StoryEditorOCM
S mora i krajagastronomska smotra

Bila je ovo večer za pamćenje u Zabiokovlju: donosili su se lonci i iz Makarske, Splita, Imotske krajine... Mladi i stari predstavili su svoje vještine, evo i imena dobitnika

Piše Mladen Nejašmić
20. rujna 2022. - 13:29

Dok se jesen već pomalo ćuti, na gradelama zacvrči komadić mesa iz salamure što samo malkice dim oćuti, a u loncu kaštradina u raštici od ovnovine tuste raskuhane... u Grabovcu, makaruni maslom nadojeni, mladim sirom pokriveni – pjesma je to davno opjevana, s koljena na koljeno u Zabiokovlju prenošena.

Tradicija pripremanja makaruna s provarom u Grabovcu i okolnim zaseocima ukorijenjena je otkada je svijeta i vijeka, barem tako kažu oni koji spremaju tu nadaleko poznatu deliciju. A ona je nezaobilazni gastronomski užitak koji se već stoljećima o blagdanu Porođenja Blažene Djevice Marije nalazi na svakom stolu u tom dijelu Zagore.

Očuvanje baštine

Slijedom toga, a radi očuvanja tradicije i običaja, trojac Ante Ančić, Tomislav Čaljkušić i Mijo Munitić organizirao j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 08:37