StoryEditorOCM
S mora i krajaTOP JE PUKO...

Na Maratonu lađa opet je pobijedila ekipa Zagreba, ali Domagojev štit došao je u ruke Neretvana, evo kako...

Piše Stanislav Soldo
14. kolovoza 2024. - 16:43

 Još jedan maraton lađa je iza nas. Ekipe sabiru dojmove, komentiraju taktike i pobjednika, udruga lađara se zahvaljuje svima na "fair  playu“.

Trostruki pobjednici, udruga lađara Zagreba, koja se okitila štitom kneza Domagoja, pripremaju tradicionalnu noć prvaka. Lađe su izvađene iz Neretve te su otišle na zasluženi odmor u skladište.

- Većina nas se još neko vrijeme neće naspavati bez da sanjamo lađe i Neretvu, ali te naše snove i misli usmjeravamo u pozitivnom smjeru.

U ime Udruge lađara Neretve zahvaljujemo svim lađaricama i lađarima koji su svojim sudjelovanjem učinili Maraton lađarica i Maraton lađa uistinu respektabilnim događajem koji je nadrastao lokalne okvire.

image

Pobjednici su razvili zastavu

Božo Radić/Cropix

Svi mi smo Udruga lađara Neretve - sve lađarice i lađari, sve ekipe koje čine našu Udrugu jednom velikom obitelji koja se pomaže u nevolji, veseli u slavlju i sakupi u poslu. Ta uistinu velika obitelj, koje ima po cijeloj Hrvatskoj, pa i izvan nje, naše je veliko bogatstvo koje se ne može izmjeriti ničim opipljivim - poručuju iz krovne udruge lađara Neretve.

Međutim, u neke ekipe iz Neretve se uvukla gorčina, nisu sretni što su naslov pobjednika, štit i zlatne medalje otišli u Zagreb. Zaboravljaju da je u ekipi Zagreba većina domaćih dečki, Neretvana, koji su zbog školovanja ili posla otišli u metropolu. Svi oni dišu kao Neretvani pa stoga štit opet, na neki način, ostaje u neretvanskim rukama.

image

Ekipa Zagreba s trofejem Maratona lađa

Božo Radić/Cropix

Iako je, generalno gledano, maraton dobro prošao, nije bilo većih incidenata, niti havarija na vodi za razliku od prijašnjih godina kada su se prateće brodice znale sudariti, lađari pobjednici su nam rekli da je na stazi bilo puno plovila koja su im smetala.

A još gore od toga, u nekim mjestima nizvodno gledatelji sa obale bili su neprijateljski raspoloženi prema njima, što nikako nije dobro. Mogle su se čak čuti i psovke što ne priliči sportsko-zabavnoj manifestaciji kakva je Maraton lađa.

image
Božo Radić/Cropix

Lađarima Zagreba je, nakon Rogotina i Gusara Komin, pošlo za rukom osvojiti veliki pobjednički štiti kneza Domagoja, koji će krasiti njihove klupske vitrine.

Stoga im treba samo čestiti na zasluženoj pobjedi ne umanjujući pri tome ni uspjehe nižeplasiranih, od drugog, trećeg pa sve do 31. mjesta i lađara Toricide iz Ploča, koji su revijalno veslali i u Ploče stigli za tri sata i 45 minuta.

Iako je sve prošlo, ekipe ne spavaju na lovorikama dosadašnjih uspjeha, nestrpljvo iščekuju 28. Maraton na Neretvi i trenutak kada će lađarski top označiti početak još jedne lađarske utrke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 22:59