StoryEditorOCM
ZagoraPOD MIJOVILOM

Na djedovini Hajdukove legende Alena Bokšića okupilo se veliko društvo, prilika je bila nesvakidašnja, donosimo priču

Piše Mate Primorac
11. svibnja 2023. - 19:20

U starom selu Bokšići, jednom od ljepših, ali nažalost napuštenih vrgorskih mjesta, smještenom na 750 metara nadmorske visine, ispod Božićeva Mijovila, strastveni lovac Dragan Bokšić Rašo na svom obnovljenom imanju okuplja staro i mlado, a ovog puta u goste mu je došlo gotovo 200 lovaca iz svih krajeva Dalmacije i Hercegovine.

Riječ je o zaselku u Zavojanima iz kojeg korijene vuče i Alen Bokšić, legendarni hajdukovac i nekadašnji hrvatski nogometni reprezentativac.

Okupili su se na prvom memorijalu "Ivan Loboja", organiziranom u čast velikog zaljubljenika u lov, prirodu, druženje i veselje koji je bio rođen u selu Veljaci kod Ljubuškog (BiH). Jednostavno, imao je energiju i karzimu, ali prerano je preminuo, i to u lovu.

No, njegovi prijatelji nikad ga nisu zaboravili, granica koja dijeli Dalmaciju i BiH preko Rastoka, Oraha, Kruševica i Vrlosinja nikada nije razdvajala lovce već ih je spajala. I upravo, s hrvatske strane granice, u Zavojanima, Rašo je odlučio jedan dan posvetit svojem prijatelju Loboji.

Organizirao je utakmicu na divlju svinju u gateru "Sveti Luka", a sve je bilo "začinjeno" veseljem, pjesmom i sjećanjem na Ivana Loboju, te njegove priče, lovačke avanture i šale.

- Lovci iz Zavojana imali su poseban odnos s pokojnim Lobojom, bili smo veliki prijatelji i pogodila nas je njegova prerana smrt. Zbog toga sam odlučio ovaj turnir posvetit njemu, jer je posebno volio dobre lovačke pse i lov na divlju svinju.

Ljudi su bili oduševljeni ambijentom i gostoprimstom, mnogi su rekli doći i sljedeće godine. Zahvalio bih mojoj ekipi bez koje bih teško ovo organizirao, posebno svim natjecateljima, sucima, kinolozima...

Nadam se da će ovo prerasti u tradiciju - kazao je Dragan Bokšić.

Prvo mjesto na turniru osvojio je pas Ivana Vuknića iz Runovića, drugi je bio pas Milana Buljana iz Imotskog, dok su domaće boje (o)branili s trećim i četvrtim mjestom psi u vlasništvu braće Matka i Damira Baletića iz Zavojana.

image

Lovci okupljeni na prvom memorijalu ‘Ivan Loboja‘

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:54