StoryEditorOCM
S mora i krajaU REŽIJI BONKULOVIĆA

Ovoga nema nigdje na svijetu; otkačeni Korčulani pod maskama slavili Po‘ nove, stranci molili da ih prime u povorku...

Piše Dora Lozica
4. srpnja 2024. - 15:18

Nervoza uoči dočeka 1. srpnja, odnosno druge polovice godine, u Korčuli se osjeti danima ranije. Ekipe koje se već tradicionalno zajedno maškare susrećemo na kavama gdje zavjerenički šapuću tajne detalje ovogodišnje maske, društvene mreže odjednom preplave znakovite fotografije i dvosmisleni kadrovi, poštari užurbano dostavljaju pakete s perikama i bojama, a najtraženiji predmet na otoku tih je dana kartonska kutija i silikonski pištolj...

Sve je to dio ludila koji se u Korčuli zove Po‘ nove, a ovogodišnji je doček nadmašio sve prijašnje.

image

Ljetni spektakl oduševio je domaće ljude i turiste

Dimitri Medvedev

- Ove smo godine imali puno starih i novih grupa. Narodnu muziku iz Lumbarde, inače službeni orkestar dočeka, upotpunio je i orkestar iz Trebnja, Slovenije, a s njima su došle i mažoretkinje.

Naravno da su došli naši dragi Gusari iz Župe dubrovačke, oni nas prate otpočetka, ali i još jedna nova maškarana grupa iz Župe. Iz Cavtata nam je došla grupe Mame, žene obožavaju maškare pa su i u Cavtatu započele s inačicom ljetnih maškara. Lani smo ih podržali, napravit ćemo to i ove godine, ako je netko zainteresiran, slobodno neka nam se javi.

image
Dimitri Medvedev

Došle su nam i grupe iz Makarske, Rijeke, iz Brela kao i nova grupa iz Komina. Oni su se lani maškaravali u Disney likove ne bi li oborili Guinnessov rekord i uspjeli su. Svake je godine puno grupa, maškara i civila, ali ove još i više nego inače. Grupa Slovenaca je došla baš na doček, zamolili su nas unaprijed mogu li s nama u povorku i to je zapravo naš cilj kojeg smo ispunili, da nam se ljudi pridruže i slave s nama - objasnio je Mate Depolo, predsjednik Karnevalskog kluba Korčulana Bonkulovići, idejnih tvoraca omiljene ljetne fešte i organizatora, ističući kako ne smijemo zaboraviti ni lokalne maškarane snage, a bilo ih je doslovno iz cijelog otoka i poluotoka!

image
Dimitri Medvedev

Program dočeka započeo je u petak vatrenim showom na Spomeniku, a u subotu je već tradicionalno Trg svete Justine bio rezerviran za najmlađe. Tamo su djeca uživala u predstavi, maloj školi žongliranja i face paintingu, a glavni je dan ove godine pao u nedjelju.

Već je oko 19 sati na autobusnom kolodvoru bilo jasno da se radi o pozamašnom broju maškara, a kad je povorka krenula prema starogradskoj jezgri, pružala se doslovno u nedogled. Nema čega nije bilo, od paste Italiane, lavova, pelikana, škrpina, rakova, ptica, leptira, zečeva, školjki, članova benda ABBA, gljiva, WC papira, Španjolaca, Rimljana, Egipćana, Bavaraca, Indijanaca, robota, olovaka, eura, polivača, kanti za smeće, zombija, harfi, do lopova i policajaca, strip junaka svih vrsta i veličina, vatre, leda, gumenih bombona, princeza, kraljica, klaunova, žonglera...

image
Dimitri Medvedev

Profesionalnost kojom Korčulani pristupaju ideji i realizaciji zarazila je sve sudionike povorke koju su činile maškare iz cijele Dalmacije i šire, procjenjuje se da je ove godine u Korčuli bilo gotovo tri tisuće ljudi! Nakon povorke, na Plokati su maškare zabavili Soulfingersi, a na Spomeniku DJ Sola do ranih jutarnjih sati.

KKK Bonkulovići prvi su doček Pola nove godine organizirali 2001. godine na Banjama. Gradsko je kupalište vrlo brzo postalo tijesno za događaj u početku zamišljen samo za lokalno stanovništvo, simpatično maškaravanje i zazivanje dobre sudbine za preostalih šest mjeseci godine postalo je glasovito diljem Hrvatske i izvan nje.

image
Dimitri Medvedev

Jedinstvena proslava dosegla je punoljetnost 2019. godine, a onda je dvije godine iz svima poznatih razloga otkazana da bi se vratila na velika vrata 2022. godine. Baš kao što je prerasla okvire Banja, fešta je prerasla i organizacijske sposobnosti Bonkulovića pa su oni sad u ulozi umjetničkih direktora, a okosnicu zahtjevne organizacije preuzele su gradske institucije na čelu s gradonačelnicom Korčule Nikom Silić Maroević koja je taman uoči spektakularnog vatrometa u ponoć, okupljenima poželjela dobru sreću preostalih šest mjeseci.

image
Dimitri Medvedev

Za protokol i vatromet i ove je godine bio zadužen istaknuti član Bonkulovića i poznati zaljubljenik u maškaravanje Tonči Baždarić.

- Grupe su u povorci imale tabelu s natpisom odakle dolaze, a naš voditelj Jakov je najavljivao svaku grupu. Gradonačelnica je prema protokolu čestitala Po‘ nove taman uoči vatrometa. Što se tiče vatrometa, nije bilo karbe, već suprotnih mišljenja, ali smo se na kraju odlučili ispoštovati tradiciju i ne propustiti spektakl vatrometa koji ne traje dugo i ljudima je drag - ozbiljno je obasnio Tonči, smijući se kako su poštari proteklih dana bili iscrpljeni, ne dolaze piture, ne dolaze monture, interes je svake godine sve veći...

image
Dimitri Medvedev

Baš zbog interesa i fenomena kojeg su izmislili Korčulani, ali ga rado dijele sa svima koji su željni maškaravanja i zabave, Bonkulovići traže nove, mlade snage, a predsjednik se zahvalio zaslužnima za još jedan fantastičan doček u otočnom stilu.

image
Dimitri Medvedev

- Fala Centru za kulturu, Turističkoj zajednici, Gradu Korčuli, Hoberu, DVD-u Korčula, policiji, Hitnoj medicinskoj službi, Aminess Hotels&Resorts i svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji. Na kraju, fala cilome susistvu što je istrpilo ovi cili konfužjun! Sad se vratite u stvarnost i nastavite u ritmu sezone. Vidimo se ovu zimu, ako ne prin!

P.S. Pod hitno tražimo pet, šest mladih koji su voljni pridružit se i pomoć u cjelogodišnjemu radu Bonkulovića. Javite se, slobodno dođite, mi van ne jedemo ljude - poručio je Mate Depolo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 15:18