim išli, svom prijatelju Boži ostavio kuću u kojoj njegova kći Prospera i danas živi.

Sestra bez brata

– Mijenjale su se i države i vlasti, samo sam ja ostala – ravnodušno će, kao da drukčije i nije moglo biti.

Došla je u koćetici, iznijet će je u kapseli, a dotad neka joj cvrčci sviraju.

Povijest Otoka života, toga malenog Govanja, zanimljiva je. Koliko se zna, pripadao je obitelji Bandur iz Maloga Stona, a onda ga je, tridesetih godina prošloga stoljeća, kupio imućni bankar i brodovlasnik Božo Banac iz Dubrovnika, koji je na njemu izgradio kuću za sebe i za svoje goste. Piše negdje kako je Banac izgradio dvorac na otoku, ali dvorca tu nema, pustite priče, jer Božo Banac, svom silnom bogatstvu usprkos, bio je normalan čovjek.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Družio se s Trumbićem, Supilom i Meštrovićem, živio je u Londonu, bio je suvlasnik “Atlantske plovidbe”, osnovao je Jugoslavensku-amerikansku plovidbu, kasnije “Jugoslavenski Lloyd”, a 1936. godine, kao prvi strani brodovlasnik, postao je i stalni član Glavnog odbora znamenitog londonskog “Lloyd’s Register of Shipping”.

Imao je jednog brata i sedam sestara. Dao je izgraditi znamenitu vilu u Cavtatu, vila Banac se i danas zove, zatim zgradu današnje Umjetničke galerije na Pločama, ne možeš ne primijetiti njezinu raskoš i ljepotu, te vilu na Lapadu koju je bio namijenio svojoj sestri Adi, a koja je kasnije postala poznata kao Titova vila. A zna se da je taj samo najbolje za sebe birao.

– Božu Banca ne pamtim, ali pamtim njegove sestre, često su ovdje dolazile, prave gospođe – govori Prospera i svaki samoglasnik pravilno naglašava.

Tijekom Drugog svjetskog rata Božo Banac nije dvojio, stavio je sve svoje brodove saveznicima na raspolaganje, a mnogi od njih bili su i u službi Narodnooslobodilačke borbe. Kad je rat završio, Božo Banac je umro, a sve njegove nekretnine nacionalizirane su, pa tako i Otok života. A s njim i obitelj Prospere Pavić.

– Kad je djed poginuo u Prvom ratu, žalost nas je uhvatila i otad se stalno vukla kroz naš život. Kad je došao Drugi rat, mati je ovdje živjela sama s dvoje djece, sa mnom i bratom, kruha očima nismo vidjeli godinu dana, a kad je sve završilo, brat je otišao u Australiju i nikad se više nije vratio, tamo je i umro – sjetno će Prospera, zna ona dobro da je sestra bez brata kao grana bez lista.

Ne boji se ničega. Kraja najmanje. Samo je grmljavina plaši. I ti prokleti ratovi. Onaj posljednji muža Antu joj je zatekao u Trebinju, tamo je radio kao medicinski tehničar. Jedva je živu glavi izvukao.

– Eno, ondje – pokazuje na brdo prema Kleku – četnici su bili.

Zastaje. Okreće glavu. Možda joj je bolje šutjeti. Ali, nije ona od onih koji šuti. Kad smo već došli, onda moramo i ovo čuti.

– Za sav ovaj jad koji oko mene vidite nisu nam drugi krivi, sve su ovo naši nakon Domovinskog rata devastirali, razbili i pokrali – gorko će.

---

image

Mnogi su prošli otokom, pa i Boško Buha, kojega Prospera dobro pamti

Jakov Prkić/Cropix
---

Otok života, nismo vam rekli, danas je zapušten. Kao otok duhova. Ništa na njemu, osim Prosperine kućice obavijene rascvjetanom bugenvilom, više nije lijepo. Riva je propala, kamen je zinuo, agave se objesile. I nikoga nije briga.

Objekti, a na otoku ih ima 11, šuplji su i ispražnjeni. Sav život iz njih je isisan. Nisu to više kuće, nego stratišta. Pauci su jedino što se uz Prosperu Pavić na Otoku života danas kreće. A nekoć, nakon što je Bancu i njegovim nasljednicima sve oduzeto, tu je bio Institut za istraživanje mora, pa su jedno vrijeme dolazila i djeca, bilo je tu vojvođansko odmaralište “Radosno djetinjstvo”, više od tisuću mališa bi za jedno ljeto znalo otokom proći, cika nije prestajala od jutra do mraka. A i “vaspitačice” bi dolazile, pa bi im se momci iz Hodilja pokazivali, a one bi se pravile da im nije drago jer u Novom Sadu, govorile su, imaju dečke.

Dolazili su i glumci, zvijezde Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Miki Manojlović, Olivera Marković, Đuza Stojiljković..., kupali su se, pržili, vrištali kad bi se naboli na ježinca pa navečer gudili kad bi rane plavcem zalijevali.

– Kako ne, sve sam ih ja ovdje i dočekivala i ispraćala. I Boško Buha je bio, njega posebno pamtim – vratio se Prosperi osmijeh na lice.

Ustaje. Daje rukom znak da se odmah vraća, da nikud ne idemo. Penje se uz stepenice i nestaje u kuhinji.

Promatramo njezin svijet. Kad ga Prospera napusti i on će za njom zaklopiti oči. I tek tada će na nj navaliti. O, kako će navaliti. I tako ga mrtva rastrgati.

’Napišite da nemam vode’

Vraća se. U jednoj ruci nosi bocu, a u drugoj čašice. Rakija od mirte. Od mrče, kako je ona zove.

– Morate probati – sipa.

Nazdravljamo. Rakija nas zbližava. Čini nas boljim ljudima. I baš nam je drago što na Wikipediji piše da je Otok života nenaseljen jer Prosperi ne treba kvaran svijet, pogotovo kad drugoga danas gotovo da i nema.

– Dok sam bila mlađa, nisam znala cijeniti zdravlje – upozorava.

---

image

Nije našem novinaru bio problem prošetati po cijelom otoku

Jakov Prkić/Cropix
---

Uvjerava nas da smo još mladi. I moli da o lijepim stvarima pišemo. Da pustimo crnu kroniku. Jer, sve se, kaže, u nju pretvorilo. A ona samo ljubavne romane voli čitati. Kad se dvoje, recimo, na plesu upoznaju, pa kad je on otprati kući, dotakne ruku, i upita može li je sutra opet vidjeti. Kao što je nju njezin Ante pitao.

– I, dajte, napišite da nemam vode, da se to već jednom riješi – vraća se u zbilju.

A vode ima, samo što je nema. Cijev je odavno od kopna do otoka položena, samo što je negdje pukla i nikoga već godinama nema da to popravi. Kad otok prodaju, tješimo je, popravit će i vodu.

– Dolaze, pitaju, sve redom stranci, ali ja neću ni da čujem, nema tih para za koje bih ovo što imam dala – mršti se.

Da to učini, ne bi više nikad mogla oka sklopiti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

Samo Prosperu grmljavina plaši. I prokleti ratovi

 

Jakov Prkić/Cropix

Došla je u koćetici, iznijet će je u kapseli, a dotad neka joj cvrčci sviraju

Jakov Prkić/Cropix

U mladim danima, s djecom na otoku

Jakov Prkić/Cropix

Ne dolaze joj nepozvani gosti svaki dan. Da je znala, veli, malo bi se sredila, ruž nanijela i ljepšu haljinu odabrala, i slatka bi štogod pripremila

 

Jakov Prkić/Cropix

Ništa na otoku, osim Prosperine kućice obavijene rascvjetanom bugenvilom, više nije lijepo. Riva je propala, kamen je zinuo, agave se objesile. I nikoga nije briga

Jakov Prkić/Cropix

Mnogi su prošli otokom, pa i Boško Buha, kojega Prospera dobro pamti

Jakov Prkić/Cropix

Promatramo njezin svijet. Kad ga Prospera napusti, i on će za njom zaklopiti oči. I tek tada će na nj navaliti. O, kako će navaliti.
I tako ga mrtva rastrgati

Jakov Prkić/Cropix

Nije našem novinaru bio problem prošetati po cijelom otoku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/prospera-pavic-jedina-je-stanovnica-otoka-zivota-ispracala-sam-mnoge-cak-i-boska-buhu-a-sad-me-salijecu-stranci-1306962 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4a074377e4c0f52ea42f0b337c3f8739ec6f2790 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prospera+Pavi%C4%87+jedina+je+stanovnica+Otoka+%C5%BEivota%3A+%E2%80%98Ispra%C4%87ala+sam+mnoge%2C+%C4%8Dak+i+Bo%C5%A1ka+Buhu%2C+a+sad+me+salije%C4%87u+stranci%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fprospera-pavic-jedina-je-stanovnica-otoka-zivota-ispracala-sam-mnoge-cak-i-boska-buhu-a-sad-me-salijecu-stranci-1306962 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fprospera-pavic-jedina-je-stanovnica-otoka-zivota-ispracala-sam-mnoge-cak-i-boska-buhu-a-sad-me-salijecu-stranci-1306962 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nema tih para... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Otocinema tih para...

Prospera Pavić jedina je stanovnica Otoka života: ‘Ispraćala sam mnoge, čak i Boška Buhu, a sad me salijeću stranci‘

16. srpnja 2023. - 08:51

Noćas nisam mogla zaspati, ne znam što mi je bilo – govori Prospera Pavić i mjerka nas svojim toplim, tamnim očima.

Ne dolaze joj nepozvani gosti svaki dan. Da je znala, veli, malo bi se sredila, ruž nanijela i ljepšu haljinu odabrala, i slatka bi štogod pripremila, a ovako, kad smo banuli kao razbojnici, tako će nas i primiti.

Smije se. Više onako za sebe, nego za nas. Tko je ona da joj novinari dolaze. Glupost. A opet, kad su već tu, neka ih. Pokazat će im malo otok, a i čeljade je, kakvo god bilo, bolje vidjeti uživo nego na televiziji. A ona ima dvije. Jednu, reći će poslije, tamo gdje živi, a drugu tamo gdje spava. Tako joj je zgodnije.

– Tu sam jer volim mir. Staru čovjeku ništa više od mira ne treba, pogotovo ako se je svakakva jada nagledao, kao što sam ga se ja n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 00:56