StoryEditorOCM
S mora i krajaMALI VAKULA

Ivan Šolić donosi prognozu za tjedan koji je pred nama, evo što nas čeka u Dalmaciji. Sredinom tjedna - iznenađenje

Piše DALMACIJA SD
7. travnja 2024. - 21:26

"Afrička anticiklona", kako smo i najavili prije nekoliko dana, donijela je nevjerojatne vrijednosti temperature zraka za početak travnja, kakvih se ne bi postidjela ni druga polovica lipnja.

U Dalmaciji je u nedjelju najtopliji bio Imotski koji je u službeno u 15:00h prijavio čak 28.0 C, a sa samo kojom desetinkom manje u "top 5" temperatura zraka na DHMZ postajama u 15:00h "ugurao" se i Sinj sa čak 27.4 C.

Ovdje treba naglasiti kako su to temperature koje su izmjerene u meteorološkom zaklonu na 2m od tla, znači u hladu, dok je na suncu trebala krema za sunčanje. Zahvaljujući moru (termoregulator) uz obalu su temperature zraka bile kud i kamo prihvatljivije, a posebno zanimljivo je da je danas Lastovo bilo hladnije od Gospića u 15:00h za gotovo 10 stupnjeva!

image

Ljeto?/Meteociel

Inače, u 17:00h (službeno)temperatura zraka se u Gospiću u popela na 29C! Vrijednosti su to temperatura zraka koje vjerojatno ni najstariji Ličani ne pamte. Podsjećamo vas da je na današnji dan prije 3 godine u Zagori u ovo vrijeme bila žestoka proljetna mećava,a temperatura zraka za 20-ak C niža od trenutne.

Sutra će "Afrička anticiklona" biti na vrhuncu pa ćemo i dalje bilježiti gotovo ljetne (rekordne) vrijednosti u kontinentalnom vrijednosti, a ponovno će Lastovo biti poprilično hladnije od Like! More će "kontrolirati" temperature zraka uz obalu i u idućim danima stoga one neće eskalirati kao u kontinentu pa će se u Dalmaciji nastaviti savršeno proljetno vrijeme.

Iz današnje perspektive, osvježenje je prema nekim prognostičkim modelima moguće sredinom travnja pa slobodno možemo reći da je pred nama jedno mini-aridno razdoblje, uz obalu savršeno, a u kontinentu već sada pakleno, i s pravom se mnogi pitaju- što će tek biti kad stigne ljeto?

image

Afrička anticiklona i ekstremne temperature za ovo vrijeme godine/Pivotalweather

U Europi su anomalije temperatura zraka i ekstremnije nego li u našoj domovini, za primjer, u Njemačkoj će sutra odstupanja temperature zraka na plohi od 850 hPa biti nevjerojatnih 20C. Ekstremne anomalije neće poštedjeti ni ostale države srednje i istočne Europe, pa će vijesti neobičnih vrijednosti temperature zraka pristizati posvuda sa "Starog kontinenta".

I još jedna vijest koja nekima neće dobro sjesti - stiže nam opet pustinjska prašina, tamo negdje sredinom tjedna!

image

Opet nam stiže afrički pijesak?

C o p e r n i c u s
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 17:58