StoryEditorOCM
S mora i krajaSPAS NA PELJEŠCU

Terapija mališana i odraslih na leđima konja, u planu veliki projekt iza kojega stoje brojne općine, otkrivamo detalje

Piše Stanislav Soldo
24. rujna 2024. - 15:32

U sklopu provedbe projekta "Hipoterapijom do osmijeha“ u Putnikoviću na poluotoku Pelješcu održana je dvodnevna akcija terapijskog jahanja u organizaciji Udruge "Djeca Pelješca“, a u suradnji s partnerskim organizacijama Udrugom fizioterapeuta i radnih terapeuta Zagorja "Centar Ritam s konjem“, Konjičkim klubom "Grabarije Knin“ i Regionalnom agencijom DUNEA. 

Terapijsko jahanje namijenjeno je djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, a sudjelovali su korisnici s područja poluotoka Pelješca, ali i Neretve, Korčule, Mljeta te šireg područja Dubrovnika. Kroz projekt su tako održane dvije aktivnosti terapijskog jahanja za sveukupno 60 krajnjih korisnika.

image
Udruga ‘Djeca Pelješca‘

Udruga "Djeca Pelješca“ organizira ovakvu vrstu terapije dva puta godišnje, te je u planu i nastavak provođenja srodnih aktivnosti. Tako je u razradi projekt nositelja Općine Ston s projektnim partnerima Dubrovačko-neretvanskom županijom, Regionalnom agencijom DUNEA, Udrugom "Djeca Pelješca“ te pridruženim partnerima Općinama Janjina, Trpanj, Orebić i Mljet, kojim se planira izgraditi Centar za rehabilitaciju i hipoterapiju Pelješac s pripadajućim jahalištem za održavanje ovakvog vida terapija. 

image

Terapijsko jahanje na Pelješcu

Udruga ‘Djeca Pelješca‘

Podsjetimo kako projekt "Hipoterapijom do osmijeha" osnažuje ulogu i kapacitete Udruge "Djeca Pelješca" kroz pružanje usluga edukacijske rehabilitacije terapijama uz pomoć konja (hipoterapijom) namijenjenih za djecu s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom s područja poluotoka Pelješca.

image
Udruga ‘Djeca Pelješca‘

Svrha uspostave i provođenja projekta je omogućavanje hipoterapije djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom kroz osiguravanje stručnog vodstva, koji sa svojim konjima obavljaju edukacijsku rehabilitaciju najranjivijih skupina s poluotoka Pelješca te okolnih općina. 

Projekt također doprinosi poboljšanju kvalitete života na poluotoku, približava hipoterapiju kao vrstu edukacijske rehabilitacije te podiže svijest roditelja i javnosti o djeci s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Projekt traje šest mjeseci, od 1. svibnja 2024. do 31. listopada 2024., a sufinanciran je u iznosu od 6964 eura sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, u sklopu Javnog poziva za prijavu projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2024. godini.

image
Udruga ‘Djeca Pelješca‘
image
Udruga ‘Djeca Pelješca‘
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 15:36