StoryEditorOCM
Dalmacijaživo oko sjevernog portala

RADI SE Tunel ‘Sveti Ilija’ uskoro će dobiti struju i vodu

Piše PSD.
19. svibnja 2011. - 11:09
Hrvatske su autoceste, nakon uspješno riješenih imovinsko-pravnih odnosa, počele s pripremnim radovima na izgradnji pristupne prometnice za sjeverni portal tunela “Sveti Ilija” kroz Biokovo. Kako doznajemo, s istočne strane tunela već je u tijeku sječa šume i trasiranje buduće prometnice koja će se spajati s čvorištem autoceste, a prolazi pokraj Zagvozda.

Također se sljedećih dana očekuje i raspisivanje natječaja za gradnju novih trafostanica i ugradnju podzemnih vodova kako bi se cijeli kompleks tunela kvalitetno opskrbio električnom energijom, a postavljaju se i vodovodne cijevi od vodospremišta iznad zaseoka Mlikote i Tomičići prema tunelu.

Što se, pak, tiče radova u tunelu, iz HAC-a doznajemo da su svi veći radovi na uređenju tunela, koje su obavljali radnici “Hidroelektre niskogradnje”, pri kraju. Posla najviše imaju radnici “Konstruktora” koji su zaduženi za izgradnju južnog dijela tunela.

Južni portal čeka dozvole, radovi ostavljeni za jesen

Raspisani su i natječaji za sanaciju i premošćivanje triju kraških provalija koje su se ispriječile u servisnoj cijevi sa zapadne strane glavne tunelske cijevi. I dok se intenziviraju radovi na sjevernom portalu, osobito na pristupnim prometnicama, s južne strane takvi će poslovi, po svoj prilici, biti ostavljeni za jesen.

Čekaju se sve potrebne dozvole i projekti za pristupne prometnice od južnog portala do spoja s Jadranskom magistralom pokraj Baškog Polja.

Sve u svemu, tunel “Sveti Ilija”, zajedno s pristupnim prometnicama, morao bi biti gotov sredinom sljedeće godine, iako su Imoćani i ostali stanovnici Zabiokovlja te velikog dijela Makarskog primorja to očekivali barem do početka parlamentarnih izbora, znači krajem ove godine.

TEKST I SNIMKE Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 21:59