StoryEditorOCM
DalmacijaFEŠTA U UTORAK

Smotra klapa uz Antoničinu mlinicu: užežin Vele Gospe Žrnovnici pisma na dar

13. kolovoza 2018. - 19:27

Deveta smotra klapa u Žrnovnici očekuje vas uoči blagdana Velike Gospe, u utorak 14. kolovoza, s početkom u 20.30. Novost ovogodišnjeg klapskog događaja je da nakon smotre slijedi samostalni koncert klape "Šufit".

Tradicionalna smotra klapa u Žrnovnici glavni je godišnji kulturno-glazbeni događaj u ovom podmosorskome mjestu. Održava se od ljeta 2010. godine, a smotru je pokrenula klapa "Sveti Florijan" samo mjesec dana nakon apsolutne pobjede na 50. splitskom festivalu s pjesmom "Kako ću joj reć da varin".

Prve četiri godine smotra se održavala u popularnoj "Bašti" u samom središtu mjesta, a nakon toga preselila se u veličanstveni ambijent uz povijesnu Antoničinu (Benzona) mlinicu, na tamošnjem izletištu uz rijeku Žrnovnicu. O atraktivnosti ove lokacije govori činjenica da su upravo tu snimane scene za planetarno popularnu seriju "Igra prijestolja".

Smotru klapa u Žrnovnici organizira udruga "Žrvanj", koja time promovira žrnovničku kulturu, tradiciju, ali i ekologiju. Svake se godine na smotri, za koju organizator nastoji da bude originalna i drukčija, predstavljaju žrnovnički običaji, a tako će biti i ove godine.

Ove godine nastupaju muške klape "Kamen" (Kamen), "Šufit" (Split), "Šušur" (Split), "Stobreč" (Stobreč) i "Okruk" (Čiovo) te ženske klape "Luše" iz Splita i "Preženca" iz Zadra. Tako će publika u Žrnovnici uživati u izvornoj klapskoj pjesmi u izvedbi renomiranih klapa; od legendarne klape "Kamen" do ovogodišnjih pobjednica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu po izboru publike – klape "Luše".

Svake godine smotru posjeti velik broj posjetitelja iz Splita i raznih dijelova Dalmacije, što je dokaz da ovaj događaj prepoznaju ljubitelji izvorne klapske pisme i publike. Smotra u Žrnovnici jedinstvena je i po tome što se nakon nastupa svih klapa spontano formiraju dvije sasvim nove klape koje bez ikakve pripreme moraju otpjevati po jednu poznatu izvornu klapsku pjesmu, a pobjednika određuje publika dužinom pljeska.

Ovog utorka svakako dođite u Žrnovnicu i uživajte u izvornoj klapskoj pismi uz žubor rijeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 02:50