StoryEditorOCM
S mora i krajaPEŠKARIJA NA SOKOLU

I večeras je radila peškarija na šibenskoj rivi. Riba narodna, narodne i cijene - friške mišancije bilo je već od 4 eura

Piše Zdravko Pilić
7. rujna 2024. - 20:18

‘Nekad ste se za frišku ribu morali rano dići, a sad ne smite rano ić leći!‘ - aforističan je bio jedan naš Šibenčanac što je ove subote, u uvijek isto vrijeme, u 19,40 sati čekao ribaricu ‘Sokola‘ s kašetama friške ribe, na šibenskoj rivi. Skoro drito ispod luksuznog hotela ‘Bellevue‘, kroz čije su prozore – samo da su otvoreni – gosti mogli oćutiti miris friškine i Mediterana kakav je nekad bio. I kakvog se u Šibeniku još i danas nađe.

Ulov je bio skroman, narodni, a sukladno takvom plebejskom asortimanu su i cijene - kozice po osam eura, lignjuni po sedam, moli od šest do deset, ovisno o veličini, trlje su po sedam – od kamena – mišana riba za brudet po četiri eura.

Idući susret Sokola sa svojim vjernim kupcima, gazda Petar Baranović najavio je za srijedu navečer u isto vrijeme – 19, 40 – a nakon toga slijedi stanka, odnosno pauza, na neko vrijeme. Brod mora u remont!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 21:49