StoryEditorOCM
Dalmacijaunatoč sudskom rješenju, u spornoj zgradi rade TRGOVINE ‘Turbo limača’ i ‘Tommyja’

POLANČEC, FIŽULIĆ, MAMIĆ... Sud ne dopušta skidanje plombe sa zgrade ‘Agava’ u Makarskoj

Piše PSD.
30. ožujka 2010. - 19:41

Dok traje sudski postupak oštećenika “Meryn Company”, “Dajaković obrta”, “Bagarić alata”, limarsko-bravarske radnje “Zelić”, “Iskopa Secon” d.o.o., “Tonixa” d.o.o. i obrta “Medak” protiv investitora Blage Begića te njegove kćeri Maje Begić - za 2,3 milijuna kuna duga za izvršene radove u Makarskoj, na zgradi “Agava” u Starčevićevoj ulici 114 - neće se dozvoliti ni djelomično ukidanje sudske privremene mjere zabilježbe spora u zemljišnim knjigama, odlučio je Općinski sud u Splitu.

Dakle, okrivljenici ne bi smjeli raspolagati “Agavom”, otuđiti je i opteretiti.

U zahtjevu Maje Begić od 16. ožujka, da se iz plombe u zemljišniku izuzme prodajni prostor trgovine “Tommy” u suterenu “Agave”, navodi se kako je i nakon donošenja sudske mjere 8. rujna 2008. godine provedeno etažiranje objekta u makarskom zemljišniku!

Još ranije, bez tehničkog prijema zgrade, uz istu sudsku plombu, investitori su se, uz nalog iz ureda gospodarstva Damira Polančeca, uspjeli useliti i otvoriti “Turbo limač”, moćnog poduzetnika Goranka Fižulića, i “Tommy” Tomislava Mamića.

Također i kategorizirati apartmane na katu “Agave”. Tako sudska mjera postaje potpuno obezvrijeđena. Investiciju je pratila Splitska banka s 1,8 milijuna eura povlaštenog turističkog kredita, sufinanciranim od Ministarstva turizma.

U sadašnjem odbijanju zahtjeva o ukidanju plombe stoji da se mjera izriče radi osiguranja imovinsko-pravnog zahtjeva oštećenika.

Maja Begić, vlasnica obrta “Agava”, u sudskom rješenju se tereti zbog počinjenja osam kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa. Radi se o kaznenom postupku protiv Davora Balije, Blage Begića, “Herus građenja” iz Zagreba zbog više kaznenih djela po pravomoćnoj optužnici Općinskog državnog odvjetništva iz Splita.

U pitanju je poznati slučaj gradnje zgrade “Agava”, koju su Begići s ugovorom “ključ u ruke” povjerili “Herus građenju” iz Zagreba, vlasnika Marinka Stipića.

Na tome poslu ostalo je na milijune kuna duga, a samo spomenuti obrtnici i trgovina vode spor za neisplaćenih 2,3 milijuna kuna, dokazujući na sudu da je riječ o smišljenoj prijevari investitora i graditelja.

Stipić je na više mjesta po Hrvatskoj i susjedstvu na isti ili sličan način vršio prijevare. U Crnoj Gori je je razne izvođače, pa čak i investitore, pokrao za više od pet milijuna eura i za njim je raspisana tjeralica.

ana dragičević/EPEHA
Foto: Ivo Ravlić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 00:04