StoryEditorOCM
Dalmacijalijek koji besplatno dobivaju ovisnici završava na uličnom crnom tržištu i svi pred tim zatvaraju oči, priča bivša zadarska narkomanka

PRORAČUNSKI MILIJUNI U VENAMA Drogiraju se na račun države - lijek za heroin

Piše PSD.
9. studenog 2010. - 22:05
Besplatno drogiranje na račun države. To vam je heptanon. Dok ima heptanona za prodat, bit će i heroina za puknit se. I zašto bi onda netko išao na liječenje? Najbolji dokaz za ovo što govorim su komune.

Prije se red čekao po godinu dana, sad zjape poluprazne jer je ekipa, zahvaljujući heptanonu, našla način da se i dalje besplatno drogira - kaže Zadranka Maja P., bivša ovisnica koja iz prve ruke govori o preprodaji heptanona, lijeka koji se propisuje u zamjenu za heroin.

Međutim, sustav bez ikakve kontrole u Hrvatskoj je doveo do apsurda: heptanon dan ovisnicima završava na crnom tržištu, a oni novcem od njegove preprodaje kupuju drogu. Istu onu s koje bi ih heptanon trebao skinuti. Maja P. bila je jedna je od njih.

Na drogu se navukla sa 16 godina. Počela je s ekstazijem, vrlo brzo je prešla na heroin.

Na vrata zadarskog Centra za liječenje ovisnosti prvi je put pokucala kad je ostala bez novca za drogu. Tražila je da je uključe u metadonsku terapiju, ali liječenje joj nije bilo ni na kraj pameti. Sve što je željela bilo je dobiti heptanone, što prije ih prodati i kupiti heroin.

Koliko pitaš, toliko dobiješ

- Na prvom razgovoru s psihijatrom tražila sam 15 heptanona dnevno. Imala sam računicu: pet ću popiti, deset ću prodati. I odmah sam dobila što sam tražila. Bez ikakvih pitanja, kontrole ili testiranja mokraće.

Da sam tražila 40 hepta dnevno, i to bi mi dali bez problema, vidjela sam na primjeru drugih. Manji dio popiješ, ostalo prodaš. Ili sve prodaš, a za dobivenu lovu kupiš drogu. Imam poznanika koji dobiva 30 tableta dnevno i sve proda. To vam je 450 kuna.

Recite mi gdje još možeš zaraditi takvu dnevnicu! - kaže Maja.

Nakon što se prijavila na terapiju došla je k liječniku i dobila tjednu porciju heptanona, ukupno 105 tabletica. Bile su, kaže, smrvljene i čekale je na stolu. Kao cedevita.

Ali nije ih morala popiti pred liječnikom, niti je ikoga bilo briga što će ona s tim heptanonom. Svoju prvu tjednu dozu prodala je u roku „keks“. Za sto tableta dobila je tisuću kuna, dala ih je ispod cijene jer su bile smrvljene.

- One u komadu su skuplje, ali ako su smrvljene, možeš u njih smiksati druge tablete i dobiti na količini. Ja sam u heptanone mrvila još tablete za spavanje i praksitene.

Kupce možeš birati

Komu prodati i gdje naći mušterije uopće nije trebala razmišljati. Kupce za heptanon, kaže Maja, možeš birati.

- Najlakše ga je prodat ekipi koja vodi normalan život i radi normalne poslove, a u isto vrijeme se drogira. Puno je takvih s dvostrukim životom. Oni ne mogu otići u Centar i prijaviti se na terapiju heptanonina jer bi odmah ušli u evidenciju ovisnika na liječenju. A kad bi se doznalo da se drogiraju, odmah bi dobili otkaz - priča Maja dodajući kako većina dilera prima heptanon u zamjenu za heroin.

Među kupcima je i sve više mladih koji tek počinju eksperimentirati s drogom i žele probati heptanon jer djeluje duže od heroina. To što ovisnici preprodaju heptanon koji, usput rečeno, plaća HZZO nikoga nije briga.

Liječnici ga dijele šakom i kapom, nitko ne kontrolira što ovisnici rade s tabletama koje dobivaju. Supervizor koji bi trebao nadzirati terapiju ne postoji, a obvezne testove mokraće kojima bi se dokazalo da lijek stvarno piju ne provodi se.

- Doktorima je bitno samo da ne padneš s njihovim heptima, da im policija ne dođe na vrata. Sve će ti dati samo da te se riješe iako su znali da ih ne pijem nego prodajem. Ja sam znala mamu ili sestru slati po tablete, nisam čak ni bila u Zadru - govori Maja koja iz prve ruke zna koliko se novca uludo baca na heptanonske terapije bez ikakva učinka.

ana vučetić-škrbić


Peticiju potpisalo tri tisuće Zadrana

Zadarska udruga “Nada” koja okuplja roditelje ovisnika do sada je prikupila više od tri tisuće potpisa za peticiju “Heroin im je uzeo dušu, heptanon ono malo što je od nje ostalo” kojom od Ministarstva zdravstva i Ureda za droge traže da se hitno stane nakraj zloupotrebi metadonske terapije.

Iako su obje spomenute institucije potpisale Smjernice za pravilnu primjenu heptanona, ta je odluka mrtvo slovo na papiru koje se ne pridržavaju ni sami liječnici. Za početak, dnevne doze koje se propisuju znaju biti i do 40 tableta dnevno (oko 200 miligrama) iako preporuke kaže da ne bi smjele prelaziti 120 miligrama.

- Iako u tim smjernicama lijepo piše da ovisnik heptanon svakodnevno mora uzimati pred zdravstvenim radnikom, oni je dobivaju za tjedan ili čak dva unaprijed.

Heptanon ne popiju već prodaju, a drogu i dalje uredno konzumiraju. To je zatvoreni krug od kojeg nitko nema koristi: dok država baca milijune kuna za ovaj lijek koji nikoga neće izliječiti netko kome stvar treba neki drugi skup lijek mora plaćati iz svojeg džepa.

Mi nismo protiv heptanona, ali tražimo da se jasno istakne svrha takvog liječenja, da se odredi vrijeme trajanja terapije i da se jednom konačno predoče rezultati takva načina liječenja- upozorava predsjednica udruge Nada Ivanka Ledenko.

Na pitanje tko ima koristi od ovakvog sustava Ledenko otvoreno kaže: farmaceutske tvrtke i pojedini liječnici koji od toga zarađuju i dobivaju proviziju.

- Na svakom se lijeku zaradi pa tako i na heptanonu jer liječnici s farmaceutskim tvrtkama potpisuju interne ugovore. Ali mi nećemo stati u svojoj borbi da pitanje heptanona dođe pred Sabor i da se konačno stane na kraj ovakvoj praksi od koje najmanje koristi imaju ovisnici-poručuje Ivanka Ledenko.


Sakoman: Kontrolu treba postrožiti

Za razliku od majki zadarskih ovisnika dr. Slavko Sakoman, koji je u nas uveo metadonsku terapiju, tvrdi kako liječenje ovisnika heptanonom smanjuje kriminalitet, smrtnost, pa i broj heroinskih ovisnika kojih je sada za 20 posto manje nego godinu ranije.

Međutim, i sam Sokoman smatra kako bi se kontrola izdavanja lijeka morala postrožiti, i to na svim razinama.

- Za početak treba educirati liječnike opće prakse, od kojih većina i ne zna za te smjernice, a tu mislim i na lokalne centre za liječenje ovisnosti koji im moraju dati jasne naputke o tome kako i koliko dijeliti heptanon. U cijelu priču mora se uključiti i Ministarstvo zdravstva sa svojim inspekcijama - kaže Sakoman, koji traži i veći angažman policije. -Majke koje se bune trebaju svoj pritisak usmjeriti na represivni aparat i prijaviti policiji preprodaju heptanona - kaže Sakoman.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 04:26