StoryEditorOCM
Dalmacijasimulirana evakuacija s broda

U Stobreču održana velika pokazna vježba zaštite i spašavanja Split 2013.

Piše PSD.
19. listopada 2013. - 17:42

Središnji dio dvodnevnepokazno-terenske vježbe zaštite i spašavanja „Split 2013“ održan jedanas u kampu Stobreč kod Splita prikazom spašavanja putnika i posade spožarom zahvaćenog broda, pod stranom zastavom, dvije nautičke milje odsplitske Gradske luke.

Ovom pokaznom vježbom „Split 2013“završena je istoimena dvodnevna vježba koju je organizirala Državnauprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), a čija je tema bila izgradnjašatorskog naselja sukladno utvrđenim standardima, zbrinjavanjeunesrećenih, osiguranje uvjeta za višednevni boravak oko 250 osoba,uključivo psihosocijalnu i medicinsku skrb te osiguranje reda i mira unaselju.

Na vježbi su sudjelovale operativne snage Državne uprave zazaštitu i spašavanje - Sektor za civilnu zaštitu, Državne intervencijskepostrojbe Civilne zaštite RH (DIP CZ RH) - Odjel Split, Zajednicadruštava Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije i Zavod za hitnumedicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Cilj danas održane vježbe u Stobreču bio je uvježbati postupke iprovjeriti spremnosti operativnih snaga, službi i cjelokupne zajedniceza zbrinjavanje ugroženog stanovništva u slučaju nesreće. Tema vježbe jepostavljanje šatorskog naselja i simuliranje zbrinjavanja 250 osobaevakuiranih s broda u splitskoj luci, opremljenog sa svim sadržajimanužnim za život.

Nakon što se požar proširio, od Nacionalne središnjice zatraganje i spašavanje na moru MRCC – Rijeka zatražena je pomoć uevakuaciji i zbrinjavanju putnika i članova posade te gašenju požara. Uvježbi je, primjerice, pokazano kako bi se za spašavanje i zbrinjavanje2.000 putnika i 500 članova posade broda trebalo izvijestiti svenadležne službe od lokalne do nacionalne razine, pozvati dva trajekta„Jadrolinije“ radi evakuacije, zbrinuti ozlijeđene, postaviti šatorskonaselje te angažirati prevoditelje.

                                                                                                                                h, foto: vladimir dugandžić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 19:27