StoryEditor
OtociGori na otoku

U gašenje požara na Braču uključila su se i dva kanadera, nepristupačni teren vatrogascima otežava gašenje. Vatra se tijekom noći probila u uvalu Krušica

Piše Sandra Barčot
17. srpnja 2021. - 08:31

NOVO:

Požari koji su nakon sinoćnjeg udara groma buknuli na južnom dijelu otoka Brača još nisu stavljeni pod kontrolu, a u subotu ujutro u gašenje su se uključila i dva kanadera, doznaje se od zapovjednika Vatrogasne operativne zone Brač Dragana Martinića.

Tijekom noći vatrena se stihija širila, a više od 50 vatrogasaca nije ju uspjela staviti pod kontrolu.

"Požar između uvala Krušica i Blaca tijekom noći se širio i probio se u uvalu Krušica, a do sad je izgorjelo oko 130 hektar borove šume, makije i trave," rekao je Hini Martinić.

Po njegovim riječima  glavni je problem nepristupačni teren koji vatrogascima otežava gašenje.

Vjeruje, kaže, da će uz pomoć kanadera vatrena stihija tijekom dana biti stavljena pod nadzor.

23: 50 - Uspjeli su Bračani nešto prije ponoći lokalizirati dva od tri požara koja su u petak oko 21 sat, planula nakon udara groma. Prvo je ugašen onaj iznad uvale Zagradac, a zatim je pod kontrolu stavljena i vatra na području iznad uvale Vela Farska, na jugozapadnoj strani otoka Brača.

No gasiteljima, a više ih je od 40 na terenu, iz svih otočnih društava, glavobolju zadaje požar na potezu od uvale Krušćica prema pustinji Blaca. 

- Vatra se širi, a zbog nepristupačnog terena ne možemo je brzo lokalizirati. Radi se o neuređenom zaraslom zemljištu,  šikari, makinji,  udaljenom 4-5 kilometara od pristupnih cesta. Uspjeli smo raznim alatima napraviti prosjek kroz grmlje, i sada razvlačimo takozvanu "prugu" kako bismo požar gasili s morskom vodom - referira nam sa terena prvi čovjek bračkih vatrogasaca Nikola Martinić, te dodaje:

-  Gasimo i s kopna i s mora, uz sve raspoložive vatrogasne snage, ali i uz pomoć policije. No vatra potpomognuta vjetrom se širi prema pustinji Blaca i samostanu. Dosta površine gori, još nemamo saznanja o koliko hektara se radi. Srećom je nenaseljeno područje, nema opasnosti za kuće ili neke druge objekte.

Po svemu sudeći bračke gasitelje čeka duga i naporna, vatrena noć.

------------------------------------------------------------------------

U roku od pola sata, iza 21 sat u petak, sve od udara groma, čak tri požara zahvatila su otok Brač. Prvo je planulo iznad uvale Zagradac, pa je vatra zahvatila i područje iznad uvale Vela Farska, na jugozapadnoj strani škoja.

- Lokalizirali smo požar u Zagradcu, te imamo pod kontrolom vatru iznad Vela Farske, no problem nam je požar na potezu od Krušćice prema pustinji Blaca. Radi se o nepristupačnom terenu  udaljenom 4-5 kilometara od pristupne ceste. Gasimo i s kopna i s mora, sve raspoložive snage su aktivirane. Sva otočna društva su angažirana u gašenju požara - s terena, u pokušaju zauzdavanja vatrenog ognja, javio nam je Nikola Martinić, zapovjednik DVD Supetar.

Nažalost, pred bračkim vatrogascima nije ni mirna ni lagodna noć.

Dva Canadaira i Air Tractor HRZ-a u akcijama gašenja požara

Dva Canadaira i Air Tractor iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH angažirani u akciji gašenja požara u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u ranim jutarnjim satima u subotu, 17. srpnja 2021. godine u akciji gašenja požara na otoku Lavdara u Zadarskoj županiji te su preusmjereni na gašenje požara u uvalu Blaca na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na sanaciji požarišta na otoku Lavdara u Zadarskoj županiji angažiran je jedan Air Tractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.Od 21. lipnja do 17. srpnja 2021. godine, zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 24 požara i to: 11 u Šibensko-kninskoj županiji, šest u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pet u Zadarskoj županiji te po jednog u Primorsko-goranskoj županiji i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.Izvršeno je 21 protupožarno izviđanje protupožarnim avionima u županijama priobalja.

Na navedenim zadaćama (gašenju i protupožarnom izviđanju) izvršeno su 856 letova pri čemu je ostvareno 136:50:00 sati naleta i izbačeno je 4011 tone vode.Također, tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je dva puta tijekom čega je ostvario dva leta sa besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju 5:49:00 sati, u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.Podsjećamo, Protupožarna sezona 2021. službeno je započela u ponedjeljak, 21. lipnja 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. srpanj 2021 11:02