StoryEditorOCM
Dalmacijaborba protiv nasilja nad ženama

Sve više Kaštelana tuče svoje supruge

Piše PSD.
23. rujna 2014. - 19:59

Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec , suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić , a ranio zapisničarku Stanku Cvetković . Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Jučer je u Kaštelima Nacionalni dan obilježen za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju, a predstavnici policije i Centra za socijalnu skrb građanima su dijelili promotivne materijale.

Statistički podaci kazuju kako je nasilje u ovoj godini na području naše županije manje nego u 2013. godini, dok je na području Kaštela nasilje u ovoj godini za razliku od lanjske povećano za više od 30 posto.

- Na području županije u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je 865 počinitelja nasilja, od čega je 659 muškaraca i 206 žena. Za razliku od 2013. godine kada je zabilježena 1022 počinitelja nasilja, u ovoj je godini takvih slučajeva manje za 15 posto.

U odnosu na županiju, u Kaštelima je broj nasilnika porastao, i to za čak 34 posto, pa je u odnosu na 2013. godinu kada je evidentiran 101 slučaj nasilnog ponašanja, ove godine njih 136.

Statistike pokazuju kako je u znatno većem broju evidentirano tjelesno nasilje, u odnosu na psihičko - kazao je Mirko Matković, policijski službenik za preventivu PU-Splitsko dalmatinske.

Obilježavanju su nazočili i policijski službenik za preventivu Milena Žuljević iz PP-Kaštela, Miro Ančić, kontakt-policajac, Antonio Sarić iz Odjela maloljetničke delinkvencije PU splitsko-dalmatinske te predstavnice Centra za socijalnu skrb.

JAKOV ŽARKO


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 08:13