No, vremena se mijenjaju, barem je tako u Vrgoračkoj krajini, gdje je nekada gotovo svaka kuća držala svinje. Danas ih drže još samo rijetki. Što je razlog tome, vjerojatno će se mnogi upitati. Jedni će reći kako svinjsko meso nije zdravo zbog masnoće, drugi kako se narod pogospodio, treći kako ljudi sve više samo kupuju pečenice, pancete i pršute pa ih suše. No, ono o čemu smo razgovarali s nekoliko starijih ljudi možda je najvažnije i najtužnije u cijeloj priči.
– Evo, da hoćete zaklati svinju u selu, više nemate s kim. Stari koji su to znali pomalo umiru, a mladi niti znaju niti žele naučiti kako zaklati svinju – otkrivaju naši sugovornici.
Statistika je neumoljiva o pitanju broja svinja u Vrgoračkoj krajini, a najbolje to zna vlasnik vrgoračke Veterinarske ambulante Ivo Ajduković.
– Od završetka Domovinskog rata pa do 2003. ili 2004. godine broj svinja, odnosno pregleda, kretao se oko 1300 na području grada Vrgorca. No, u posljednjih 10 godina taj je broj rapidno pao, prošle godine bilo je 300 pregleda, a ove godine ne znam hoće li ih biti 250. Pa vidite da više nitko ne drži svinje. Neki ljudi odu na stočni sajam u Zadvarje i kupe svinju prije Božića, na to vam se to sve svelo – kaže Ajduković.