stdClass Object ( [id] => 1184437 [title] => Posvađana Dalmacija: Čije su žudije? Metkovci se ljute na Vodičane i optužuju ih za prisvajanje njihove tradicije, a iz Vodica stiže kontra: ‘Javili smo im se, odbili su nas!‘ [alias] => posvadana-dalmacija-cije-su-zudije-metkovci-se-ljute-na-vodicane-i-optuzuju-ih-za-prisvajanje-njihove-tradicije-a-iz-vodica-stize-kontra-javili-smo-im-se-odbili-su-nas [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na Uskrsni ponedjeljak, nakon dvije godine pauze, u župi Našašća svetoga Križa u Vodicama, u crkvi Gospe od Karmela na brdu Okit, održat će se "susret žudija". Posljednji "Vodički festival žudija" bio je u Oklaju 2019. godine.

Prema prije utvrđenom rasporedu bilo je planirano da se ove godine festival održi u neretvanskoj župi Slivno Ravno, ali to nije bilo moguće zbog donedavnih epidemioloških mjera. Organizatori su odlučili da se žudije, čuvari Kristova groba, okupe kao nekada na samim počecima u Vodicama te se očekuje dolazak predstavnika trideset župa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ali na festivalu neće biti žudija župe svetog Ilije iz Metkovića, koji već odavno ne sudjeluju na ovim susretima, koji su se na samom početku zvali "Vodička smotra žudija", odnosno "Smotra žudija u Vodicama", da bi se od 2006. godine službeno zvao "Vodički festival žudija".

Čiji su žudije? Pitanje je to koje su ovih dana javno postavili žudije-čuvari Kristova groba iz župe svetog Ilije u Metkoviću. Metkovci godinama ne sudjeluju na "Vodičkom festivalu žudija", koji je započeo u Vodicama, da bi se poslije raširio po dalmatinskim župama. Ljute se na naziv festivala te smatraju da se već iza samog imena krije pokušaj prisvajanja žudija i njihovo vezivanje za Vodice, premda je poznato da su najstariji žudije upravo oni iz crkve svetog Ilije u Metkoviću.

---

image

Metkovske žudije ispred crkve Sv. Ilije u Metkoviću

HANZA MEDIA
---

Festival je do sada održan u nekoliko neretvanskih mjesta, u Vidu, župi svetog Nikole u Metkoviću, Mliništu, Kominu, Rogotinu. U župi svetog Ilije nije, iako je prema rasporedu i ova župa dolazila na red. Žudije župe svetog Ilije u Metkoviću, koji su najstariji u Dalmaciji, nezadovoljni su organizacijom i nazivom "Vodički festival žudija". Čini se da nisu sami jer još neke žudijske skupine ne dolaze u Vodice, ali su jedini koji postavljaju pitanja i traže odgovore. Smatraju da bi svakako iz naziva trebalo izbaciti riječ "festival" jer se radi o strogo duhovnom događaju koji prikazuje muku i smrt spasitelja našega Isusa Krista. Ovako ispada da je to neka manifestacija natjecateljskog karaktera. Drugo što im smeta je naglašavanje "vodički" u službenom nazivu.

- Pa zar ne bi bilo bolje da se naglasi dalmatinski ili jednostavno samo smotra čuvara Kristova groba - ističu u Metkoviću.

- Nismo protiv održavanja smotre, ali nije u redu da se ova tradicija prisvaja - upozorava Vinko Vuković Liska, "stari" član žudija župe svetog Ilije u Metkoviću.

On je skupa sa svojim kolegom Juricom Puljevićem Mambom uputio otvoreno pismo u kojem problematizira događanja oko "vodičkog festivala" na kojemu Metkovci ne sudjeluju.

---

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

- Tradicija žudija u Hrvatskoj najprije je dokumentirana u Metkoviću sredinom devetnaestog stoljeća, kada ju je tamo donio Ante Gluščević iz talijanskoga grada Loreta, a potom se proširila po cijeloj dolini Neretve, da bi se naposljetku proširila i na velik dio Dalmacije. Najstariji žudije su iz 1857. godine iz župe svetog Ilije u Metkoviću, što ih čini najstarijom udrugom takve vrste. Ove godine proslavljaju 165 godina postojanja. Ovaj tradicionalni običaj danas je raširen po cijeloj Dalmaciji, a s vremenom svaka je župa iznjedrila svoje običaje, tako da se danas ti običaji međusobno razlikuju po svojim specifičnostima - podsjećaju Vuković i Puljević i pojašnjavaju da žudije čini dvanaest stražara predvođenih zapovjednikom zvanim "juda" kao trinaestim članom. Najčešće su odjeveni u odore rimskih vojnika, a negdje i u odore mornara ili u narodne nošnje.

Uprizorenje počinje na Veliki četvrtak, kada žudije izlaze pred oltar, gdje stražare izmjenjujući se po četvorica sve do Vazmenog bdjenja u ponoć s Velike subote na Uskrs, kada prilikom Isusova uskrsnuća oni popadaju, tresući se od straha - pojašnjavaju.

- Nije nam jasno zašto se festival žudija zove "vodičke žudije", kada znamo da ta tradicija nije započela u Vodicama niti su vodički žudije među starijim žudijama u Hrvatskoj. Mi odavno ne sudjelujemo na tim smotrama upravo zbog tog razloga. Sugerirali smo i razgovarali s organizatorima da se ta tradicija ne može održavati pod nazivom "vodičke žudije", ali gospoda su se oglušila - rezolutan je Vuković.

---

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

Vodičkim žudijama je izgleda samo u interesu da kroz žudije promoviraju sebe i Vodice kao turističku destinaciju, jer kako nazvati paradiranje žudija za vrijeme turističke sezone u srpnju i kolovozu mjesecu.

Zna se kada je vrijeme žudija i Velikog tjedna.

Još jednom se pitamo - čiji su žudije?! - zaključuju stari članovi "Žudija sv. Ilije" Jurica Puljević Mamba i Vinko Vuković Liska.

Organizator festivala žudija Šime Strikoman naglašava da o imenu festivala odlučuju oni koji na njemu sudjeluju i ne želi zatezati situaciju s Metkovićem. Nije mu jasno zašto se žudije bune kada ne dolaze na sastanke koji se održavaju dva puta godišnje.

- Metkoviću smo nudili da bude organizator, nisu htjeli. Sada prigovaraju na ime vodički festival. Stvarno mi nije jasno što oni uopće hoće - pita se Strikoman.

- Evo ove godine se zove "Susret žudija", nije ni festival ni vodički - kaže Strikoman, koji ne vidi nikakav problem u organizaciji ove manifestacije, koja se ove godine trebala održati u neretvanskoj župi Slivno Ravno pa je zbog korone i epidemiološke situacije prebačena u Vodice. Dogodine će najvjerojatnije domaćin biti Slivno.

- Nama nije cilj propitivati tko je među žudijama najstariji. Iako se zove festival, ne dijelimo nikakve nagrade, nema pobjednika. Samo prikazujemo tradiciju. Sve se odvija u okviru crkve, bude misa na kojoj zajednički sudjeluju.

Posebno se ljuti što mu prigovaraju da je od žudija napravio turističku atrakciju.

---

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

- To nije točno. Ne paradiramo pred turistima. Ma nije to kao rimski vojnicu u Splitu, ovo je pasionska baština - rezolutan je Strikoman, koji još jednom naglašava da je riječ o strogo vjerskoj manifestaciji.

- Lakše je dobiti domaćinstvo olimpijskih igara negoli domaćinstvo festivala žudija. Nitko ne želi sukobe oko imena. Župe koje sudjeluju odlučuju o tome - ističe Šime Strikoman, parafrazirajući da se i festival klapa zove omiški pa klape pjevaju i nastupaju po čitavoj Dalmaciji.

- Ma nije važno koji su žudije najstariji. Nije ovo festival najstarijih, već svih koji njeguju pasionsku baštinu čuvara Kristova groba. Dolaze nam i žudije iz BiH, a na festivalu u Mariji Bistrici bili su žudije iz Škofije Loke u Sloveniji, koji također njeguju pasionsku baštinu - zaključuje Strikoman.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Metkoviću su ljuti na naziv festivala i smatraju da se već iza samog imena krije pokušaj prisvajanja žudija i njihovo vezivanje za Vodice U Vodicama tvrde da su Metkoviću nudili da bude organizator i nisu htjeli. Sada prigovaraju na ime ‘vodički festival‘. Stvarno mi nije jasno što oni uopće hoće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ČUVARI KRISTOVA GROBA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => U Metkoviću su ljuti na naziv festivala i smatraju da se već iza samog imena krije pokušaj prisvajanja žudija i njihovo vezivanje za Vodice U Vodicama tvrde da su Metkoviću nudili da bude organizator i nisu htjeli. Sada prigovaraju na ime ‘vodički festival‘. Stvarno mi nije jasno što oni uopće hoće ‘ČUVARI KRISTOVA GROBA‘ 2 0 6464 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-14 11:04:25 [created_by] => 3214 [created_by_alias] => Stanislav Soldo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-15 13:31:20 [modified_by] => 3214 [publish_up] => 2022-04-15 07:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 71 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/14\/17412886.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/14\/21652222.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/14\/17412948.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/14\/17412922.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/14\/17412936.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","HANZA MEDIA","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u017dudije u Vodicama<\/p>","

Metkovske \u017eudije ispred crkve Sv. Ilije u Metkovi\u0107u<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1213","hd_17412886_1920.jpg":"1920x1080","k_17412886_1280.jpg":"1280x1280","k_17412886_1024.jpg":"1024x1024","k_17412886_640.jpg":"640x640","k_17412886_480.jpg":"480x480","k_17412886_340.jpg":"340x340","k_17412886_220.jpg":"220x220","o_17412886_1280.jpg":"1280x808","o_17412886_1024.jpg":"1024x646","o_17412886_640.jpg":"640x404","o_17412886_480.jpg":"480x303","o_17412886_340.jpg":"340x214","o_17412886_220.jpg":"220x138","h_17412886_1280.jpg":"1280x854","h_17412886_1024.jpg":"1024x683","h_17412886_640.jpg":"640x427","h_17412886_480.jpg":"480x320","h_17412886_340.jpg":"340x227","h_17412886_220.jpg":"220x147","pp_17412886_1280.jpg":"1006x1280","pp_17412886_1024.jpg":"805x1024","pp_17412886_640.jpg":"503x640","pp_17412886_480.jpg":"377x480","pp_17412886_340.jpg":"267x340","pp_17412886_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21652222_1920.jpg":"1920x1080","k_21652222_1280.jpg":"1280x1280","k_21652222_1024.jpg":"1024x1024","k_21652222_640.jpg":"640x640","k_21652222_480.jpg":"480x480","k_21652222_340.jpg":"340x340","k_21652222_220.jpg":"220x220","o_21652222_1280.jpg":"1280x851","o_21652222_1024.jpg":"1024x681","o_21652222_640.jpg":"640x425","o_21652222_480.jpg":"480x319","o_21652222_340.jpg":"340x226","o_21652222_220.jpg":"220x146","h_21652222_1280.jpg":"1280x854","h_21652222_1024.jpg":"1024x683","h_21652222_640.jpg":"640x427","h_21652222_480.jpg":"480x320","h_21652222_340.jpg":"340x227","h_21652222_220.jpg":"220x147","pp_21652222_1280.jpg":"1006x1280","pp_21652222_1024.jpg":"805x1024","pp_21652222_640.jpg":"503x640","pp_21652222_480.jpg":"377x480","pp_21652222_340.jpg":"267x340","pp_21652222_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17412948_1920.jpg":"1920x1080","k_17412948_1280.jpg":"1280x1280","k_17412948_1024.jpg":"1024x1024","k_17412948_640.jpg":"640x640","k_17412948_480.jpg":"480x480","k_17412948_340.jpg":"340x340","k_17412948_220.jpg":"220x220","o_17412948_1280.jpg":"1280x854","o_17412948_1024.jpg":"1024x683","o_17412948_640.jpg":"640x427","o_17412948_480.jpg":"480x320","o_17412948_340.jpg":"340x227","o_17412948_220.jpg":"220x146","h_17412948_1280.jpg":"1280x854","h_17412948_1024.jpg":"1024x683","h_17412948_640.jpg":"640x427","h_17412948_480.jpg":"480x320","h_17412948_340.jpg":"340x227","h_17412948_220.jpg":"220x147","pp_17412948_1280.jpg":"1006x1280","pp_17412948_1024.jpg":"805x1024","pp_17412948_640.jpg":"503x640","pp_17412948_480.jpg":"377x480","pp_17412948_340.jpg":"267x340","pp_17412948_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2853","hd_17412922_1920.jpg":"1920x1080","k_17412922_1280.jpg":"1280x1280","k_17412922_1024.jpg":"1024x1024","k_17412922_640.jpg":"640x640","k_17412922_480.jpg":"480x480","k_17412922_340.jpg":"340x340","k_17412922_220.jpg":"220x220","o_17412922_1280.jpg":"1280x1902","o_17412922_1024.jpg":"1024x1521","o_17412922_640.jpg":"640x951","o_17412922_480.jpg":"480x713","o_17412922_340.jpg":"340x505","o_17412922_220.jpg":"220x326","h_17412922_1280.jpg":"1280x854","h_17412922_1024.jpg":"1024x683","h_17412922_640.jpg":"640x427","h_17412922_480.jpg":"480x320","h_17412922_340.jpg":"340x227","h_17412922_220.jpg":"220x147","pp_17412922_1280.jpg":"1006x1280","pp_17412922_1024.jpg":"805x1024","pp_17412922_640.jpg":"503x640","pp_17412922_480.jpg":"377x480","pp_17412922_340.jpg":"267x340","pp_17412922_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2876","hd_17412936_1920.jpg":"1920x1080","k_17412936_1280.jpg":"1280x1280","k_17412936_1024.jpg":"1024x1024","k_17412936_640.jpg":"640x640","k_17412936_480.jpg":"480x480","k_17412936_340.jpg":"340x340","k_17412936_220.jpg":"220x220","o_17412936_1280.jpg":"1280x1917","o_17412936_1024.jpg":"1024x1533","o_17412936_640.jpg":"640x958","o_17412936_480.jpg":"480x719","o_17412936_340.jpg":"340x509","o_17412936_220.jpg":"220x329","h_17412936_1280.jpg":"1280x854","h_17412936_1024.jpg":"1024x683","h_17412936_640.jpg":"640x427","h_17412936_480.jpg":"480x320","h_17412936_340.jpg":"340x227","h_17412936_220.jpg":"220x147","pp_17412936_1280.jpg":"1006x1280","pp_17412936_1024.jpg":"805x1024","pp_17412936_640.jpg":"503x640","pp_17412936_480.jpg":"377x480","pp_17412936_340.jpg":"267x340","pp_17412936_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6096927 Threads: 81 Questions: 1102046811 Slow queries: 0 Opens: 203479 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.754 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9873125 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/posvadana-dalmacija-cije-su-zudije-metkovci-se-ljute-na-vodicane-i-optuzuju-ih-za-prisvajanje-njihove-tradicije-a-iz-vodica-stize-kontra-javili-smo-im-se-odbili-su-nas-1184437 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/posvadana-dalmacija-cije-su-zudije-metkovci-se-ljute-na-vodicane-i-optuzuju-ih-za-prisvajanje-njihove-tradicije-a-iz-vodica-stize-kontra-javili-smo-im-se-odbili-su-nas-1184437?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 214726 [name] => žudije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zudije [link] => /tag/zudije ) [1] => stdClass Object ( [id] => 487928 [name] => Šime Strikoman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-strikoman [link] => /tag/sime-strikoman ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Metkoviću su ljuti na naziv festivala i smatraju da se već iza samog imena krije pokušaj prisvajanja žudija i njihovo vezivanje za Vodice U Vodicama tvrde da su Metkoviću nudili da bude organizator i nisu htjeli. Sada prigovaraju na ime ‘vodički festival‘. Stvarno mi nije jasno što oni uopće hoće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ČUVARI KRISTOVA GROBA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Posvađana Dalmacija: Čije su žudije? Metkovci se ljute na Vodičane i optužuju ih za prisvajanje njihove tradicije, a iz Vodica stiže kontra: ‘Javili smo im se, odbili su nas!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3214 [name] => Stanislav Soldo [username] => stanislav-soldo [email] => stanislav-soldo@sd.hr [password] => $2y$10$I3.UNlVIn8895nQXBcB4meZugZcK6L4FDanEKSV8Eo6znTy4qY98q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/stanislav-soldo-3214 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1732 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b65bebf668f001d6dd5ad0bb95b909ba?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/14/17412886.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix [mainImageDesc] =>

Žudije u Vodicama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/14/17412886.jpg [title] =>

Žudije u Vodicama

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/14/21652222.jpg [title] =>

Metkovske žudije ispred crkve Sv. Ilije u Metkoviću

HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/14/17412948.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/14/17412922.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/14/17412936.jpg [title] => Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na Uskrsni ponedjeljak, nakon dvije godine pauze, u župi Našašća svetoga Križa u Vodicama, u crkvi Gospe od Karmela na brdu Okit, održat će se "susret žudija". Posljednji "Vodički festival žudija" bio je u Oklaju 2019. godine.

Prema prije utvrđenom rasporedu bilo je planirano da se ove godine festival održi u neretvanskoj župi Slivno Ravno, ali to nije bilo moguće zbog donedavnih epidemioloških mjera. Organizatori su odlučili da se žudije, čuvari Kristova groba, okupe kao nekada na samim počecima u Vodicama te se očekuje dolazak predstavnika trideset župa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ali na festivalu neće biti žudija župe svetog Ilije iz Metkovića, koji već odavno ne sudjeluju na ovim susretima, koji su se na samom početku zvali "Vodička smotra žudija", odnosno "Smotra žudija u Vodicama", da bi se od 2006. godine službeno zvao "Vodički festival žudija".

Čiji su žudije? Pitanje je to koje su ovih dana javno postavili žudije-čuvari Kristova groba iz župe svetog Ilije u Metkoviću. Metkovci godinama ne sudjeluju na "Vodičkom festivalu žudija", koji je započeo u Vodicama, da bi se poslije raširio po dalmatinskim župama. Ljute se na naziv festivala te smatraju da se već iza samog imena krije pokušaj prisvajanja žudija i njihovo vezivanje za Vodice, premda je poznato da su najstariji žudije upravo oni iz crkve svetog Ilije u Metkoviću.

---

image

Metkovske žudije ispred crkve Sv. Ilije u Metkoviću

HANZA MEDIA
---

Festival je do sada održan u nekoliko neretvanskih mjesta, u Vidu, župi svetog Nikole u Metkoviću, Mliništu, Kominu, Rogotinu. U župi svetog Ilije nije, iako je prema rasporedu i ova župa dolazila na red. Žudije župe svetog Ilije u Metkoviću, koji su najstariji u Dalmaciji, nezadovoljni su organizacijom i nazivom "Vodički festival žudija". Čini se da nisu sami jer još neke žudijske skupine ne dolaze u Vodice, ali su jedini koji postavljaju pitanja i traže odgovore. Smatraju da bi svakako iz naziva trebalo izbaciti riječ "festival" jer se radi o strogo duhovnom događaju koji prikazuje muku i smrt spasitelja našega Isusa Krista. Ovako ispada da je to neka manifestacija natjecateljskog karaktera. Drugo što im smeta je naglašavanje "vodički" u službenom nazivu.

- Pa zar ne bi bilo bolje da se naglasi dalmatinski ili jednostavno samo smotra čuvara Kristova groba - ističu u Metkoviću.

- Nismo protiv održavanja smotre, ali nije u redu da se ova tradicija prisvaja - upozorava Vinko Vuković Liska, "stari" član žudija župe svetog Ilije u Metkoviću.

On je skupa sa svojim kolegom Juricom Puljevićem Mambom uputio otvoreno pismo u kojem problematizira događanja oko "vodičkog festivala" na kojemu Metkovci ne sudjeluju.

---

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

- Tradicija žudija u Hrvatskoj najprije je dokumentirana u Metkoviću sredinom devetnaestog stoljeća, kada ju je tamo donio Ante Gluščević iz talijanskoga grada Loreta, a potom se proširila po cijeloj dolini Neretve, da bi se naposljetku proširila i na velik dio Dalmacije. Najstariji žudije su iz 1857. godine iz župe svetog Ilije u Metkoviću, što ih čini najstarijom udrugom takve vrste. Ove godine proslavljaju 165 godina postojanja. Ovaj tradicionalni običaj danas je raširen po cijeloj Dalmaciji, a s vremenom svaka je župa iznjedrila svoje običaje, tako da se danas ti običaji međusobno razlikuju po svojim specifičnostima - podsjećaju Vuković i Puljević i pojašnjavaju da žudije čini dvanaest stražara predvođenih zapovjednikom zvanim "juda" kao trinaestim članom. Najčešće su odjeveni u odore rimskih vojnika, a negdje i u odore mornara ili u narodne nošnje.

Uprizorenje počinje na Veliki četvrtak, kada žudije izlaze pred oltar, gdje stražare izmjenjujući se po četvorica sve do Vazmenog bdjenja u ponoć s Velike subote na Uskrs, kada prilikom Isusova uskrsnuća oni popadaju, tresući se od straha - pojašnjavaju.

- Nije nam jasno zašto se festival žudija zove "vodičke žudije", kada znamo da ta tradicija nije započela u Vodicama niti su vodički žudije među starijim žudijama u Hrvatskoj. Mi odavno ne sudjelujemo na tim smotrama upravo zbog tog razloga. Sugerirali smo i razgovarali s organizatorima da se ta tradicija ne može održavati pod nazivom "vodičke žudije", ali gospoda su se oglušila - rezolutan je Vuković.

---

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

Vodičkim žudijama je izgleda samo u interesu da kroz žudije promoviraju sebe i Vodice kao turističku destinaciju, jer kako nazvati paradiranje žudija za vrijeme turističke sezone u srpnju i kolovozu mjesecu.

Zna se kada je vrijeme žudija i Velikog tjedna.

Još jednom se pitamo - čiji su žudije?! - zaključuju stari članovi "Žudija sv. Ilije" Jurica Puljević Mamba i Vinko Vuković Liska.

Organizator festivala žudija Šime Strikoman naglašava da o imenu festivala odlučuju oni koji na njemu sudjeluju i ne želi zatezati situaciju s Metkovićem. Nije mu jasno zašto se žudije bune kada ne dolaze na sastanke koji se održavaju dva puta godišnje.

- Metkoviću smo nudili da bude organizator, nisu htjeli. Sada prigovaraju na ime vodički festival. Stvarno mi nije jasno što oni uopće hoće - pita se Strikoman.

- Evo ove godine se zove "Susret žudija", nije ni festival ni vodički - kaže Strikoman, koji ne vidi nikakav problem u organizaciji ove manifestacije, koja se ove godine trebala održati u neretvanskoj župi Slivno Ravno pa je zbog korone i epidemiološke situacije prebačena u Vodice. Dogodine će najvjerojatnije domaćin biti Slivno.

- Nama nije cilj propitivati tko je među žudijama najstariji. Iako se zove festival, ne dijelimo nikakve nagrade, nema pobjednika. Samo prikazujemo tradiciju. Sve se odvija u okviru crkve, bude misa na kojoj zajednički sudjeluju.

Posebno se ljuti što mu prigovaraju da je od žudija napravio turističku atrakciju.

---

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
---

- To nije točno. Ne paradiramo pred turistima. Ma nije to kao rimski vojnicu u Splitu, ovo je pasionska baština - rezolutan je Strikoman, koji još jednom naglašava da je riječ o strogo vjerskoj manifestaciji.

- Lakše je dobiti domaćinstvo olimpijskih igara negoli domaćinstvo festivala žudija. Nitko ne želi sukobe oko imena. Župe koje sudjeluju odlučuju o tome - ističe Šime Strikoman, parafrazirajući da se i festival klapa zove omiški pa klape pjevaju i nastupaju po čitavoj Dalmaciji.

- Ma nije važno koji su žudije najstariji. Nije ovo festival najstarijih, već svih koji njeguju pasionsku baštinu čuvara Kristova groba. Dolaze nam i žudije iz BiH, a na festivalu u Mariji Bistrici bili su žudije iz Škofije Loke u Sloveniji, koji također njeguju pasionsku baštinu - zaključuje Strikoman.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix HANZA MEDIA Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
HANZA MEDIA

Metkovske žudije ispred crkve Sv. Ilije u Metkoviću

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/posvadana-dalmacija-cije-su-zudije-metkovci-se-ljute-na-vodicane-i-optuzuju-ih-za-prisvajanje-njihove-tradicije-a-iz-vodica-stize-kontra-javili-smo-im-se-odbili-su-nas-1184437 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=38e2ffe70fac2c6e4d5310ff960b2544c92367aa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Posva%C4%91ana+Dalmacija%3A+%C4%8Cije+su+%C5%BEudije%3F+Metkovci+se+ljute+na+Vodi%C4%8Dane+i+optu%C5%BEuju+ih+za+prisvajanje+njihove+tradicije%2C+a+iz+Vodica+sti%C5%BEe+kontra%3A+%E2%80%98Javili+smo+im+se%2C+odbili+su+nas%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fposvadana-dalmacija-cije-su-zudije-metkovci-se-ljute-na-vodicane-i-optuzuju-ih-za-prisvajanje-njihove-tradicije-a-iz-vodica-stize-kontra-javili-smo-im-se-odbili-su-nas-1184437 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fposvadana-dalmacija-cije-su-zudije-metkovci-se-ljute-na-vodicane-i-optuzuju-ih-za-prisvajanje-njihove-tradicije-a-iz-vodica-stize-kontra-javili-smo-im-se-odbili-su-nas-1184437 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U Metkoviću su ljuti na naziv festivala i smatraju da se već iza samog imena krije pokušaj prisvajanja žudija i njihovo vezivanje za Vodice U Vodicama tvrde da su Metkoviću nudili da bude organizator i nisu htjeli. Sada prigovaraju na ime ‘vodički festival‘. Stvarno mi nije jasno što oni uopće hoće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ČUVARI KRISTOVA GROBA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
S mora i kraja‘ČUVARI KRISTOVA GROBA‘

Posvađana Dalmacija: Čije su žudije? Metkovci se ljute na Vodičane i optužuju ih za prisvajanje njihove tradicije, a iz Vodica stiže kontra: ‘Javili smo im se, odbili su nas!‘

Piše Stanislav Soldo
15. travnja 2022. - 09:57

Na Uskrsni ponedjeljak, nakon dvije godine pauze, u župi Našašća svetoga Križa u Vodicama, u crkvi Gospe od Karmela na brdu Okit, održat će se "susret žudija". Posljednji "Vodički festival žudija" bio je u Oklaju 2019. godine.

Prema prije utvrđenom rasporedu bilo je planirano da se ove godine festival održi u neretvanskoj župi Slivno Ravno, ali to nije bilo moguće zbog donedavnih epidemioloških mjera. Organizatori su odlučili da se žudije, čuvari Kristova groba, okupe kao nekada na samim počecima u Vodicama te se očekuje dolazak predstavnika trideset župa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ali na festivalu neće biti žudija župe svetog Ilije iz Metkovića, koji već odavno ne sudjeluju na ovim susretima, koji su se na samom početku zvali "Vodička smotra žudija", odnosno ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 15:40