StoryEditorOCM
S mora i krajakontra istanbulske

Novi ministar je splitski profesor! Kazao je ‘ne‘ Plenkoviću i HDZ-u, pa im se vratio kao bumerang, evo kako je to uspio

Piše Gordan Zubčić
16. svibnja 2024. - 06:51

Okrenuo je leđa Andreju Plenkoviću i Anti Sanaderu, ostao vjeran svojim svjetonazorskim "postavkama" i zasjeo u dosad najudobniju fotelju u svojoj političkoj karijeri, onu ministarsku.

Riječ je o Ivanu Šipiću, bivšem HDZ-ovcu, triljskom gradonačelniku i saborskom zastupniku koji će, sada to postaje i službeno, u dresu Domovinskog pokreta preuzeti novoutemeljeno Ministarstvo demografije. Taj diplomirani teolog rođen je prije 50 godina u Vedrinama kod Trilja, a od svojih političkih početaka prije više od dva desetljeća bio je član HDZ-a.

Najprije od 2001. kao mladi član tadašnjeg triljskog Poglavarstva, a sedam godina kasnije i kao prvi čovjek grada na obalama Cetine na čijem se čelu nalazio sve do posljednjih lokalnih izbora, onih 2021. godine. Samo dva mjeseca uoči postizbornog napuštanja kormila Trilja, napustio je i HDZ.

Bila je to kulminacija Šipićeva sukoba s "partijskom linijom" o temi ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru za koju je glasala i većina HDZ-ovaca. Ne i teolog iz Vedrina koji je u klupama na Markovu trgu sjedio u mandatu od 2016. do 2020. godine kao zamjenik Nediljka Dujića, tada prvog čovjeka stranačke organizacije u Šibensko-kninskoj županiji i aktualnog direktora "Hrvatskih šuma".

image


 

Saša Burić/Cropix

Šipić je tada ustvrdio da će Istanbulska konvencija uvesti "rodnu ideologiju" u Hrvatsku, čime je odstupio od stava koji je proklamirao stranački šef, premijer i sadašnji mandatar Plenković. Dotadašnji triljski gradonačelnik stao je prije tri godine pred svoje birače prvi put kao nezavisni kandidat i u drugom izbornom krugu izgubio od HDZ-ovca Ivana Bugarina, svojeg dojučerašnjeg zamjenika, ali i novopečenog sabornika.

Nije se predavao i u suradnji s Mostom je premostio Cetinu kako bi stvorio većinu u Gradskom vijeću Trilja, a time i tvrdu kohabitaciju s gradonačelnikom Bugarinom. Nisu mu davali mira, ne daju mu ni sada...

Nakon gubitka lokalnih izbora Šipić se vratio prvoj ljubavi, ali ne HDZ-u. Nego onoj profesionalnoj.

Nakon zimskih praznika, u siječnju 2022. godine, uz blagoslov Katehetskog ureda Nadniskupije splitsko-makarske, preuzeo je mjesto vjeroučitelja u osnovnoj školi na splitskom Trsteniku, na poslu koji je, kako je kazao u intervjuu našem kolegi Damiru Šarcu, u "pretpolitičko doba" radio u osmoljetkama u Trilju, Otoku, Sinju, Srijanima i Docu.

Bivši gradonačelnik vratio se u školske klupe: Kad te HDZ prekriži onda provodi princip ‘sad ćeš platiti jer si ispao s našeg puta‘, pomišljao sam poći i u Njemačku, na zanat...

Žestoki sukob zastupnika HDZ-a i DP-a u dalmatinskom gradu: ‘Zbog tebe smo izgubili nepovratnih 1,4 milijuna eura!‘​

Upitan o izbacivanju i napuštanju HDZ-a, novi ministar tada je kazao:

- A što da kažem? Nisam glumio narodnog heroja, samo sam izrekao svoj stav i to me koštalo. Žalosti me jedino postupak mojih nekadašnjih kolega u koje sam kao gradonačelnik polagao puno povjerenje i uz mene su stvarali karijere: malo tko je stao uz mene kad je uslijedila moja politička eliminacija. Šutjeli su i gledali kako se nada mnom provodi princip: "Sad ćeš platit jer si ispao s našeg puta".

Novi put našao je u redovima Domovinskog pokreta, kao kandidat u 9. izbornoj jedinici. Bio je drugi na listi i osvojio saborski mandat uz zadarskog liječnika dr. Damira Biloglava.

image

Trilj, 180424.
Ivan Sipic, povjerenik Domovinskog pokreta za Cetinsku krajinu bio je 10 godina triljski gradonacelnik, predsjednik lokalnog HDZ-a i saborski zastupnik te stranke
Foto: Sasa Buric/CROPIX

Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 04:25