StoryEditorOCM
S mora i krajaBLIŽE SE UPISI

Važna obavijest za roditelje budućih dalmatinskih prvašića: ‘Nemojte slučajno propustiti ovaj datum, iznimno je bitan‘

Piše Dalmacija SD
2. veljače 2024. - 12:02

Iz Županije splitsko-dalmatinske uputili su važnu obavijest roditeljima tisuća budućih osnovaca s područja srednje Dalmacije.

Upisi u prvi razred osnovne škole za nastavnu godinu 2024./2025. provest će se elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa, a on će se za redovan upis djece otvoriti 22. veljače. Školski obveznici su:

- djeca rođena od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2018. godine

- djeca kojima je za nastavnu godinu 2023./2024. rješenjem odgođen upis u prvi razred osnovne škole

Iznimno u prvi razred osmoljetke mogu se upisati i mališani rođeni od 1. travnja do 31. prosinca 2018. godine za koje roditelj/skrbnik želi ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole. Roditelji će moći podnijeti prijavu za upis djeteta u 1. razred osnovne škole od 22. veljače do 31. ožujka preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ 

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu, te školi na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah nakon podnošenja prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi npr. izborne predmete, produženi boravak i slično.

Također uz prijavu za redovan upis u prvi razred osnovne škole roditelji će moći do 31. ožujka godine podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis, kao i za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

Budući da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal trebaju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih. 

Za sve ostale informacije, termine testiranja u školi i liječničkih pregleda roditelji će pratiti mrežne stranice škole kojoj dijete pripada prema upisnom području. U slučaju da je dijete raspoređeno u školu kojoj ne pripada upisnom području, roditelji se mogu javiti administratorima Upravnog odjela za prosvjetu Županije splitsko-dalmatinske prema mjestu sjedišta škole, a više detalja može se doznati na internetskoj stranici www.dalmacija.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 18:26