StoryEditorOCM
Dalmacijabolje spriječit

Tijekom vikenda provalnici opelješili nekoliko stanova u Splitu i okolici, policija savjetuje građane: evo na što morate pripaziti ukoliko ne želite da vas pokradu kod kuće

Piše PSD
14. svibnja 2018. - 13:35

Tijekom proteklog vikenda na području Splita zabilježene su četiri provale u stanove, dok je jedna provala zabilježena na području Omiša, pri čemu je otuđen novac i razni predmeti. Ukupna materijalna šteta počinjena provalama iznosi nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici poduzimaju potrebne mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja navedenih kaznenih djela, kao i sprječavanja ovakvih i drugih kaznenih djela, a u cilju prevencije provala i krađa iz domova, donosimo i nekoliko korisnih savjeta za građane:

- Ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo!

- Po mogućnosti na vrata stana postavite sigurnosne lančiće, širokokokutnu špijunku i interfonski uređaj.

- Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće, čak i kad ste unutra.

- Sjetite se otvorenog prozora ili balkonskih vrata, koja počinitelji često koriste za ulazak u objekte.

- Vrijedne predmete (novac, dragocjenosti) ne ostavljajte i ne držite na vidljivim mjestima

- Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućuju lakše penjanje

- Lako dostupna podrumska, garažna i vrata priručnih ostava prikladno osigurajte

- Zapišite tvorničke brojeve (identifikacijske oznake) vrijednih tehničkih aparata i predmeta, te ih fotografirajte - popis i fotografije čuvajte. Mogućnost da otuđene predmete dobijete natrag veće su ako ste u stanju precizno ih opisati.

Kada napuštate stan i ostavljate ga bez ukućana, obavezno zaključavajte protuprovalna vrata ukoliko ih imate- ne povlačite ih, to nije dovoljno.

Na navedeno skrenite pozornost i starijim članovima obitelji, posebno onima koji žive sami, kao i djeci kada ostaju sama kod kuće. Savjetujte ih da ne otvaraju vrata osobama koje ne poznaju.

U slučaju duže odsutnosti:

- Ne pričajte svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na društvenim mrežama.

-  Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima

- Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići i isprazniti poštanski sandučić. Svoja opažanja o sumnjivim osobama dojavite policiji na besplatni broj telefona 192.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:43