stdClass Object ( [id] => 1330451 [title] => Par kakav se ne viđa svaki dan! Dida i unuka iz Omiša igraju balote i love svjetske medalje: ‘Nije to seosko okupljanje‘ [alias] => par-kakav-se-ne-vida-svaki-dan-dida-i-unuka-iz-omisa-igraju-balote-i-love-svjetske-medalje-nije-to-seosko-okupljanje [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svako naše malo misto ima svoj "zog" za balote. U Dalmacije se igraju od davnina i postale su svojevrsni simbol regije, ali i stil života. Do tradicije se drži pa je "zog" i danas centar svakog sela. Nedjeljom i blagdanima ne treba se ni dogovarati, zna se u koju uru kreće prva partija. Za mještane je "zog" puno više od samog terena. To je najbolji način za druženje sa susjedima, prilika za pobjeći iz kuće i najslađa šansa za osvojiti piće ili večeru. Igra i mlado i staro, a za promatrače se uvijek nađe klupa s koje mogu kritizirati.

Da su balote više od seoskog okupljanja, uvjerili smo se jednog popodneva u Tugarama. Popriličan broj ekipa i hrpa promatrača upućivali su da pobjednike čeka nešto više od pića. Pojasnili su nam kako je u igri titula županijskog prvaka u kategoriji mješovitih parova. Za svoju medalju borio se i jedan neobičan par - dida i unuka.

Razlika u godinama je gotovo pola stoljeća, a na terenu igraju kao jedno. Ante Tonči Jurjević (69), izbornik hrvatske seniorske reprezentacije u boćama, i studentica kineziologije Tea Mikulić (21) objasnili su nam kako su se našli u istom sportu i odakle ideja da zaigraju skupa.

---

image

Posljednjih 5 godina Ante Tonči posvetio se raffa boćanju, uspio je ‘zaraziti‘ i unuku

Nikola Vilić /Cropix
---

Ponosni dida ispričao nam je kako su njegove subote rezervirane za kavu s unukom, upravo se na jednoj od njih i rodila ideja da Teu uključi u svoj klub.

- Od malena je bila rođena sportašica, prohodala je s 9 mjeseci i od tad je nitko nije mogao uhvatiti. Kako sam slušao što sve mora polagati na fakultetu; i skijanje i penjanje i plivanje i gimnastiku... pretpostavio sam da bi joj i balote mogle ići od ruke. Kad sam joj rekao da bi mogla probati zaigrati, razveselila se i pitala: "Jel ozbiljno?". Balote su mi uvijek u "portapaku" pa sam je istog trena odveo na teren da se ne bi predomislila. Pokazalo se da sam bio u pravu. Nakon dvi balote, odma je dobila osjećaj jel‘ zavaljala dobru, dugu ili kratku - sa smiješkom nam priča Tonči.

Tea je uvijek bila sportski tip, a na njezinoj listi fakulteta za upis bio samo jedan izbor - Kineziološki fakultet. Nema tog sporta kojeg nije isprobala, ali se dugo nije mogla odlučiti s kojim sportom bi se htjela profesionalno baviti.

---

image

Oni su atrakcija na kojem se god ‘zogu‘ pojave

Nikola Vilić /Cropix
---

- Nikad mi se nije sviđala ideja da sjedim na stolici osam sati u komadu, mrzila sam nositi rebe i uvijek mi se činilo da škola koči moju kreativnost. Upravo zato mi je dida odmalena bio velik uzor kao trener. Stvarno je gušt gledati nekog kako uživa u onom što radi, kako proživljava svaki poraz ili pobjedu i kako ponosno stoji iza svojih igrača. Dok sam ja kao mala navijala za didu i njegovu ekipu, balote su bile isključivo muški sport, nisam mogla ni zamisliti da ću jednom imati priliku zavaljati balote na službenom natjecanju - objašnjava nam Tea.

Da će se to dogoditi nije znao ni dida Tonči, koji nam je pojasnio kako postoje tri verzije balota: volo, raffa i petanque. U Dalmaciji se tradicionalno igra volo verzija, kojom se on bavio 40 godina. Posljednjih 5 godina posvetio se raffa boćanju, u koje je uveo i unuku. Kaže kako je ta disciplina najsličnija narodnom načinu boćanja, zbog čega na ovom području postoji prirodna baza igrača.

Raffa boćanje

- Ko i svi u Dalmaciji, čim sam čvrsto sta na noge počeli smo igrat balote na makadamu na cesti. Kad sam imao 20-ak godina, osim tih balota koje se igraju u svakom selu, isprid svake gostione zanimalo me i neko službeno takmičenje. Zato sam se zainteresira za boće i osnovao klub koji je u vrhu hrvatskog boćanja bio 40-ak godina. Naš klub Gorčina osnovan je 1980. godine i čitava ekipa je odrasla skupa. Neki su nažalost već i umrli, a za neke je s godinama volo verzija boćanja postala fizički prezahtjevna. U njoj postoje brzinske discipline i kad se u ekipi ne nalazi nekoliko mladih, koje je teško privući, ekipa gubi pola utakmice bez borbe. Tako smo se silom prilika polako počeli gasit što se tiče volo boćanja, no zahvaljujući nekoliko entuzijasta na čelu sa Sinišom Stipićem, na ove prostore uvela se raffa. To je dobilo puno veće razmjere, zamah i uspjeh nego što se itko nadao. Postojimo tek 5 godina i već smo, po meni, blizu svjetskoga vrha - ponosno nam govori Jurjević, izbornik boćarskog kluba Gorčina.

Osim što je pomogao svojoj ekipi da ostanu u igri u trenutku kada novih mladih igrača nije bilo na obzoru, u disciplinu je privukao i ženske natjecateljice. Primijetio je da na velikim natjecanjima ženske igračice polako postaju uvjet za formiranje tima pa je dao sve od sebe da u njegovoj ekipi napokon zaigraju i prve natjecateljice.

---

image

Balote ne pitaju za godine, vole ih i stari i mladi

Nikola Vilić /Cropix
---

- Svaka partija za mene je čisti gušt, nevažno tko je suigrač ili suparnik i je li rezultat pobjeda ili poraz. Ali lagao bih kad bih rekao da gledati unuku kako od malene navijačice postaje moja suigračica nije poseban osjećaj. Očito ne lažu kad kažu da ako nešto stvarno voliš, sve ti se posloži samo od sebe - sa smiješkom nam priča dida Tonči.

Da su igračice deficitan kadar u balotama, svjedoči i popuštanje oko dolaska na treninge. Tea nam je priznala da joj puno znači što ponekad može preskočiti koji trening. Uz studij koji uključuje predavanja i vježbe tijekom cijelog dana, stizanje na redovne treninge bila bi gotovo nemoguća misija. Dida zato organizira individualni trening kad je unuka slobodna.

Na fakultetu oduševljeni

- Popustljiv je za treninge, al‘ u balotama ne pušta! Nije mi do sad pustija ni jednu ruku - smije se Tea i dodaje kako ju to još više motivira.

Vjetar u leđa su i pozitivne reakcije od kolega s fakulteta. Predstavljanje na kineziologiji uz ime i prezime, podrazumijeva i navođenje sporta kojim se student bavi. Kada je Tea prvi put uz svoje ime navela i balote, naišla je na pozitivne reakcije. Svi su čuli ili čak i igrali balote, ali rijetko tko je znao da je taj sport međunarodno priznat i popularan.

Tonči nam kaže kako u svoju unuku polaže velike nade, najviše jer vidi da je zavoljela balote i nema straha da će doći na dva treninga pa nestati. Baš kad je Tonči pomislio da za njega u boćanju više nema tajni, pronašao je najdražu suigračicu i po prvi put prešao granice s disciplinom raffa boćanja.

- Znao sam da smo jaki, ali uvijek me zanimalo koliko smo jaki u međunarodnim okvirima. Tako smo lani po prvi put nastupili na svjetskom prvenstvu u turskom Mersingu i osvojili povijesnu medalju, broncu u seniorskoj konkurenciji. Upravo se spremam i za četveroboj nacija u Italiji, taj poziv samo je još jedan dokaz da smo u svjetskom vrhu - entuzijastično nam priča Tonči.

Usprkos zavidnim rezultatima, požalio nam se da financijska sredstva dobivaju na kapaljku.

---

image
Nikola Vilić /Cropix
---

- Sigurna sam da bi mladih bilo još i više kad bi imali bolje uvjete za treninge. U Omišu nemamo dvoranu pa bi kao domaćini turnira trebali nastupati kao podstanari u dvoranama po Splitu, Sinju ili Makarskoj - nezadovoljno je otkrio Tonči.

Puno međunarodnih izazova

- Svaku kunu koju je grad u nas uložio smo opravdali, ovdje se odigrala i završnica ovogodišnje raffa lige. Napunili smo puntu koja je godinama zjapila prazna. Na ovoj punti se ništa nije događalo već 20 i nešto godina i ako nam grad pomogne siguran sam da bi u Omiš doveli i međunarodna takmičenja. Dogodine se planiramo baviti i disciplinom petanque, koja je najmasovnija na svijetu. Bit će tu prilike za sve generacije - optimističan je izbornik.

Pred didom i unukom je godina prepuna međunarodnih izazova. Tončeva očekivanja su velika, a Tea ima još jednu skrivenu želju - odlučna je da želi popularizirati balote! Obećala je didi da će uskoro boćanje biti popularno skoro ko‘ nogomet.

- Boćanje je sport koji će vas povezati s vašom tradicijom i s vašom familijom. Svi su ljubomorni na dida kad kaže da igra s unukom, a on jedva dočeka kad će ga neko pitati odakle ta ideja. Htjela bi svojim primjerom potaknut što više mladih, pogotovo cura, da daju šansu balotama. Iznenadili bi se koliko amatera misli da su dobri samo u svom selu, a kladim se da bi uz malo truda osvojili svjetsku medalju - zaključuje Tea po pitanju budućnosti hrvatskog boćanja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREJAKI SU! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PREJAKI SU! 2 0 7994 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-05 07:11:05 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Anamaria Mikulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-15 13:25:16 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-10-15 13:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Par kakav se ne viđa svaki dan! Dida i unuka iz Omiša igraju balote i love svjetske medalje: 'Nije to seosko okupljanje' [metakey] => ante tonči jurjević, tea mikulić, balote, Omiš, raffa liga, klub gorčina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25769273.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25769259.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25769261.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25769257.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25769272.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25769271.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107 \/Cropix","Nikola Vili\u0107 \/Cropix","Nikola Vili\u0107 \/Cropix","Nikola Vili\u0107 \/Cropix","Nikola Vili\u0107 \/Cropix","Nikola Vili\u0107 \/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Razlika u godinama je gotovo pola stolje\u0107a, a na terenu igraju kao jedno - Anti Ton\u010du je 69, a Tea ima 21<\/p>","

Posljednjih 5 godina Ante Ton\u010di posvetio se raffa bo\u0107anju, uspio je \u2018zaraziti\u2018 i unuku<\/p>","

Osim \u0161to je pomogao svojoj ekipi da ostanu u igri u trenutku kada novih mladih igra\u010da nije bilo na obzoru, iskusni balota\u0161 u disciplinu je privukao i \u017eenske natjecateljice
\n\u00a0<\/p>","

Oni su atrakcija na kojem se god \u2018zogu\u2018 pojave<\/p>","

Balote ne pitaju za godine, vole ih i stari i mladi<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_25769273_1920.jpg":"1920x1080","k_25769273_1280.jpg":"1280x1280","k_25769273_1024.jpg":"1024x1024","k_25769273_640.jpg":"640x640","k_25769273_480.jpg":"480x480","k_25769273_340.jpg":"340x340","k_25769273_220.jpg":"220x220","o_25769273_1280.jpg":"1280x852","o_25769273_1024.jpg":"1024x682","o_25769273_640.jpg":"640x426","o_25769273_480.jpg":"480x319","o_25769273_340.jpg":"340x226","o_25769273_220.jpg":"220x146","h_25769273_1280.jpg":"1280x854","h_25769273_1024.jpg":"1024x683","h_25769273_640.jpg":"640x427","h_25769273_480.jpg":"480x320","h_25769273_340.jpg":"340x227","h_25769273_220.jpg":"220x147","pp_25769273_1280.jpg":"1280x1628","pp_25769273_1024.jpg":"1024x1303","pp_25769273_640.jpg":"640x814","pp_25769273_480.jpg":"480x611","pp_25769273_340.jpg":"340x432","pp_25769273_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25769259_1920.jpg":"1920x1080","k_25769259_1280.jpg":"1280x1280","k_25769259_1024.jpg":"1024x1024","k_25769259_640.jpg":"640x640","k_25769259_480.jpg":"480x480","k_25769259_340.jpg":"340x340","k_25769259_220.jpg":"220x220","o_25769259_1280.jpg":"1280x853","o_25769259_1024.jpg":"1024x682","o_25769259_640.jpg":"640x426","o_25769259_480.jpg":"480x320","o_25769259_340.jpg":"340x226","o_25769259_220.jpg":"220x146","h_25769259_1280.jpg":"1280x854","h_25769259_1024.jpg":"1024x683","h_25769259_640.jpg":"640x427","h_25769259_480.jpg":"480x320","h_25769259_340.jpg":"340x227","h_25769259_220.jpg":"220x147","pp_25769259_1280.jpg":"1280x1628","pp_25769259_1024.jpg":"1024x1303","pp_25769259_640.jpg":"640x814","pp_25769259_480.jpg":"480x611","pp_25769259_340.jpg":"340x432","pp_25769259_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2882","hd_25769261_1920.jpg":"1920x1080","k_25769261_1280.jpg":"1280x1280","k_25769261_1024.jpg":"1024x1024","k_25769261_640.jpg":"640x640","k_25769261_480.jpg":"480x480","k_25769261_340.jpg":"340x340","k_25769261_220.jpg":"220x220","o_25769261_1280.jpg":"1280x1921","o_25769261_1024.jpg":"1024x1537","o_25769261_640.jpg":"640x960","o_25769261_480.jpg":"480x720","o_25769261_340.jpg":"340x510","o_25769261_220.jpg":"220x330","h_25769261_1280.jpg":"1280x854","h_25769261_1024.jpg":"1024x683","h_25769261_640.jpg":"640x427","h_25769261_480.jpg":"480x320","h_25769261_340.jpg":"340x227","h_25769261_220.jpg":"220x147","pp_25769261_1280.jpg":"1280x1628","pp_25769261_1024.jpg":"1024x1303","pp_25769261_640.jpg":"640x814","pp_25769261_480.jpg":"480x611","pp_25769261_340.jpg":"340x432","pp_25769261_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2882","hd_25769257_1920.jpg":"1920x1080","k_25769257_1280.jpg":"1280x1280","k_25769257_1024.jpg":"1024x1024","k_25769257_640.jpg":"640x640","k_25769257_480.jpg":"480x480","k_25769257_340.jpg":"340x340","k_25769257_220.jpg":"220x220","o_25769257_1280.jpg":"1280x1921","o_25769257_1024.jpg":"1024x1537","o_25769257_640.jpg":"640x960","o_25769257_480.jpg":"480x720","o_25769257_340.jpg":"340x510","o_25769257_220.jpg":"220x330","h_25769257_1280.jpg":"1280x854","h_25769257_1024.jpg":"1024x683","h_25769257_640.jpg":"640x427","h_25769257_480.jpg":"480x320","h_25769257_340.jpg":"340x227","h_25769257_220.jpg":"220x147","pp_25769257_1280.jpg":"1280x1628","pp_25769257_1024.jpg":"1024x1303","pp_25769257_640.jpg":"640x814","pp_25769257_480.jpg":"480x611","pp_25769257_340.jpg":"340x432","pp_25769257_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25769272_1920.jpg":"1920x1080","k_25769272_1280.jpg":"1280x1280","k_25769272_1024.jpg":"1024x1024","k_25769272_640.jpg":"640x640","k_25769272_480.jpg":"480x480","k_25769272_340.jpg":"340x340","k_25769272_220.jpg":"220x220","o_25769272_1280.jpg":"1280x853","o_25769272_1024.jpg":"1024x682","o_25769272_640.jpg":"640x426","o_25769272_480.jpg":"480x320","o_25769272_340.jpg":"340x226","o_25769272_220.jpg":"220x146","h_25769272_1280.jpg":"1280x854","h_25769272_1024.jpg":"1024x683","h_25769272_640.jpg":"640x427","h_25769272_480.jpg":"480x320","h_25769272_340.jpg":"340x227","h_25769272_220.jpg":"220x147","pp_25769272_1280.jpg":"1280x1628","pp_25769272_1024.jpg":"1024x1303","pp_25769272_640.jpg":"640x814","pp_25769272_480.jpg":"480x611","pp_25769272_340.jpg":"340x432","pp_25769272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25769271_1920.jpg":"1920x1080","k_25769271_1280.jpg":"1280x1280","k_25769271_1024.jpg":"1024x1024","k_25769271_640.jpg":"640x640","k_25769271_480.jpg":"480x480","k_25769271_340.jpg":"340x340","k_25769271_220.jpg":"220x220","o_25769271_1280.jpg":"1280x853","o_25769271_1024.jpg":"1024x682","o_25769271_640.jpg":"640x426","o_25769271_480.jpg":"480x320","o_25769271_340.jpg":"340x226","o_25769271_220.jpg":"220x146","h_25769271_1280.jpg":"1280x854","h_25769271_1024.jpg":"1024x683","h_25769271_640.jpg":"640x427","h_25769271_480.jpg":"480x320","h_25769271_340.jpg":"340x227","h_25769271_220.jpg":"220x147","pp_25769271_1280.jpg":"1280x1628","pp_25769271_1024.jpg":"1024x1303","pp_25769271_640.jpg":"640x814","pp_25769271_480.jpg":"480x611","pp_25769271_340.jpg":"340x432","pp_25769271_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7958818 Threads: 3 Questions: 1655857162 Slow queries: 4923130 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111902668 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/par-kakav-se-ne-vida-svaki-dan-dida-i-unuka-iz-omisa-igraju-balote-i-love-svjetske-medalje-nije-to-seosko-okupljanje-1330451 [printLink] => /dalmacija/zagora/par-kakav-se-ne-vida-svaki-dan-dida-i-unuka-iz-omisa-igraju-balote-i-love-svjetske-medalje-nije-to-seosko-okupljanje-1330451?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 733183 [name] => ante tonči jurjević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-14 08:44:42 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-tonci-jurjevic [link] => /tag/ante-tonci-jurjevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 733184 [name] => tea mikulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-14 08:44:42 [main_article_id] => 0 [alias] => tea-mikulic [link] => /tag/tea-mikulic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 385494 [name] => balote [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => balote [link] => /tag/balote ) [3] => stdClass Object ( [id] => 303494 [name] => omiš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => omis [link] => /tag/omis ) [4] => stdClass Object ( [id] => 733185 [name] => raffa liga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-14 08:44:42 [main_article_id] => 0 [alias] => raffa-liga [link] => /tag/raffa-liga ) [5] => stdClass Object ( [id] => 733186 [name] => klub gorčina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-14 08:44:42 [main_article_id] => 0 [alias] => klub-gorcina [link] => /tag/klub-gorcina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREJAKI SU! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Par kakav se ne viđa svaki dan! Dida i unuka iz Omiša igraju balote i love svjetske medalje: ‘Nije to seosko okupljanje‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-10-37-35-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25769273.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić /Cropix [mainImageDesc] =>

Razlika u godinama je gotovo pola stoljeća, a na terenu igraju kao jedno - Anti Tonču je 69, a Tea ima 21

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25769273.jpg [title] =>

Razlika u godinama je gotovo pola stoljeća, a na terenu igraju kao jedno - Anti Tonču je 69, a Tea ima 21

Nikola Vilić /Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25769259.jpg [title] =>

Posljednjih 5 godina Ante Tonči posvetio se raffa boćanju, uspio je ‘zaraziti‘ i unuku

Nikola Vilić /Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25769261.jpg [title] =>

Osim što je pomogao svojoj ekipi da ostanu u igri u trenutku kada novih mladih igrača nije bilo na obzoru, iskusni balotaš u disciplinu je privukao i ženske natjecateljice
 

Nikola Vilić /Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25769257.jpg [title] =>

Oni su atrakcija na kojem se god ‘zogu‘ pojave

Nikola Vilić /Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25769272.jpg [title] =>

Balote ne pitaju za godine, vole ih i stari i mladi

Nikola Vilić /Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25769271.jpg [title] => Nikola Vilić /Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svako naše malo misto ima svoj "zog" za balote. U Dalmacije se igraju od davnina i postale su svojevrsni simbol regije, ali i stil života. Do tradicije se drži pa je "zog" i danas centar svakog sela. Nedjeljom i blagdanima ne treba se ni dogovarati, zna se u koju uru kreće prva partija. Za mještane je "zog" puno više od samog terena. To je najbolji način za druženje sa susjedima, prilika za pobjeći iz kuće i najslađa šansa za osvojiti piće ili večeru. Igra i mlado i staro, a za promatrače se uvijek nađe klupa s koje mogu kritizirati.

Da su balote više od seoskog okupljanja, uvjerili smo se jednog popodneva u Tugarama. Popriličan broj ekipa i hrpa promatrača upućivali su da pobjednike čeka nešto više od pića. Pojasnili su nam kako je u igri titula županijskog prvaka u kategoriji mješovitih parova. Za svoju medalju borio se i jedan neobičan par - dida i unuka.

Razlika u godinama je gotovo pola stoljeća, a na terenu igraju kao jedno. Ante Tonči Jurjević (69), izbornik hrvatske seniorske reprezentacije u boćama, i studentica kineziologije Tea Mikulić (21) objasnili su nam kako su se našli u istom sportu i odakle ideja da zaigraju skupa.

---

image

Posljednjih 5 godina Ante Tonči posvetio se raffa boćanju, uspio je ‘zaraziti‘ i unuku

Nikola Vilić /Cropix
---

Ponosni dida ispričao nam je kako su njegove subote rezervirane za kavu s unukom, upravo se na jednoj od njih i rodila ideja da Teu uključi u svoj klub.

- Od malena je bila rođena sportašica, prohodala je s 9 mjeseci i od tad je nitko nije mogao uhvatiti. Kako sam slušao što sve mora polagati na fakultetu; i skijanje i penjanje i plivanje i gimnastiku... pretpostavio sam da bi joj i balote mogle ići od ruke. Kad sam joj rekao da bi mogla probati zaigrati, razveselila se i pitala: "Jel ozbiljno?". Balote su mi uvijek u "portapaku" pa sam je istog trena odveo na teren da se ne bi predomislila. Pokazalo se da sam bio u pravu. Nakon dvi balote, odma je dobila osjećaj jel‘ zavaljala dobru, dugu ili kratku - sa smiješkom nam priča Tonči.

Tea je uvijek bila sportski tip, a na njezinoj listi fakulteta za upis bio samo jedan izbor - Kineziološki fakultet. Nema tog sporta kojeg nije isprobala, ali se dugo nije mogla odlučiti s kojim sportom bi se htjela profesionalno baviti.

---

image

Oni su atrakcija na kojem se god ‘zogu‘ pojave

Nikola Vilić /Cropix
---

- Nikad mi se nije sviđala ideja da sjedim na stolici osam sati u komadu, mrzila sam nositi rebe i uvijek mi se činilo da škola koči moju kreativnost. Upravo zato mi je dida odmalena bio velik uzor kao trener. Stvarno je gušt gledati nekog kako uživa u onom što radi, kako proživljava svaki poraz ili pobjedu i kako ponosno stoji iza svojih igrača. Dok sam ja kao mala navijala za didu i njegovu ekipu, balote su bile isključivo muški sport, nisam mogla ni zamisliti da ću jednom imati priliku zavaljati balote na službenom natjecanju - objašnjava nam Tea.

Da će se to dogoditi nije znao ni dida Tonči, koji nam je pojasnio kako postoje tri verzije balota: volo, raffa i petanque. U Dalmaciji se tradicionalno igra volo verzija, kojom se on bavio 40 godina. Posljednjih 5 godina posvetio se raffa boćanju, u koje je uveo i unuku. Kaže kako je ta disciplina najsličnija narodnom načinu boćanja, zbog čega na ovom području postoji prirodna baza igrača.

Raffa boćanje

- Ko i svi u Dalmaciji, čim sam čvrsto sta na noge počeli smo igrat balote na makadamu na cesti. Kad sam imao 20-ak godina, osim tih balota koje se igraju u svakom selu, isprid svake gostione zanimalo me i neko službeno takmičenje. Zato sam se zainteresira za boće i osnovao klub koji je u vrhu hrvatskog boćanja bio 40-ak godina. Naš klub Gorčina osnovan je 1980. godine i čitava ekipa je odrasla skupa. Neki su nažalost već i umrli, a za neke je s godinama volo verzija boćanja postala fizički prezahtjevna. U njoj postoje brzinske discipline i kad se u ekipi ne nalazi nekoliko mladih, koje je teško privući, ekipa gubi pola utakmice bez borbe. Tako smo se silom prilika polako počeli gasit što se tiče volo boćanja, no zahvaljujući nekoliko entuzijasta na čelu sa Sinišom Stipićem, na ove prostore uvela se raffa. To je dobilo puno veće razmjere, zamah i uspjeh nego što se itko nadao. Postojimo tek 5 godina i već smo, po meni, blizu svjetskoga vrha - ponosno nam govori Jurjević, izbornik boćarskog kluba Gorčina.

Osim što je pomogao svojoj ekipi da ostanu u igri u trenutku kada novih mladih igrača nije bilo na obzoru, u disciplinu je privukao i ženske natjecateljice. Primijetio je da na velikim natjecanjima ženske igračice polako postaju uvjet za formiranje tima pa je dao sve od sebe da u njegovoj ekipi napokon zaigraju i prve natjecateljice.

---

image

Balote ne pitaju za godine, vole ih i stari i mladi

Nikola Vilić /Cropix
---

- Svaka partija za mene je čisti gušt, nevažno tko je suigrač ili suparnik i je li rezultat pobjeda ili poraz. Ali lagao bih kad bih rekao da gledati unuku kako od malene navijačice postaje moja suigračica nije poseban osjećaj. Očito ne lažu kad kažu da ako nešto stvarno voliš, sve ti se posloži samo od sebe - sa smiješkom nam priča dida Tonči.

Da su igračice deficitan kadar u balotama, svjedoči i popuštanje oko dolaska na treninge. Tea nam je priznala da joj puno znači što ponekad može preskočiti koji trening. Uz studij koji uključuje predavanja i vježbe tijekom cijelog dana, stizanje na redovne treninge bila bi gotovo nemoguća misija. Dida zato organizira individualni trening kad je unuka slobodna.

Na fakultetu oduševljeni

- Popustljiv je za treninge, al‘ u balotama ne pušta! Nije mi do sad pustija ni jednu ruku - smije se Tea i dodaje kako ju to još više motivira.

Vjetar u leđa su i pozitivne reakcije od kolega s fakulteta. Predstavljanje na kineziologiji uz ime i prezime, podrazumijeva i navođenje sporta kojim se student bavi. Kada je Tea prvi put uz svoje ime navela i balote, naišla je na pozitivne reakcije. Svi su čuli ili čak i igrali balote, ali rijetko tko je znao da je taj sport međunarodno priznat i popularan.

Tonči nam kaže kako u svoju unuku polaže velike nade, najviše jer vidi da je zavoljela balote i nema straha da će doći na dva treninga pa nestati. Baš kad je Tonči pomislio da za njega u boćanju više nema tajni, pronašao je najdražu suigračicu i po prvi put prešao granice s disciplinom raffa boćanja.

- Znao sam da smo jaki, ali uvijek me zanimalo koliko smo jaki u međunarodnim okvirima. Tako smo lani po prvi put nastupili na svjetskom prvenstvu u turskom Mersingu i osvojili povijesnu medalju, broncu u seniorskoj konkurenciji. Upravo se spremam i za četveroboj nacija u Italiji, taj poziv samo je još jedan dokaz da smo u svjetskom vrhu - entuzijastično nam priča Tonči.

Usprkos zavidnim rezultatima, požalio nam se da financijska sredstva dobivaju na kapaljku.

---

image
Nikola Vilić /Cropix
---

- Sigurna sam da bi mladih bilo još i više kad bi imali bolje uvjete za treninge. U Omišu nemamo dvoranu pa bi kao domaćini turnira trebali nastupati kao podstanari u dvoranama po Splitu, Sinju ili Makarskoj - nezadovoljno je otkrio Tonči.

Puno međunarodnih izazova

- Svaku kunu koju je grad u nas uložio smo opravdali, ovdje se odigrala i završnica ovogodišnje raffa lige. Napunili smo puntu koja je godinama zjapila prazna. Na ovoj punti se ništa nije događalo već 20 i nešto godina i ako nam grad pomogne siguran sam da bi u Omiš doveli i međunarodna takmičenja. Dogodine se planiramo baviti i disciplinom petanque, koja je najmasovnija na svijetu. Bit će tu prilike za sve generacije - optimističan je izbornik.

Pred didom i unukom je godina prepuna međunarodnih izazova. Tončeva očekivanja su velika, a Tea ima još jednu skrivenu želju - odlučna je da želi popularizirati balote! Obećala je didi da će uskoro boćanje biti popularno skoro ko‘ nogomet.

- Boćanje je sport koji će vas povezati s vašom tradicijom i s vašom familijom. Svi su ljubomorni na dida kad kaže da igra s unukom, a on jedva dočeka kad će ga neko pitati odakle ta ideja. Htjela bi svojim primjerom potaknut što više mladih, pogotovo cura, da daju šansu balotama. Iznenadili bi se koliko amatera misli da su dobri samo u svom selu, a kladim se da bi uz malo truda osvojili svjetsku medalju - zaključuje Tea po pitanju budućnosti hrvatskog boćanja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić /Cropix Nikola Vilić /Cropix Nikola Vilić /Cropix Nikola Vilić /Cropix Nikola Vilić /Cropix Nikola Vilić /Cropix
Nikola Vilić /Cropix

Razlika u godinama je gotovo pola stoljeća, a na terenu igraju kao jedno - Anti Tonču je 69, a Tea ima 21

Nikola Vilić /Cropix

Posljednjih 5 godina Ante Tonči posvetio se raffa boćanju, uspio je ‘zaraziti‘ i unuku

Nikola Vilić /Cropix

Osim što je pomogao svojoj ekipi da ostanu u igri u trenutku kada novih mladih igrača nije bilo na obzoru, iskusni balotaš u disciplinu je privukao i ženske natjecateljice
 

Nikola Vilić /Cropix

Oni su atrakcija na kojem se god ‘zogu‘ pojave

Nikola Vilić /Cropix

Balote ne pitaju za godine, vole ih i stari i mladi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/par-kakav-se-ne-vida-svaki-dan-dida-i-unuka-iz-omisa-igraju-balote-i-love-svjetske-medalje-nije-to-seosko-okupljanje-1330451 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=38b5f7788fea2d010f09974d01cf0f9ab85db37c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Par+kakav+se+ne+vi%C4%91a+svaki+dan%21+Dida+i+unuka+iz+Omi%C5%A1a+igraju+balote+i+love+svjetske+medalje%3A+%E2%80%98Nije+to+seosko+okupljanje%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fpar-kakav-se-ne-vida-svaki-dan-dida-i-unuka-iz-omisa-igraju-balote-i-love-svjetske-medalje-nije-to-seosko-okupljanje-1330451 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fpar-kakav-se-ne-vida-svaki-dan-dida-i-unuka-iz-omisa-igraju-balote-i-love-svjetske-medalje-nije-to-seosko-okupljanje-1330451 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREJAKI SU! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZagoraPREJAKI SU!

Par kakav se ne viđa svaki dan! Dida i unuka iz Omiša igraju balote i love svjetske medalje: ‘Nije to seosko okupljanje‘

Piše Anamaria Mikulić
15. listopada 2023. - 15:25
Razlika u godinama je gotovo pola stoljeća, a na terenu igraju kao jedno - Anti Tonču je 69, a Tea ima 21Nikola Vilić /Cropix

Svako naše malo misto ima svoj "zog" za balote. U Dalmacije se igraju od davnina i postale su svojevrsni simbol regije, ali i stil života. Do tradicije se drži pa je "zog" i danas centar svakog sela. Nedjeljom i blagdanima ne treba se ni dogovarati, zna se u koju uru kreće prva partija. Za mještane je "zog" puno više od samog terena. To je najbolji način za druženje sa susjedima, prilika za pobjeći iz kuće i najslađa šansa za osvojiti piće ili večeru. Igra i mlado i staro, a za promatrače se uvijek nađe klupa s koje mogu kritizirati.

Da su balote više od seoskog okupljanja, uvjerili smo se jednog popodneva u Tugarama. Popriličan broj ekipa i hrpa promatrača upućivali su da pobjednike čeka nešto više od pića. Pojasnili su nam kako je u igri titula županijskog prvaka u kate...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 12:37