Rodni voćnjaci, maslinici i vinogradi kao trajne kulture trebaju posebnu brigu kako bi bili rodni svake godine. Ubiranjem plodova i rezidbom odnosimo veliki dio organske tvari iz tla.
Na uspješnost uzgoja voćaka i grožđa na pojedinom području utječu odabir podloge, sorte i vrste te klimatski uvjeti, položaj zemljišta, tip, sastav i kvaliteta tla te primjena agrotehničkih mjera. Voćar i vinogradar svojim znanjem i trudom može, agrotehničkim mjerama, znatno utjecati na uspjeh uzgoja voća. Zaštitom od bolesti i štetnika, navodnjavanjem, rezidbom, obradom tla i gnojidbom možemo proizvesti velike količine zdravog voća. Budući da su voćke dugogodišnja kultura, greške napravljene u startu pokazat će se tek nakon desetak godina.
Bez organske gnojidbe zemlja gubi plodnost
Organska gnojidba je neizostavna i osnovna radnja za pripremu i korekciju tla, dok dohranu radimo u vegetaciji prema potrebi. Organsko gnojivo povećava postotak humusa i sadržaj mikroorganizama u tlu a time se popravlja struktura i tekstura, prilagođava pH vrijednost, popravi vodozračni sistem i omogući korijenu usvajanje svih dostupnih hranjiva u tlu. Za kvalitetnu organsku gnojidbu biramo provjerena gnojiva kao što je 100% organsko gnojivo Plantella Organik. Plantella Organik osim makro i mikroelemenata sadrži i humusne tvari u obliku huminske i fulvinske kiseline, koje stimuliraju biljne enzime, potiču mikroorganizme tla i povećavaju dostupnost hranjivih tvari u tlu. Plantella Organik sadrži 90 % suhe tvari, a to znači da manjom količinom gnojimo veću površinu. Proizvodnja Plantella gnojiva je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari, bez patogena bolesti i korova. Naši testovi učinkovitosti dali su rezultate da plodovi imaju više suhe tvari s vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Uz to, plodovi su boljeg i sočnijeg okusa. Plantella Organik ima dozvolu za ekološku proizvodnju.
Kako gnojimo Plantella Organikom
Organsko peletirano gnojivo po mogućnosti plitko ukopamo u tlo ili napravimo veći broj rupa u širini oboda i u njih nasipamo. Kod pripreme siromašnog i iscrpljenog terena za sadnju novih nasada preporuka je 2-4 tone po hektaru (ovisno o pretkulturama, rezultatima kemijske analize tla), a kod održavanja nasada u rodnosti dodajemo 1-2 tone po hektaru (ovisno o starosti samog stabla, gustoći nasada, rodnosti…). Preporučene količine gnojiva za mladi voćnjak su 2-3 kg /stablu, a za rodni 5-7 kg/stablu.
Sve veće rane nakon orezivanja ili oštećenja premažemo voskom za cijepljenje Bio Plantella Arbosan, koji je otporan na sve vremenske uvjete i ne puca.
Pretproljetna zaštita stabala
Prirodna smola za cijepljenje odgovarajuće je gustoće, čime osigurava izvrsno prekrivanje rana i ostalih oštećenja te tako sprječava prodiranje bolesti u biljku. Biljkama omogućuje lakše i brže zarastanje rana. Veće rane sporije zarastaju i postoji opasnost prodora različitih bolesti, a elastičnim premazom u potpunosti prekrijemo ranu. Tube od 100 g i 350 g imaju spužvicu za jednostavan nanos.
Debla voćki oblijepimo Bio Plantella ljepljivom trakom koja štetnike sprječava da se iz zimskog zimovališta u zemlji popnu u krošnju drveta. Ljepljivom trakom napravimo zaštitnu barijeru na koju se štetnici nalijepe, a kad se nakupe, traku jednostavno zamijenimo. Ljepljivu traku namjestimo malo iznad podnožja debla, a kod većih stabala i po debljim granama.
Debla voćki zaštitimo od pucanja kore tako da sve do prvih grana premažemo prirodnim sredstvom Bio Plantella protekt. Sredstvo bijele boje odbija sunčeve zrake te sprječava zagrijavanje debla i pucanje zbog temperaturnih razlika, a istovremeno dezinficira deblo te sprječava rast lišajeva i mahovine.
Proljeće je vrijeme za prvo prskanje, koje nazivamo i zimsko ili pretproljetno prskanje.
Za jačanje voćki prskamo sredstvom na bazi bakra Bio Plantella Bakar.
Ako propustimo pretproljetno prskanje, riskiramo više bolesti i štetočina u sezoni rasta.
bacc ing. agr. Milica Sekulić, savjetnica za Plantellu -Unichem Agro.d.o.o.
092 194 1694,Plantella.hr
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....