StoryEditorOCM
ZagoraNACIONALNI SAJAM

Dođite u Sinj, traži se 19. šampion njegova veličanstva pršuta, bit će napeto, o prestižnoj tituli odlučivat će nijanse

Piše Toni Paštar
21. ožujka 2024. - 18:45

U hotelu "Alkar" u Sinju u petak i subotu održat će se 19. Nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda.

Riječ je o manifestaciji koju je potaknula i organizira Ana Barać posredstvom svoje tvrtke "Poduzetnički centar Sinj".

Ovogodišnji suorganizatori su Grad Sinj, Županija splitsko-dalmatinska i klaster žena poduzetnica "Kolo", dok su pokrovitelji ministarstva poljoprivrede, regionalnog razvoja i turizma, Hrvatska gospodarska komora te turističke zajednice Sinja, Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Barać najavljuje da će na 19. sajmu biti 50-ak izlagača, koliko dopušta raspoloživi prostor. Na izložbenim štandovima svoje autohtone tradicijske proizvode predstavljat će prozvođači s područja Dalmacije, Slavonije i Istre.

Očekuje se da će u prvom planu biti proizvođači pršuta. Posljednjih godina na sajmu u središtu Cetinske krajine uočen je smanjeni interes velikih pršutana, za koje bi se moglo reći da su prerasle u industriju, ali je sve veći broj izlagača iz malih pršutana i OPG-ova.

Nacionalni sajam u Sinju svoj je zenit, kada je riječ isključivo o pršutima, imao prije 10-ak godina, jer su zahvaljujući upravo toj smotri formirane udruge proizvođača dalmatinskog pršuta, Klaster hrvatskog pršuta, a na razini EU-a zaštićeni su dalmatinski, drniški i istarski pršut.

Najvrjedniji je rezultat sajma činjenica što je kvaliteta pršuta kao proizvoda uvelike unaprijeđena, gotovo do najviše razine, te što je kvaliteta toliko ujednačena da o šampionskom proizvodu odlučuju nijanse.

Najzanimljiviji dio priredbe je proglašenje šampionskog i drugih nagrađenih pršuta. Laskava titula predstavlja svojevrsno jamstvo kvalitete i tržišni uzlet za konkretne proizvođače.

Ocjenjivanje kvalitete obavit će stručno povjerenstvo koje će i ove godine predvoditi doc. dr. Mladenka Šarolić sa Zavoda za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.

Sajam će za posjetitelje biti otvoren u petak od 9.30 sati, dok će svečano otvaranje biti 11.30 sati. U subotu će za posjetitelje sajam biti otvoren od 9 sati, a proglašenje šampiona i ostalih rezultata predviđeno je istoga dana u 15 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:52