StoryEditorOCM
S mora i krajaMALI VAKULA

Ivan Šolić donosi dobre vijesti - Dalmaciju napokon napušta prljavi pijesak iz Sahare. Evo i njegove nove prognoze

Piše Ivan šolić - MALI VAKULA
1. travnja 2024. - 22:54

TREĆI NAJTOPLIJI OŽUJAK U SPLITU U POVIJESTI MJERENJA

Nakon što su su klimatolozi DHMZ "prebrojali punte", glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula obavijestio je (u svom stilu, kroz rimu) zainteresiranu javnost kako je netom završeni ožujak bio ekstreman i jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja! Tako se, navodi Zoran Vakula,nastavlja dugi niz mjeseci sa srednjom mjesečnom temperaturom zraka višom od višegodišnjeg prosjeka (klimatološko razdoblje 1990.-2020.) U gradu pod Marjanom i u Dubrovniku ovo je treći najtopliji ožujak u povijesti mjerenja, u Gospiću, Rijeci i Zagrebu drugi najtopliji, a u brojnim mjestima Lijepe naše i rekordno topao ožujak, navode iz DHMZ-a.

TEMPERATURE ZRAKA U SLAVONIJI LJETNIH +30C

Ne, ovo nije (još jedna u nizu) prvoaprilska šala, ma koliko god zvučalo nevjerojatno, ovog Uskrsa u Slavoniji uz tradicionalne šunku i jaja, neizostavna je i krema za sunčanje! Već danima temperature zraka na istoku zemlje su rekordne za ovo razdoblje godine i tek pokoja desetinka stupnja nedostaje za pojavu- vrućeg dana!? Danas u 15:00h službene meteorološke postaje DHMZ-a dojavljuju temperature zraka (još jednom, ovo nije prvoaprilska šala); Sisak 29.5 C, Osijek-Čepin 29.4 C, Slavonski Brod 29.0 C, Zagreb-Grič 28.6 C, kao usred ljeta...

"BOLESNO VRIME", MARATONSKA JUŽINA I PIJESAK IZ SAHARE

Biometeorološke prilike su subjektivan dojam našeg tijela na vremenske prilike (i neprilike), a često puta ste čuli kako one mogu biti povoljne i nepovoljne, a za vrijeme koje nas prati još tamo od Velikog četvrtka, teško je pronaći pravi izraz kojim bi dočarali utjecaj "maratonske" južine u kombinaciji s visokim temperaturama i pijeskom iz Sahare na zdravlje i raspoloženje Dalmatinki i Dalmatinaca i mislimo kako bi "bolesno vrime" bio možda i najprikladniji izraz. Jugo ne utječe samo na raspoloženje u Dalmaciji već i na odvijanje pomorskog, a ponegdje i kopnenog prometa. Brojne su trajektne linije u prekidu, a pod Marjanom se bilježe udari juga preko 110 km/h! U popodnevnim satima ponedjeljka zasićenost zraka česticama pijeska nad Dalmacijom je bila na vrhuncu, a dobra vijest je da će jugo uskoro oslabiti. U večernjim satima ponedjeljka napustio nas je i "Saharski pijesak" pa će se atmosfera, konačno, pročistiti.

PROLJETNA OFENZIVA

Proteklih dana smo vam donosili baš depresivne prognoze, a sada je vrijeme da vas malo obradujemo. Vjerujemo kako će vas razveseliti vijesti kako se u nastavku tjedna neće ponoviti vrijednosti juga iz dana koji su za nama te kako će se "Saharski pijesak" držati svojeg prirodnog areala-Sahare. Već sutra s "proljetnom ofenzivom" sunca u izobilju, ali valja računati i na nestabilnosti u vidu pokojeg kratkotrajnog proljetnog pljuska, uglavnom u jutarnjim satima, a u Zagori i u poslijepodnevnim i to je sve što se oborina do kraja tjedna tiče. Nad našim područjem će se utaboriti polje visokog tlaka zraka, a vremenske prilike će biti idealne za predsjetvenu pripremu tla (suho vrijeme i prave proljetne temperature zraka). Dojam savršenog vremena u Dalmaciji će tek povremeno kvariti sterilna visoka i srednja naoblaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 12:11