stdClass Object ( [id] => 1055083 [title] => Obitelj Kovač bježi iz gradske vreve: Prije dođemo iz Konjskog u Split nego što nađemo parking u Radunici [alias] => obitelj-kovac-bjezi-iz-gradske-vreve-prije-dodemo-iz-konjskog-u-split-nego-sto-nademo-parking-u-radunici [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sve više mladih obitelji seli se izvan gradske vreve, u potrazi za mirnijim kvartom, ali i jeftinijim kvadratima. Traži se kvalitetnija sredina za odgajanje djece, više stambenog prostora s povoljnijom gradnjom, šire okućnice, osigurano parkirališno mjesto, a opet da možete u gradu biti takorekuć vrlo brzo, kada vam što zatreba ili ako ste poslom vezani za njega.

Tako su svoj život zamislili i mladi bračni par Bernada i Marko Kovač koji trenutno stanuju u stanu od 37 metara kvadratnih u Radunici, a prošle godine počeli su graditi obiteljsku kuću u Konjskom, zagorskome mjestu kliške općine.

Marko je 34-godišnji znanstvenik, fizičar, docent na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Splitu, a znanstvenim radom vezan je za CERN - Europski laboratorij za fiziku čestica. Bernada je 30-godišnja magistra ekonomije i vlasnica obrta za računovodstvo i turizam.

Našli smo se u Konjskom, pred njihovom kućom u izgradnji. Prvo što smo komentirali bila je upravo ta blizina Splitu, ako govorimo o relacijama prema Zagori.

- Jako brzo dođete iz Splita u Konjsko brzom cestom Solin-Klis. Promet se najčešće odvija neometan pošto nema semafora. Nakon Klisa prijeđete Kočinje brdo i tu ste. Budući da radim na PMF-u, praktički blizu izlaza iz grada, stignem ovdje za 15 do 20 minuta. Ilustracije radi, ponekad više od pola sata tražim parking mjesto u blizini Radunice. Za to vrijeme možemo doći do Konjskog, parkirati u garažu i opustiti se od radnog dana – predočio nam je Marko slikovito koliko će vremena uštedjeti preseljenjem u Konjsko.

- Iz Donjih Kaštela do Splita ima nekoliko semafora, tako da vam ponekad treba puno više do Splita nego da idete iz Konjskog prema gradu – uključuje se i Bernada, koja situaciju s gužvama put Splita dobro poznaje jer je odrasla u Kambelovcu.

Marku, kaže, nije problem preseliti se iz Splita u Konjsko, jer je u ovom mjestu odrastao, a u startu je imao i obiteljsku parcelu, ali nam veli kako se za ovakva zemljišta interesiraju kod njih i druge mlade obitelji. Propituju kakvi su uvjeti gradnje, kakav je teren, lokacija, cijena kvadrata i slično.

- Kad im kažete za projekt u kojem Općina Klis daje zemljište u najam na 99 godina uz početnu mjesečnu cijenu zakupa od oko 90 kuna, vidim odmah iz njihove reakcije da im to izgleda nestvarno. Sada je trenutno aktualan natječaj za parcele u Prugovu. Budući da smo imali u vlasništvu ovu parcelu, nama je u startu financijski bilo puno lakše. Cijena zemljišta se kreće od 20 do 30 eura, ovisno o lokaciji i obliku parcele, što je zaista jako povoljno - smatra Marko.

Susretljivi Klišani

- U Radunici je stan bio dovoljne veličine dok smo bili sami, kad je došla Valentina, postao je pomalo tijesan, a uskoro će i prinova, tako da nam je ovo s gradnjom kuće u Konjskom pravi potez – zadovoljno će Marko.

- Istina, ovo nam je zaista prava odluka – prisnažuje vedro Bernada.

- Sagledali smo sve prednosti koje ćemo dobiti preseljenjem. Ovdje će naša djeca zaista uživati u prekrasnom ambijentu. Pogledajte prekrasnu prirodu, kako je zeleno i mirno. U cijelom gradu kronično nedostaje uređenih zelenih površina i parkova. Nedostaje zelenih površina za kućne ljubimce. Ne smeta nam što trenutno u blizini nema organiziranih aktivnosti za tako malu djecu jer smo mišljenja da djetetu u ovoj dobi uz vrtić ne trebaju dodatne aktivnosti osim puno igre. Kad malo porastu, sami će odabrati što ih zanima pa ćemo se lako organizirati jer Split stvarno nije daleko. Dobra organizacija je ključ svega. Vidim da je moja djevojčica mnogo opuštenija kad dođemo ovdje, zaista gušta – kaže mama Bernada, u što smo se i sami uvjerili, jer dok mi razgovaramo, slatka, trogodišnja Tini, kako sama sebe naziva, zaigrala se u zemlji, već gradi kućice od kamenja, a i okolno zelenilo joj je poslužilo za igru.

- Šta je to u rukicama?

- To su žirovi – odgovara nam Tini i pokazuje plodove s obližnjeg hrasta, a kroz osmijeh provirili su i zubići.

- Tijekom travnja, kad je bilo ograničeno kretanje zbog korone te su bila zatvorena dječja igrališta i parkići, nama je u Konjskom kod bake i djeda zaista bilo lijepo. Slobodno smo se kretale na otvorenome, Valentina je uživala, tako da to razdoblje nismo puno ni osjetili – opisuje Bernada. Pojašnjavaju nam zbog kojih su se to još razloga odlučili za preseljenje u klišku općinu.

U sklopu mjera za mlade obitelji, pronatalitetne politike i poticanja poduzetništva, umanjen im je komunalni doprinos za izgradnju kuće, a supruga je iskoristila poticaj kao mladi poduzetnik u vidu registriranja obrta na adresi Poduzetničkog inkubatora Klis.

- Nakon pet godina iskustva u reviziji i računovodstvu, odlučila sam otvoriti svoj obrt. Kad se rodila Valentina, uvidjela sam da želim dozu fleksibilnosti u poslovnim obvezama, odnosno da imam vremena za dijete kad god zatreba. Odlučila sam iskoristiti mogućnosti koje daje Općina Klis pa sam obrt smjestila u prostore Poduzetničkog inkubatora Klis, gdje sam na korištenje dobila radnu jedinicu unutar zajedničkog prostora. Ovo je izvrstan poticaj za poduzetnika početnika jer imate svoj prostor, ne brinete se o režijama, potrošnom radnom materijalu, grijanju… Možete se u potpunosti posvetiti radu.

Oboje žele istaknuti kako su im u Općini Klis bili baš za sve susretljivi.

- Mislim da je u manjim sredinama, kao što je Klis, puno lakše iskomunicirati rješenje komunalnih i prometnih problema koji utječu na kvalitetu života. Iako se najčešće radi o problemima čije rješavanje ne iziskuje velika novčana ulaganja, iz našeg osobnog iskustva u Splitu jednostavno nema ni sluha ni volje da se to riješi i da se na taj način svakodnevni život u jednom aspektu učini kvalitetnijim. To vam pruža dodatne argumente da se odlučite na promjenu životne sredine – smatra Marko.

---

image
Joško Šupić/HANZA MEDIA
---

- Budući da mi je znanstveni rad vezan za CERN koji se nalazi na granici Švicarske i Francuske, svake godine po mjesec-dva boravim u Ženevi koja je, po mome mišljenju, ogledni primjer uređenoga grada. Kad vidite život u drugim sredinama i kako bi život mogao izgledati kod nas, uz male stvari koje sam spomenuo, bude vam žao što mi ne možemo to postići u ovom našem prelijepom ambijentu. Split ima ogromni neiskorišteni potencijal.

- U Splitu je najnormalnije da se vozi pješačkom zonom. U Beču se prometnice u centru grada pretvaraju u pješačke zone, kod nas se autima ulazi do zidina Dioklecijanove palače. U Radunici nedostaje kanti za smeće, Ulica kneza Mislava kojom po nekoliko puta dnevno prolazim autom puna je rupa ili bolje rečeno kratera, stari dio grada zatrpan je krupnim otpadom. Ukratko, stari dio grada je zapušten i infrastrukturno puca po šavovima. Bezbroj puta sam ukazivao na razne komunalne i prometne probleme, ali svaki pokušaj rješavanja nekog takvog problema predugo traje i na kraju većina problema ne bude riješena. Nakon godina života u takvom okruženju zapitate se želite li tu provesti ostatak života.

Ljubitelji prirode

Ne smeta im što je Radunica ljeti puna turista, kažu.

- Predivan je osjećaj taj internacionalni šušur, Split na nekoliko mjeseci živi punim plućima i postaje "centar svita". No, jednostavno nema reda u prostoru i to nam smeta – kaže Marko, dok Bernada daje još nekoliko prednosti budućem životu.

- Kad se preselimo, bit će zgodno što je moj ured u Klisu na pet minuta od naše kuće u Konjskom. U centru Klisa su i novootvorene jaslice, vrtić i škola – kaže Bernada i dodaje kako su se za ovu parcelu odlučili, ne samo zbog konfiguracije terena na kojem će uz kuću moći imati vrt i voćnjak, već i zbog toga što je jako blizu glavna cesta koja ide iz pravca Muća i tu su frekventniji polasci autobusa kada djeca budu išla u srednju školu i izvannastavne aktivnosti.

- Na pet minuta udaljenosti autom su nam i Markovi roditelji. Usmjereni smo jedni na druge, tako da nam je drago što ćemo ubuduće biti još i bliže – ističe Bernada, kojoj također, kaže, ovaj krajolik nije nepoznat. Otac je porijeklom iz obližnjih Dugobaba, a mama joj je rodom s Klisa.

Kuća ima prizemlje i kat, nalazi se na parceli velikoj oko pet tisuća kvadrata, odmah uz sporednu cestu.

- Marko je imao viziju buduće kuće, mislim da je sve dobro i funkcionalno riješeno, napravili smo dobru bazu za eventualne buduće rotacije namjene prostorija. Ljeti je minimalno potrebno hlađenje, dok se zimi konkretno na ovoj mikrolokaciji temperatura zna spustiti do -6 stupnjeva, što nije problem ako je objekt dobro izoliran. Najviše vremena zahtijevat će uređenje okućnice jer ćemo zadržati stari suhozid koji treba temeljito obnoviti, to vam Marko voli raditi – veli Bernada pokazujući na dio koji je njezin suprug već popravio.

- Trudimo se da ne budemo samo pasivni promatrači, već i da sami budemo uključeni u gradnju koliko je moguće. Samo s ovim suhozidom imam posla do penzije – smije se Marko.

---

image
Vojko Bašić/cropix
---

Kažu nam kako sva infrastruktura do parcele postoji, osim što za sada nema kanalizacije, ali oni su to riješili bio-pročišćivačem.

- Jako smo usmjereni na ekologiju i očuvanje okoliša. Upravo zato smo se odlučili na bio-pročišćivač kao idealno rješenje u područjima gdje ne postoji kanalizacija. Kod nas je ovaj način obrade otpadnih voda, nažalost, još uvijek rijetkost, dok se vani ugradnja ovakvih uređaja subvencionira - pojašnjavaju nam te kažu kako jedva čekaju da njihov novi dom bude dovršen.

Valentina za to vrijeme i dalje veselo trčkara za jednom mačkom iz susjedstva koja se skrila ispod auta.

- Ima još doseljenih mladih obitelji u našoj okolini, što nam je posebno drago, ima baš i Valentininih vršnjaka - kaže Bernarda i za kraj poručuje:

Bit će u ovoj ulici još igara na laštrika!

---

CERN-ov stipendist


Marko Kovač je u Konjskom završio prva tri razred osnovne škole, a u Klisu ostatak, do osmog razreda. Srednju školu pohađao je u Splitu, a zbog posebnog zanimanja za fiziku nakon toga upisuje studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu (PMF).

Tijekom studiranja sve više se počeo zanimati za fiziku visokih energija i astrofiziku, te se pred kraj studija povezuje s fizičarima s FESB-a, upoznaje prof. Ivicu Puljka i ostale kolege koji se bave fizikom elementarnih čestica i čiji se znanstveni rad odvija na CERN-u.

Nakon toga uslijedila je i CERN-ova stipendija za program "CERN Summer Student", tijekom kojeg je i napravio većinu svog diplomskog rada. Slijedi potom i doktorat u Francuskoj na École Polytechnique, koji se nalazi nedaleko od Pariza. Danas je zaposlen kao docent na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.
Ovogodišnji je i dobitnik nagrade Općine Klis koja se dodjeljuje uz Dan općine i blagdan sv. Roka.

---

---

Demografska mjera Zemljište dvadeset eura po kvadratu


Jedna od demografskih mjera koje Općina Klis provodi vezana je i za natječaj za zakup parcela za izgradnju obiteljskih kuća na općinskom zemljištu u Prugovu, o čemu smo već pisali.

Projekt je usmjeren na mlade obitelji, a riječ je zapravo o zasnivanju prava građenja na zemljištima u vlasništvu Općine Klis, i to na rok od 99 godina, uz početnu, minimalnu mjesečnu cijenu zakupa od oko 90 kuna i uz mogućnost otkupa terena nakon 10 godina, te uz stopostotno oslobođenje plaćanja komunalnog doprinosa prilikom gradnje. Tržišna vrijednost parcela procijenjena je na 20 eura po kvadratu.

- Za početak ovog značajnog demografskog projekta naše općine, mladima je ponuđeno šest parcela na samom istočnom cestovnom ulazu u Prugovu. Na prvom natječaju prošla je samo jedna obitelj, pa će se natječaj ponoviti idući tjedan. Ako ostane još parcela i nakon ovog kruga, otvorit ćemo ga i za sve one koji nemaju prebivalište na području općine Klis, jer za sada oni imaju prioritet – veli načelnik Klisa Jakov Vetma, dodajući kako su dogodine u planu još 22 takve parcele na području Ozrne u Klisu, a u budućnosti i u drugim dijelovima zagorskog dijela općine.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mirniji život [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => mirniji život 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-24 04:47:37 [created_by] => 3181 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-11-02 22:24:44 [modified_by] => 3181 [publish_up] => 2020-11-02 22:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 334 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/24\/15065324.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/24\/15065322.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/24\/15065320.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/24\/15065318.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/24\/15065314.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/24\/15065308.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/24\/15065304.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/24\/11681570.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/HANZA MEDIA","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/HANZA MEDIA","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/HANZA MEDIA","Josko Supic\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/HANZA MEDIA","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/HANZA MEDIA","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Marko, Bernada i mala Valentina Kova\u010d grade ku\u0107u u Konjskom","Marko, Bernada i mala Valentina Kova\u010d grade ku\u0107u u Konjskom","Marko, Bernada i mala Valentina Kova\u010d grade ku\u0107u u Konjskom","Marko, Bernada i mala Valentina Kova\u010d grade ku\u0107u u Konjskom","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","k_15065324_1280.jpg":"1280x1280","k_15065324_1024.jpg":"1024x1024","k_15065324_640.jpg":"640x640","k_15065324_480.jpg":"480x480","k_15065324_340.jpg":"340x340","k_15065324_220.jpg":"220x220","o_15065324_1280.jpg":"1280x854","o_15065324_1024.jpg":"1024x683","o_15065324_640.jpg":"640x427","o_15065324_480.jpg":"480x320","o_15065324_340.jpg":"340x227","o_15065324_220.jpg":"220x146","h_15065324_1280.jpg":"1280x854","h_15065324_1024.jpg":"1024x683","h_15065324_640.jpg":"640x427","h_15065324_480.jpg":"480x320","h_15065324_340.jpg":"340x227","h_15065324_220.jpg":"220x147","pp_15065324_1280.jpg":"1006x1280","pp_15065324_1024.jpg":"805x1024","pp_15065324_640.jpg":"503x640","pp_15065324_480.jpg":"377x480","pp_15065324_340.jpg":"267x340","pp_15065324_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2876","k_15065322_1280.jpg":"1280x1280","k_15065322_1024.jpg":"1024x1024","k_15065322_640.jpg":"640x640","k_15065322_480.jpg":"480x480","k_15065322_340.jpg":"340x340","k_15065322_220.jpg":"220x220","o_15065322_1280.jpg":"1280x1917","o_15065322_1024.jpg":"1024x1533","o_15065322_640.jpg":"640x958","o_15065322_480.jpg":"480x719","o_15065322_340.jpg":"340x509","o_15065322_220.jpg":"220x329","h_15065322_1280.jpg":"1280x854","h_15065322_1024.jpg":"1024x683","h_15065322_640.jpg":"640x427","h_15065322_480.jpg":"480x320","h_15065322_340.jpg":"340x227","h_15065322_220.jpg":"220x147","pp_15065322_1280.jpg":"1006x1280","pp_15065322_1024.jpg":"805x1024","pp_15065322_640.jpg":"503x640","pp_15065322_480.jpg":"377x480","pp_15065322_340.jpg":"267x340","pp_15065322_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1228","k_15065320_1280.jpg":"1280x1280","k_15065320_1024.jpg":"1024x1024","k_15065320_640.jpg":"640x640","k_15065320_480.jpg":"480x480","k_15065320_340.jpg":"340x340","k_15065320_220.jpg":"220x220","o_15065320_1280.jpg":"1280x818","o_15065320_1024.jpg":"1024x654","o_15065320_640.jpg":"640x409","o_15065320_480.jpg":"480x307","o_15065320_340.jpg":"340x217","o_15065320_220.jpg":"220x140","h_15065320_1280.jpg":"1280x854","h_15065320_1024.jpg":"1024x683","h_15065320_640.jpg":"640x427","h_15065320_480.jpg":"480x320","h_15065320_340.jpg":"340x227","h_15065320_220.jpg":"220x147","pp_15065320_1280.jpg":"1006x1280","pp_15065320_1024.jpg":"805x1024","pp_15065320_640.jpg":"503x640","pp_15065320_480.jpg":"377x480","pp_15065320_340.jpg":"267x340","pp_15065320_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1210","k_15065318_1280.jpg":"1280x1280","k_15065318_1024.jpg":"1024x1024","k_15065318_640.jpg":"640x640","k_15065318_480.jpg":"480x480","k_15065318_340.jpg":"340x340","k_15065318_220.jpg":"220x220","o_15065318_1280.jpg":"1280x806","o_15065318_1024.jpg":"1024x645","o_15065318_640.jpg":"640x403","o_15065318_480.jpg":"480x302","o_15065318_340.jpg":"340x214","o_15065318_220.jpg":"220x138","h_15065318_1280.jpg":"1280x854","h_15065318_1024.jpg":"1024x683","h_15065318_640.jpg":"640x427","h_15065318_480.jpg":"480x320","h_15065318_340.jpg":"340x227","h_15065318_220.jpg":"220x147","pp_15065318_1280.jpg":"1006x1280","pp_15065318_1024.jpg":"805x1024","pp_15065318_640.jpg":"503x640","pp_15065318_480.jpg":"377x480","pp_15065318_340.jpg":"267x340","pp_15065318_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1225","k_15065314_1280.jpg":"1280x1280","k_15065314_1024.jpg":"1024x1024","k_15065314_640.jpg":"640x640","k_15065314_480.jpg":"480x480","k_15065314_340.jpg":"340x340","k_15065314_220.jpg":"220x220","o_15065314_1280.jpg":"1280x816","o_15065314_1024.jpg":"1024x653","o_15065314_640.jpg":"640x408","o_15065314_480.jpg":"480x306","o_15065314_340.jpg":"340x216","o_15065314_220.jpg":"220x140","h_15065314_1280.jpg":"1280x854","h_15065314_1024.jpg":"1024x683","h_15065314_640.jpg":"640x427","h_15065314_480.jpg":"480x320","h_15065314_340.jpg":"340x227","h_15065314_220.jpg":"220x147","pp_15065314_1280.jpg":"1006x1280","pp_15065314_1024.jpg":"805x1024","pp_15065314_640.jpg":"503x640","pp_15065314_480.jpg":"377x480","pp_15065314_340.jpg":"267x340","pp_15065314_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1243","k_15065308_1280.jpg":"1280x1280","k_15065308_1024.jpg":"1024x1024","k_15065308_640.jpg":"640x640","k_15065308_480.jpg":"480x480","k_15065308_340.jpg":"340x340","k_15065308_220.jpg":"220x220","o_15065308_1280.jpg":"1280x828","o_15065308_1024.jpg":"1024x662","o_15065308_640.jpg":"640x414","o_15065308_480.jpg":"480x310","o_15065308_340.jpg":"340x220","o_15065308_220.jpg":"220x142","h_15065308_1280.jpg":"1280x854","h_15065308_1024.jpg":"1024x683","h_15065308_640.jpg":"640x427","h_15065308_480.jpg":"480x320","h_15065308_340.jpg":"340x227","h_15065308_220.jpg":"220x147","pp_15065308_1280.jpg":"1006x1280","pp_15065308_1024.jpg":"805x1024","pp_15065308_640.jpg":"503x640","pp_15065308_480.jpg":"377x480","pp_15065308_340.jpg":"267x340","pp_15065308_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1212","k_15065304_1280.jpg":"1280x1280","k_15065304_1024.jpg":"1024x1024","k_15065304_640.jpg":"640x640","k_15065304_480.jpg":"480x480","k_15065304_340.jpg":"340x340","k_15065304_220.jpg":"220x220","o_15065304_1280.jpg":"1280x808","o_15065304_1024.jpg":"1024x646","o_15065304_640.jpg":"640x404","o_15065304_480.jpg":"480x303","o_15065304_340.jpg":"340x214","o_15065304_220.jpg":"220x138","h_15065304_1280.jpg":"1280x854","h_15065304_1024.jpg":"1024x683","h_15065304_640.jpg":"640x427","h_15065304_480.jpg":"480x320","h_15065304_340.jpg":"340x227","h_15065304_220.jpg":"220x147","pp_15065304_1280.jpg":"1006x1280","pp_15065304_1024.jpg":"805x1024","pp_15065304_640.jpg":"503x640","pp_15065304_480.jpg":"377x480","pp_15065304_340.jpg":"267x340","pp_15065304_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1331","k_11681570_1280.jpg":"1280x1280","k_11681570_1024.jpg":"1024x1024","k_11681570_640.jpg":"640x640","k_11681570_480.jpg":"480x480","k_11681570_340.jpg":"340x340","k_11681570_220.jpg":"220x220","o_11681570_1280.jpg":"1280x887","o_11681570_1024.jpg":"1024x709","o_11681570_640.jpg":"640x443","o_11681570_480.jpg":"480x332","o_11681570_340.jpg":"340x235","o_11681570_220.jpg":"220x152","h_11681570_1280.jpg":"1280x854","h_11681570_1024.jpg":"1024x683","h_11681570_640.jpg":"640x427","h_11681570_480.jpg":"480x320","h_11681570_340.jpg":"340x227","h_11681570_220.jpg":"220x147","pp_11681570_1280.jpg":"1006x1280","pp_11681570_1024.jpg":"805x1024","pp_11681570_640.jpg":"503x640","pp_11681570_480.jpg":"377x480","pp_11681570_340.jpg":"267x340","pp_11681570_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5784937 Threads: 75 Questions: 1037194424 Slow queries: 0 Opens: 183673 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.292 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9296388 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 59 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/obitelj-kovac-bjezi-iz-gradske-vreve-prije-dodemo-iz-konjskog-u-split-nego-sto-nademo-parking-u-radunici-1055083 [printLink] => /dalmacija/zagora/obitelj-kovac-bjezi-iz-gradske-vreve-prije-dodemo-iz-konjskog-u-split-nego-sto-nademo-parking-u-radunici-1055083?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 496684 [name] => Konjsko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => konjsko [link] => /tag/konjsko ) [1] => stdClass Object ( [id] => 622122 [name] => Bernada i Marko Kovač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-02 23:09:02 [main_article_id] => 0 [alias] => bernada-i-marko-kovac [link] => /tag/bernada-i-marko-kovac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mirniji život [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obitelj Kovač bježi iz gradske vreve: Prije dođemo iz Konjskog u Split nego što nađemo parking u Radunici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3181 [name] => Mia Sesartić [username] => mia-sesarti [email] => mia-sesarti@sd.hr [password] => $2y$10$5yqkcXmNavQ7A1ldN53X1ert4syjCl58.iADXCCJWFRzBSAJIEjxi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mia-sesartic-3181 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1699 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a68f3ebaa5281e99cdf838997048a352?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/24/15065324.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Marko, Bernada i mala Valentina Kovač grade kuću u Konjskom [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/24/15065324.jpg [title] => Marko, Bernada i mala Valentina Kovač grade kuću u Konjskom Joško Šupić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/24/15065322.jpg [title] => Marko, Bernada i mala Valentina Kovač grade kuću u Konjskom Joško Šupić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/24/15065320.jpg [title] => Marko, Bernada i mala Valentina Kovač grade kuću u Konjskom Joško Šupić/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/24/15065318.jpg [title] => Marko, Bernada i mala Valentina Kovač grade kuću u Konjskom Josko Supic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/24/15065314.jpg [title] => Joško Šupić/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/24/15065308.jpg [title] => Joško Šupić/HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/24/15065304.jpg [title] => Joško Šupić/HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/24/11681570.jpg [title] => Vojko Bašić/cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sve više mladih obitelji seli se izvan gradske vreve, u potrazi za mirnijim kvartom, ali i jeftinijim kvadratima. Traži se kvalitetnija sredina za odgajanje djece, više stambenog prostora s povoljnijom gradnjom, šire okućnice, osigurano parkirališno mjesto, a opet da možete u gradu biti takorekuć vrlo brzo, kada vam što zatreba ili ako ste poslom vezani za njega.

Tako su svoj život zamislili i mladi bračni par Bernada i Marko Kovač koji trenutno stanuju u stanu od 37 metara kvadratnih u Radunici, a prošle godine počeli su graditi obiteljsku kuću u Konjskom, zagorskome mjestu kliške općine.

Marko je 34-godišnji znanstvenik, fizičar, docent na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Splitu, a znanstvenim radom vezan je za CERN - Europski laboratorij za fiziku čestica. Bernada je 30-godišnja magistra ekonomije i vlasnica obrta za računovodstvo i turizam.

Našli smo se u Konjskom, pred njihovom kućom u izgradnji. Prvo što smo komentirali bila je upravo ta blizina Splitu, ako govorimo o relacijama prema Zagori.

- Jako brzo dođete iz Splita u Konjsko brzom cestom Solin-Klis. Promet se najčešće odvija neometan pošto nema semafora. Nakon Klisa prijeđete Kočinje brdo i tu ste. Budući da radim na PMF-u, praktički blizu izlaza iz grada, stignem ovdje za 15 do 20 minuta. Ilustracije radi, ponekad više od pola sata tražim parking mjesto u blizini Radunice. Za to vrijeme možemo doći do Konjskog, parkirati u garažu i opustiti se od radnog dana – predočio nam je Marko slikovito koliko će vremena uštedjeti preseljenjem u Konjsko.

- Iz Donjih Kaštela do Splita ima nekoliko semafora, tako da vam ponekad treba puno više do Splita nego da idete iz Konjskog prema gradu – uključuje se i Bernada, koja situaciju s gužvama put Splita dobro poznaje jer je odrasla u Kambelovcu.

Marku, kaže, nije problem preseliti se iz Splita u Konjsko, jer je u ovom mjestu odrastao, a u startu je imao i obiteljsku parcelu, ali nam veli kako se za ovakva zemljišta interesiraju kod njih i druge mlade obitelji. Propituju kakvi su uvjeti gradnje, kakav je teren, lokacija, cijena kvadrata i slično.

- Kad im kažete za projekt u kojem Općina Klis daje zemljište u najam na 99 godina uz početnu mjesečnu cijenu zakupa od oko 90 kuna, vidim odmah iz njihove reakcije da im to izgleda nestvarno. Sada je trenutno aktualan natječaj za parcele u Prugovu. Budući da smo imali u vlasništvu ovu parcelu, nama je u startu financijski bilo puno lakše. Cijena zemljišta se kreće od 20 do 30 eura, ovisno o lokaciji i obliku parcele, što je zaista jako povoljno - smatra Marko.

Susretljivi Klišani

- U Radunici je stan bio dovoljne veličine dok smo bili sami, kad je došla Valentina, postao je pomalo tijesan, a uskoro će i prinova, tako da nam je ovo s gradnjom kuće u Konjskom pravi potez – zadovoljno će Marko.

- Istina, ovo nam je zaista prava odluka – prisnažuje vedro Bernada.

- Sagledali smo sve prednosti koje ćemo dobiti preseljenjem. Ovdje će naša djeca zaista uživati u prekrasnom ambijentu. Pogledajte prekrasnu prirodu, kako je zeleno i mirno. U cijelom gradu kronično nedostaje uređenih zelenih površina i parkova. Nedostaje zelenih površina za kućne ljubimce. Ne smeta nam što trenutno u blizini nema organiziranih aktivnosti za tako malu djecu jer smo mišljenja da djetetu u ovoj dobi uz vrtić ne trebaju dodatne aktivnosti osim puno igre. Kad malo porastu, sami će odabrati što ih zanima pa ćemo se lako organizirati jer Split stvarno nije daleko. Dobra organizacija je ključ svega. Vidim da je moja djevojčica mnogo opuštenija kad dođemo ovdje, zaista gušta – kaže mama Bernada, u što smo se i sami uvjerili, jer dok mi razgovaramo, slatka, trogodišnja Tini, kako sama sebe naziva, zaigrala se u zemlji, već gradi kućice od kamenja, a i okolno zelenilo joj je poslužilo za igru.

- Šta je to u rukicama?

- To su žirovi – odgovara nam Tini i pokazuje plodove s obližnjeg hrasta, a kroz osmijeh provirili su i zubići.

- Tijekom travnja, kad je bilo ograničeno kretanje zbog korone te su bila zatvorena dječja igrališta i parkići, nama je u Konjskom kod bake i djeda zaista bilo lijepo. Slobodno smo se kretale na otvorenome, Valentina je uživala, tako da to razdoblje nismo puno ni osjetili – opisuje Bernada. Pojašnjavaju nam zbog kojih su se to još razloga odlučili za preseljenje u klišku općinu.

U sklopu mjera za mlade obitelji, pronatalitetne politike i poticanja poduzetništva, umanjen im je komunalni doprinos za izgradnju kuće, a supruga je iskoristila poticaj kao mladi poduzetnik u vidu registriranja obrta na adresi Poduzetničkog inkubatora Klis.

- Nakon pet godina iskustva u reviziji i računovodstvu, odlučila sam otvoriti svoj obrt. Kad se rodila Valentina, uvidjela sam da želim dozu fleksibilnosti u poslovnim obvezama, odnosno da imam vremena za dijete kad god zatreba. Odlučila sam iskoristiti mogućnosti koje daje Općina Klis pa sam obrt smjestila u prostore Poduzetničkog inkubatora Klis, gdje sam na korištenje dobila radnu jedinicu unutar zajedničkog prostora. Ovo je izvrstan poticaj za poduzetnika početnika jer imate svoj prostor, ne brinete se o režijama, potrošnom radnom materijalu, grijanju… Možete se u potpunosti posvetiti radu.

Oboje žele istaknuti kako su im u Općini Klis bili baš za sve susretljivi.

- Mislim da je u manjim sredinama, kao što je Klis, puno lakše iskomunicirati rješenje komunalnih i prometnih problema koji utječu na kvalitetu života. Iako se najčešće radi o problemima čije rješavanje ne iziskuje velika novčana ulaganja, iz našeg osobnog iskustva u Splitu jednostavno nema ni sluha ni volje da se to riješi i da se na taj način svakodnevni život u jednom aspektu učini kvalitetnijim. To vam pruža dodatne argumente da se odlučite na promjenu životne sredine – smatra Marko.

---

image
Joško Šupić/HANZA MEDIA
---

- Budući da mi je znanstveni rad vezan za CERN koji se nalazi na granici Švicarske i Francuske, svake godine po mjesec-dva boravim u Ženevi koja je, po mome mišljenju, ogledni primjer uređenoga grada. Kad vidite život u drugim sredinama i kako bi život mogao izgledati kod nas, uz male stvari koje sam spomenuo, bude vam žao što mi ne možemo to postići u ovom našem prelijepom ambijentu. Split ima ogromni neiskorišteni potencijal.

- U Splitu je najnormalnije da se vozi pješačkom zonom. U Beču se prometnice u centru grada pretvaraju u pješačke zone, kod nas se autima ulazi do zidina Dioklecijanove palače. U Radunici nedostaje kanti za smeće, Ulica kneza Mislava kojom po nekoliko puta dnevno prolazim autom puna je rupa ili bolje rečeno kratera, stari dio grada zatrpan je krupnim otpadom. Ukratko, stari dio grada je zapušten i infrastrukturno puca po šavovima. Bezbroj puta sam ukazivao na razne komunalne i prometne probleme, ali svaki pokušaj rješavanja nekog takvog problema predugo traje i na kraju većina problema ne bude riješena. Nakon godina života u takvom okruženju zapitate se želite li tu provesti ostatak života.

Ljubitelji prirode

Ne smeta im što je Radunica ljeti puna turista, kažu.

- Predivan je osjećaj taj internacionalni šušur, Split na nekoliko mjeseci živi punim plućima i postaje "centar svita". No, jednostavno nema reda u prostoru i to nam smeta – kaže Marko, dok Bernada daje još nekoliko prednosti budućem životu.

- Kad se preselimo, bit će zgodno što je moj ured u Klisu na pet minuta od naše kuće u Konjskom. U centru Klisa su i novootvorene jaslice, vrtić i škola – kaže Bernada i dodaje kako su se za ovu parcelu odlučili, ne samo zbog konfiguracije terena na kojem će uz kuću moći imati vrt i voćnjak, već i zbog toga što je jako blizu glavna cesta koja ide iz pravca Muća i tu su frekventniji polasci autobusa kada djeca budu išla u srednju školu i izvannastavne aktivnosti.

- Na pet minuta udaljenosti autom su nam i Markovi roditelji. Usmjereni smo jedni na druge, tako da nam je drago što ćemo ubuduće biti još i bliže – ističe Bernada, kojoj također, kaže, ovaj krajolik nije nepoznat. Otac je porijeklom iz obližnjih Dugobaba, a mama joj je rodom s Klisa.

Kuća ima prizemlje i kat, nalazi se na parceli velikoj oko pet tisuća kvadrata, odmah uz sporednu cestu.

- Marko je imao viziju buduće kuće, mislim da je sve dobro i funkcionalno riješeno, napravili smo dobru bazu za eventualne buduće rotacije namjene prostorija. Ljeti je minimalno potrebno hlađenje, dok se zimi konkretno na ovoj mikrolokaciji temperatura zna spustiti do -6 stupnjeva, što nije problem ako je objekt dobro izoliran. Najviše vremena zahtijevat će uređenje okućnice jer ćemo zadržati stari suhozid koji treba temeljito obnoviti, to vam Marko voli raditi – veli Bernada pokazujući na dio koji je njezin suprug već popravio.

- Trudimo se da ne budemo samo pasivni promatrači, već i da sami budemo uključeni u gradnju koliko je moguće. Samo s ovim suhozidom imam posla do penzije – smije se Marko.

---

image
Vojko Bašić/cropix
---

Kažu nam kako sva infrastruktura do parcele postoji, osim što za sada nema kanalizacije, ali oni su to riješili bio-pročišćivačem.

- Jako smo usmjereni na ekologiju i očuvanje okoliša. Upravo zato smo se odlučili na bio-pročišćivač kao idealno rješenje u područjima gdje ne postoji kanalizacija. Kod nas je ovaj način obrade otpadnih voda, nažalost, još uvijek rijetkost, dok se vani ugradnja ovakvih uređaja subvencionira - pojašnjavaju nam te kažu kako jedva čekaju da njihov novi dom bude dovršen.

Valentina za to vrijeme i dalje veselo trčkara za jednom mačkom iz susjedstva koja se skrila ispod auta.

- Ima još doseljenih mladih obitelji u našoj okolini, što nam je posebno drago, ima baš i Valentininih vršnjaka - kaže Bernarda i za kraj poručuje:

Bit će u ovoj ulici još igara na laštrika!

---

CERN-ov stipendist


Marko Kovač je u Konjskom završio prva tri razred osnovne škole, a u Klisu ostatak, do osmog razreda. Srednju školu pohađao je u Splitu, a zbog posebnog zanimanja za fiziku nakon toga upisuje studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu (PMF).

Tijekom studiranja sve više se počeo zanimati za fiziku visokih energija i astrofiziku, te se pred kraj studija povezuje s fizičarima s FESB-a, upoznaje prof. Ivicu Puljka i ostale kolege koji se bave fizikom elementarnih čestica i čiji se znanstveni rad odvija na CERN-u.

Nakon toga uslijedila je i CERN-ova stipendija za program "CERN Summer Student", tijekom kojeg je i napravio većinu svog diplomskog rada. Slijedi potom i doktorat u Francuskoj na École Polytechnique, koji se nalazi nedaleko od Pariza. Danas je zaposlen kao docent na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.
Ovogodišnji je i dobitnik nagrade Općine Klis koja se dodjeljuje uz Dan općine i blagdan sv. Roka.

---

---

Demografska mjera Zemljište dvadeset eura po kvadratu


Jedna od demografskih mjera koje Općina Klis provodi vezana je i za natječaj za zakup parcela za izgradnju obiteljskih kuća na općinskom zemljištu u Prugovu, o čemu smo već pisali.

Projekt je usmjeren na mlade obitelji, a riječ je zapravo o zasnivanju prava građenja na zemljištima u vlasništvu Općine Klis, i to na rok od 99 godina, uz početnu, minimalnu mjesečnu cijenu zakupa od oko 90 kuna i uz mogućnost otkupa terena nakon 10 godina, te uz stopostotno oslobođenje plaćanja komunalnog doprinosa prilikom gradnje. Tržišna vrijednost parcela procijenjena je na 20 eura po kvadratu.

- Za početak ovog značajnog demografskog projekta naše općine, mladima je ponuđeno šest parcela na samom istočnom cestovnom ulazu u Prugovu. Na prvom natječaju prošla je samo jedna obitelj, pa će se natječaj ponoviti idući tjedan. Ako ostane još parcela i nakon ovog kruga, otvorit ćemo ga i za sve one koji nemaju prebivalište na području općine Klis, jer za sada oni imaju prioritet – veli načelnik Klisa Jakov Vetma, dodajući kako su dogodine u planu još 22 takve parcele na području Ozrne u Klisu, a u budućnosti i u drugim dijelovima zagorskog dijela općine.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/HANZA MEDIA Joško Šupić/HANZA MEDIA Joško Šupić/HANZA MEDIA Josko Supic/Cropix Joško Šupić/HANZA MEDIA Joško Šupić/HANZA MEDIA Joško Šupić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/cropix
Joško Šupić/HANZA MEDIA
Marko, Bernada i mala Valentina Kovač grade kuću u Konjskom
Joško Šupić/HANZA MEDIA
Marko, Bernada i mala Valentina Kovač grade kuću u Konjskom
Joško Šupić/HANZA MEDIA
Marko, Bernada i mala Valentina Kovač grade kuću u Konjskom
Josko Supic/Cropix
Marko, Bernada i mala Valentina Kovač grade kuću u Konjskom
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/obitelj-kovac-bjezi-iz-gradske-vreve-prije-dodemo-iz-konjskog-u-split-nego-sto-nademo-parking-u-radunici-1055083 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=68cdad8c74c5739231c12bf6dad629f3381c0a28 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obitelj+Kova%C4%8D+bje%C5%BEi+iz+gradske+vreve%3A+Prije+do%C4%91emo+iz+Konjskog+u+Split+nego+%C5%A1to+na%C4%91emo+parking+u+Radunici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fobitelj-kovac-bjezi-iz-gradske-vreve-prije-dodemo-iz-konjskog-u-split-nego-sto-nademo-parking-u-radunici-1055083 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fobitelj-kovac-bjezi-iz-gradske-vreve-prije-dodemo-iz-konjskog-u-split-nego-sto-nademo-parking-u-radunici-1055083 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mirniji život [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Zagoramirniji život

Obitelj Kovač bježi iz gradske vreve: Prije dođemo iz Konjskog u Split nego što nađemo parking u Radunici

2. studenog 2020. - 23:24

Sve više mladih obitelji seli se izvan gradske vreve, u potrazi za mirnijim kvartom, ali i jeftinijim kvadratima. Traži se kvalitetnija sredina za odgajanje djece, više stambenog prostora s povoljnijom gradnjom, šire okućnice, osigurano parkirališno mjesto, a opet da možete u gradu biti takorekuć vrlo brzo, kada vam što zatreba ili ako ste poslom vezani za njega.

Tako su svoj život zamislili i mladi bračni par Bernada i Marko Kovač koji trenutno stanuju u stanu od 37 metara kvadratnih u Radunici, a prošle godine počeli su graditi obiteljsku kuću u Konjskom, zagorskome mjestu kliške općine.

Marko je 34-godišnji znanstvenik, fizičar, docent na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Splitu, a znanstvenim radom vezan je za CERN - Europski laboratorij za fiziku čestica. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 01:00