StoryEditorOCM
S mora i krajaSTABLA IZVAN KADRA

Maslinari se jadaju novom ministru poljoprivrede Josipu Dabri: ‘Nismo mi fotografi, a na terenu imamo i jedan problem‘

Piše Stanislav Soldo
14. lipnja 2024. - 15:18

Maslinari i uljari traže isplatu svih potpora i administrativno rasterećenje proizvođača, posebno od obveze fotografiranja maslinika i geotagiranja fotografija, što je preduvjet za dobivanje poticaja.

Odbor za maslinarstvo i uljarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) održao je svoju sjednicu na kojoj se razgovaralo o zahtjev za sastanak maslinara s novim ministrom poljoprivrede, poticajima u sektoru maslinarstvo za 2024. godinu, te katastru maslinika. Na sjednici je bilo rasprave i oko administrativnom rasterećenju OPG-ova, Pravilniku o IAKS mjerama - oko prodaje maslinovog ulja te konkurentnosti proizvodnje i prerade maslinovog ulja.

Poticaji kasne

Poticaj za maslinarstvo i uljarstvo kasne te se traži jasan odgovor zašto potpore kasne i hoće li biti isplaćene u cijelosti. Članovi Odbora predložili su da se o svim problemima u sektoru, s novim ministrom Josipom Dabrom razgovara na sastanku, a predložen je datum 26. lipnja 2024. godine, objavljeno je iz HPK.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Članovi Odbora složili su se kako su potrebne hitne izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu.

Kako su istaknuli, Ministarstvo nije prihvatilo prijedlog odbora da uz svu dokumentaciju koja se traži moraju predati i račun o prerađenoj proizvodnji maslina. Također, proizvođači su nezadovoljni visinom poticaja, kasnim plaćanjima poticaja te time što nemaju informaciju koliko će dobiti prema pojedinim stavkama.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Tražimo da se od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ruralnom razvoju (APPRRR) i ribarstvu svake godine pošalje koliko će tko dobiti poticaja. Cijela kontrolna procedura usporava isplatu potpora, što radi veliku štetu proizvođačima maslina. Također, na terenu dolazi do problema geotagiranih fotografija koje ne prikazuju stvarno stanje ili zbog loše internet povezanosti uopće nije moguće slikati - rekao je predsjednik Odbora Damir Buntić.

Kada je riječ o Katastru maslinika, članovi odbora zahtijevaju od Ministarstvo poljoprivrede da ih upozna s rezultatima mjera provedbe upisa maslinika koji se ne nalaze u sustavu APPRRR-a kao i da dobiju informacije o tome kakvi su podaci prikupljeni vezano za proizvodnju maslina i maslinovoga ulja u RH za 2023. godinu.

Administrativna rasterećenja

- Na zadnjem sastanku dogovoreno je da će, ako će uljare slati podatke (imenom i prezimenom maslinara) o prerađenim količinama maslina i dobivenom ulju, da se istima, u 100 posto iznosu trebaju podmiriti troškovi radne snage koja će to raditi.

Druga opcija je da Ministarstvo poljoprivrede zaposli osobe koje će u narednom periodu, od najmanje 3 godine iste radnje provoditi. Ponovili smo, kao i na prethodnim sastancima, da uljare neće raditi ove poslove jer to zahtjeva dodatni trošak. Potrebno je promijeniti sustav prikupljanja podataka radi bolje organizacije sektora - istaknuo je Buntić

Iz Odbora ističu kako je na prethodnim sastancima istaknuto kako uljare nisu ovlaštene davati potvrde o kvaliteti i razvrstavanju maslinovog ulja, jer takve potvrde mogu davati jedino ovlašteni laboratoriji. U 2024. godini uljare neće davati ovakve potvrde jer je, kako kažu, to kršenje zakona.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Uz ovakve potvrde se obavezno treba dostaviti i fiskalni ili transakcijski račun o količini prerađenih maslina, te kao i do sada račun o prodanim količinama maslinovog ulja. Zato je potrebno pojednostavljenje i smanjenje administrativnog tereta vezanog uz popunjavanje potvrda, dok bi država trebala pružiti podršku radi dobivanja vjerodostojnih podataka. Prijedlozi su usmjereni na prikupljanje podataka putem obrasca ili preko APPRRR i Savjetodavne službe.

- Bez stimuliranja otkupa domaćeg maslinovog ulja i davanja poticaja isključivo za maslinovo ulje predano na otkup nema jačanja domaće proizvodnje domaćeg maslinovog ulja i usmjeravanja prodaje maslinovog ulja u legalne tokove - jedan je od ključnih zaključaka Odbora za maslinarstvo i uljarstvo HPK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 15:23