Krave i koze čije mlijeko koristimo pasu na livadama uz Cetinu te u podkamešničkim predjelima, a tu prevladavaju ljekovite trave, kaže Ivan Jukić |
piše vito perić / epeha |
Ivan Jukić, poduzetnik iz Otoka Dalmatinskog kod Sinja, jedini je proizvođač sireva u Cetinskoj krajini, a na sajmovima i stručnim skupovima već godinama dobiva najviša priznanja i pohvale za svoje proizvode.
- Tajna mog uspjeha je, prema ocjenama struke, što proizvodim svoje sireve, kravlje i kozje, isključivo od mlijeka stoke koja je na ispaši u cetinskom kraju. Struka je potvrdila da je kvaliteta mlijeka vrlo visoka, a to je zbog načina prehrane stoke. Krave i koze čije mlijeko koristimo pasu na livadama uz Cetinu te u podkamešničkim predjelima, a tu prevladavaju ljekovite trave - kaže Jukić.
U njegovu pogonu u Otoku trenutačno se proizvodi oko 4,5 tona sira mjesečno. Zaposleno je sedmero radnika, među njima i prehrambeni tehnolozi. Jukić namjerava širiti pogon te držati svoje koze i krave kako bi zatvorio ciklus proizvodnje.
- Planiram i povećati otkup mlijeka. Uz kravlje i kozje te miješane sireve, proizvodimo i sir u maslinovu ulju obogaćen s devet vrsta ljekovitih trava, a uskoro ćemo početi proizvodnju jogurta od kozjeg mlijeka - kaže Jukić.
nače, njegova sirana Batlan radi već treću godinu i do sada je dobila desetak medalja i priznanja za kvalitetu. Jukić izdvaja zlatnu plaketu s prošlogodišnjeg skupa proizvođača sireva iz cijele Hrvatske. Među 150 sudionika na smotri njegov kozji sir dobio je najviše priznanje za kvalitetu
- Sireve uglavnom plasiramo u restorane i hotele, a nešto manje u trgovine. Mislim da se u ovom kraju može razvijati i stočarstvo i proizvodnja sireva te drugih mliječnih proizvoda. U tom smislu očekujem i potporu od naših veterinara koji bi trebali utjecati na to da se prehrana stoke bazira na prirodnim sastojcima, jer to daje kvalitetu mlijeka i proizvoda od mlijeka - kaže Jukić.