StoryEditorOCM
DalmacijaKILOVATI IZ VJETRA

Struja s Jelinka za 15.000 domaćinstava

Piše PSD.
28. lipnja 2012. - 17:19
Do kraja ove godine vjetroelektrana na brdu Jelinak u trogisrkom zaleđu dat će prve kilovate struje, a radove na izgradnji ovog vjetroparka otvorio je jučer Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Da je riječ o velikoj investiciji najbolje govore brojke, radi se o vjetroelektrani snage 30 megavata koja će imati 20 turbina jačine 1,5 megavata, što je dovoljno za opskrbu oko 15.000 domaćinstava.

- Ovo je doista velika investicija, a uložena sredstva će se vratiti. Veseli me što će se na ovaj način stimulirati domaća proizvodnja, te otvoriti nova radna mjesta, a drago mi je što sam sada imao priliku upoznati investitore s ovoga područja. Žao mi je što se na ovakvu investiciju moralo čekati deset godina, ali obećavam da ću kao ministar učiniti sve kako bi se izmjenom zakona oklakšalo ulaganje u ovakve projekte i izvan granica – kazao je ministar Vrdoljak zbog kojega je cijela svečanost na brdu Jelinak kasnila više od dva sata.

Zahvati na mreži

Velika investicija privukla je i brojne sudionike svečanog otvaranja pa su se na brdu Jelinak uz ministra Vrdoljaka našli i najbliži suradnici, saborski zastupnik Srđan Gjurković, Visko Haladić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Ivan Udovičić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, čelnici općina, te predstavnici investitora i izvođača radova.

- Splitsko-dalmatinska županija računa na velika ulaganja u obnovljive izvore energije posebno energiju sunca i vjetra, pa će se nakon Pometenog brda kod Klisa i brda Jelinak nastaviti sa sličnim investicijama – najavio je zamjenik župana Visko Haladić.

Mirko Tunjić, direktor razvoja španjolske tvrtke E.H.N. Acciona Energia, koja u Hrvatskoj predstavlja ovu grupaciju, kazao je kako je ovom početku radova prethodilo deset godina pripreme.

Općinama Marini i Segetu godišnje milijun kuna

- Riječ je o investiciji nešto većoj od 45 milijuna eura, a naša tvrtka je sklopila ugovor s HEP-om o rekonstrukciji elektroenergetske mreže te izgradnju priključne trafostanice od 110 kilovata. Umjesto armirano-betonskih stupova iz pedesetih godina prošlog stoljeća sada će se dobiti nove metalno-rešetkaste konstrukcije na čitavoj trasi između Trogira i Jelinka – najavljuje Mirko Tunjić.

Uz najavu kako će se krajem godine strujom s Jelinka moći opskrbiti 15.000 domaćinstava, odlična je još jedna vijest koju su pozdravili svi na svečanom otvaranju. Više od 60 posto investicije ide na domaće tvrtke i industriju koja sudjeluje u proizvodnji dijelova, izvođenju radova, pa će se tako stupovi proizvoditi u tvrtki “Tromont” u Čaporicama.

- Svaki stup visok je 80 metara, ukupne težine 80 tona, dok je promjer rotora 82 metra, a pri izradi stupova utrošit će se čak 2700 tona čelika. Uz nove izvore energije i posla za domaće tvrtke, znatnu financijsku korist imat će i proračuni gradova i općina jer će od vjetroparka Jelinak, općine Marina i Seget uprihoditi milijun kuna godišnje, a otvorit će se i nova radna mjesta. Svečani početak radova na brdu Jelinak pjesmom je upotpunila Klapa “Sveti Florijan”, a prigodni program vodila je kolegica novinarka Sandra Barčot.

Piše Ojdana Koharević
Snimio Jakov Prkić / cropix

Gradit će se i na Boraji, Čemernici i Oporu

Nakon vjetroparka na brdu Jelinak španjolska tvrtka E.H.N. Acciona Energia planira gradnju još tri vjetroparka u Dalmaciji i to na Boraji, Čemernici i Oporu.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 13:49