StoryEditorOCM
Dalmacijazlouporaba položaja i ovlasti

Pjerino Bebić gradu Hvaru nadoknadio štetu, iako tvrdi da nije počinio kazneno djelo

5. srpnja 2016. - 23:44
hvar_kazaliste6-041012

Bivši gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić uplatio je 38.887 kuna na gradski račun, čime je nadoknadio štetu za koju ga tereti USKOK u optužnici zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

– Nisam počinio kazneno djelo koje mi se stavlja na teret, ali, unatoč tome, uplatio sam novac. Napravio sam to zbog javnog pogovora i zbog svoje majke koja živi u Hvaru. Ne želim da mi se nakon svega što sam učinio za dobrobit grada Hvara govori kako sam ga oštetio za 38.887 kuna – kazao je Pjerino Bebić tijekom iznošenja svoje obrane u velikoj dvorani Županijskog suda u Splitu.

Osim Bebića, prema istoj optužnici terete se: Dušan Šego (52) iz Hvara, Zdravko Omrčen (53) iz Splita, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, Pjerinov brat Domagoj Bebić (43) iz Zagreba, Tihomir Maras (59) iz Sinja i Nikola Petrić (52) iz Hvara. Optuženi su zbog zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na navedeno kazneno djelo.

Pjerinu Bebiću stavlja se na teret da je kao gradonačelnik grada Hvara od 17. svibnja 2011. godine do 6. veljače 2012. godine ostalim optuženima, na njihovo traženje, omogućio da njihov boravak u Hvaru i Splitu podmiri Grad Hvar. 

Na isti način, stoji u optužnici, plaćen je i boravak drugih osoba u hvarskim hotelima, iako za to nije bilo valjane osnove. Kako bi prikrio malverzacije, Bebić je neistinito pravdao ispostavljene fakture i zatim davao naloge za njihovo plaćanje, navodi optužnica. Na opisani način Grad Hvar je oštećen za 38.887 kuna.

Osim boravka u hotelu na teret Grada Hvara, Omrčen je optužen i da je kao županijski pročelnik, na traženje Pjerina Bebića i petooptuženoga Nikole Petrića, omogućio dobivanje posla opremanja jedne škole trgovačkom društvu u kojem je Petrić prokurist.

Na ročište u utorak nije došao Tihomir Maras, ali kako se suđenje vodi za kazneno djelo za koje je zapriječena kazna manja od 12 godina zatvora, glavna rasprava je održana bez njega kako zakon i omogućava.

Prvi je obranu iznosio optuženi Bebić. Kako je u međuvremenu uplatio iznos koji optužnica navodi, Grad Hvar je odustao od imovinsko-pravnog zahtjeva protiv njega. Kazneni dio postupka i dalje se nastavlja bez obzira na naknadu štete.

– Mislim da sam svoj posao obavljao kvalitetno i da sam uspio dosta napraviti za grad Hvar. Prije nego što sam došao na mjesto gradonačelnika proračun grada iznosio je 15 milijuna kuna, a rashodi su bili oko 19 milijuna kuna. Kada sam 2005. godine došao na dužnost, planirani proračun je iznosio 22 milijuna kuna, a toliko je bio i ostvaren. Rashodi su se smanjili, a Grad je poslovao u plusu.

U godini za koju se teretim planirani proračun bio je 24,5 milijuna kuna, a ostvario sam proračun od 25,2 milijuna. Nadalje, Hvar je jedini hrvatski otok koji ima kanalizaciju. Nikada Gradu nisam naplatio dnevnicu, trajektnu kartu ili kartu za katamaran – nabrojio je Pjerino Bebić čime je zadužio Hvar tijekom svog mandata.

Nakon Pjerina Bebića i ostali optuženici koji su došli iznijeli su svoje obrane te su također negirali počinjenje kaznenog djela.

Suđenje će se nastaviti krajem rujna, kada će svoju obranu dati Tihomir Maras, nakon čega slijede završne riječi i presuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:14