Na benkovačkom sajmu ima svega: Od odjeće i hrane, do knjiga, autodijelova, drvenarije i životinja. Mladi i stari, a u predizborno vrijeme i poneki političar. Sve na jednom mjestu, svakog desetog u mjesecu, već sto godina može se naći na Benkovačkom sajmu. No psjetitelje ovog legendarnog mjesta, zabrinjava - nedostatak drniškog pršuta, piše N1.
“Već godinama dolazim na ovaj sajam, moji su dolazili prije 20 godina i više. Ja sam nastavio tradiciju, premda ima nas još uvijek, ali sve manje i manje”, rekao je vlasnik OPG-a iz Bjelovara.
Posjetitelja ne nedostaje. Pred štandom Mare iz Sinja od jutra je red, no to je, kaže, nije iznenadilo.
“To je tradicija i još se potrefila nedilja i lipo vrime. Kombinacija svih tih komponenata i ispalo je super”, kaže za N1 Mara Vučković dok brojni kupci strpljivo čekaju na njezin specijalitet.
“Ne nudim lešo janjetinu, ali nudim sinjske uštipke. Kako sam jutros počela u sedam sati, nisam stala, 30 ljudi je u redu konstantno”, kaže.
Posjetitelji pristižu iz cijele Dalmacije.
“Došao sam iz Zadra kupiti najosnovnije stvari, fažol, grah, češnjak i to je to”, kaže Vinko.
“Iz Podstrane, a kupio sam unuku jednu metlu”, otkrio nam je Jerko.
“Sve što sam želio to sam našao, a najviše, našao sam pravi drniški pršut”, kaže Ivan.
Uz neizostavne, zaštitne znakove sajma, janjetinu s ražnja i pečeno meso, prodavačima dalmatinskog pršuta slatke brige zadaje potražnja veća od ponude.
“Dolazimo iz Ružića, to je jedno mjesto kraj Drniša, tamo nam je sušara i, evo, nudimo autohtone domaće suhomesnate proizvode kojih, nažalost, vidite da nema jer se sve prodalo jutros od 5 i pol sati”, kaže za N1 vlasnik pršutane Vedran Šipić.