StoryEditorOCM
DalmacijaGRAĐEVINARI NA NOGAMA

Utrka za most kopno-Čiovo: Brodosplit najjeftiniji, u igri i Mađari i Slovaci

Piše PSD.
14. listopada 2014. - 17:26
Veliki interes iskazale su domaće i inozemne građevinske tvrtke za dobivanje posla izgradnje mosta kopno-Čiovo zajedno sa pristupnim cestama i instalacijama u Trogiru.

U igri za gradnju trogirskog mosta su, nakon otvaranja službenih ponuda u utorak u Hrvatskim cestama koje su naručitelj posla, tri domaće i pet inozemnih tvrtki.

Raspon ponuda kreće se od 124 milijuna kuna, za koliko je most spreman izgraditi Brodosplit, do 226 milijuna kuna, što je ponuda mađarske kompanije A-HID. Riječ je o iznosima bez PDV-a, a ponuđači su, prema odredbama natječaja, oglasili i skuplje varijante, odnose iznose s uračunatim PDV-om.

Uz spomenute tvrtke, ponude su dali i Zagreb Montaža, Viadukt, Swietelsky (Austrija), Strabag (Austrija), Integral Inženjering (Laktaši, BiH) te zajednica ponuditelja iz Slovačke predvođena DSC-om iz Bratislave. U Strabagovoj ponudi sudjeluje i Skladgradnja braće Žužul.

Država je za gradnju trogirskog mosta iz fondova Europske unije spremna osigurati 32 milijuna eura, no, sudeći prema ponudama, mogla bi proći i jeftinije. Most je preklopni, dužine 546 metara a s pristupnim cestama obuhvaća 1,8 kilometara. Rasklapanjem mosta biti će osigurana širina plovnog puta od 25 metara.

Prema riječima člana Uprave Hrvatskih cesta Nenada Maljkovića, nakon otvaranja ponuda slijedi dvomjesečno razmatranje i ocjenjivanje tvrtki koje se natječu za izgradnju trogirskog mosta.

- Konkurencija ponuditelja je oštra i jako smo zadovoljni. U ovom trenutku ne možemo izlaziti s procjenom kada bi izvoditelj radova mogao biti odabran i krenuti s gradnjom, jer su ponude opsežne i treba ih dobro analizirati. Nastojati ćemo da ugovor bude potpisan do kraja ove godine i nadamo se da neće biti žalbi što odlaže početak gradnje – kazao je Maljković.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić bio je nešto precizniji od Maljkovića kada nam je u petak govorio o dinamici izgradnje mosta kopno-Čiovo. Hajdaš Dončić naznačio je da most mora biti dovršen do studenoga 2016.

- To znači da će građani Trogira iduće i ljeto 2016. imati građevinske radove u središtu grada, ali jedino je tako moguće ispuniti spomenuti rok. Upozoravam kako sve mogu usporiti žalbe za rezultate natječaja ili poslovni problemi tvrtki koje dobiju posao na natječaju. Ali na to država ne može utjecati – poručio je Hajdaš Dončić, koji je nazočio i otvaranju ponuda tvrtki koje žele dobiti ovaj posao. Ministru su društvo pravili zamjenik gradonačelnika Trogira Filip Anđelić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Edo Kos.

V. MARJANOVIĆ 
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 08:22