stdClass Object ( [id] => 1265870 [title] => Je li se vrh Crkve u Hrvatskoj ogriješio o Statut? Nadbiskup Kutleša je koadjutor i nije legitiman predsjednik HBK-a [alias] => je-li-se-vrh-hrvatske-crkve-ogrijesio-o-statut-nadbiskup-kutlesa-je-koadjutor-i-nije-legitiman-predsjednik-hbk-a [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od pape novoimenovani nadbiskup koadjutor zagrebački, Dražen Kutleša, na čelu je Hrvatske biskupske konferencije (HBK) suprotiva njegovom Statutu koji jasno ističe u početnim točkama kako se predsjednik HBK-a bira između dijecezanskih biskupa na mandat od pet godina.

Dakle, šef HBK-a ne može biti neki biskup koadjutor, ili pomoćni biskup, oni mogu glasovati na tim izborima na kojima je kandidat svaki dijecezanski biskup. Odnosno, ne postoji lista na kojoj bi neki od članova hrvatskog episkopata bili istaknuti kao kandidati za čelna mjesta predsjednika ili zamjenika predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, već svaki biskup - osim onih koji su u mirovini a po pozivu sudjeluju na sjednicama HBK-a - tijekom glasovanja ispiše ime svoga kandidata na papiriću, slično konklavama za izbor pape. Glasovi se poslije prebrojavaju i objavljuju se samo rezultati bez isticanja broja glasova koje su pojedini biskupi osvojili.

Prošlu jesen su održani izbori samo za šefa Konferencije, jer je kardinal Josip Bozanić otprije bio i ostao je potpredsjednik. Dražen Kutleša je kao dijecezanski nadbiskup, odnosno splitsko-makarski ordinarij, osvojio najviše glasova i time je sukladno Statutu legalno i legitimno postao čelnik gremija hrvatskih biskupa.

Drugi po broju glasova očigledno je bio vojni ordinarij Jure Bogdan, jer nema druge logike po kojoj je baš on postao peti ortak - šala mala - odnosno peti član Stalnog vijeća HBK-a, koji je priključen tom tijelu koje operativno vodi biskupsku konferenciju, a na to mjesto je došao umjesto Želimira Puljića, bivšeg predsjednika HBK-a, koji je malo potom umirovljen kao zadarski nadbiskup.

Prema nekim izvorima bliskim biskupima, primjerice nadbiskup Mate Uzinić - tada friški riječki ordinarij, jer je njegov predšasnik, nadbiskup Ivan Devčić, otišao ipak malo ranije u mirovinu, prije 75 navršenih godina života, kako bi svome koadjutoru Uziniću dao priliku da kao dijecezanski biskup može ravnopravno sudjelovati u izborima za predsjednika HBK-a, na kojima je slovio kao jedan, makar od medija istaknutih kandidata - na kraju je osvojio nula glasova svih biskupa koji su glasovali na jesenskom plenarnom zasjedanju Sabora HBK-a u Zagrebu.

Trenutno stanje po kojem je na čelu Konferencije biskup koadjutor čini susramlje za hrvatski episkopat, jer Kutleša to nije ni legalno, a ni legitimno, tako da se čovjek pita kakva je korist što su mnogi naši biskupi sve sami crkveni pravnici, Bozanić, Kutleša, Uzinić...

Da bi nadbiskup koadjutor Kutleša bio kandidat za izbor prvog među jednakim od hrvatskih biskupa i to na mandat od pet godina, dana 13. svibnja 2022., na blagdan Gospe Fatimske, ekspresno je u mirovinu otpravljen dotadašnji splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

Imao je svega 40 dana više od 75 godina, kada su ordinariji po sili Zakonika kanonskog prava dužni ponuditi mandat na raspolaganje papi, a on onda odlučuje o tome koliko će još pojedini biskup upravljati svojom biskupijom dok ne pređu u stanje mira.

Očekivalo se da će Barišić ostati još neko vrijeme na Dujmovoj katedri, barem dok se ne imenuje Kutlešin nasljednik na čelu istarskih biskupija - to se eto nedavno dogodilo, u siječnju, kad je papa Frane odlučio da još jedan Hercegovac, kotorski biskup Ivan Štironja preuzme Porečku i Pulsku biskupiju, pa se sad poznata himna može pjevati s novim stihovima: Krasna zemljo, Herceg Istro mila - no, da ne bi bilo kao u Uzinićevu slučaju, kad je to obavljeno u zadnji čas, nije se ništa prepuštalo slučaju već je nadbiskupu Kutleši skinut onaj pridjevak koadjutor nekoliko mjeseci prije ranije spominjanih izbora za šefa hrvatskih biskupa.

Kutleša je ordinirao u Splitu devet mjeseci i jedan dan, obišavši u tom razdoblju, kao i u one dvije godine ranije dok je bio koadjutor, tek dvije župe, Grabovac u Imotskoj krajini, za 300. obljetnicu crkve Male Gospe te jednu u sjedištu nadbiskupije u Splitu, i to svetog Ivana Krstitelja na Trsteniku.

U Trogir je na blagdan svetog Ivana Trogirskog išao njegov izaslanik, generalni vikar Franjo-Frankopan Velić, blagdan svetog Klementa u Makarskoj je predvodio vojni biskup Bogdan.

Ordinarij je bio nazočan za svetog Duju, Božić i Uskrs u splitskoj katedrali, na Veliku Gospu u Sinju, Malu Gospu u Solinu. I to je bilo to. Više objektivno i nije stigao u ovo malo vremena što je bio s nama.

Na Valentinovo je otišao u Zagrebačku nadbiskupiju, na dan zaljubljenih je obznanjeno da je još jednom, po treći put koadjutor i da bi dogodine kad sadašnji nadbiskup Bozanić stekne uvjete za mirovinu, 19. ožujka 2024., zasjeo na tron zagrebačkih pastira od kojih je najpoznatiji blaženik i mučenik savjesti Alojzije Stepinac.

Odlazi čovjek rodom iz obližnjeg Prisoja u Hercegovini - neki sad govore da bi i budući papa mogao biti odatle - a da nije pošteno ni omirisao dalmatinske ovce. Radilo se, naime, o tome da je sve nekako naprasno odrađeno i da je odluka o premještaju iz splitske Biskupske palače na zagrebački Kaptol donesena dok je još prefekt Dikasterija za biskupe u Vatikanu kanadski kardinal Marc Ouellet, koji je prije tri godine navršio dobnu granicu od 75 godina za umirovljenje.

Sedamdesetosmogodišnji kardinal Ouellet bio je na čelu Dikasterija gotovo 13 godina, dakle i u vrijeme kad je mladi svećenik Kutleša - prije nego je poslan da radi slučaja Dajla naslijedi časnog istarskog biskupa Ivana Milovana - bio djelatnik u tadašnjoj Kongregaciji za biskupe i obnašao kancelarijske poslove.

Ouelletovu ostavku Sveti Otac je nedavno prihvatio, čekajući da mu istekao još jedan mandat prefekta, a vjerojatno i zbog toga jer su se prošlo ljeto javno spominjali i kardinalovi navodni seksualni prijestupi iz mlađih dana.

Kardinal je sve to, naravno poricao, a papa Frane je imenovao njegova nasljednika koji uskoro, 12. travnja preuzima službu. Novi prefekt Dikasterija za biskupe je Robert Francis Prevost iz Perua, dosadašnji dijecezanski biskup Chiclaya, a papa mu je ujedno dao naslov nadbiskupa – biskupa u miru Chiclaya, izvijestio je Vatican News.

U međuvremenu, u Split nam je stigao umirovljenik iz Zadra, nadbiskup Želimir Puljić, koji će kao apostolski administrator upravljati drevnom Crkvom, nekoć salonitanskom, s više od 1700 godina slavne povijesti.

Splitski kler i vjernici konsternirani su ovakvim razvojem situacije. Kao da je vatikanskim strukturama naš grad samo poligon preko kojeg će se rješavati kadrovska pitanja u Zagrebu.

Ljudi se čude i pitaju zašto u Splitu - kad je već ovdje bila usputna postaja za zacijelo budućeg hrvatskog kardinala - nije najprije imenovan novi nadbiskup, pa je onda Kutleša mogao mirne duše otploviti na Kaptol. Mirno mu more i ne daj Bože težih potresa u zagrebačkoj Crkvi koju će sigurno preuzeti puno prije nego što to očekuje javnost.

Bilo bi zaista prestrašno da ovo susramlje biskupa Crkve u Hrvatskoj traje dulje od mjesec, dva, tri... Po meni to će biti najkasnije do 30. svibnja i blagdana Gospe od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba. Nadbiskup Bozanić će u mirovinu - možda i u Omišalj na svoj rodni otok Krk, samo da se tlo tamo ne nastavi tresti - iako kardinal, Bože prosti, ne izgleda smrtno bolestan, a na njegovo će mjesto kardinal u nastajanju, Dražen Kutleša.

Takav epilog je očekivaniji od toga da se ponavljaju izbori za predsjednika HBK-a, pa tek je prošlo tri mjeseca od predviđenog petogodišnjeg Kutlešinog mandata.

Scenariji poput ovog ostvarenog ovih dana u našim i vatikanskim kleričkim krugovima, napetiji su često od mnogih viđenih u filmovima. Kad čovjek ovo piše ili čita, pita se pa kako je sve to moguće u Crkvenim redovima.

No, uz ljudski čimbenik, po kojem bi Ona odavno potonula i propala, na plovidbi prema vječnosti Petrovom lađom kormilari Duh Sveti. On je jamac onih poznatih Isusovih riječi: "Ni vrata paklena neće je nadvladati." (Mt 16,13-19).

---

Oproštaj na Fejsu: ‘Ero s onoga svijeta‘


Ovih sam dana objavio jedan post na mom Facebook profilu koji ovdje prenosim.

"Sad kad je papa Frane moga omiljenoga ‘eru s onoga svijeta‘ treći put imenovao koadjutorom, ovaj put u Zagrebu, mogu i ja malo odahnuti na ovu ‘netemu‘. Koristim priliku da se kroz korizmu malo odmorim od društvenih mreža. I radi mira u Crkvi. Samo je jedan, nadbiskup Dražen Kutleša, koji je uspio povezati sve strane i krajeve Crkve u Hrvata: Hercegovinu sa Istrom, potom Split sa Zagrebom. Pozivam vas da poštujete moj svojevrsni ‘silenzio stampa‘. Možete lajkati, ne lajkati status, no, molim, bez komentara.

P.s.1. Bivši splitsko-makarski nadbiskup nije se u ovih nekoliko mjeseci koliko je boravio u gradu pod Marjanom nijednom očitovao za koga navija, Hajduka ili Dinama. Baš me zanima hoće li o tome štogod reći sad u Zagrebu?!

P.s.2. I još me živo zanima kakav je sad Kutlešin stav o Međugorju nakon što je papa Frane zaokrenuo kurs Svete Stolice prema jednoj od najpoznatijih župa u Crkvi u svijetu. Prijatelj njegovog mentora, bivšeg mostarskog biskupa Ratka Perića, kardinal Gerhard Ludwig Müller, koji je bio na čelu Kongregacije za nauk vjere, prije par godina htio je zabraniti sva hodočašća u Međugorje, ali je cijelu stvar uzeo Sveti Otac u svoje ruke. Poslao je već dva vizitatora, dopustio službena crkvena hodočašća, u tijeku su pripreme za proglašenje svetišta Kraljice Mira. No, mons. Dražen sve ovo zacijelo zna, ipak je on ‘najjači‘ hrvatski prelat u Vatikanu.

P.s.3. I konačno, što će kao budući zagrebački nadbiskup, po svemu sudeći uskoro i novi kardinal, poduzeti kako bi papa Frane - koji ga je još jednom imenovao na važnu i odgovornu Crkvenu službu - proglasio svetim Alojzija Stepinca. Hoće li poput sadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, samo kao noj zabiti glavu u pijesak ili će se zauzeti kako bi naš blaženik bio kanoniziran na slavu i čast Crkve u hrvatskom narodu. Uostalom, Kutleša kao i Stepinac baštini isto biskupsko geslo - In te Domine speravi."

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAPTOLSKE IGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KAPTOLSKE IGRE 2 0 7800 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-18 06:53:55 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => Ivan Ugrin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-18 12:36:16 [modified_by] => 3240 [publish_up] => 2023-02-18 10:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 206 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Je li se vrh hrvatske Crkve ogriješio o Statut? Nadbiskup Kutleša je koadjutor i nije legitiman predsjednik HBK-a [metakey] => Dražen Kutleša, Hrvatska biskupska konferencija, kanonsko pravo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/18\/24045838.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/18\/24045821.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/18\/24032615.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/18\/24032614.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/18\/24032613.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/18\/24032612.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/18\/24023532.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/18\/24003591.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/18\/21985332.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Splitsko-makarska Nadbiskupija\/Splitsko-makarska Nadbiskupija","Josko Supic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Split, 241222.
\nPeristil, katedrala svetog Duje.
\nMisu polnocku u splitskoj prvostolnici predvodio je splitsko makarski nadbiskup msgr. Drazen Kutlesa.
\nMa fotografiji: biskup u miru Marin Barisic i nadbiskup Drazen Kutlesa.
","

Split, 211222.
\nBozicno primanje splitsko- makarskog nadbiskupa mons. Drazena Kutlese i uzajamna cestitka svecenika, zupanijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i drustvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.
\nNa fotografiji: nadbiskup splitsko-makarski mons. Drazen Kutlesa u razgovoru sa uzvanicima.
","

Split, 211222.
\nBozicno primanje splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Drazena Kutlese i uzajamna cestitka svecenika, zupanijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i drustvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.
\nNa fotografiji: nadbiskup splitsko-makarski mons. Drazen Kutlesa u razgovoru rektorom Draganom Ljuticem.
","

Split, 211222.
\nBozicno primanje splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Drazena Kutlese i uzajamna cestitka svecenika, zupanijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i drustvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.
\nNa fotografiji: nadbiskup splitsko-makarski mons. Drazen Kutlesa u razgovoru sa uzvanicima.
","

Split, 211222.
\nBozicno primanje splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Drazena Kutlese i uzajamna cestitka svecenika, zupanijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i drustvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.
\nNa fotografiji: nadbiskup splitsko-makarski mons. Drazen Kutlesa u razgovoru sa Zarkom Deskovicem.
","

Split, 191222.
\nNadbiskupski ordinarijat.
\nSplitsko-makarski nadbiskup dr Drazen Kutlesa objavio je bozicnu poruku.
","

Nadbiskup Kutle\u0161a primio predsjednika Hajduka<\/p>","

Split, 130522
\nKatedrala sv. Duje.
\nDanas je splitsko - makarski nadbiskup Marin Barisic objavio da je Papa potvrdio novog nadbiskupa Drazena Kutlesu i tim cinom nadbiskup Barisic postaje nadbiskup u miru. Potom je izvrsena je primopredaja duznosti.
\nNa fotografiji: ceremonijal primopredaje nadbiskupske duznosti.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1198","hd_24045838_1920.jpg":"1920x1080","k_24045838_1280.jpg":"1280x1280","k_24045838_1024.jpg":"1024x1024","k_24045838_640.jpg":"640x640","k_24045838_480.jpg":"480x480","k_24045838_340.jpg":"340x340","k_24045838_220.jpg":"220x220","o_24045838_1280.jpg":"1280x798","o_24045838_1024.jpg":"1024x638","o_24045838_640.jpg":"640x399","o_24045838_480.jpg":"480x299","o_24045838_340.jpg":"340x212","o_24045838_220.jpg":"220x137","h_24045838_1280.jpg":"1280x854","h_24045838_1024.jpg":"1024x683","h_24045838_640.jpg":"640x427","h_24045838_480.jpg":"480x320","h_24045838_340.jpg":"340x227","h_24045838_220.jpg":"220x147","pp_24045838_1280.jpg":"1280x1628","pp_24045838_1024.jpg":"1024x1303","pp_24045838_640.jpg":"640x814","pp_24045838_480.jpg":"480x611","pp_24045838_340.jpg":"340x432","pp_24045838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1643","hd_24045821_1920.jpg":"1920x1080","k_24045821_1280.jpg":"1280x1280","k_24045821_1024.jpg":"1024x1024","k_24045821_640.jpg":"640x640","k_24045821_480.jpg":"480x480","k_24045821_340.jpg":"340x340","k_24045821_220.jpg":"220x220","o_24045821_1280.jpg":"1280x1095","o_24045821_1024.jpg":"1024x876","o_24045821_640.jpg":"640x547","o_24045821_480.jpg":"480x410","o_24045821_340.jpg":"340x290","o_24045821_220.jpg":"220x188","h_24045821_1280.jpg":"1280x854","h_24045821_1024.jpg":"1024x683","h_24045821_640.jpg":"640x427","h_24045821_480.jpg":"480x320","h_24045821_340.jpg":"340x227","h_24045821_220.jpg":"220x147","pp_24045821_1280.jpg":"1280x1628","pp_24045821_1024.jpg":"1024x1303","pp_24045821_640.jpg":"640x814","pp_24045821_480.jpg":"480x611","pp_24045821_340.jpg":"340x432","pp_24045821_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1266","hd_24032615_1920.jpg":"1920x1080","k_24032615_1280.jpg":"1280x1280","k_24032615_1024.jpg":"1024x1024","k_24032615_640.jpg":"640x640","k_24032615_480.jpg":"480x480","k_24032615_340.jpg":"340x340","k_24032615_220.jpg":"220x220","o_24032615_1280.jpg":"1280x844","o_24032615_1024.jpg":"1024x675","o_24032615_640.jpg":"640x422","o_24032615_480.jpg":"480x316","o_24032615_340.jpg":"340x224","o_24032615_220.jpg":"220x145","h_24032615_1280.jpg":"1280x854","h_24032615_1024.jpg":"1024x683","h_24032615_640.jpg":"640x427","h_24032615_480.jpg":"480x320","h_24032615_340.jpg":"340x227","h_24032615_220.jpg":"220x147","pp_24032615_1280.jpg":"1280x1628","pp_24032615_1024.jpg":"1024x1303","pp_24032615_640.jpg":"640x814","pp_24032615_480.jpg":"480x611","pp_24032615_340.jpg":"340x432","pp_24032615_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1274","hd_24032614_1920.jpg":"1920x1080","k_24032614_1280.jpg":"1280x1280","k_24032614_1024.jpg":"1024x1024","k_24032614_640.jpg":"640x640","k_24032614_480.jpg":"480x480","k_24032614_340.jpg":"340x340","k_24032614_220.jpg":"220x220","o_24032614_1280.jpg":"1280x849","o_24032614_1024.jpg":"1024x679","o_24032614_640.jpg":"640x424","o_24032614_480.jpg":"480x318","o_24032614_340.jpg":"340x225","o_24032614_220.jpg":"220x145","h_24032614_1280.jpg":"1280x854","h_24032614_1024.jpg":"1024x683","h_24032614_640.jpg":"640x427","h_24032614_480.jpg":"480x320","h_24032614_340.jpg":"340x227","h_24032614_220.jpg":"220x147","pp_24032614_1280.jpg":"1280x1628","pp_24032614_1024.jpg":"1024x1303","pp_24032614_640.jpg":"640x814","pp_24032614_480.jpg":"480x611","pp_24032614_340.jpg":"340x432","pp_24032614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1210","hd_24032613_1920.jpg":"1920x1080","k_24032613_1280.jpg":"1280x1280","k_24032613_1024.jpg":"1024x1024","k_24032613_640.jpg":"640x640","k_24032613_480.jpg":"480x480","k_24032613_340.jpg":"340x340","k_24032613_220.jpg":"220x220","o_24032613_1280.jpg":"1280x806","o_24032613_1024.jpg":"1024x645","o_24032613_640.jpg":"640x403","o_24032613_480.jpg":"480x302","o_24032613_340.jpg":"340x214","o_24032613_220.jpg":"220x138","h_24032613_1280.jpg":"1280x854","h_24032613_1024.jpg":"1024x683","h_24032613_640.jpg":"640x427","h_24032613_480.jpg":"480x320","h_24032613_340.jpg":"340x227","h_24032613_220.jpg":"220x147","pp_24032613_1280.jpg":"1280x1628","pp_24032613_1024.jpg":"1024x1303","pp_24032613_640.jpg":"640x814","pp_24032613_480.jpg":"480x611","pp_24032613_340.jpg":"340x432","pp_24032613_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_24032612_1920.jpg":"1920x1080","k_24032612_1280.jpg":"1280x1280","k_24032612_1024.jpg":"1024x1024","k_24032612_640.jpg":"640x640","k_24032612_480.jpg":"480x480","k_24032612_340.jpg":"340x340","k_24032612_220.jpg":"220x220","o_24032612_1280.jpg":"1280x814","o_24032612_1024.jpg":"1024x651","o_24032612_640.jpg":"640x407","o_24032612_480.jpg":"480x305","o_24032612_340.jpg":"340x216","o_24032612_220.jpg":"220x140","h_24032612_1280.jpg":"1280x854","h_24032612_1024.jpg":"1024x683","h_24032612_640.jpg":"640x427","h_24032612_480.jpg":"480x320","h_24032612_340.jpg":"340x227","h_24032612_220.jpg":"220x147","pp_24032612_1280.jpg":"1280x1628","pp_24032612_1024.jpg":"1024x1303","pp_24032612_640.jpg":"640x814","pp_24032612_480.jpg":"480x611","pp_24032612_340.jpg":"340x432","pp_24032612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24023532_1920.jpg":"1920x1080","k_24023532_1280.jpg":"1280x1280","k_24023532_1024.jpg":"1024x1024","k_24023532_640.jpg":"640x640","k_24023532_480.jpg":"480x480","k_24023532_340.jpg":"340x340","k_24023532_220.jpg":"220x220","o_24023532_1280.jpg":"1280x853","o_24023532_1024.jpg":"1024x682","o_24023532_640.jpg":"640x426","o_24023532_480.jpg":"480x320","o_24023532_340.jpg":"340x226","o_24023532_220.jpg":"220x146","h_24023532_1280.jpg":"1280x854","h_24023532_1024.jpg":"1024x683","h_24023532_640.jpg":"640x427","h_24023532_480.jpg":"480x320","h_24023532_340.jpg":"340x227","h_24023532_220.jpg":"220x147","pp_24023532_1280.jpg":"1280x1628","pp_24023532_1024.jpg":"1024x1303","pp_24023532_640.jpg":"640x814","pp_24023532_480.jpg":"480x611","pp_24023532_340.jpg":"340x432","pp_24023532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x1000","hd_24003591_1920.jpg":"1920x1080","k_24003591_1280.jpg":"1280x1280","k_24003591_1024.jpg":"1024x1024","k_24003591_640.jpg":"640x640","k_24003591_480.jpg":"480x480","k_24003591_340.jpg":"340x340","k_24003591_220.jpg":"220x220","o_24003591_1280.jpg":"1280x853","o_24003591_1024.jpg":"1024x682","o_24003591_640.jpg":"640x426","o_24003591_480.jpg":"480x320","o_24003591_340.jpg":"340x226","o_24003591_220.jpg":"220x146","h_24003591_1280.jpg":"1280x854","h_24003591_1024.jpg":"1024x683","h_24003591_640.jpg":"640x427","h_24003591_480.jpg":"480x320","h_24003591_340.jpg":"340x227","h_24003591_220.jpg":"220x147","pp_24003591_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003591_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003591_640.jpg":"640x814","pp_24003591_480.jpg":"480x611","pp_24003591_340.jpg":"340x432","pp_24003591_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1452","hd_21985332_1920.jpg":"1920x1080","k_21985332_1280.jpg":"1280x1280","k_21985332_1024.jpg":"1024x1024","k_21985332_640.jpg":"640x640","k_21985332_480.jpg":"480x480","k_21985332_340.jpg":"340x340","k_21985332_220.jpg":"220x220","o_21985332_1280.jpg":"1280x968","o_21985332_1024.jpg":"1024x774","o_21985332_640.jpg":"640x484","o_21985332_480.jpg":"480x363","o_21985332_340.jpg":"340x257","o_21985332_220.jpg":"220x166","h_21985332_1280.jpg":"1280x854","h_21985332_1024.jpg":"1024x683","h_21985332_640.jpg":"640x427","h_21985332_480.jpg":"480x320","h_21985332_340.jpg":"340x227","h_21985332_220.jpg":"220x147","pp_21985332_1280.jpg":"1280x1628","pp_21985332_1024.jpg":"1024x1303","pp_21985332_640.jpg":"640x814","pp_21985332_480.jpg":"480x611","pp_21985332_340.jpg":"340x432","pp_21985332_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7450481 Threads: 4 Questions: 1533937997 Slow queries: 4664302 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110742714 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/je-li-se-vrh-hrvatske-crkve-ogrijesio-o-statut-nadbiskup-kutlesa-je-koadjutor-i-nije-legitiman-predsjednik-hbk-a-1265870 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/je-li-se-vrh-hrvatske-crkve-ogrijesio-o-statut-nadbiskup-kutlesa-je-koadjutor-i-nije-legitiman-predsjednik-hbk-a-1265870?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 612474 [name] => Dražen Kutleša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-11 12:00:13 [main_article_id] => 0 [alias] => drazen-kutlesa [link] => /tag/drazen-kutlesa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 380343 [name] => hrvatska biskupska konferencija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-biskupska-konferencija [link] => /tag/hrvatska-biskupska-konferencija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 689760 [name] => kanonsko pravo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-05 16:43:22 [main_article_id] => 0 [alias] => kanonsko-pravo [link] => /tag/kanonsko-pravo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAPTOLSKE IGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li se vrh Crkve u Hrvatskoj ogriješio o Statut? Nadbiskup Kutleša je koadjutor i nije legitiman predsjednik HBK-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/18/24045838.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/18/24045838.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/18/24045821.jpg [title] =>

Split, 241222.
Peristil, katedrala svetog Duje.
Misu polnocku u splitskoj prvostolnici predvodio je splitsko makarski nadbiskup msgr. Drazen Kutlesa.
Ma fotografiji: biskup u miru Marin Barisic i nadbiskup Drazen Kutlesa.
Vojko Basic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/18/24032615.jpg [title] =>

Split, 211222.
Bozicno primanje splitsko- makarskog nadbiskupa mons. Drazena Kutlese i uzajamna cestitka svecenika, zupanijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i drustvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.
Na fotografiji: nadbiskup splitsko-makarski mons. Drazen Kutlesa u razgovoru sa uzvanicima.
Bozidar Vukicevic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/18/24032614.jpg [title] =>

Split, 211222.
Bozicno primanje splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Drazena Kutlese i uzajamna cestitka svecenika, zupanijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i drustvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.
Na fotografiji: nadbiskup splitsko-makarski mons. Drazen Kutlesa u razgovoru rektorom Draganom Ljuticem.
Bozidar Vukicevic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/18/24032613.jpg [title] =>

Split, 211222.
Bozicno primanje splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Drazena Kutlese i uzajamna cestitka svecenika, zupanijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i drustvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.
Na fotografiji: nadbiskup splitsko-makarski mons. Drazen Kutlesa u razgovoru sa uzvanicima.
Bozidar Vukicevic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/18/24032612.jpg [title] =>

Split, 211222.
Bozicno primanje splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Drazena Kutlese i uzajamna cestitka svecenika, zupanijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i drustvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.
Na fotografiji: nadbiskup splitsko-makarski mons. Drazen Kutlesa u razgovoru sa Zarkom Deskovicem.
Bozidar Vukicevic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/18/24023532.jpg [title] =>

Split, 191222.
Nadbiskupski ordinarijat.
Splitsko-makarski nadbiskup dr Drazen Kutlesa objavio je bozicnu poruku.
Sasa Buric/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/18/24003591.jpg [title] =>

Nadbiskup Kutleša primio predsjednika Hajduka

Splitsko-makarska Nadbiskupija/Splitsko-makarska Nadbiskupija ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/18/21985332.jpg [title] =>

Split, 130522
Katedrala sv. Duje.
Danas je splitsko - makarski nadbiskup Marin Barisic objavio da je Papa potvrdio novog nadbiskupa Drazena Kutlesu i tim cinom nadbiskup Barisic postaje nadbiskup u miru. Potom je izvrsena je primopredaja duznosti.
Na fotografiji: ceremonijal primopredaje nadbiskupske duznosti.
Josko Supic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od pape novoimenovani nadbiskup koadjutor zagrebački, Dražen Kutleša, na čelu je Hrvatske biskupske konferencije (HBK) suprotiva njegovom Statutu koji jasno ističe u početnim točkama kako se predsjednik HBK-a bira između dijecezanskih biskupa na mandat od pet godina.

Dakle, šef HBK-a ne može biti neki biskup koadjutor, ili pomoćni biskup, oni mogu glasovati na tim izborima na kojima je kandidat svaki dijecezanski biskup. Odnosno, ne postoji lista na kojoj bi neki od članova hrvatskog episkopata bili istaknuti kao kandidati za čelna mjesta predsjednika ili zamjenika predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, već svaki biskup - osim onih koji su u mirovini a po pozivu sudjeluju na sjednicama HBK-a - tijekom glasovanja ispiše ime svoga kandidata na papiriću, slično konklavama za izbor pape. Glasovi se poslije prebrojavaju i objavljuju se samo rezultati bez isticanja broja glasova koje su pojedini biskupi osvojili.

Prošlu jesen su održani izbori samo za šefa Konferencije, jer je kardinal Josip Bozanić otprije bio i ostao je potpredsjednik. Dražen Kutleša je kao dijecezanski nadbiskup, odnosno splitsko-makarski ordinarij, osvojio najviše glasova i time je sukladno Statutu legalno i legitimno postao čelnik gremija hrvatskih biskupa.

Drugi po broju glasova očigledno je bio vojni ordinarij Jure Bogdan, jer nema druge logike po kojoj je baš on postao peti ortak - šala mala - odnosno peti član Stalnog vijeća HBK-a, koji je priključen tom tijelu koje operativno vodi biskupsku konferenciju, a na to mjesto je došao umjesto Želimira Puljića, bivšeg predsjednika HBK-a, koji je malo potom umirovljen kao zadarski nadbiskup.

Prema nekim izvorima bliskim biskupima, primjerice nadbiskup Mate Uzinić - tada friški riječki ordinarij, jer je njegov predšasnik, nadbiskup Ivan Devčić, otišao ipak malo ranije u mirovinu, prije 75 navršenih godina života, kako bi svome koadjutoru Uziniću dao priliku da kao dijecezanski biskup može ravnopravno sudjelovati u izborima za predsjednika HBK-a, na kojima je slovio kao jedan, makar od medija istaknutih kandidata - na kraju je osvojio nula glasova svih biskupa koji su glasovali na jesenskom plenarnom zasjedanju Sabora HBK-a u Zagrebu.

Trenutno stanje po kojem je na čelu Konferencije biskup koadjutor čini susramlje za hrvatski episkopat, jer Kutleša to nije ni legalno, a ni legitimno, tako da se čovjek pita kakva je korist što su mnogi naši biskupi sve sami crkveni pravnici, Bozanić, Kutleša, Uzinić...

Da bi nadbiskup koadjutor Kutleša bio kandidat za izbor prvog među jednakim od hrvatskih biskupa i to na mandat od pet godina, dana 13. svibnja 2022., na blagdan Gospe Fatimske, ekspresno je u mirovinu otpravljen dotadašnji splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

Imao je svega 40 dana više od 75 godina, kada su ordinariji po sili Zakonika kanonskog prava dužni ponuditi mandat na raspolaganje papi, a on onda odlučuje o tome koliko će još pojedini biskup upravljati svojom biskupijom dok ne pređu u stanje mira.

Očekivalo se da će Barišić ostati još neko vrijeme na Dujmovoj katedri, barem dok se ne imenuje Kutlešin nasljednik na čelu istarskih biskupija - to se eto nedavno dogodilo, u siječnju, kad je papa Frane odlučio da još jedan Hercegovac, kotorski biskup Ivan Štironja preuzme Porečku i Pulsku biskupiju, pa se sad poznata himna može pjevati s novim stihovima: Krasna zemljo, Herceg Istro mila - no, da ne bi bilo kao u Uzinićevu slučaju, kad je to obavljeno u zadnji čas, nije se ništa prepuštalo slučaju već je nadbiskupu Kutleši skinut onaj pridjevak koadjutor nekoliko mjeseci prije ranije spominjanih izbora za šefa hrvatskih biskupa.

Kutleša je ordinirao u Splitu devet mjeseci i jedan dan, obišavši u tom razdoblju, kao i u one dvije godine ranije dok je bio koadjutor, tek dvije župe, Grabovac u Imotskoj krajini, za 300. obljetnicu crkve Male Gospe te jednu u sjedištu nadbiskupije u Splitu, i to svetog Ivana Krstitelja na Trsteniku.

U Trogir je na blagdan svetog Ivana Trogirskog išao njegov izaslanik, generalni vikar Franjo-Frankopan Velić, blagdan svetog Klementa u Makarskoj je predvodio vojni biskup Bogdan.

Ordinarij je bio nazočan za svetog Duju, Božić i Uskrs u splitskoj katedrali, na Veliku Gospu u Sinju, Malu Gospu u Solinu. I to je bilo to. Više objektivno i nije stigao u ovo malo vremena što je bio s nama.

Na Valentinovo je otišao u Zagrebačku nadbiskupiju, na dan zaljubljenih je obznanjeno da je još jednom, po treći put koadjutor i da bi dogodine kad sadašnji nadbiskup Bozanić stekne uvjete za mirovinu, 19. ožujka 2024., zasjeo na tron zagrebačkih pastira od kojih je najpoznatiji blaženik i mučenik savjesti Alojzije Stepinac.

Odlazi čovjek rodom iz obližnjeg Prisoja u Hercegovini - neki sad govore da bi i budući papa mogao biti odatle - a da nije pošteno ni omirisao dalmatinske ovce. Radilo se, naime, o tome da je sve nekako naprasno odrađeno i da je odluka o premještaju iz splitske Biskupske palače na zagrebački Kaptol donesena dok je još prefekt Dikasterija za biskupe u Vatikanu kanadski kardinal Marc Ouellet, koji je prije tri godine navršio dobnu granicu od 75 godina za umirovljenje.

Sedamdesetosmogodišnji kardinal Ouellet bio je na čelu Dikasterija gotovo 13 godina, dakle i u vrijeme kad je mladi svećenik Kutleša - prije nego je poslan da radi slučaja Dajla naslijedi časnog istarskog biskupa Ivana Milovana - bio djelatnik u tadašnjoj Kongregaciji za biskupe i obnašao kancelarijske poslove.

Ouelletovu ostavku Sveti Otac je nedavno prihvatio, čekajući da mu istekao još jedan mandat prefekta, a vjerojatno i zbog toga jer su se prošlo ljeto javno spominjali i kardinalovi navodni seksualni prijestupi iz mlađih dana.

Kardinal je sve to, naravno poricao, a papa Frane je imenovao njegova nasljednika koji uskoro, 12. travnja preuzima službu. Novi prefekt Dikasterija za biskupe je Robert Francis Prevost iz Perua, dosadašnji dijecezanski biskup Chiclaya, a papa mu je ujedno dao naslov nadbiskupa – biskupa u miru Chiclaya, izvijestio je Vatican News.

U međuvremenu, u Split nam je stigao umirovljenik iz Zadra, nadbiskup Želimir Puljić, koji će kao apostolski administrator upravljati drevnom Crkvom, nekoć salonitanskom, s više od 1700 godina slavne povijesti.

Splitski kler i vjernici konsternirani su ovakvim razvojem situacije. Kao da je vatikanskim strukturama naš grad samo poligon preko kojeg će se rješavati kadrovska pitanja u Zagrebu.

Ljudi se čude i pitaju zašto u Splitu - kad je već ovdje bila usputna postaja za zacijelo budućeg hrvatskog kardinala - nije najprije imenovan novi nadbiskup, pa je onda Kutleša mogao mirne duše otploviti na Kaptol. Mirno mu more i ne daj Bože težih potresa u zagrebačkoj Crkvi koju će sigurno preuzeti puno prije nego što to očekuje javnost.

Bilo bi zaista prestrašno da ovo susramlje biskupa Crkve u Hrvatskoj traje dulje od mjesec, dva, tri... Po meni to će biti najkasnije do 30. svibnja i blagdana Gospe od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba. Nadbiskup Bozanić će u mirovinu - možda i u Omišalj na svoj rodni otok Krk, samo da se tlo tamo ne nastavi tresti - iako kardinal, Bože prosti, ne izgleda smrtno bolestan, a na njegovo će mjesto kardinal u nastajanju, Dražen Kutleša.

Takav epilog je očekivaniji od toga da se ponavljaju izbori za predsjednika HBK-a, pa tek je prošlo tri mjeseca od predviđenog petogodišnjeg Kutlešinog mandata.

Scenariji poput ovog ostvarenog ovih dana u našim i vatikanskim kleričkim krugovima, napetiji su često od mnogih viđenih u filmovima. Kad čovjek ovo piše ili čita, pita se pa kako je sve to moguće u Crkvenim redovima.

No, uz ljudski čimbenik, po kojem bi Ona odavno potonula i propala, na plovidbi prema vječnosti Petrovom lađom kormilari Duh Sveti. On je jamac onih poznatih Isusovih riječi: "Ni vrata paklena neće je nadvladati." (Mt 16,13-19).

---

Oproštaj na Fejsu: ‘Ero s onoga svijeta‘


Ovih sam dana objavio jedan post na mom Facebook profilu koji ovdje prenosim.

"Sad kad je papa Frane moga omiljenoga ‘eru s onoga svijeta‘ treći put imenovao koadjutorom, ovaj put u Zagrebu, mogu i ja malo odahnuti na ovu ‘netemu‘. Koristim priliku da se kroz korizmu malo odmorim od društvenih mreža. I radi mira u Crkvi. Samo je jedan, nadbiskup Dražen Kutleša, koji je uspio povezati sve strane i krajeve Crkve u Hrvata: Hercegovinu sa Istrom, potom Split sa Zagrebom. Pozivam vas da poštujete moj svojevrsni ‘silenzio stampa‘. Možete lajkati, ne lajkati status, no, molim, bez komentara.

P.s.1. Bivši splitsko-makarski nadbiskup nije se u ovih nekoliko mjeseci koliko je boravio u gradu pod Marjanom nijednom očitovao za koga navija, Hajduka ili Dinama. Baš me zanima hoće li o tome štogod reći sad u Zagrebu?!

P.s.2. I još me živo zanima kakav je sad Kutlešin stav o Međugorju nakon što je papa Frane zaokrenuo kurs Svete Stolice prema jednoj od najpoznatijih župa u Crkvi u svijetu. Prijatelj njegovog mentora, bivšeg mostarskog biskupa Ratka Perića, kardinal Gerhard Ludwig Müller, koji je bio na čelu Kongregacije za nauk vjere, prije par godina htio je zabraniti sva hodočašća u Međugorje, ali je cijelu stvar uzeo Sveti Otac u svoje ruke. Poslao je već dva vizitatora, dopustio službena crkvena hodočašća, u tijeku su pripreme za proglašenje svetišta Kraljice Mira. No, mons. Dražen sve ovo zacijelo zna, ipak je on ‘najjači‘ hrvatski prelat u Vatikanu.

P.s.3. I konačno, što će kao budući zagrebački nadbiskup, po svemu sudeći uskoro i novi kardinal, poduzeti kako bi papa Frane - koji ga je još jednom imenovao na važnu i odgovornu Crkvenu službu - proglasio svetim Alojzija Stepinca. Hoće li poput sadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, samo kao noj zabiti glavu u pijesak ili će se zauzeti kako bi naš blaženik bio kanoniziran na slavu i čast Crkve u hrvatskom narodu. Uostalom, Kutleša kao i Stepinac baštini isto biskupsko geslo - In te Domine speravi."

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Basic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Sasa Buric/Cropix Splitsko-makarska Nadbiskupija/Splitsko-makarska Nadbiskupija Josko Supic/Cropix
Vojko Basic/Cropix

Split, 241222.
Peristil, katedrala svetog Duje.
Misu polnocku u splitskoj prvostolnici predvodio je splitsko makarski nadbiskup msgr. Drazen Kutlesa.
Ma fotografiji: biskup u miru Marin Barisic i nadbiskup Drazen Kutlesa.

Bozidar Vukicevic/Cropix

Split, 211222.
Bozicno primanje splitsko- makarskog nadbiskupa mons. Drazena Kutlese i uzajamna cestitka svecenika, zupanijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i drustvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.
Na fotografiji: nadbiskup splitsko-makarski mons. Drazen Kutlesa u razgovoru sa uzvanicima.

Bozidar Vukicevic/Cropix

Split, 211222.
Bozicno primanje splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Drazena Kutlese i uzajamna cestitka svecenika, zupanijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i drustvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.
Na fotografiji: nadbiskup splitsko-makarski mons. Drazen Kutlesa u razgovoru rektorom Draganom Ljuticem.

Bozidar Vukicevic/Cropix

Split, 211222.
Bozicno primanje splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Drazena Kutlese i uzajamna cestitka svecenika, zupanijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i drustvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.
Na fotografiji: nadbiskup splitsko-makarski mons. Drazen Kutlesa u razgovoru sa uzvanicima.

Bozidar Vukicevic/Cropix

Split, 211222.
Bozicno primanje splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Drazena Kutlese i uzajamna cestitka svecenika, zupanijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i drustvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.
Na fotografiji: nadbiskup splitsko-makarski mons. Drazen Kutlesa u razgovoru sa Zarkom Deskovicem.

Sasa Buric/Cropix

Split, 191222.
Nadbiskupski ordinarijat.
Splitsko-makarski nadbiskup dr Drazen Kutlesa objavio je bozicnu poruku.

Splitsko-makarska Nadbiskupija/Splitsko-makarska Nadbiskupija

Nadbiskup Kutleša primio predsjednika Hajduka

Josko Supic/Cropix

Split, 130522
Katedrala sv. Duje.
Danas je splitsko - makarski nadbiskup Marin Barisic objavio da je Papa potvrdio novog nadbiskupa Drazena Kutlesu i tim cinom nadbiskup Barisic postaje nadbiskup u miru. Potom je izvrsena je primopredaja duznosti.
Na fotografiji: ceremonijal primopredaje nadbiskupske duznosti.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/je-li-se-vrh-hrvatske-crkve-ogrijesio-o-statut-nadbiskup-kutlesa-je-koadjutor-i-nije-legitiman-predsjednik-hbk-a-1265870 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e4d9db563855e77f65e5a5483e461b37fee34f74 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+se+vrh+Crkve+u+Hrvatskoj+ogrije%C5%A1io+o+Statut%3F+Nadbiskup+Kutle%C5%A1a+je+koadjutor+i+nije+legitiman+predsjednik+HBK-a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fje-li-se-vrh-hrvatske-crkve-ogrijesio-o-statut-nadbiskup-kutlesa-je-koadjutor-i-nije-legitiman-predsjednik-hbk-a-1265870 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fje-li-se-vrh-hrvatske-crkve-ogrijesio-o-statut-nadbiskup-kutlesa-je-koadjutor-i-nije-legitiman-predsjednik-hbk-a-1265870 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAPTOLSKE IGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaKAPTOLSKE IGRE

Je li se vrh Crkve u Hrvatskoj ogriješio o Statut? Nadbiskup Kutleša je koadjutor i nije legitiman predsjednik HBK-a

Piše Ivan Ugrin
18. veljače 2023. - 11:28

Od pape novoimenovani nadbiskup koadjutor zagrebački, Dražen Kutleša, na čelu je Hrvatske biskupske konferencije (HBK) suprotiva njegovom Statutu koji jasno ističe u početnim točkama kako se predsjednik HBK-a bira između dijecezanskih biskupa na mandat od pet godina.

Dakle, šef HBK-a ne može biti neki biskup koadjutor, ili pomoćni biskup, oni mogu glasovati na tim izborima na kojima je kandidat svaki dijecezanski biskup. Odnosno, ne postoji lista na kojoj bi neki od članova hrvatskog episkopata bili istaknuti kao kandidati za čelna mjesta predsjednika ili zamjenika predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, već svaki biskup - osim onih koji su u mirovini a po pozivu sudjeluju na sjednicama HBK-a - tijekom glasovanja ispiše ime svoga kandidata na papiriću, slično konklavama za ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:50