StoryEditorOCM
S mora i krajaovo je nenormalno

Brda smeća i nesnosni smrad nad Jadrom. Ilegalni deponij buja, stanovnicima prekipjelo: ‘Dosta je, stižu kamere!‘

Piše Mia Sesartić
5. srpnja 2023. - 11:00

– Prošla su puna tri mjeseca od našeg javljanja i odgovora iz Općine Klis da će se nešto poduzeti po pitanju gomile smeća koje se nalazi u Klis-Kosi ispod brze ceste Solin – Klis, a nad izvorom Jadra.

Istina, uočili smo neko betonirano postolje dolje, niže na prilazu, nadamo se da su to najavljivane kamere. Svaki dan ovuda šetamo i ne možemo vjerovati što sve ljudi ovdje donose – govori nam stanovnik Klis-Kose o području ispod brze ceste u blizini tunela “Mačkovac”, kao i istoimenog tunela stare sinjske Rere, koji je postao “idealno” mjesto za sve one sa šireg područja Solina i Splita koji se žele ilegalno riješiti glomaznog otpada što dalje od svoje kuće a da za to ne daju ni kunu.

Nema čega nema

Put iz Majdana prema Kosi je, inače, šumovita netaknuta priroda, gdje nema baš svjetla, pa im i odgovara za takve noćne pohode.

Premda sve više lokalnih zajednica ima barem jednom ili dvaput godišnje osiguran besplatan odvoz glomaznog otpada s kućnog praga, nekim nesavjesnim pojedincima lakše ga je baciti u prirodu, u skrovite šumarke, pa se u tunelu i izvan njega nalazi svakojako smeće, od plastičnih kanistara, dijelova namještaja od kojeg bi se zasigurno dalo sklopiti jedan čitav dnevni boravak, zatim građevinska šuta, blokete, staklena vuna, vrata, prozori, zahodske školjke, stiropor, kante od piture, felge od automobilskih guma, katrige, kuferi, štramci, igračke, stara odjeća... Kada iziđete na drugu stranu trase Rere, put Mravinaca, odakle se bolje može vidjeti krajolik oko izvora Jadra, čeka vas isto stanje... Zapravo, nema čega nema, reklo bi se.

image

Smeće ispod brze ceste

Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

– Nakon što smo jednom već reagirali, očistilo se, ali brzo se to napuni. Tunelom ne možete proći od škovaca, a da ne govorimo o smradu – kaže ovaj mještanin o raznom otpadu koji se ponajviše nalazi u tunelu kojim je vozila uskotračna željeznica od Splita prema Sinju i natrag i koji se očito pokazao kao “najplodonosnije polje” za ilegalno odlaganje raznog otpada jer je mračno i po danu.

Sedam lokacija

Načelnik općine Klis Jakov Vetma već je ranije kazao kako je spomenuto područje već dugo pod udarom onih koji ilegalno, nepropisno i bezobrazno zagađuju okoliš i da Općina Klis upravo provodi projekt postavljanja kamera koje će na toj lokaciji pratiti i snimati nedopuštene radnje. Kamere bi trebale biti postavljene na ukupno sedam sličnih lokacija, kako je tada najavio načelnik, a o novom momentu na naš upit kaže:

– Kao što sam već javno govorio, Općina Klis u fazi je postavljanja kamera koje će nadzirati lokacije ilegalnih deponija. Sve kamere bit će uskoro postavljene, nakon čega krećemo u čišćenje i sanaciju deponija u suradnji s Hrvatskim šumama, koje inače upravljaju tim područjem. Znam da su stanovnici nestrpljivi, ali ja preferiram rješenja koja će zauvijek staviti bilo koji problem ad acta – odgovara kliški načelnik na naš upit, najavljujući tako uskoro čišćenje.

image
Vojko Bašić/Cropix

– Tunel i područje iza tunela pripada Gradu Solinu. Vjerujem da će se i oni uključiti u ovaj plan. Žao mi je što se bavimo saniranjem štete izazvane ponašanjem neodgovornih pojedinaca – govori Vetma, navodeći kako je siguran da i stanovnici znaju ili makar pretpostavljaju o kome se radi, pa bi bilo lijepo da takve neodgovorne osobe koje bacaju smeće prozovu i riješe uzrok, a Općina Klis će riješiti posljedicu, navodi načelnik Vetma u svojem odgovoru. 

image

Naliveno za postavljanje stupova

Vojko Bašić/Cropix
image

Građevinska šuta kod tunela ‘Mačkovac’

Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:03