stdClass Object ( [id] => 449319 [title] => 'Perpetuum cooler' rođen je u garaži, a sada će osvojiti svijet: Vi putujte, naš stroj će vas nahraniti i osvježiti [alias] => perpetuum-cooler-roden-je-u-garazi-a-sada-ce-osvojiti-svijet-vi-putujte-nas-stroj-ce-vas-nahraniti-i-osvjeziti [catid] => 246 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Vrgorcu smo stvorili nešto što nema ni u Kini - veselo nam počinju priču braća Mate (34) i Mirko (27) Vuković iz Vrgorca koji uskoro unose revolucionarne promjene u putnički prijevoz. Dvije godine predanog i vrijednog rada, nedavno su im donijele srebrnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija ARCA u Zagrebu za multifunkcionalni uređaj nazvan Perpetuum Cooler.

- Ideja je sinula prije tri godine na nedjeljnom obiteljskom ručku. Brat Mate je upravo mijenjao posao. Bio je direktor u "Prometu Makarska" i prelazio u drugu prijevozničku kuću. Dosta smo pričali o nedostacima autobusnog prijevoza i baš smo se dotaknuli teme - što bi Mate novo mogao donijeti toj svojoj budućoj tvrtki. Naš otac je spomenuo caffe aparate koji već postoje u talijanskim autobusima - priča Mirko, inženjer građevine, na što se brat Mate, koji je po struci pravnik, ubacuje:

- A Mirko nas je upitao jesmo li u ijednom busu do sada vidjeli da postoji nekakav uređaj s hladnim napicima... i otuda je sve krenulo...

Potom su Mate i Mirko krenuli s istraživanjem tržišta kako bi vidjeli koji još nedostaci u putničkom prijevozu postoje i, pričaju nam, pronašli ih u svim strukturama, odnosno vrstama prijevoza. A spojila ih je zajednička tvrtka "Oblog Galera" koju otvaraju prije tri godine radi razvoja uređaja Perpetuum Cooler, a koja se sada bavi i projektiranjem te građevnim uslugama.
- Ja živim u Makarskoj, brat u Vrgorcu, a našu tvrtku smo mogli osnovati bilo gdje. Vjerojatno bi nam u nekim drugim gradovima bilo jednostavnije, ali željeli smo nešto dati našoj lokalnoj zajednici, pa smo tvrtku otvorili u rodnom gradu - priča nam Mate Vuković.

- Naše istraživanje je pokazalo da u putničkom prijevozu postoji nedostatak hladnih napitaka, grickalica, interneta, nemogućnost punjenja mobitela, tableta, monotonog putovanja i nekorištenje postojećih TV prijemnika te projekcije filmova. I sve to smo pokušali spojiti u jedan multifunkcionalni uređaj i njime postići revoluciju u putovanju. Cjelokupni proces je trajao dvije i pol godine, što je predugo - kazuju braća Vukovići.

Što je oduljilo taj postupak?

- Na razvoju uređaja je sudjelovalo šest ljudi. Krenuli smo s običnim hladnjakom, a kasnije smo shvatili da je moguća nadogradnja. Međutim, pojavljuje se problem u vidu dimenzija uređaja. Uređaj je mogao biti velik toliko da stane u prostor u autubusu od zahoda do stropa autobusa. Po našoj ideji je jedna tvrtka trebala "sklopiti" uređaj. Ali, u međuvremenu je ta tvrtka upala u financijske probleme pa smo bili primorani sami pronaći stručne osobe - što smo, nasreću, i uspjeli. Ta je firma do kraja uspjela proizvesti jedan uređaj koji je ustvari bio samo hladnjak. Međutim, kontaktirali smo mog prijatelja i kuma Ivana koji je genij za tehniku. Uređaj smo mu donijeli u garažu, kako nam je i kazao, tamo ga je rastavio do najsitinije komponentne i nakon mjesec dana naš Perpetuum Cooler je bio gotov. Koliko smo imali nesreće, toliko je to na kraju ispala i sreća pa smo bili natjerani da sami napravimo sve. U samu izradu smo uložili više od pola milijuna kuna - pričaju nam Mirko i Mate, koji dodaju da su se odricali svega što su imali i da su zbog doslovno 200 kuna išli na poslovne razgovore u Zagreb.

- Trebaš odvesti poslovnog partnera na ručak i to najčešće ribu, a u novčaniku imaš 500 kuna. Katastrofa. Ali nikada nismo uzeli kredit, nismo imali minuse i svima smo redovito isplaćivali plaće - iskreno nam govore braća Vuković.

Uređaj je već nakon par mjeseci postao vrlo tražen, pa su po završetku uređaja potpisali ugovore s nekim od najvećih prijevoznih tvrtki u Hrvatskoj. Bazirali su se na hrvatske i međunarodne autobusne linije, a u međuvremenu su od HNB-a dobili i mogućnost naplaćivanja u eurima.

- U svakoj hrvatskoj regiji će po jedan prijevoznik u svojim autobusima imati naš uređaj. Već za dva tjedna idemo s testnim radom, otvorit ćemo dvije poslovnice u Splitu i Zagrebu i otvoriti 13 radnih mjesta. Sve će biti organizirano tako da se u svakom trenutku zna koliko je boca vode i grickalica preostalo u uređaju kako bi naši ljudi zalihe mogli nadopuniti - vele nam Mate i Mirko.
Uskoro planiraju uvesti 3D projekciju filma, što bi također bila još jedna velika inovacija u putničkom prijevozu. Imat će mogućnost plaćanja preko bar coda, PayPala i mobitela. Njihov Perpetuum Cooler će biti i u city busovima tako da će imati i turističku svrhu.

Jeste li se nadali srebrnoj medalji na Sajmu inovacija ARCA?

- Vjerovali smo u naš uređaj od samog početka i ne bismo toliki novac uložili u njega da nismo znali da će uspjeti. Ali, na sajmu se stvarno nisamo nadali medalji. Pa tamo se natjecalo 180 inovatora iz cijeloga svijeta, među kojima su bili i Kinezi. Iskreno, kada je bila dodjela nagrada, krenuli smo na kavu jer nismo mislili da ćemo osvojiti ikakvu nagradu. Ali vratili smo se iz pristojnosti. Kada smo čuli da srebro ide u Vrgorac, jednostavno nismo mogli vjerovati.

Što sada i jeste li već proslavili svoj uspjeh?

- Sad ćemo se malo odmoriti od posla. Slobodnog vremena nismo imali, tri godine nismo uzeli godišnji i nismo imali ni jedan slobodni dan i zaslužili smo malo odmora. Slavit ćemo kada uređaj krene u testni rad. Ali glavna satisfakcija nam je spoznaja da smo stvorili vrijednost koja ne postoji nigdje u svijetu, a kojom smo proširili naša znanja. I to sve iz malog gradića poput Vrgorca. Već smo dobili ponudu da prodamo naš uređaj za veliki novac, ali nismo htjeli. S mišlju o aparatu se ustajemo i liježemo i nema novca za koji bismo ga prodali. Ovo je naš uspjeh i nema iznosa zbog kojega bismo ga dali nekome - vele Mate te Mirko koji se nada da će uskoro napokon moći i nekamo otputovati što već odavno priželjkuje.

Komentari u Vrgorcu na uspjeh braće Vukovića su više nego pozitivni, a na svoje oči smo vidjeli kako ih sugrađani na ulici svako malo zaustavljaju samo kako bi im stisnuli ruku i čestitali.
- Ponosni smo na našeg Mirku i Matu. Jako smo sretni zbog njihova uspjeha - kaže nam Vrgorčanin Mirko Vukosav.

A braća Mate i Mirko govore nam kako su neki kad su tek počeli s izradom uređaja bili skeptični, pa su govorili i to da je Mirko poludio. Ali na kraju se pokazalo da tu nitko nije bio lud. Samo pametan i inovativan.

Proza i rukomet

Mate je autor, kako je on naziva, jedne knjižice proze, pisao je u prošlosti za Vrgoračke novine i povremeno za druge medije. Međutim, oduvijek je volio pravo, pa je nakon završenog pravnog fakulteta od referenta u nekoliko godina uspio doći do direktorskog mjesta.

Mirko je s 18 godina igrao za rukometnu reprezentaciju, međutim ozljede ga udaljavaju od profesionalnog bavljenja sportom i usmjeravaju prema građevini.  

Ne bi ga dali za sva zlata

Već smo dobili ponudu da prodamo naš uređaj za veliki novac, ali nismo htjeli. S mišlju o aparatu se ustajemo i liježemo i nema novca za koji bismo ga prodali.  

A mi otišli na kavu

Iskreno, kada je bila dodjela nagrada, krenuli smo na kavu jer nismo mislili da ćemo osvojiti ikakvu nagradu. Ali vratili smo se iz pristojnosti...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAĆA INOVATORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-11-08 17:19:09 [created_by] => 3193 [created_by_alias] => NIna Glučina [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-11-08 17:43:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-11-08 17:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20245 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 246 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--dalmacija [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmacije. [menu-meta_keywords] => zadar, šibenik, dubrovnik, obala, otoci, zagora [secure] => 0 [page_title] => Dalmacija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/braca_vukovic6-071116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/braca_vukovic3-071116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/IMG-20161107-WA0006.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/braca_vukovic2-071116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/braca_vukovic4-071116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/braca_vukovic5-071116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/braca_vukovic7-071116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/braca_vukovic8-071116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/braca_vukovic9-071116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/braca_vukovic12-071116.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/IMG-20161107-WA0000.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/IMG-20161107-WA0001.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/IMG-20161107-WA0002.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/IMG-20161107-WA0004.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/08\/IMG-20161107-WA0005.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["braca_vukovic6-071116","braca_vukovic3-071116","IMG-20161107-WA0006","braca_vukovic2-071116","braca_vukovic4-071116","braca_vukovic5-071116","braca_vukovic7-071116","braca_vukovic8-071116","braca_vukovic9-071116","braca_vukovic12-071116","IMG-20161107-WA0000","IMG-20161107-WA0001","IMG-20161107-WA0002","IMG-20161107-WA0004","IMG-20161107-WA0005"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"695x840"},{"size0":"560x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"560x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"560x840"},{"size0":"560x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1280x720"},{"size0":"1280x720"},{"size0":"1280x720"},{"size0":"1280x720"},{"size0":"1280x720"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 13 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7992594 Threads: 9 Questions: 1594748636 Slow queries: 4874666 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112400293 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /dalmacija/perpetuum-cooler-roden-je-u-garazi-a-sada-ce-osvojiti-svijet-vi-putujte-nas-stroj-ce-vas-nahraniti-i-osvjeziti-449319 [printLink] => /dalmacija/perpetuum-cooler-roden-je-u-garazi-a-sada-ce-osvojiti-svijet-vi-putujte-nas-stroj-ce-vas-nahraniti-i-osvjeziti-449319?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 85455 [name] => inovacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inovacija [link] => /tag/inovacija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264246 [name] => braća Vuković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => braca-vukovic [link] => /tag/braca-vukovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAĆA INOVATORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Perpetuum cooler' rođen je u garaži, a sada će osvojiti svijet: Vi putujte, naš stroj će vas nahraniti i osvježiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3193 [name] => Nina Glučina Ramadža [username] => nina-glu-ina-ramad-a [email] => nina-glu-ina-ramad-a@sd.hr [password] => $2y$10$nKb.j.rMNdy29P223J8I.OFqjhRk6NdbPWmkIXW215PoaPsMKzB/2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nina-glucina-ramadza-3193 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1711 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9c267e9dcfa64cb269b2da69290eda57?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/braca_vukovic6-071116.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => braca_vukovic6-071116 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/braca_vukovic6-071116.jpg [title] => braca_vukovic6-071116 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/braca_vukovic3-071116.jpg [title] => braca_vukovic3-071116 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/IMG-20161107-WA0006.jpg [title] => IMG-20161107-WA0006 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/braca_vukovic2-071116.jpg [title] => braca_vukovic2-071116 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/braca_vukovic4-071116.jpg [title] => braca_vukovic4-071116 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/braca_vukovic5-071116.jpg [title] => braca_vukovic5-071116 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/braca_vukovic7-071116.jpg [title] => braca_vukovic7-071116 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/braca_vukovic8-071116.jpg [title] => braca_vukovic8-071116 ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/braca_vukovic9-071116.jpg [title] => braca_vukovic9-071116 ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/braca_vukovic12-071116.jpg [title] => braca_vukovic12-071116 ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/IMG-20161107-WA0000.jpg [title] => IMG-20161107-WA0000 ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/IMG-20161107-WA0001.jpg [title] => IMG-20161107-WA0001 ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/IMG-20161107-WA0002.jpg [title] => IMG-20161107-WA0002 ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/IMG-20161107-WA0004.jpg [title] => IMG-20161107-WA0004 ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/08/IMG-20161107-WA0005.jpg [title] => IMG-20161107-WA0005 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Vrgorcu smo stvorili nešto što nema ni u Kini - veselo nam počinju priču braća Mate (34) i Mirko (27) Vuković iz Vrgorca koji uskoro unose revolucionarne promjene u putnički prijevoz. Dvije godine predanog i vrijednog rada, nedavno su im donijele srebrnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija ARCA u Zagrebu za multifunkcionalni uređaj nazvan Perpetuum Cooler.

- Ideja je sinula prije tri godine na nedjeljnom obiteljskom ručku. Brat Mate je upravo mijenjao posao. Bio je direktor u "Prometu Makarska" i prelazio u drugu prijevozničku kuću. Dosta smo pričali o nedostacima autobusnog prijevoza i baš smo se dotaknuli teme - što bi Mate novo mogao donijeti toj svojoj budućoj tvrtki. Naš otac je spomenuo caffe aparate koji već postoje u talijanskim autobusima - priča Mirko, inženjer građevine, na što se brat Mate, koji je po struci pravnik, ubacuje:

- A Mirko nas je upitao jesmo li u ijednom busu do sada vidjeli da postoji nekakav uređaj s hladnim napicima... i otuda je sve krenulo...

Potom su Mate i Mirko krenuli s istraživanjem tržišta kako bi vidjeli koji još nedostaci u putničkom prijevozu postoje i, pričaju nam, pronašli ih u svim strukturama, odnosno vrstama prijevoza. A spojila ih je zajednička tvrtka "Oblog Galera" koju otvaraju prije tri godine radi razvoja uređaja Perpetuum Cooler, a koja se sada bavi i projektiranjem te građevnim uslugama.
- Ja živim u Makarskoj, brat u Vrgorcu, a našu tvrtku smo mogli osnovati bilo gdje. Vjerojatno bi nam u nekim drugim gradovima bilo jednostavnije, ali željeli smo nešto dati našoj lokalnoj zajednici, pa smo tvrtku otvorili u rodnom gradu - priča nam Mate Vuković.

- Naše istraživanje je pokazalo da u putničkom prijevozu postoji nedostatak hladnih napitaka, grickalica, interneta, nemogućnost punjenja mobitela, tableta, monotonog putovanja i nekorištenje postojećih TV prijemnika te projekcije filmova. I sve to smo pokušali spojiti u jedan multifunkcionalni uređaj i njime postići revoluciju u putovanju. Cjelokupni proces je trajao dvije i pol godine, što je predugo - kazuju braća Vukovići.

Što je oduljilo taj postupak?

- Na razvoju uređaja je sudjelovalo šest ljudi. Krenuli smo s običnim hladnjakom, a kasnije smo shvatili da je moguća nadogradnja. Međutim, pojavljuje se problem u vidu dimenzija uređaja. Uređaj je mogao biti velik toliko da stane u prostor u autubusu od zahoda do stropa autobusa. Po našoj ideji je jedna tvrtka trebala "sklopiti" uređaj. Ali, u međuvremenu je ta tvrtka upala u financijske probleme pa smo bili primorani sami pronaći stručne osobe - što smo, nasreću, i uspjeli. Ta je firma do kraja uspjela proizvesti jedan uređaj koji je ustvari bio samo hladnjak. Međutim, kontaktirali smo mog prijatelja i kuma Ivana koji je genij za tehniku. Uređaj smo mu donijeli u garažu, kako nam je i kazao, tamo ga je rastavio do najsitinije komponentne i nakon mjesec dana naš Perpetuum Cooler je bio gotov. Koliko smo imali nesreće, toliko je to na kraju ispala i sreća pa smo bili natjerani da sami napravimo sve. U samu izradu smo uložili više od pola milijuna kuna - pričaju nam Mirko i Mate, koji dodaju da su se odricali svega što su imali i da su zbog doslovno 200 kuna išli na poslovne razgovore u Zagreb.

- Trebaš odvesti poslovnog partnera na ručak i to najčešće ribu, a u novčaniku imaš 500 kuna. Katastrofa. Ali nikada nismo uzeli kredit, nismo imali minuse i svima smo redovito isplaćivali plaće - iskreno nam govore braća Vuković.

Uređaj je već nakon par mjeseci postao vrlo tražen, pa su po završetku uređaja potpisali ugovore s nekim od najvećih prijevoznih tvrtki u Hrvatskoj. Bazirali su se na hrvatske i međunarodne autobusne linije, a u međuvremenu su od HNB-a dobili i mogućnost naplaćivanja u eurima.

- U svakoj hrvatskoj regiji će po jedan prijevoznik u svojim autobusima imati naš uređaj. Već za dva tjedna idemo s testnim radom, otvorit ćemo dvije poslovnice u Splitu i Zagrebu i otvoriti 13 radnih mjesta. Sve će biti organizirano tako da se u svakom trenutku zna koliko je boca vode i grickalica preostalo u uređaju kako bi naši ljudi zalihe mogli nadopuniti - vele nam Mate i Mirko.
Uskoro planiraju uvesti 3D projekciju filma, što bi također bila još jedna velika inovacija u putničkom prijevozu. Imat će mogućnost plaćanja preko bar coda, PayPala i mobitela. Njihov Perpetuum Cooler će biti i u city busovima tako da će imati i turističku svrhu.

Jeste li se nadali srebrnoj medalji na Sajmu inovacija ARCA?

- Vjerovali smo u naš uređaj od samog početka i ne bismo toliki novac uložili u njega da nismo znali da će uspjeti. Ali, na sajmu se stvarno nisamo nadali medalji. Pa tamo se natjecalo 180 inovatora iz cijeloga svijeta, među kojima su bili i Kinezi. Iskreno, kada je bila dodjela nagrada, krenuli smo na kavu jer nismo mislili da ćemo osvojiti ikakvu nagradu. Ali vratili smo se iz pristojnosti. Kada smo čuli da srebro ide u Vrgorac, jednostavno nismo mogli vjerovati.

Što sada i jeste li već proslavili svoj uspjeh?

- Sad ćemo se malo odmoriti od posla. Slobodnog vremena nismo imali, tri godine nismo uzeli godišnji i nismo imali ni jedan slobodni dan i zaslužili smo malo odmora. Slavit ćemo kada uređaj krene u testni rad. Ali glavna satisfakcija nam je spoznaja da smo stvorili vrijednost koja ne postoji nigdje u svijetu, a kojom smo proširili naša znanja. I to sve iz malog gradića poput Vrgorca. Već smo dobili ponudu da prodamo naš uređaj za veliki novac, ali nismo htjeli. S mišlju o aparatu se ustajemo i liježemo i nema novca za koji bismo ga prodali. Ovo je naš uspjeh i nema iznosa zbog kojega bismo ga dali nekome - vele Mate te Mirko koji se nada da će uskoro napokon moći i nekamo otputovati što već odavno priželjkuje.

Komentari u Vrgorcu na uspjeh braće Vukovića su više nego pozitivni, a na svoje oči smo vidjeli kako ih sugrađani na ulici svako malo zaustavljaju samo kako bi im stisnuli ruku i čestitali.
- Ponosni smo na našeg Mirku i Matu. Jako smo sretni zbog njihova uspjeha - kaže nam Vrgorčanin Mirko Vukosav.

A braća Mate i Mirko govore nam kako su neki kad su tek počeli s izradom uređaja bili skeptični, pa su govorili i to da je Mirko poludio. Ali na kraju se pokazalo da tu nitko nije bio lud. Samo pametan i inovativan.

Proza i rukomet

Mate je autor, kako je on naziva, jedne knjižice proze, pisao je u prošlosti za Vrgoračke novine i povremeno za druge medije. Međutim, oduvijek je volio pravo, pa je nakon završenog pravnog fakulteta od referenta u nekoliko godina uspio doći do direktorskog mjesta.

Mirko je s 18 godina igrao za rukometnu reprezentaciju, međutim ozljede ga udaljavaju od profesionalnog bavljenja sportom i usmjeravaju prema građevini.  

Ne bi ga dali za sva zlata

Već smo dobili ponudu da prodamo naš uređaj za veliki novac, ali nismo htjeli. S mišlju o aparatu se ustajemo i liježemo i nema novca za koji bismo ga prodali.  

A mi otišli na kavu

Iskreno, kada je bila dodjela nagrada, krenuli smo na kavu jer nismo mislili da ćemo osvojiti ikakvu nagradu. Ali vratili smo se iz pristojnosti...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
braca_vukovic6-071116 braca_vukovic3-071116 IMG-20161107-WA0006 braca_vukovic2-071116 braca_vukovic4-071116 braca_vukovic5-071116 braca_vukovic7-071116 braca_vukovic8-071116 braca_vukovic9-071116 braca_vukovic12-071116 IMG-20161107-WA0000 IMG-20161107-WA0001 IMG-20161107-WA0002 IMG-20161107-WA0004 IMG-20161107-WA0005
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/perpetuum-cooler-roden-je-u-garazi-a-sada-ce-osvojiti-svijet-vi-putujte-nas-stroj-ce-vas-nahraniti-i-osvjeziti-449319 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4876bdb2ee3880444fa9db76fb3f7b98602add39 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BPerpetuum+cooler%26%23039%3B+ro%C4%91en+je+u+gara%C5%BEi%2C+a+sada+%C4%87e+osvojiti+svijet%3A+Vi+putujte%2C+na%C5%A1+stroj+%C4%87e+vas+nahraniti+i+osvje%C5%BEiti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fperpetuum-cooler-roden-je-u-garazi-a-sada-ce-osvojiti-svijet-vi-putujte-nas-stroj-ce-vas-nahraniti-i-osvjeziti-449319 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fperpetuum-cooler-roden-je-u-garazi-a-sada-ce-osvojiti-svijet-vi-putujte-nas-stroj-ce-vas-nahraniti-i-osvjeziti-449319 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAĆA INOVATORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
DalmacijaBRAĆA INOVATORI

'Perpetuum cooler' rođen je u garaži, a sada će osvojiti svijet: Vi putujte, naš stroj će vas nahraniti i osvježiti

Piše NIna Glučina
8. studenog 2016. - 18:19
braca_vukovic6-071116

U Vrgorcu smo stvorili nešto što nema ni u Kini - veselo nam počinju priču braća Mate (34) i Mirko (27) Vuković iz Vrgorca koji uskoro unose revolucionarne promjene u putnički prijevoz. Dvije godine predanog i vrijednog rada, nedavno su im donijele srebrnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija ARCA u Zagrebu za multifunkcionalni uređaj nazvan Perpetuum Cooler.

- Ideja je sinula prije tri godine na nedjeljnom obiteljskom ručku. Brat Mate je upravo mijenjao posao. Bio je direktor u "Prometu Makarska" i prelazio u drugu prijevozničku kuću. Dosta smo pričali o nedostacima autobusnog prijevoza i baš smo se dotaknuli teme - što bi Mate novo mogao donijeti toj svojoj budućoj tvrtki. Naš otac je spomenuo caffe aparate koji već postoje u talijanskim autobusima - priča Mirko, inženjer građevine, na što se brat Mate, koji je po struci pravnik, ubacuje:

- A Mirko nas je upitao jesmo li u ijednom busu do sada vidjeli da postoji nekakav uređaj s hladnim napicima... i otuda je sve krenulo...

Potom su Mate i Mirko krenuli s istraživanjem tržišta kako bi vidjeli koji još nedostaci u putničkom prijevozu postoje i, pričaju nam, pronašli ih u svim strukturama, odnosno vrstama prijevoza. A spojila ih je zajednička tvrtka "Oblog Galera" koju otvaraju prije tri godine radi razvoja uređaja Perpetuum Cooler, a koja se sada bavi i projektiranjem te građevnim uslugama.
- Ja živim u Makarskoj, brat u Vrgorcu, a našu tvrtku smo mogli osnovati bilo gdje. Vjerojatno bi nam u nekim drugim gradovima bilo jednostavnije, ali željeli smo nešto dati našoj lokalnoj zajednici, pa smo tvrtku otvorili u rodnom gradu - priča nam Mate Vuković.

- Naše istraživanje je pokazalo da u putničkom prijevozu postoji nedostatak hladnih napitaka, grickalica, interneta, nemogućnost punjenja mobitela, tableta, monotonog putovanja i nekorištenje postojećih TV prijemnika te projekcije filmova. I sve to smo pokušali spojiti u jedan multifunkcionalni uređaj i njime postići revoluciju u putovanju. Cjelokupni proces je trajao dvije i pol godine, što je predugo - kazuju braća Vukovići.

Što je oduljilo taj postupak?

- Na razvoju uređaja je sudjelovalo šest ljudi. Krenuli smo s običnim hladnjakom, a kasnije smo shvatili da je moguća nadogradnja. Međutim, pojavljuje se problem u vidu dimenzija uređaja. Uređaj je mogao biti velik toliko da stane u prostor u autubusu od zahoda do stropa autobusa. Po našoj ideji je jedna tvrtka trebala "sklopiti" uređaj. Ali, u međuvremenu je ta tvrtka upala u financijske probleme pa smo bili primorani sami pronaći stručne osobe - što smo, nasreću, i uspjeli. Ta je firma do kraja uspjela proizvesti jedan uređaj koji je ustvari bio samo hladnjak. Međutim, kontaktirali smo mog prijatelja i kuma Ivana koji je genij za tehniku. Uređaj smo mu donijeli u garažu, kako nam je i kazao, tamo ga je rastavio do najsitinije komponentne i nakon mjesec dana naš Perpetuum Cooler je bio gotov. Koliko smo imali nesreće, toliko je to na kraju ispala i sreća pa smo bili natjerani da sami napravimo sve. U samu izradu smo uložili više od pola milijuna kuna - pričaju nam Mirko i Mate, koji dodaju da su se odricali svega što su imali i da su zbog doslovno 200 kuna išli na poslovne razgovore u Zagreb.

- Trebaš odvesti poslovnog partnera na ručak i to najčešće ribu, a u novčaniku imaš 500 kuna. Katastrofa. Ali nikada nismo uzeli kredit, nismo imali minuse i svima smo redovito isplaćivali plaće - iskreno nam govore braća Vuković.

Uređaj je već nakon par mjeseci postao vrlo tražen, pa su po završetku uređaja potpisali ugovore s nekim od najvećih prijevoznih tvrtki u Hrvatskoj. Bazirali su se na hrvatske i međunarodne autobusne linije, a u međuvremenu su od HNB-a dobili i mogućnost naplaćivanja u eurima.

- U svakoj hrvatskoj regiji će po jedan prijevoznik u svojim autobusima imati naš uređaj. Već za dva tjedna idemo s testnim radom, otvorit ćemo dvije poslovnice u Splitu i Zagrebu i otvoriti 13 radnih mjesta. Sve će biti organizirano tako da se u svakom trenutku zna koliko je boca vode i grickalica preostalo u uređaju kako bi naši ljudi zalihe mogli nadopuniti - vele nam Mate i Mirko.
Uskoro planiraju uvesti 3D projekciju filma, što bi također bila još jedna velika inovacija u putničkom prijevozu. Imat će mogućnost plaćanja preko bar coda, PayPala i mobitela. Njihov Perpetuum Cooler će biti i u city busovima tako da će imati i turističku svrhu.

Jeste li se nadali srebrnoj medalji na Sajmu inovacija ARCA?

- Vjerovali smo u naš uređaj od samog početka i ne bismo toliki novac uložili u njega da nismo znali da će uspjeti. Ali, na sajmu se stvarno nisamo nadali medalji. Pa tamo se natjecalo 180 inovatora iz cijeloga svijeta, među kojima su bili i Kinezi. Iskreno, kada je bila dodjela nagrada, krenuli smo na kavu jer nismo mislili da ćemo osvojiti ikakvu nagradu. Ali vratili smo se iz pristojnosti. Kada smo čuli da srebro ide u Vrgorac, jednostavno nismo mogli vjerovati.

Što sada i jeste li već proslavili svoj uspjeh?

- Sad ćemo se malo odmoriti od posla. Slobodnog vremena nismo imali, tri godine nismo uzeli godišnji i nismo imali ni jedan slobodni dan i zaslužili smo malo odmora. Slavit ćemo kada uređaj krene u testni rad. Ali glavna satisfakcija nam je spoznaja da smo stvorili vrijednost koja ne postoji nigdje u svijetu, a kojom smo proširili naša znanja. I to sve iz malog gradića poput Vrgorca. Već smo dobili ponudu da prodamo naš uređaj za veliki novac, ali nismo htjeli. S mišlju o aparatu se ustajemo i liježemo i nema novca za koji bismo ga prodali. Ovo je naš uspjeh i nema iznosa zbog kojega bismo ga dali nekome - vele Mate te Mirko koji se nada da će uskoro napokon moći i nekamo otputovati što već odavno priželjkuje.

Komentari u Vrgorcu na uspjeh braće Vukovića su više nego pozitivni, a na svoje oči smo vidjeli kako ih sugrađani na ulici svako malo zaustavljaju samo kako bi im stisnuli ruku i čestitali.
- Ponosni smo na našeg Mirku i Matu. Jako smo sretni zbog njihova uspjeha - kaže nam Vrgorčanin Mirko Vukosav.

A braća Mate i Mirko govore nam kako su neki kad su tek počeli s izradom uređaja bili skeptični, pa su govorili i to da je Mirko poludio. Ali na kraju se pokazalo da tu nitko nije bio lud. Samo pametan i inovativan.

Proza i rukomet

Mate je autor, kako je on naziva, jedne knjižice proze, pisao je u prošlosti za Vrgoračke novine i povremeno za druge medije. Međutim, oduvijek je volio pravo, pa je nakon završenog pravnog fakulteta od referenta u nekoliko godina uspio doći do direktorskog mjesta.

Mirko je s 18 godina igrao za rukometnu reprezentaciju, međutim ozljede ga udaljavaju od profesionalnog bavljenja sportom i usmjeravaju prema građevini.  

Ne bi ga dali za sva zlata

Već smo dobili ponudu da prodamo naš uređaj za veliki novac, ali nismo htjeli. S mišlju o aparatu se ustajemo i liježemo i nema novca za koji bismo ga prodali.  

A mi otišli na kavu

Iskreno, kada je bila dodjela nagrada, krenuli smo na kavu jer nismo mislili da ćemo osvojiti ikakvu nagradu. Ali vratili smo se iz pristojnosti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:25