StoryEditorOCM
S mora i krajaNA ZELENOM OTOKU

Zabijali su za Hajduk i Dinamo, a sada zarađuju tvrdu koru kruha daleko od Dalmacije, i to u potpuno drugačijem ‘filmu‘

Piše Mate Primorac
29. listopada 2023. - 07:36

Hrvati gdje god su došli na svijetu, uglavnom su odlazeći trbuhom za kruhom, obogatili su svaku zajednicu i ostavili traga na gospodarskom, kulturnom i sportskom polju. Tako je i s najnovijom hrvatskom iseljeničkom kolonijom u Irskoj.

Momcima koji su prije nekoliko godina došli na "zeleni otok" u potrazi za boljom budućnošću, prvi cilj im je bio pronaći posao, a nakon što su se tu snašli krenuli su razmišljati i - kako pokazati svoj sportski potencijal.

Prije četiri godine rodila se tako ideja da osnuju "Croatia Dublin", klub koji će natjecati u 7sideu. To je natjecanje sa sedam igrača na umjetnoj travi, gdje se igra 60 minuta, a dimenzije golova su tri puta jedan metar.

Svake godine u glavnom irskom gradu bili su u vrhu te lige, a 2021. godine su je i osvojili. Nakon toga odlučili su svoj talent pokazati i na parketu, u futsalu, gdje su dogurali do Premier divizije.

Kako je sve krenulo, priča nam Ivan Barišić, momak koji u Prvoj i Drugoj hrvatskoj malonogometnoj ligi ima oko 250 utakmica u nogama. Nekad igrač "Splita", najtrofejnijeg hrvatskog kluba, danas trener-igrač "Croatije Dublin".

- Klub je nastao 2019. godine, pokrenuo ga je s prijateljima Josip Mijatović, koji se ove godine vratio u Hrvatsku. Prvo smo se natjecali u 7 sideu, a od ove sezone u prvoj Premier diviziji irskog futsala.

Zanimljiva je činjenica da u klubu igraju samo Hrvati, a klub praktički živi bez sponzora. Svaki igrač sam izdvaja dosta novca kako bi se pokrili troškovi lige, dvorane za trening, putovanja i prijevoz na gostujuće utakmice - kaže nam Barišić koji je svoju futsal priču započeo u "Splitu", a poslije nastavio u "Solinu", "Ustaniku", "Geniusu" i "Hajduku".

image

Klub je nastao 2019. godine, pokrenuo ga je s prijateljima Josip Mijatović koji se ove godine vratio u Hrvatsku

Privatni album

- Drago mi je da mi se pružila prilika da se mogu i ovdje nastaviti baviti futsalom. Kroz godine sam znanje upijao od renomiranih imena, prvo kroz "Splitovu" akademiju od Frane Despotovića, Deana Banića, Ive Jukića i Marina Pejovskog te poslije kroz seniore od Ivice Osibova, Mate Stankovića, Hrvoja Kekeza i, po meni, najboljeg igrača u hrvatskoj povijesti Nikole Tomičića.

"Croatia Dublin" je moj neki početak u trenerskom pogledu, a doslovno smo krenuli ni od čega. Svaki je dan borba kako klub ostaviti zdravim, od pomoći irskog saveza nemamo doslovno ništa, imamo par donacija iz Hrvatske, a ostalo sve svojim novcem iz mjeseca u mjesec pokrivamo - veli nam Barišić, te objašnjava kakvi su Irci na parketu.

- Futsal u Irskoj nije toliko razvijen sport, specifična je to zemlja koja više gaji svoje tradicionalne sportove: gaelic football i hurling. Međutim, ima jako kvalitetnih igrača u ligi - od Brazilaca preko Španjolaca do Argentinaca… tako da je svaka utakmica veliki izazov.

Ovu priliku želio bih iskoristiti da spomenem Sinišu Sicara, poznato ime u svijetu futsala, posebno u Irskoj. On je trener "Blue Magica", kluba koji je već godinama neprikosnoveni vladar lige i redovito se natječe u Ligi prvaka. Sicar je pokretač mnogih stvari, zalaže se da se ovaj sport digne na veći nivo.

Bivši igrač "Splita" otkrio nam je s kakvim igračkim kadrom raspolaže u najboljem hrvatskom klubu u Irskoj.

image
Privatni album

- Volio bih istaknuti Paula Sršena koji je s "Neretvancem" iz Opuzena osvojio prvenstvo i Kup na jugu Hrvatske, prošao selekcije "Dinama" i "Hajduka". Imamo tu i Kristiana Mihelčića koji je igrao seniorski nogomet za "Lokomotivu" u generaciji Kramarića, Antolića i Pjace.

No, ništa od toga ne bi bilo moguće da nemamo u klubu vrijedne ljude kao Igora Matića, Marija Ursija, Roberta Brajkovića i Marija Tomića - bez njih bi ova priča bila nemoguća - zaključio je Barišić, ističući da u rosteru ima 30 igrača koji se natječu u 7sideu i futsalu, napominjući kako im je cilj ove godine završiti u gornjem dijelu tablice u futsalu, dok u 7sideu žele napasti prvo mjesto.

Paulo Sršen krajem 2020. došao je iz Hrvatske u Irsku, prvi dio polusezone odradio je u "Neretvancu" i nakon toga se zaputio prema irskoj metropoli.

- Kao i većina krenuo sam u Irsku u potrazi za boljim životom. Osvojio sam Drugu ligu u futsalu s "Croatijom Dublin". Na prijedlog svojeg menadžera Hrvoja Katavića da nastavimo i dalje put s našim klubom, pristao sam.

U pet utakmica dosadašnjeg prvenstva postigao sam sedam pogodaka i upisao pet asistencija, na tome sam zahvalan cijeloj ekipi. Nadam se da ćemo kroz par godina ostvariti svoje ambicije, a to je napad na titulu prvaka Irske i ući u kvalifikacije za Ligu prvaka u futsalu - istaknuo je momak iz doline Neretve.

image
Privatni album
image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:30