StoryEditorOCM

Park prirode Biokovo novinarima: Netko mora platiti 10 kilograma papira!

Piše PSD.
18. studenog 2008. - 12:26

Mi godišnje kopiramo na tisuće stranica studentima i đacima koji se služe našim istraživačkim podacima. Ali deset kilograma papira mora netko platiti, što Zakon o pravu na informaciju u članku 19. predviđa - kaže ravnatelj

Javna ustanova Park prirode Biokovo je za tražene informacije ispostavila račun od 300 kuna lokalnom tjedniku “Makarska kronika” i 940 kuna građanskoj ekoudruzi “Sunce” iz Splita.

Za objašnjenje ovog vrlo neuobičajenog ponašanja pitali smo ravnatelja Paka prirode Biokovo Antu Cvitanovića.

“Kronika” je - kaže - od Parka zahtijevala da joj se iskopira i dostavi Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada ustanove, Pravilnik o radu i Poslovnik o radu Upravnog vijeća ustanove, što iznosi 83 stranice. Uz poslane dokumente ustanova je dostavila i račun.

Splitski “zeleni” zatražili su u isto vrijeme dokumentaciju o bespravnoj gradnji na Biokovu. Park prirode Biokovo je kopirao i u Split poslao 11 stranica izvješća vezanih uz divlju gradnju te dokumenata Upravnog vijeća i nadležnog ministarstva. To im, međutim, nije bilo dostatno pa su zatražilli 140 zapisnika o radnjama poduzimanim na Biokovu.

- Nikada nikome nismo uskratili informaciju, niti nam je to nakana, te smo bez odlaganja dostavili tražene dokumente “Makarskoj kronici” i “Suncu”. Dapače, pozvali smo ih da nas posjete i da im dademo na uvid naše akte, budući da je to opsežan materijal za kopiranje i slanje. Mi godišnje kopiramo na tisuće stranica studentima i đacima koji se služe našim istraživačkim podacima. Ali deset kilograma papira mora netko platiti. Pozvali smo se na Zakon o pravu na informaciju, koji je apsolutno liberalan što se tiče svačijeg prava na informiranje, ali je isto tako u čl. 19. predvidio naplatu troškova usluge. Jer, jedan djelatnik je trebao nekoliko sati raditi na pronalasku sve dokumentacije u spomenuta dva slučaja te na njihovu kopiranju.

Mi smo mala ustanova i isključivo branim njezine interese, što znači da nisam mogao dopustiti da mi netko traži i kopira zahtjevnu količinu pisanih materijala tijekom radnog vremena. U strukturi računa najveću korist ima država, jer se i više od polovice novca odnosi na PDV i porez. Naša usluga papira i tonera iznosi 30 kuna i mi tu ništa ne zarađujemo. A “Makarska kronika” je dioničko društvo koje zarađuje pisanjem i logično je da snosi određene troškove koji se pojave, a ne da to ide na račun neprofitabilne ustanove, odnosno da se zakida država, kojoj ide polovica novca - objašnava Ante Cvitanović.

Pučki pravobranitelj: Imaju pravo na naknadu troškova

Zakonom o pravu na pristup informacijama tijelo javne vlasti ima pravo samo na naknadu stvarnih materijalnih troškova, primjerice fotokopiranja i dostave informacije. Pravo na pristup informacijama opće je pravo kojim se mogu koristiti svi. Podsjećam da su tijela javne vlasti, obveznici Zakona o pravu na pristup informacijama, dužna aktivno objavljivati svoje informacije čak i kada ne postoji poseban zahtjev za njihovo objavljivanje. Informacija koju tijela javne vlasti daju, odnosno objavljuju mora biti potpuna i točna, pri čemu građanin nije dužan navoditi svoj poseban pravni interes za neku informaciju, veli pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 10:20