StoryEditor
Zagoramanje štete

Do danas u 13 sati na području Trilja, Dicma, Otoka i Sinja prijavljeno je preko sto objekata oštećenih u potresu

Piše Toni Paštar
8. listopada 2021. - 13:51

U Trilju, Dicmu, Otoku i Sinju građani prijavljuju oštećenja od potresa. Do petka u 13 sati štete je prijavilo više od stotinu građana. Od toga ih je 45 s područja grada Sinja, 30 iz općine Otok, 7 iz općine Dicmo i 20 iz triljskog kraja. Radi se, koliko je poznato, o manjim štetama, a koji je njihov stvarni opseg utvrdit će gradska i općinska povjerenstva koja su u sva četiri grada i općine upućena na teren u obilazak prijavljenih objekata. Prema do sada poznatim podacima ima ukupno 4-5 napuknuća nosivih zidova obiteljskih kuća i gospodarskih objekata, pala su dva dimnjaka, evidentirano je jedno primjetnije oštećenje krova na jednoj obiteljskoj kući, a sve drugo odnosi se na manje štete. Najteže oštećenu kuću na području općine Dicmo, obitelji Župa u Krušvaru, obišli su statičari i konstatirali da kuća nije opasna za stanovanje. Statičari će napraviti elaborat za njenu sanaciju.

Kako u velikom broju kuća iz naselja u neposrednoj blizini epicentra nitko ne stanuje, a koja uglavnom pripadaju Trilju i Otoku, pretpostavlja se da će ih njihovi vlasnici obići i pregledati tijekom nadolazećeg vikenda i potom prijaviti eventualno uočena oštećenja. 

Sveukupne štete su, u odnosu na moguće, zapravo zanemarive. Posebno kada se usporede s posljedicama potresa od 2. srpnja 1898. godine, najvećeg od 1769. godine otkako se u cetinskom kraju evidentiraju elementarne nepogode ovoga tipa. Taj potres s epicentrom u Sinjskom polju kod Trilja bio je jakosti 6,6 stupnjeva po Richteru. Podsjećamo da je najveći na Banovini bio 6,2 stupnja, a onaj u Zagrebu 5,5 iste ljestvice.

Od potresa iz srpnja 1898. godine smrtno je stradalo šest građana i to troje u Turjacima, dvoje u Košutama, a jedna žrtva bila je u naselju Vojnić. Još su bile ranjene 63 osobe iz 52 obitelji i to 14 muškaraca, 39 žena i 10 djece. Najviše ranjenih bilo je u Vojniću – 15, u Turjacima 11 i u Košutama 10. U 38 naselja u kojima je nastala šteta evidentirana su oštećenja na 9.852 objekta, najviše obiteljskih kuća. Tako je u Vojniću porušeno 38 posto kuća, u Gardunu i Košutama 36 posto, Čaporicama 28 posto i Turjacima 17 posto. Taj razorni potres uvelike se glede posljedica razlikuje od ovovremenih na tlu Hrvatske po efikasnosti u njihovu otklanjanju. Već u studenome 1901. godine predsjednik državne Komisije za potres u Dalmaciji Adolf Faidiga podnio je carskoj vlasti izvješće u pisanom obliku u kojemu je naveo sve podatke o žrtvama, štetama i sanaciji oštećenih objekata, od obiteljskih kuća i gospodarskih do sakralnih objekata, bunara, cesta... Kada se čitaju ti podaci i usporede s (ne)obnovom Banovine i Zagreba čovjeku dođe požaliti što car Franjo Josip i danas nije vladar. 

item - id = 1133423
related id = 0 -> 1146091
related id = 1 -> 1145687
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 23:47