StoryEditorOCM
ZagoraIDU U BRUXELLES

Alkari i njihovi momci ove nedjelje u Europskom parlamentu: ‘Gore im dolazimo s izložbom, a s nama ide i klapa‘

Piše Dalmacija SD
5. travnja 2024. - 16:04

Sinjska alka i ove će se godine predstaviti u Bruxellesu, na poziv eurozastupnika Tomislava Sokola.

Prvi put alkari i alkarski momci u Europskom parlamentu u Bruxellesu predstavili su se 2015. godine, gdje je bila postavljena velika izložba fotografija u povodu 300. godina Sinjske alke – viteškog natjecanja koje je uvršteno na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine. U Bruxellesu je tada bilo 50 alkara i alkarskih momaka koji su se predstavili u svojim starinskim viteškim odorama, piše Ferata. hr.

image
Saša Burić/Cropix

- Jedan od zadataka naših predstavnika u Europskom parlamentu jest da promoviraju svoju domovinu, što čine predstavljanjem raznih udruga iz Hrvatske.

Gore ćemo napraviti jednu foto-izložbu s 15 fotografija Sinjske alke, koja će biti popraćena filmovima s Alke. Kako bi se prikazalo bogatstvo Sinja i Cetinske krajine, uz nas će još na otvaranju biti i Klapa Sinj, dakle, bit će prezentirana nematerijalna kulturna baština kroz Alku i isto tako kroz klapsko pjevanje - kazao je tajnik VAD-a Ivan Nasić.

U Bruxellesu će se u nedjelju, 7. travnja predstaviti 10 alkara i isto toliko alkarskih momaka, a uz njih će biti i predstavnici Uprave Društva te direktorica Turističke zajednice grada Sinja Monika Vrgoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:18