StoryEditorOCM
S mora i krajazavršili u bolnici

Drama na ekskurziji: Učenici iz Vodica odjednom počeli povraćati, noć su proveli na infuziji. Evo što se dogodilo

Piše DALMACIJA SD, JL
2. listopada 2024. - 11:24

Učenici Osnovne škole Vodice, koji se nalaze na sjeveru Hrvatske na ekskurziji, završili su u Općoj bolnici Varaždin nakon zaraze norovirusom.

- Jučer je u našu dnevnu bolnicu zaprimljeno 28 djece koja su povraćala. Dobili su infuzije, a zadnje dijete je otpušteno jutros - kaže Poljak. Dodaje kako je kod jednog djeteta utvrđeno da se radi o norovirusu te da su u tijeku izvidi je li kod svih bila riječ o virusu ili o trovanju hranom - rekao je ravnatelj OB Varaždin, Damir Poljak za Jutarnji list.

Iz varaždinskog ZJZ-a za Index su potvrdili kako sve upućuje na to da je riječ o zarazi norovirusom.

- U tijeku je epidemiološki izvid i obrada oboljelih, zaposlenika i samog objekta. Prema kliničkoj slici i prvom mikrobiološkom nalazu dobivenom molekularnom metodom dokazan je norovirus, tako da se radi o norovirusnoj infekciji u djece. Daljnje postupanje i obrada usmjerava se prema ovoj etiologiji - rekli su iz varaždinskog ZJZ-a.

Što je norovirus?

Norovirus je vrlo zarazan virus koji uzrokuje gastroenteritis, upalu želuca i crijeva, a glavni simptomi su povraćanje, proljev, mučnina i bolovi u trbuhu, dok se ponekad može javiti i groznica.

Norovirus se širi preko kontaminirane hrane, vode, predmeta ili izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, a iako simptomi obično traju kratko, virus može biti opasan za djecu, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta zbog rizika od dehidracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 12:18