StoryEditorOCM
Otocižupan najavljuje

Veliki projekt za oživljavanje demografski opustošenih škoja Splitsko-dalmatinske županije: Za otoke 36 milijuna eura

Piše Milena Budimir
30. lipnja 2023. - 11:31

Da su otoci naše blago, složit će se namah svi. No na pitanje biste li poželjeli ostati živjeti na svom otoku, udaljenom od kopna,”matice zemlje” – rijetki će odgovoriti potvrdno.

Problemi života na otoku su brojni, o njima se redovito govori pa smo upitali župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana – što se konkretno radi u tom pogledu?

- Svaki nam je “kvadrat” bitan, pogotovo otočni. Jeste li ikada bili na Biševu? Ima samo 12 registriranih stanovnika, iz četiri europske države. I tamo smo ulagali. Zašto? Jer je bitno! Moramo zadržati ljude na otoku, a da bismo u tome uspjeli, moramo im osigurati posao, zdravstvenu skrb, dobru prometnu povezanost - nabraja nam župan.

Kako dovesti liječnike?

- Preduvjet za dobar život na otoku je i lučka infrastruktura i upravo u tom dijelu će nam od velike koristi i pomoći biti Vladin NPO program, s posebnom kategorijom za otoke, gdje računamo na nekih 36 milijuna eura - veli nam Boban.

image

Blaženko Boban

Josko Supic/Cropix

Požalio nam se na činjenicu kako u ovom trenutku imamo samo jednog studenta medicine kojeg korijeni vežu uz otočku stinu. Korijeni su, znamo, čvrsti, pa postoji nada da će ga dovući nakon završetka studija natrag na škoj. A ljeti, i laiku je jasno, broj stanovnika na otocima jednostavno se udupla. Njima treba zdravstvena skrb, dostupna, brza. Možda bi se moglo početi razmišljati o plovećoj klinici, tako sve promišljamo, ćakulajući.

image

Maslinarstvo je stoljećima simbol naših otoka

Božidar VUKIČEVIĆ/CROPIX

Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix
image

Od ribarstva se teško živi, sve se više napušta, ali ga valja sačuvati

Nikola Vilić/Cropix

Telemedicini, posebno teleradiologiji hvala - sada je puno lakše odrediti dijagnozu, pa potom i terapiju svima koji su udaljeni od kliničkih bolničkih centara. Snimka se trenutno nađe specijalistu pred očima, on je očita i napiše nalaz, odrađuje se posao kao da je čovjek u centru grada, u ordinaciji.

- Došao nam je i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić, koji je dodijelio 1,3 milijuna eura iz nacionalna sredstava za projekte na otocima iz Programa razvoja otoka.

Pazite, jedino Splitsko-dalmatinska županija ima gotovu Strategiju razvoja otoka. Ta činjenica nam daje prednost u odnosu na sve druge županije, pa sam siguran da će naši gradonačelnici i načelnici otočnih općina odmah nakon objave poziva biti spremni aplicirati za otprilike 36 milijuna eura koliko je predviđeno. Novac će dobro doći i za zdravstvo, i za školstvo, i za obnovu i izgradnju lokalne infrastrukture - kazao je župan.

Bitna je i sigurnost

I domaćima i strancima bitna je i sigurnost. U posljednje je vrijeme uređen i dobar broj otočnih vatrogasnih domova, primjerice. Vatrogasni dom nije “samo” mjesto gdje se “parkira” vatrogasno vozilo i gdje gasitelji čekaju poziv na intrevenciju. Zahvaljujući našoj stoljetnoj vatrogasnoj tradiciji ti su domovi i mjesta gdje se okupljaju mještani. Točke oko kojih se vrti društveni život, pogotovo u dugim zimskim noćima. Zime na otoku, reći će vam svaki bodul, duže su od polarnih...

image
Nikola Vilic/Cropix

- Sedam lokacija na Braču, primjerice, stavili smo pod zaštitu, kao geoparkove. Označili smo i podmorsku kulturnu baštinu, digitalizirali je i učinili vidljivom i onima koji roniti ne znaju - smije se župan.

- Interes je velik, a činjenica je da smo tim činom zaštitili lokalitet - veli.

Sačuvati okoliš od devastacije, kako betonske, tako i sve druge, upravo nam je to cilj, stoga se inzistira na korištenju zelene energije, naglašavajući postavljanje solarne elektrane na otoku Visu, čime je Vis postao energetski neovisan.

- Primjeni načela održivog razvoja cilj je da naši otoci budu, da postanu samoodrživi - kaže nam Boban, pa nabraja što tome mora prethoditi: energetska, zelena i digitalna tranzicija.

Upravo je “Održivi razvoj dalmatinskih otoka” bila tema nedavno održane konferencije koju je Slobodna Dalmacija organizirala u Supetru na otoku Braču. Tada je župan naglasio kako gotovo da nema luke ili mjesta koje nije dotaknuo projekt Europske unije.

image

Jozo Sarač

Duje Klarić/Cropix

Jedinstvena Pučišća

- I na otoku Braču je niz projekata, od reprezentativnog Vatrogasnog doma do projekta Kamenoklesarske škole iz Pučišća, jedinstvene u Europi. Siguran sam da projekte ne bi bilo moguće realizirati iz proračuna na općinskoj ili županijskoj razini, bez europskih stredstava i pomoći Vlade - govorio je tada.

I inače je pun optimizma. Naš narod voli svoje otoke. Čak nam otamo, za razliku od ostatka države, stižu pozitivni demografski podaci. Ako niste znali, otoci u našoj županiji u demografskom su plusu za 1,2 posto. 

Otočne općine same će birati programe

Nakon što je Otočno partnerstvo Splitsko-dalmatinske županije usvojilo Teritorijalnu strategiju otoka, naša je županija time postala prva koja je usvojila strategiju na razini otočnog partnerstva, čime je ostvaren ključan preduvjet u procesu iskorištavanja sredstava NPO-a.

Javna ustanova RERA, osim što je bila koordinator procesa donošenja strategije, imat će i ključnu ulogu u njezinoj provedbi, i to prvenstveno preko otočnih koordinatora, čija je uloga priprema i provedba projekata ključnih za otočni razvoj.

Važnost ovog dokumenta ogleda se u činjenici da ne samo da se njome utvrđuju pravci razvoja naših otoka, nego se i postavlja temeljni preduvjet za korištenje sredstava iz novog financijskog instrumenta Integriranog teritorijalnog programa.

Naime, u ovoj financijskoj perspektivi otoci su prepoznati kao područja s razvojnim specifičnostima te im je prvi put osigurana alokacija isključivo namijenjena njihovu razvoju u iznosu od 150 milijuna eura.

Novac će biti podijeljen između sedam otočnih županija, našoj će županiji pripasti 35,4 milijuna eura – kazao nam je RERA-in ravnatelj Jozo Sarač.

Podjela novca ovisit će o nizu faktora, o broju stanovnika, površini naseljenih otoka... Dodjeljivat će se za projekte u domenama koje su od posebnog značenja za otočne općine, pazit će se pritom na očuvanje otočnog prostora, s naglaskom na projekte vatrogastva i zaštite prirode i okoliša, javnu i poslovnu infrastrukturu, revitalizaciju kulturne baštine i energetsku efikasnost.

Otocima će biti dostupna i sredstva iz svih ostalih financijskih omotnica, što je značajan iskorak za otočni razvoj u odnosu na prošlu financijsku omotnicu.

Velika novost je i činjenica da će se izbor projekata zasnivati na ‘botom-up’ pristupu, otočne općine i gradovi sami će odabirati koji su projekti za njih najbitniji i koji će biti financirani – otkrio nam je Sarač.

Naglasak se stavlja time na integriranost, potiču se otočne općine i gradovi da se udružuju i prijavljuju projekte od zajedničkog interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 10:23