StoryEditorOCM
S mora i krajaPOTOP NA KVARNERU

Na sjevernom Jadranu zabilježena najviša razina mora u 100 godina, veliko nevrijeme poplavilo rive i rušilo stabla

Piše Šibenski.hr
27. listopada 2023. - 16:18

Jaki jugozapadni i zapadni vjetar praćen kišom zahvatio je protekle noći Istru zbog čega su poplavljene brojne rive, a tijekom dana i šire riječko područje i Gorski kotar, gdje su zbog jakog vjetra i bojica zatvorene brojne ceste.

Obale u Fažani, Rovinju, Vrsaru i Umagu najviše su zahvaćene, visokom ciklonskom plimom, a brojni građani javljaju da je more u Fažani poplavilo cijeli središnji trg, objavljuju Vijesti HRT-a.

Riva i cesta u Vrsaru su pod morem, dok je državna cesta između Novigrada i Poreča na mostu Antenal zatvorena za sav promet zbog visoke raziine mora. Rovinjani su tako svjedočili izlijevanju mora, odnosno poplavi u središtu grada.

Izlijevanje se dogodilo i u rovinjskoj uvali Valdibora, gdje je veliko parkiralište. Iz Komunalnog servisa Rovinj stiglo je upozorenje građanima da pripaze na svoja vozila. Parkiralište je zatvoreno kako bi se smanjila mogućnost štete. Oštećene su i terase ugostiteljskih objekata smještene na rivi u Umagu.

Nije bilo većih teškoća u prometu, javljaju iz istarske policije. Međutim, tijekom noći se dogodilo pet prometnih nesreća - jedna s teško ozlijeđenom osobom, jedna s lakše ozlijeđenom osobom i tri sa samo materijalnom štetom.

Poplavila riječka tržnica, na nekoliko lokacija preventivne brane

Središnja riječka tržnica u petak je ponovno poplavljena uslijed plime, juga i kiše koja pada na riječkom području. Za građane su postavljeni pontonski prijelazi, dok se na nekoliko lokacija uz zgrade u središtu grada preventivno postavljaju brane.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Hinko Mance rekao je da za jakoga juga i visoke razine mora središnja gradska tržnica uobičajeno poplavi pa se povlačenje vode očekuje nakon smirivanja vremena. Brane, odnosno veće s pijeskom, postavljaju se na nekoliko lokacija, poput Dječje kuće i poslovnih prostora u središtu grada.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, moguća je obilna oborina, posebno u Rijeci i okolici. Sredinom dana i poslijepodne očekuje se razvedravanje, a ponegdje može i pasti malo kiše. Puhat će umjereno i jako, na udare i olujno jugo pa jugozapadnjak, a popodne mjestimice zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Zbog nepovoljnog vremena su u prekidu neke trajektne, katamaranske i brodske linije na riječkom, ali i na zadarskom, šibenskom te splitskom području.

Na sjevernom Jadranu zabilježen jedan od najvećih vodostaja od 1929.

Na mareografskoj postaji u Bakru u petak je zabilježen vodostaj koji za 107 centimetara premašuje srednju morsku razinu, što je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. kada je utemeljena postaja u Bakru, izvijestili su s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Vodostaj je zabilježen u 9 sati i 24 minute, a s Geofizičkog odsjeka PMF-a objasnili su da je nekoliko mogućih čimbenika koji su pridonijeli tako visokoj morskoj razini.

- Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržale pojavu visoke vode, izvijestili su.

Također su naveli da pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko tri milimetra godišnje.

Zbog otklanjanja posljedica nevremena starom cestom Rijeka - Karlovac kroz Gorski kotar, na dionici kod Delnica, vozi se jednim kolničkim trakom, jer je dio prometnice "poklopilo" stablo. Zatvorena je i državna prometnica Vrbovsko - Ogulin, pri čemu automobili i kamioni smiju obilaznim smjerovima kroz mjesto Hambarište i lokalnom cestom Vrbovsko - Cetin - Okruglica.

Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste u dolini rijeke Kupe, i to Brod na Kupi - Brod Moravice i u mjestu Kuželj, te Blaževci-Zapeć, javlja Hrvatski autoklub.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:21