StoryEditorOCM
Dalmacijačetiri učionice i 180 učenika

U Košutama će se graditi nova škola

Piše PSD.
8. prosinca 2015. - 10:53
Košutama je potrebna nova zgrada za njihove osnovce. Postojeća, osim što je u javnosti poznata po iskazanom strahu roditelja za sigurnost djece, jer se nalazi neposredno uz vrlo prometnu državnu cestu D-60 Brnaze - Trilj pa učenici izlaskom iz škole izravno stupaju na kolničku traku, ne zadovoljava ni u kojem pogledu. Zgrada je izgrađena 1932. godine i raspolaže sa samo četiri učionice u kojima se u dvije smjene izmjenjuje devet razrednih odjeljenja od prvog do osmog razreda s ukupno 180 učenika.

Ostalih nužnih sadržaja, poput kabineta za informatiku, kemiju, biologiju, fiziku, tehničku kulturu, nema, jednako kao što nema ni sportske dvorane niti natkrivenog prostora za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, svlačionice, sportskih rekvizita...

Naravno da u takvim okolnostima nije moguće održavanje kabinetske nastave za učenike viših razreda. Škola ima status područne i djeluje u sastavu Osnovne škole Trilj. Na ovu školu otpada gotovo 20 posto ukupnog broja učenika na cijelom području grada Trilja i, što je najvažnije, a danas izuzetna rijetkost, Košute su demografski vitalno naselje u kojemu broj osnovaca raste, a s obzirom na broj novorođenčadi, tako će biti i ubuduće.

Lokacija od 6000 kvadrata

- Na problem sa školskom zgradom Vijeće roditelja i Školski odbor OŠ Trilj, u čijem sastavu djeluje naša područna škola, još od 2006. godine ukazuje Gradu Trilju, Splitsko-dalmatinskoj županiji i nadležnim ministarstvima tražeći izgradnju nove školske zgrade. Iz Županije i ministarstava su nam odgovarali da prvi korak mora napraviti lokalna samouprava osiguravajući lokaciju. Prije gotovo dvije godine suradnjom Mjesnog odbora Košute i čelnika Grada Trilja pronađena je pogodna čestica zemljišta od oko šest tisuća metara četvornih. Gradsko vijeće donijelo je odluku o kupnji pa je u tijeku zemljišno-knjižno raščišćavanje - kaže Košućanin Ivan Žolo, zamjenik gradonačelnika Trilja.

- Lokaciju buduće košutske osnovne škole s pripadajućom školskom sportskom dvoranom obišao je Tomislav Đonlić, županijski pročelnik za društvene djelatnosti. O problemu i njegovu rješenju Đonlića su upoznali Davor Hrgović, ravnatelj OŠ Trilj, gradonačelnik Ivan Šipić, Ivan Žolo, a još su nazočili župnik don Franko Prnjak i dr. don Josip Dukić, rođeni Košućanin. Dogovorena je intenzivnija suradnja Županije i Grada Trilja u nastojanju da se u najskorije vrijeme poboljšaju uvjeti u kojima se školuju djeca u Košutama - kaže Žolo.
TONI PAŠTAR
Foto: Arhiv EPH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 07:22