StoryEditorOCM
S mora i krajamons. Zdenko Križić

Kako je imenovan novi splitsko-makarski nadbiskup: prošao je ‘sito i rešeto‘, ispitivali su ga. Nije bio jedini kandidat

Piše Ivan Ugrin
12. rujna 2023. - 12:36
U procesiji splitskim ulicama 2019., na bladan svetog Duje, nadbiskup Marin Barišić i biskup Zdenko KrižićJakov Prkić/Cropix

Novi splitsko-makarski nadbiskup je mons. Zdenko Križić (70). Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je na svetkovinu Male Gospe, u petak 8. rujna 2023., da je papa Frane imenovao dosadašnjega gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom. Vijest o imenovanju mons. Križića istodobno je objavljena u Vatikanu, Zagrebu, Splitu i Gospiću.

Bio je jedan od trojice kandidata koji su prošli "sito i rešeto" nuncijeva ispitivanja, kao i proceduru koja se glede iznalaženja imena novog splitskog ordinarija odvijala u Dikasteriju za biskupe u Rimu. Zadnja je svakako Papina, koji od trojice predloženih imenuje biskupa.

Kao što je poznato, od srpnja prošle godine, član toga dikasterija je i nadbiskup Kutleša, imenovao ga je na mandat od pet godina papa Frane, tako da se svaki novi biskup u nekoj od biskupija Crkve u Hrvata na jedan način filtrira i kroz njegovu optiku, a također i onu mons. Ivana Kovača, koji je, kao i Kutleša, podrijetlom iz hercegovačkih biskupija, a odnedavno je promoviran u jednog od podtajnika spomenutog Dikasterija za biskupe.

Malo se rastegnulo

Osobno sam još 16. svibnja jasno dao do znanja mome sugovorniku, jednom našem crkvenom prelatu, kako u Split za nadbiskupa dolazi gospićko-senjski biskup. Dopisivali smo se preko WhatsAppa.

"Križić će biti novi SM nadbiskup. Ne samo da je bio na Svetog Duju u Splitu, već je i prošlu nedjelju bio u Maclju jedini biskup koji je koncelebrirao s DK. Čuo sam se prije jednu uru s Anđelkom Kaćunkom da pitam ima li prelijeva vode u Otočcu, i onda usput mu velim kako je baš njegov biskup jedini iz HBK bio uz voditelja slavlja, našeg DK, na misi zadušnici za sve žrtve pale s Bleiburga i križnih putova. Veli mi vlč. AK kako je za zamjenu na jednoj krizmi molio njegova župnika. Htio je očito biti sam s Kutlešom. Po meni, objava je negdje za Sv. Antu(!)"

image

Mons. Zdenko Križić na Poljudu 2021., na proslavi Sv. Ante

Božidar Vukičević/Cropix

Eto, pogriješio sam datum objave, malo se rastegnuo i stvarao svojevrsnu nervozu, tako da je apostolski upravitelj Želimir Puljić, gostujući neki dan u crkvenoj emisiji "Vidljivi tragovi", kazao na kraju kako su mu oni u Vatikanu, kad su ga početkom godine imenovali za službu u Splitu, dali do znanja da će imenovanje novoga pastira biti do jeseni, i onda se našalio kako nisu rekli koje godine.

Obraćajući se nazočnima na početku objavljivanja imena novoga nadbiskupa u Ordinarijatu u Splitu, mons. Puljić je kazao:

"Preuzimajući upravu ove časne Nadbiskupije, uputio sam 14. ožujka svim ustanovama poziv na molitvu za novog pastira Splitsko-makarske nadbiskupije. Pola godine, dakle, molilo se po našim crkvama i samostanima za Crkvu, Papu, biskupe, svećenike i Bogu posvećene osobe. Posebice se molilo za novog nadbiskupa koji će ‘narodu biti uzor svetosti i revni navjestitelj Kristove istine‘, te ‘poput svetog Dujma Bogu ugoditi, a povjereno stado tješiti, blagoslivljati i Isusovim putem hrabro i razborito voditi.‘

Danas sam vas pozvao službeno vam priopćiti da su naše molitve uslišane. Prije tri dana dobio sam službenu obavijest iz Nuncijature u kojoj stoji da je Sveti Otac imenovao gospićko-senjskog biskupa, mons. Zdenka Križića, novim splitsko-makarskim nadbiskupom."

Zahvalnost Papi

Istodobno u Gospiću, u sjedištu biskupije, novi splitsko-makarski nadbiskup Križić održao je sljedeći govor:

"Draga braćo svećenici, poštovani predstavnici medija! Upriličili smo ovaj susret jer je danas u 12 sati Sveta Stolica službeno objavila vijest o mom imenovanju za splitsko-makarskog nadbiskupa, a to znači da će Gospićko-senjska biskupija uskoro dobiti novog biskupa.

Ja sam zahvalan papi Frani zbog povjerenja koje je imao u mene povjeravajući mi, poslije Zagrebačke, našu najveću nadbiskupiju, čija povijest datira od prvih stoljeća kršćanstva.

U poslušnosti sam prihvatio ovo imenovanje, koje je i mene iznenadilo, prije svega zbog moje dobi, a poodmakla dob je redovito povezana s oslabljenim snagama i načetim zdravljem. S druge strane sam duboko svjestan da Isusov poziv nosi sa sobom imperativ da njegov učenik mora davati i trošiti svoj život ako ga želi sačuvati, pa ću i ja nastojati, sa svojim skromnim snagama, davati se i trošiti u služenju braći i sestrama u novoj nadbiskupiji u koju me providnost šalje.

Moje imenovanje za gospićko-senjskog biskupa bilo je obznanjeno na svetkovinu Marijina navještenja, kome je posvećena gospićka katedrala, a imenovanje za splitsko-makarskog nadbiskupa se obznanjuje na blagdan Marijina rođenja, koji se posebno slavi u solinskom prasvetištu Gospe od Otoka. Svoju pastirsku službu sam stavio pod Marijinu zaštitu i njezin trajni zagovor.

Koristim odmah priliku da pozdravim svećenike, redovnike, redovnice i vjernike Splitsko-makarske nadbiskupije kojima dolazim s ljubavlju i iskrenošću srca. Ne mogu ne priznati da proživljavam slično iskustvo koje je imao apostol Pavao kada je trebao poći u Korint kamo ga je Gospodin slao. On piše: ‘Ja priđoh k vama slab, u strahu i u veliku drhtanju‘ (1Kor 2,3).

Tako se nekako osjećam i ja. Strah je prije svega u tome da li ću moći dati sve ono što Gospodin i Crkva Splitsko-makarske nadbiskupije od mene očekuju. Znam svoje slabosti, ali me jedino tješi istina da je Duh Sveti taj koji vodi Crkvu, i da ona stoji na čvrstoj Stijeni-Kristu, te da se od nas samo traži da budno slušamo njegov glas i neustrašivo idemo za Njim. Duboko sam svjestan da su u tom hodu nasljedovanja Njega puno važnija koljena nego stopala.

Iskrena i čista srca

Isus je jasno rekao da su i ovce i janjci njegovi, a mi pastiri im trebamo samo služiti iskrena i čista srca. Ostaje mi da trajno molim Gospodina da to doista i bude njegovim srcem. Zato se iskreno preporučam u molitve vjernicima moje nove biskupije i s njihovim molitvama računam, a oni su već postali dionici mojih svakodnevnih molitava.

image

Mons. Zdenko Križić:
Na mom putu puno
su važnija koljena nego stopala

Božidar Vukičević/Cropix

Želim ovom prilikom od srca zahvaliti svećenicima, redovnicima i redovnicama Gospićko-senjske biskupije u kojoj sam djelovao više od sedam godina. Jako sam zavolio narod ove biskupije koji mi je prirastao srcu. Jednostavan i fin narod koji jako drži do svoje vjere i svoje Crkve, koji je kroz povijest puno propatio, ali se nikada nije predao...

Zahvalan sam svima koji su molili i koji će moliti za mene da i u novoj sredini ispunim Božja očekivanja. Osjećam da apostol Pavao i meni danas upućuje onaj imperativ poziva koji je jednom uputio biskupu Timoteju: ‘Čuvaj vjeru i dobru savjest‘ (1Tim 1,19). To mi je iskrena želja. Neka mi Njegova milost u tome pomogne."

Ovaj 110. po redu nasljednik svetog Dujma na katedri splitskih biskupa, krsnim i civilnim imenom Ivan, rođen je 2. veljače 1953. u Johovcu župa Foča, kod Doboja u Bosni i Hercegovini, stoji na mrežnim stranicama Gospićko-senjske biskupije.

Nakon završene srednje škole, koju je pohađao kod otaca konventualaca u Zagrebu, nastavlja studij filozofije kod otaca karmelićana u Firenci, a potom studij teologije na Papinskom teološkom fakultetu "Teresianum" u Rimu.

Prve redovničke zavjete u Redu bosonogih karmelićana Braće Blažene Djevice Marije od gore Karmela dao je 27. srpnja 1970. u Somboru uzevši ime Zdenko od Bezgrješnog Srca Marijina, a doživotne zavjete 16. srpnja 1976. u Zagrebu. Zaređen je za svećenika 26. lipnja 1977. u Zagrebu.

Nakon završenog teološkog studija nastavlja studij duhovnosti na Papinskom institutu duhovnosti "Teresianum" u Rimu, gdje 1978. postiže magisterij o temi "Biblijski likovi u djelima svete Terezije Avilske". Objavio je nekoliko članaka iz duhovnosti u revijama Posvećeni život i Bogoslovska smotra. Osim hrvatskoga, dobro govori talijanski, a dostatno poznaje i španjolski jezik.

Karmelski provincijal

Prije imenovanja za biskupa obavljao je više odgovornih službi u svome redu, u dva je navrata bio provincijal Hrvatske karmelske provincije te generalni vikar karmelskog reda (2003. – 2009.) u Rimu. Posljednja služba prije biskupstva bila mu je rektor karmelićanskog međunarodnog zavoda "Teresianum" u Rimu (2012. – 2016.)

Biskupom ordinarijem Gospićko-senjske biskupije imenovan je 4. ožujka 2016., a zaređen za biskupa 25. svibnja 2016.

Prema crkvenim propisima, mons. Želimir Puljić kao apostolski upravitelj nadbiskupije ima sva prava, ovlasti i dužnosti dijecezanskoga biskupa do trenutka preuzimanja službe novoga splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Zdenka Križića, što će se dogoditi najkasnije dva mjeseca od ove objave imenovanja.

Lika i Dalmacija

Lika i Dalmacija povezane su od davnina, još od Splitskog crkvenog sabora iz 1185. godine, petog po redu u 150 proteklih godina, koji se održavao u katedrali svetog Dujma.

Za razliku od prethodnih crkvenih sabora u desetom stoljeću, na ovome nije bilo svjetovnih velikodostojnika, već samo crkveni. Opći crkveni sabor sazvao je nadbiskup Petar Ugrin 1185. godine, u vrijeme pape Lucija III. (1181. – 1185.). Na saboru su bili prisutni kninski biskup Flasko, trogirski Mihovil, skradinski Mihovil, ninski Matej, senjski Mirej, krbavski Matej, hvarski Miha te brojni opati i drugi svećenici.

Na saboru, koji je počeo s radom 1. svibnja, određene su granice pojedinih biskupija, dogovoreno je da se od dijela splitske dijeceze oduzme jedan dio na sjeveru i oformi krbavska biskupija kao sufraganska splitskoj nadbiskupiji.

Zaključeno je i da se vjernici ne smiju udruživati u bratovštine, potvrđeno je da se svećenici ne smiju ženiti, utvrđena su crkvena prava i još jednom osuđena simonija. Riječ je o izrazu kojim je označavano kupovanje dužnosti u nekoj službi, prije svega crkvenoj, za novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 12:18