StoryEditorOCM

Razgovor o "Trimotu": nastavak rada, zatvor ili stečaj

Piše PSD.
1. travnja 2011. - 10:20

Postoje tri varijante za sudbinu imotske tvornice trikotaže “Trimot”, istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević radnicama koje su se nakon poduže stanke ponovno okupile u krugu tvornice.

Prva je, istaknuo je Matijašević, prihvaćanje ili neprihvaćanje plana restruktuiranja, koji je već dostavljen Ministarstvu gospodarstva i o kojem će se ono očitovati u narednih nekoliko dana.

Plan predviđa, po meni, najbolju opciju, a to je nastavak proizvodnje, uz pomoć većinskog vlasnika i ostanak svih uposlenih. Druga varijanta je prestanak proizvodnje i gašenje “Trimota”, te u sadašnjim prostorima tvornice uređenje kaznionice za žene, u kojoj bi opet prioritet u zapošljavanju imale sadašnje radnice “Trimota”.

Treća, i najgora varijanta, otvaranje je novog stečaja, a mislim da bi to bio i konačan kraj nekada uspješne proizvodne tvrtke. Svakako da je već vrijeme da se država očituje i mi ćemo na tome inzistirati, jer od sadašnjeg stanja u kojemu radnice ne dolaze na posao, a država isplaćuje plaće, nema pomaka, istaknuo je Ozren Matijašević.

U razgovor su se uključile i radnice koje traže da državne institucije ispitaju dosadašnje financijsko poslovanje “Trimota”, s obzirom na činjenicu da je država u nekoliko navrata pomagala novčano tvornicu.

Dogovoreno je da se odredi skupina radnica koje će zajedno s Matijaševićem otići u Županijsko državno odvjetništvo s molbom da se ispita financijsko poslovanje “Trimota”, a ako to ne uspiju, ići će zajednički do državnog odvjetnika Mladena Bajića.

tekst i slika: Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 15:51