StoryEditorOCM
Dalmacija‘autoprijevoz sinj’

Sud vratio Antu Buljana na posao

Piše PSD.
15. ožujka 2011. - 13:53
Otkaz ugovora o radu vozaču autobusa Anti Buljanu, predsjedniku Sindikata vozača i prometnih radnika u “Autoprijevozu Sinj”, bio je nezakonit pa ga poslodavac mora vratiti na posao. Dio je to pravomoćne odluke Županijskog suda u Splitu koji je u, za Buljana najbitnijem, potvrdio presudu Općinskog suda u Sinju.

Ante Buljan dobio je Otkaz ugovora o radu 17. ožujka prošle godine zbog, kako je obrazložio direktor Joško Jerkan, “skrivljenog ponašanja”. Buljan se, prema Upravi tvrtke, “skrivljeno ponašao” tako što se kao predsjednik većinskog sindikata − pa je kao takav obavljao i dužnost Radničkog vijeća − bez dlake na jeziku borio za prava radnika, te je zbog politike poslovodstva otvoreno upozoravao da bi mogla doći u pitanje radna i socijalna sigurnost zaposlenih.

Tijekom postupka sud je utvrdio da Buljan nije kršio obveze iz ugovora o radu kao vozač autobusa.

Premda su u Upravi “Autoprijevoza” znali da je Buljan sindikalni povjerenik, propustili su, kako to nalaže Zakon o radu, zatražiti suglasnost sindikata za otkazivanje ugovora o radu. Na osnovi sudske presude, Buljan je u ponedjeljak od Uprave “Autoprijevoza” zatražio da ga vrate na posao i rasporede na poslove vozača autobusa, koje je obavljao i prije.

T. Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 20:39